Megszűnnek az elképesztő összegű szülési táppénzek

Megszűnnek az elképesztő összegű szülési táppénzek

Négy hónap alatt akár egy fél lakás árát is megkaphatták táppénzként azok, akik a maximális jövedelmi értéket megjelölve kötöttek egyéni biztosítást a szülési szabadságra. Képünk illusztráció

Fotó: Pixabay

Összesen 2160 lej fél év alatt történő befizetésével, négy hónapra akár 120 ezer lejt is kaphattak az Egységes Egészségbiztosítási Alapból (FNUASS) a szülési szabadság idejére azok, akik egyénileg kötöttek erre szerződést, és abban a megengedett érték maximumát, azaz 12 havi minimálbérrel megegyező összeget jelöltek meg havi jövedelmükként. Ezt a felső határértéket korlátozza e hónaptól az állam, ugyanis sokan aránytalanul sok pénzt kaptak a szülési szabadság idejére.

Széchely István

2023. március 27., 08:032023. március 27., 08:03

Az intézkedés azokat érinti, akik egyéni munkaszerződés hiányában maguk kötöttek betegszabadság-biztosítási szerződést az egészségbiztosítási pénztárral. Ők többnyire valamilyen független tevékenységből valósítanak meg jövedelmet, például egyéni, családi vállalkozást működtetnek. Az esetleges betegszabadság vagy szülési szabadság idejére ők

csak úgy kaphattak, kaphatnak táppénzt, ha az egészségbiztosítás mellett betegszabadság-biztosításitással is rendelkeznek.

Ebben a szerződésben meg kell jelölniük a jövedelmük mértékét, és ennek az összegnek az egy százalékát kell befizetniük havonta biztosításként. A megjelölhető minimális összeg az országos bruttó minimálbér. A felső határérték korábban 12 havi minimálbér volt, ezt a betegség miatt járó betegszabadságok esetében 2021-ben lecsökkentették 3 havi minimálbérre, a szülési szabadságokra vonatkozóan viszont nem történt módosítás egészen e hónapig. A minap azonban egy sürgősségi kormányrendelettel

a szülési szabadságok esetében is 3 havi minimálbérre csökkentették a havi jövedelemként megjelölhető értéket.

Négy hónapra 120 ezer lej

„Nagyon nagy összegeket kaptak. Ez önmagában is problémát jelentett, de az is, hogy a befizetett összeghez képest – ami 360 lej havonta – aránytalanul sok pénzt kaptak. Ezt hivatott ez a sürgősségi kormányrendelet, ami márciusban jelent meg, helyretenni. Vagyis ebben az esetben is megszűnik az a kivétel, hogy a minimálbér tizenkétszeresére lehet szerződést kötni. Tehát ha ma valaki jön hozzánk és szerződést köt, akkor minimum 3000, maximum 9000 lejt jelölhet meg havi jövedelemként, ennek az egy százalékát kell befizesse havonta, és

Idézet
ha hat hónapig fizetett, akkor a betegszabadság periódusára megkaphatja a 9000 lejnek – ha a maximális összeget jelölte meg – a 85 százalékát.

Az is egy szép összeg szerintem” – fogalmazott a változásról Duda Tihamér.

A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója egy példával elmagyarázta az eddigi aránytalanságokat is. Ha egy várandós nő a szülést megelőzően hat hónapig a minimálbér tizenkétszerese után fizetett betegszabadság-biztosítást az egyéni szerződésben foglaltaknak megfelelően, akkor – a jelenlegi értékekkel számolva – havonta 360 lejébe került a biztosítás, ám cserébe a 36 ezer lejnek a 85 százalékát kapta meg szülési táppénzként egy hónapra. A szülési szabadság legfeljebb 126 napos lehet, azaz négy hónap, elosztva a szülés előtti és utáni időszakra.

„Van egy arány, ami alapján ezt ki lehet venni, de akkor is négy hónapról beszélünk, és ha havi 30 ezer lejről beszélünk, akkor az négy hónapra 120 ezer lej, ami nagyon-nagyon sok volt, és teljesen aránytalan. Ezt próbálták helyrehozni, tulajdonképpen ez a lényeges változás, amit a sürgősségi kormányrendelet hoz” – fogalmazott Duda Tihamér.

Mi történik a meglévő, aktív szerződésekkel?

„Felmerül a kérdés, hogy mi történik azokkal, akik már korábban megkötöttek egy ilyen szerződést? Velük június elsejéig egy szerződésmellékletet fogunk megkötni, amiben lehozzuk az említett plafont, tehát a maximális értéket három minimálbér összegére. Ellenben a jogaik június végéig nem változnak, tehát

Idézet
akinek már aláírt szerződése van, annak a jogai június végéig az eredeti szerződés szerint fognak érvényesülni”

– magyarázta a megyei egészségbiztosítási pénztár vezérigazgatója. Duda Tihamér ugyanakkor kérdésünkre azt is elmondta, hogy az új szerződésekre már az új szabályok vonatkoznak majd, tehát amint a sürgősségi kormányrendelet megjelenik a Hivatalos Közlönyben, már csak a minimálbér háromszorosa kerülhet be a szerződésekbe a havi jövedelem maximális értékeként.

Megyei és országos adatok

A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint a megyében tavaly 7 059 590 lejt fizettek ki az Egységes Egészségbiztosítási Alapból (FNUASS) az egyéni betegszabadság-biztosítással rendelkezők beteg- és szülési szabadságaira. Az összegnek a nagy részét – mintegy 86 százalékát –, azaz 6 118 645 lejt a szülési szabadságokra kifizetett összegek teszik ki. Január végén összesen 221 ilyen biztosítási szerződéssel rendelkezett a megyei egészségbiztosítási pénztár, ezek közül 109 vonatkozott a betegszabadságokra, 82 a szülési szabadságokra, 16 pedig mindkettőre.

Az országos adatokból egy egyszerű számítás alapján megállapítható, hogy az elmúlt évben átlagban 44 ezer lejt kaptak a szülési szabadságra az egyéni biztosítási szerződéssel rendelkezők. Azok körében, akik a maximális értéket jelölték meg jövedelemként, ez az átlagérték meghaladta a 46 ezer lejt. Ebből az összegből normális esetben ugyan levonták a társadalombiztosítási járulékokat, de azok, akik valamilyen okból mentesülnek a járulékfizetési kötelezettség alól, arról sem kellett lemondjanak.

Az elmúlt három év adataiból kitűnik az is, hogy 2021, tehát az utolsó vonatkozó törvénymódosítás óta országszerte megháromszorozódott az ilyen szülési szabadságokra kifizetett pénzek összege, ami tavaly már a hatszorosa volt a betegszabadságokra kifizetett összértéknek. Utóbbira részben az a magyarázat, hogy

a betegszabadságra kötött egyéni biztosítási szerződésekben 2021 óta legfeljebb három minimálbérnek megfelelő összeg jelölhető meg havi jövedelemként, a szülési szabadságok esetében viszont eddig a hónapig 12 minimálbér volt a felső értékhatár.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adataiból az is kiderül, hogy az egyéni biztosítási szerződésekre vonatkozó kérelmek többsége a szülési szabadságra vonatkozik, a biztosítási érték pedig a legtöbb esetben a maximális értékben van megjelölve ezekben, úgy, hogy az egészségbiztosításra vonatkozó egyéni szerződések többségében egy minimálbér szerepel jövedelemként. Ez azt feltételezi, hogy

azoknak a többsége, akik a maximális összeget kapják meg a szülési szabadságra – mert jövedelemként a maximális értéket jelölték meg –, az egészségbiztosítást már csak egy minimálbér után fizetik.

Egyébként tavaly valamivel több mint 216 millió lejt fizettek ki országszerte a beteg- és szülési szabadságokra vonatkozó egyéni szerződések után, ennek a nagy részét, több mint 184 millió lejt 4192 személy kapott meg szülési szabadságra járó táppénzként. A betegszabadságokra 3180 személy összesen 31 millió lejt kapott az egyéni biztosítási szerződése után.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 25., kedd

Ezekkel az útlezárásokkal kell számolni az Udvarhely Napok idején

Útlezárások, forgalmi változások várhatók szerdától Székelyudvarhely központi zónájában az Udvarhely Napok idején – tájékoztat a helyi rendőrség Facebook-oldalán.

Ezekkel az útlezárásokkal kell számolni az Udvarhely Napok idején
2024. június 25., kedd

Messze még a vége a székelyudvarhelyi útfelújításoknak, de vannak már jó hírek

Hónapokon át attól volt hangos a székelyudvarhelyi közélet, hogy az útjavítások miatt hatalmas dugók alakultak ki Udvarhely Csíkszereda felőli kijáratánál. A munkálatokkal a választásokig elkészültek, türelemre azonban továbbra is szükség lesz.

Messze még a vége a székelyudvarhelyi útfelújításoknak, de vannak már jó hírek
2024. június 25., kedd

Elkezdődött a nyolcadikosok képességfelmérése

Kedden a román nyelv és irodalom vizsgával elkezdődött a nyolcadikosok képességeinek felmérése.

Elkezdődött a nyolcadikosok képességfelmérése
2024. június 24., hétfő

Romákról készült portréfilmet mutattak be Csíkszeredában

Bemutatták hétfőn este a Tőlem tudjátok meg – Hat roma portré a székelykeresztúri régióból című portréfilmet a Csíki Moziban. A filmben székelykeresztúri cigányok mesélnek saját tapasztalataikról.

Romákról készült portréfilmet mutattak be Csíkszeredában
2024. június 24., hétfő

Nőnek a bérek az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben

Az e havi bérek – amit jövő hónap első felében folyósítanak az alkalmazottaknak – már nagyobbak lesznek a korábbiaknál az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben. A két ágazat e hónaptól kapja meg a kiharcolt béremelés második felét.

Nőnek a bérek az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben
2024. június 24., hétfő

Ha kánikula, akkor áramszünet?

Éjjel és nappal is áramkiesések voltak a napokban Sepsiszentgyörgyön. Némi balsejtelemmel – a tavaly nyári hosszú áramszünetekre emlékezve – ezek okáról kérdeztük Józsa Csabát, az Electrica szolgáltató háromszéki egységének igazgatóját.

Ha kánikula, akkor áramszünet?
Ha kánikula, akkor áramszünet?
2024. június 24., hétfő

Ha kánikula, akkor áramszünet?

2024. június 24., hétfő

Így kérj tanácsot egy ortodox érsektől? Kiverte a biztosítékot az egyházi vezető erőszakelnéző álláspontja

Az igazságügyi miniszter szerint a családon belüli erőszak áldozatai iránti empátia teljes hiányát mutatják azok a „tanácsok”, amelyeket Tomis ortodox érseke adott egy rádióműsorban egy nőnek, aki a férjétől elszenvedett bántalmazásokra panaszkodott.

Így kérj tanácsot egy ortodox érsektől? Kiverte a biztosítékot az egyházi vezető erőszakelnéző álláspontja
2024. június 24., hétfő

Múzeumok éjszakája: veterán autókat is meg lehetett tekinteni Csernátonban

Az elmúlt szombaton a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban is megünnepelték a Múzeumok éjszakáját, melynek egyik különlegessége a Retrópiknik, azaz a régi autók seregszemléje volt.

Múzeumok éjszakája: veterán autókat is meg lehetett tekinteni Csernátonban
2024. június 24., hétfő

Június vége, július eleje: mit mond a kéthetes időjárás-előrejelzés?

Kiadta az Országos Meteorológia Szolgálat az időjárás-előrejelzését június utolsó, illetve július első hetére vonatkozóan.

Június vége, július eleje: mit mond a kéthetes időjárás-előrejelzés?
2024. június 24., hétfő

Vízszünet szerdán két csíkszeredai utcában

A Harvíz arról tájékoztatja közleményében a csíkszeredai városlakókat, hogy szerdán vízszünetre kell számítani.

Vízszünet szerdán két csíkszeredai utcában
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!