Kozán István

Kozán István

Megkésett búcsú az órásmesterektől

2023. január 29., 20:102023. január 29., 20:10

2023. január 29., 21:512023. január 29., 21:51

Miközben könyvtárba járás helyett már a mesterséges intelligenciával íratjuk meg, mindössze néhány perc alatt a szakdolgozatainkat – és verjük át tanárainkat és saját magunkat –, nincs, aki kicserélne egy elemet a karóránkban. Szép új világ.

Néhány hónappal ezelőtt még megmosolyogtam Angliában élő, és onnan a pihenőszabadságuk idején hazalátogató kedves barátaimat, amikor egyikük azt mondta, hogy ő biza karóráját használat után úgy teszi le, hogy teljesen kihúzza a koronát – a gombot, amivel beállítható az óra. Így ugyanis a szerkezet leáll, az elem pedig nem fogy. Magyarázatért kiáltó kérdésemre két okot is felsorolt: egyrészt azért tesz így, mert Angliában egy óraelemet 15 fontért (több mint 80 lejért) cserélnek ki. Másrészt egyre kevesebben foglalkoznak órajavítással és elemcserével, ezért sokat kell utaznia, hogy ilyen szakit találjon.

Minap a csíkszeredai Petőfi Sándor sétálóutca és a Majláth Gusztáv Károly tér sarkán tébláboltam, várva, hogy kinyisson a város egyetlen olyan órajavító műhelye, ahol évek óta betartják a nyitvatartási programot. A műhely azonban zárva maradt.

korábban írtuk

Az órásmesterek felett is elmúlik az idő
Az órásmesterek felett is elmúlik az idő

Hiába van ma már sok okoskütyü, van, aki a harmincéves órájának a csörgésére ébred reggelente. De még a legpontosabb időmérő szerkezet is elromolhat egyszer. Ilyenkor jön jól egy szakember segítsége: Salamon István ötvenedik éve javítja a kronométereket.

„Pista tíz napja az örök vadászmezőkre távozott” – válaszolta a legnagyobb tisztelettel a hangjában az épp havat takarító szomszéd, amikor az órásműhely nyitásrendjéről érdeklődtem. Annyival még megtoldotta a válaszát, hogy nem tudni, Pista, azaz Salamon István felesége mikor fogja elvinni az üzletből a szerszámokat.

„Dehát a váltótársával mi van?” – kérdeztem. „Kivel, Kálmánnal? Ő már egy éve elhunyt” – tett rendet zavarodott fejemben beszélgetőtársam. Egy pillanatig még álltunk szótlanul, aztán búcsút vettünk egymástól, és mindenki ment a maga útján.

Csíkszereda két ismert órás mesteréhez nem volt egyszerű bejutni, szinte mindig kisebb-nagyobb sort kellett állni, annyira nagy volt a forgalom náluk.

A kényszerű várakozást, az időtöltést azonban minden alkalommal kárpótolták közvetlenségükkel, segítségnyújtásukkal. „Fiatalember, ez finom műszer” – csengenek ma is fülembe Salamon úr kissé selyp szavai, miután évekkel ezelőtt egy alkalommal eltávolította karórám hátlapját, és belenézett a szerkezetbe.

Igencsak megkésve búcsúzom Salamon Istvántól és Salamon Kálmántól, Csíkszereda órásmestereitől, ikonikus alakjaitól. Akiknek jelenléte a világ legtermészetesebb dolga volt a város életében, hiányuk azonban pótolhatatlan. Nélkülük valahogy mi is kevesebbek lettünk.

És mindeközben megkövetem barátomat is, akit fél éve még kinevettem. Péntek óta már az én óráim koronái is kihúzva várják, hogy ismét munkába állhassanak – így odázva el az elkerülhetetlen elemcseréket.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezt olvasta?

Kocsis Károly

Kocsis Károly

A stílus maga a jelölt, avagy önkéntes népvezérek viszonyulása az anyanyelvhez

A baj akkor kezdődik, amikor valaki önként, amolyan hályogkovács-módra közszereplést vállal, és a közösségi oldalán (hol máshol?) kiütköző stílusából az anyanyelve iránti ijesztő igénytelenség köszön vissza.

Szüszer Róbert

Szüszer Róbert

Minden érthető, ugye? Na fogd meg a söröm!

Miért nincs tej és kifli a Hargita megyei iskolákban? Mert kormány, mert kiírás, mert tavalyi program, APIA és elszámolás, mert na. Mi nem világos?

Kozán István

Kozán István

A kevesebb néha több – még költségvetésben is

Hiába adta el bombasztikus sikerként Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata a megyei önkormányzat 2024-es büdzséjét, nagy a gyanúnk, hogy a múlt héten elfogadott költségvetés fogja a legnagyobb fejfájást okozni Hargita megyének.

Kozán István

Kozán István

Csedő a beázásokat fürkészte, Ráduly kigondolta, Korodi megépíttette

Jottányit sem csorbult volna Csíkszereda jelenlegi városvezetésének érdeme attól, ha Korodi Attila polgármester megemlíti elődjének, Ráduly Róbert Kálmánnak a nevét a hídavatón.

Kozán István

Kozán István

Nem vitás, hogy lesz baleset – csak ki kell várni

Csak idő kérdése, hogy mikor következik be egy katasztrofális közlekedési baleset a „tarzani” gyorshajtók miatt. Lengyel rendszámú autókkal közlekedőkről van szó, akik lakott területen évek óta olyan tempóban róják a kilométereket, aminek sosem jó a vége.

Kozán István

Kozán István

Mindenkinek azt, ami jár!

Oly sok megaláztatás és arculcsapás után szombaton délelőtt, ha csak egy kis időre is, de végre nem másodrendű állampolgároknak érezhettük magunkat itthon, Romániában – a csendőrségnek hála.

Kozán István

Kozán István

Kinek építették a foglalkoztatóközpontot?

Éles vita alakult ki a közösségi térben azzal kapcsolatban, hogy a Máltai Szeretetszolgálat kinek is építette a csíksomlyói foglalkoztatóközpontot. Szerintünk a somlyói roma közösségnek – ami teljesen rendben van.

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!