Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Koncertek, utcazene, gyermekprogramok, táncház lesz a Csíkszeredai Régizene Fesztiválon

R. Kiss Edit 2018. június 26., 16:47
HIRDETÉS

Közzétették a július 8. és 15. között zajló Csíkszeredai Régizene Fesztivál programját. A szervezők több generációt és réteget megszólító, magas színvonalú zenei produkciókat ajánló rendezvényt kívánnak nyújtani a régizene kedvelőinek.

A régizene avatott ismerői és előadói várják idén is a közönséget. Archív Fotó: Ádám Gyula

A Hargita Megyei Kulturális Központ és Hargita Megye Tanácsa szervezésében, illetve Csíkszereda önkormányzata társszervezésében zajló

Csíkszeredai Régizene Fesztivál idei fő témája a hispán zene, mely számos kultúra kapcsolódásából adódó egyedi vonása és mérhetetlen gazdagsága miatt megérdemli a kitüntető figyelmet

HIRDETÉS

– írják közleményben a szervezők. Rámutatnak, emellett jeles évfordulókra is hangol a fesztivál, a Mátyás-év jegyében Mátyás király születésének 575., valamint királlyá választásának 560. évfordulójára, ugyanakkor a Barokk Fesztiválzenekar megalakulásának tizedik esztendejére. Ez utóbbit az egyetemes zenetörténet egyik legnagyobb művével, J. S. Bach két zenekarra, két kórusra és szólistákra írott Máté-passiójával ünneplik.

Találkozó a régizenével, művelőivel

„Mint minden évben, idén is nagyon színes, tudományos szempontoknak is megfelelő, egyben szórakoztató rendezvény várható. Egy olyan fesztivál, amely egyesíti a nyugat- és a kelet-európai régizene jellegzetességeit, kiemelve az erdélyi és ezen belül a Csíkszeredához kötődő XVII-XIX. századi műzene értékeit.

Egy találkozó, ahol világszintű élvonalbeli zenészek, hazai zenészek, jó barátok, régi ismerősök, régizene-rajongók évről évre újra és újra átadják magukat az időtlen zene élvezetének

– fogalmazott a fesztivál művészeti vezetője, Filip Ignác Csaba. Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ Igazgatója azt emelte ki, hogy

igyekeznek tematikailag jól felépített, kínálatában több generációt és réteget megszólító, zeneileg magas színvonalú produkciókat nyújtó rendezvényt szervezni.

A koncertek több helyszínen zajlanak majd, ugyanakkor idén is lesz utcazene, előadások, gyermekprogramok, táncház, filmvetítés.

Szimbolikus belépődíj

Idéntől a fesztivál belépődíjas lesz. Ezt az intézmény vezetője közleményükben azzal indokolta, hogy

a fesztivál költségvetése évről évre, nő és szervezőként egyre nehezebb előteremteni a szükséges anyagiakat.

„Idéntől jegyeket is fogunk árulni, bizonyos koncertek pénzbe kerülnek, hisz a bevételre is számítunk ahhoz, hogy a költségtervet teljesíteni tudjuk. Igyekeztünk nagyon családbarát árakat megszabni, amelyek természetesen még így sem fedik a koncertek valós értékét, inkább szimbolikus hozzájárulásnak nevezném azokat.

A belépők 5 és 20 lej között mozognak, ugyanakkor lesznek olyan események, amelyek továbbra is ingyenesek maradnak.

A jegyek kezdéskor a helyszínen vagy napközben a Csíki Moziban megválthatók. Bízom benne, hogy a számunkra kedves és értékes közönség megértéssel és támogatólag viszonyul hozzánk” − mondta Ferencz Angéla.

A régizene fesztivált július 8-án délután öt órakor nyitják meg a Mikó-várban, a megnyitót követően a Barozda együttes, majd a franciaországi Les Paladins Viva Espana című fellépése következik. A fesztivál részletes programja a regizene.ro weboldalon látható.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS