Kérdés évszázadok távlatából: volt-e pünkösdi csata?

Kérdés évszázadok távlatából: volt-e pünkösdi csata?

A pünkösdi búcsúban olyan szeretet uralkodik, amit sehol máshol nem lehet érezni, csak ott

Fotó: Pinti Attila

Volt-e összeütközés 1567 pünkösdjén a gyergyói és csíki székelyek, illetve János Zsigmond fejedelem serege között? Valóban ebből ered az a hagyomány, hogy az István pap vezetésével hadba szállt, hitüket őrző katolikusok unitáriusok felett aratott győzelmének köszönhetően haladhat az élen a csíksomlyói búcsúba a gyergyóalfalvi keresztalja? Erről folyt vita egy szakmai beszélgetésen.

Gergely Imre

2023. november 14., 20:592023. november 14., 20:59

A csíksomlyói búcsúba magyarok százezrei zarándokolnak el évről évre – többségben katolikusok, de más felekezetekhez tartozók is. Az utóbbi időben

a világ magyarságának legfontosabb találkozóhelyévé vált a pünkösdi esemény.

Azonban létezik egy olyan „szálka” a katolikus és az unitárius egyház között, amely megosztja a két felekezet híveit. Ez az a csata, amelynek megtörténtére nincsenek minden kétséget kizáró írásos bizonyítékok, és ahol a hagyomány szerint 1567 pünkösdjén a gyergyói és csíki katolikus székelyek szálltak szembe az új hitet rájuk erőltetni akaró unitárius fejedelem, János Zsigmond seregével.

A gyergyószentmiklósi FeltöltŐ Egyesület azon a helyszínen szervezett erről vitát hétfő este, ahonnan a katolikus felkelést meghirdető István pap elindult Csíksomlyóra és a csata feltételezett helyszínére, a Tolvajos-tetőre, azaz Gyergyóalfaluban. A hétfői vitán a katolikus felet Darvas Kozma József pápai káplán, csíkszeredai plébános, míg az unitárius álláspontot Lőrinczi Alpár János gyergyószentmiklósi unitárius lelkész képviselte, az estet pedig pártatlan félként Veress Róbert görgényi református esperes moderálta.

Kérdés, amire más-más válaszok érkeztek

Amint Kántor Boglárka, a FeltöltŐ Egyesület vezetője felvezette, évről évre felmerül a kérdés, hogy miért indultak el az első zarándokok Gyergyóalfaluból Csíksomlyóra. A választ másként látják a katolikusok és az unitáriusok.

Idézet
Csíksomlyó a hitünket mozgató hegy, ahol azt érezzük, hogy összetartozunk.

A FeltöltŐ előadása párbeszédre és hidak építésére teremt lehetőséget, hiszen egy Isten országát keresve egy irányba tartunk” – fogalmazott.

Az tény – és ezt senki nem vitatja –, hogy a csíksomlyói pünkösdi búcsújárás semmiképp nem 1567-ben kezdődött, hiszen a kegyhelynek 1444-ben meghatározott időre IV. Jenő pápa engedélyezett búcsút, majd pedig 1484-ben VIII. Ince pápától a pálosok kapták meg ezt pünkösd szombatjára és vasárnapjára, örök időkre érvényesen.

Darvas Kozma József történelmi felvezetője után került terítékre a nevezetes 1567-es csata kérdése. Lőrinczi Alpár János leszögezte, hogy unitárius szemszögből a csíksomlyói búcsú kapcsán ez az egyetlen probléma: vagyis hogy

a médiában és más helyeken évről évre 1567-hez, és egy, az unitárius fejedelem legyőzésével végződő csatához kötik a búcsú eredetét.

Ez a felekezetek közötti nézeteltéréseket eredményezi, amikor párbeszédre lenne szükség, amikor a másság elfogadása mellett azt kell keressük, ami összeköt – mondta.

A csatáról az unitárius egyház úgy gondolja – érvelt Lőrinczi Alpár János –, hogy ez nem történelmi tény, hanem legendaképződés. A lelkész rámutatott, abban az időben az unitárius egyháznak nem volt még intézményi kerete sem, János Zsigmond is csak később tért át az antitrinitárius, vagyis mai nevén az unitárius hitre. Másrészt,

ha lett volna is egy ilyen felkelés, ahol a hitüket védő katolikus székelyek legyőzték volna a fejedelem seregét, akkor a lázadást szító István pap árulónak lett volna tekintve a hatalom részéről, és nem maradt volna el a retorzió sem.

Azonban ilyen megtorlásról sincsen semmilyen dokumentum. Egyébként a csata létezéséről is csak jóval későbbi feljegyzések ismertek.

Galéria

Lőrinczi Alpár János gyergyószentmiklósi unitárius lelkész, Veress Róbert görgényi református esperes, Darvas Kozma József pápai káplán, csíkszeredai plébános

Fotó: FeltöltŐ Keresztény Zenefesztivál

Több olyan török és tatár betörésről is lehet azonban tudni, ahol a gyergyói és csíki székelyek megpróbáltak ellenállni, és van olyan csata említés, amelynek leírása kísértetiesen hasonlít arra, amit máshol a Tolvajos-tetői összecsapásról írnak. Az unitáriusok azt gondolják, hogy ez mosódhatott össze.

Darvas Kozma József ezzel szemben számos dokumentumról beszélt, amelyekben utalás történik az 1567-es ütközetre, és azt sem tartja kizártnak, hogy előkerülhetnek még bizonyító okiratok.

Az, hogy nem maradt fenn perdöntő korabeli írásos említés, azzal magyarázható, hogy Csíksomlyót többször is támadás érte, ahol ezek az iratok megsemmisülhettek.

Melyik fél oldalán áll az igazság?

A beszélgetés, az érvelések alapján a közönség nem dönthette el, hogy akkor végül is melyik fél oldalán áll az igazság. Bizonygatni lehet, de nem ez a legfontosabb. A csíksomlyói búcsú kapcsán nem a katolikus-unitárius vitát kell látni, ami újra és újra feszültséget teremt, amikor terítékre kerül.

Idézet
Vitatkozni lehet, de abban egyetérthetünk, hogy az összetartozás nagyban meg fogja határozni a különböző közösségek megmaradását”

– hangzott el.

Karácsonykor, húsvétkor mindenki hazamegy a családjához, pünkösdkor azonban Csíksomlyóra. Ezt – ha nem történt valami – akkor nem lehet megmagyarázni – szögezte le Darvas Kozma József.

Felszólalt Balázs József is, aki már évtizedek óta az alfalvi keresztalja vezetője és a csíksomlyói búcsúk zarándokai között jellegzetes egyéniség. Kifejtette,

nem az a legfontosabb, hogy volt-e 1567-ben győztes csata vagy nem, a lényeg, hogy a gyergyói és csíki székelyek ragaszkodtak a hitükhöz.

„Győztünk, mert megmaradtunk, megtartottuk a hitet” – fogalmazott. Annak viszont valamilyen oka kell legyen, hogy a gyergyóalfalviak elől mehetnek a búcsúba már több száz év óta – tette hozzá. „Máriához a legnagyobb szeretettel, alázattal megyünk, egyek vagyunk ebben a szeretetben, és ez a legszebb. A búcsúban olyan szeretet uralkodik, amit sehol máshol nem lehet érezni, csak ott. És ott lehet a legjobban imádkozni.

Ha telefonálni akarunk valakinek, akkor térerő kell. Ha Istenhez akarunk fohászkodni, ahhoz Csíksomlyón van a legjobb térerő.

Ott könnyebb Istenhez imádkozni, mint bárhol máshol” – összegezte Balázs József.

Arra a felvetésre, hogy a búcsú már nemcsak vallási jellegű esemény, hanem kirándulási, turisztikai célnak is számít sokak számára, megjegyezte: „nem féltem a kirándulástól Csíksomlyót. Ez olyan hely, ahol a magyarok érezzék jól magukat. Ámen!”

További beszélgetések, előadások következnek

Kántor Boglárka, a Hit hegyeket mozgat címmel ezen a héten zajló előadás-sorozatot szervező FeltöltŐ Egyesület vezetője a felekezetek közötti párbeszéd fontosságát hangsúlyozta, ennek szellemében kerülnek sorra a következő események is. Csütörtökön Oláh Gergő énekes és felesége a házasság csodáiról és mélységeiről beszél, szerelmes dalokkal ötvözve. Pénteken Kammerer Zoltán olimpiai bajnok, Göd polgármestere, valamint beszélgetőpartnerei, Kercsó Zoltán, Miklós Csongor és Lokodi Mátyás osztják meg nézeteiket arról, hogy kit jelent a hit a sportban, teljesítményben. Az előadás 18 órakor kezdődik a gyergyóalfalvi Petőfi Sándor Művelődési Házban.

7 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. december 05., kedd

Az agrárium globális és lokális kihívásaira keresnek megoldásokat Sepsiszentgyörgyön

Idén is megtartották a magyar tudomány napját Erdélyben, több városban már lezajlottak az ehhez kapcsolódó rendezvények, míg Háromszéken pénteken szerveznek agrártudományi konferenciát a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Karán.

Az agrárium globális és lokális kihívásaira keresnek megoldásokat Sepsiszentgyörgyön
2023. december 05., kedd

Egy évvel később ugyan, de elkezdődhetett az erdőszentgyörgyi tanuszoda építése

Méretes fúró jelzi Erdőszentgyörgyön, hogy nekifogtak a tanuszoda építésének. A munkálatok egy éves késéssel kezdődtek, mert a kivitelező csak újabb fúrások és talajvizsgálat után fogott neki az építkezésnek.

Egy évvel később ugyan, de elkezdődhetett az erdőszentgyörgyi tanuszoda építése
2023. december 05., kedd

Büntetés több mint 15 millió lejre, s úgyis megtörténik a baj: frontális ütközés a zsúfolt útszakaszon

A belügyi szervek 4113 bűncselekményt állapítottak meg a december elsejei hosszú hétvégén és több mint 36 800 bírságot róttak ki, összesen mintegy 15 millió lej értékben – közölte hétfőn a belügyminisztérium szóvivője.

Büntetés több mint 15 millió lejre, s úgyis megtörténik a baj: frontális ütközés a zsúfolt útszakaszon
2023. december 05., kedd

Fagyos reggel köszöntött Székelyföldre

Fagypont alá süllyedt a hőmérséklet Székelyföld-szerte az elmúlt éjszaka, de országszerte is csak alig néhány helyen nem volt mínusz tartományban a hőmérők higanyszála keddre virradóan.

Fagyos reggel köszöntött Székelyföldre
2023. december 05., kedd

Két tucat jogsit vontak be a hosszú hétvégén Háromszéken

Több mint ötszáz rendőr teljesített szolgálatot a hosszú hétvégén a közrend biztosítása, valamint a közutak biztonságának növelése érdekében Háromszéken – közölte a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság.

Két tucat jogsit vontak be a hosszú hétvégén Háromszéken
2023. december 05., kedd

Bár rövidebb lesz idén a gyergyószentmiklósi városnap, a búcsús szentmise és a dísztanácsülés nem maradnak el

Idén a korábbi évekhez képest szerényebben lesz Gyergyószentmiklós városünnepe. Az önkormányzat a kormány megszorító intézkedéseire hivatkozva egynaposra szűkítette a programot.

Bár rövidebb lesz idén a gyergyószentmiklósi városnap, a búcsús szentmise és a dísztanácsülés nem maradnak el
2023. december 05., kedd

Csak Hargita megyében több mint hétezer roma él a „no-go” övezetekben és hipergettókban

Hargita megyében negyvenhárom úgynevezett „no-go”, azaz tiltott övezetet, köztük harminckét meglehetősen leromlott állapotú, leszegényedett, megbélyegzett hipergettót azonosítottak a romák társadalmi befogadására vonatkozó stratégia kidolgozása során.

Csak Hargita megyében több mint hétezer roma él a „no-go” övezetekben és hipergettókban
2023. december 04., hétfő

Iskolafelújítás Székelykeresztúron: amit idén megtehetsz, ne halaszd jövőre

Mintegy 15 millió lej értékű épület-helyreállítás van folyamatban a több mint százéves székelykeresztúri Zeyk Domokos Iskolaközpontban, ahol párhuzamosan zajlanak a kinti és benti munkálatok. A cél az, hogy év végéig felhasználják az EU-s támogatást.

Iskolafelújítás Székelykeresztúron: amit idén megtehetsz, ne halaszd jövőre
2023. december 04., hétfő

Egy doboznyi szeretet a rászorulóknak

Egy doboznyi szeretet címmel szervez karácsonyi adománygyűjtést a kézdivásárhelyi Benedek Elek óvoda és az RMDSZ helyi szervezete. A kezdeményezők a rászoruló családok ünnepét szeretnék szebbé varázsolni.

Egy doboznyi szeretet a rászorulóknak
Egy doboznyi szeretet a rászorulóknak
2023. december 04., hétfő

Egy doboznyi szeretet a rászorulóknak

2023. december 04., hétfő

Nagyobb a félsz, mint a mersz – Háromszéken egyetlen gasztropont működik

Az Országos Hegyvidéki Ügynökség és az Agrosic Közösségek Közötti Társulás szervezésében március óta zajlanak a gasztropontok létrehozásában érdekelt személyeket célzó ingyenes képzések Háromszéken, többnyire reménykeltő érdeklődés mellett.

Nagyobb a félsz, mint a mersz – Háromszéken egyetlen gasztropont működik
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM