HIRDETÉS

Jól kezdődik a tanév: hibáktól hemzsegő útmutatóból kell tanulni, amíg meglesznek az új tankönyvek

Molnár Rajmond 2017. szeptember 10., 21:57 utolsó módosítás: 2017. szeptember 10., 21:58

Kizárólag román nyelven érhetők el az ötödik osztályosok számára az ismét jócskán megkésett tankönyveket helyettesítő, az oktatási minisztérium által kiadott úgynevezett útmutatók.

Nem lesz nehéz az elején az iskolatáska, de a tananyag sem lesz diákbarát Fotó: Veres Nándor

Görbe Péter, Hargita megyei főtanfelügyelő érdeklődésünkre közölte,

a tanfelügyelőségnél pénteken kapták meg az útmutatókat, azt követően kiszállították azokat a megye iskoláihoz. Az útmutatók kizárólag román nyelvűek

HIRDETÉS

– tájékoztatott a főtanfelügyelő, hozzátéve, hogy van egy kezdeményezés a Hargita és a Kovászna megyei oktatók között, hogy rövid időn belül, önkéntes alapon lefordítsák ezeket. Görbe azt is közölte, hogy

a szóban forgó útmutatók tulajdonképpen néhány lapot foglalnak magukba tantárgyanként, amelyek nyolc-tíz leckének felelnek meg.

Román tannyelvű könyvek
A tényleges tankönyvek két hónappal a tanévkezdés után érkezhetnek meg, amelyek szintén kizárólag román nyelvűek lesznek. Hogy a magyar változatuk mikor készül el, az nagy kérdés. Ez költséges folyamat, a kiadók pedig jól tudjuk, hogy profitorientált vállalatok

– fejtette ki a főtanfelügyelő. Tehát,

a magyar tannyelvű ötödik osztályos tanulóknak a tanév kezdete után két hónappal továbbra is csak két tantárgyból lesz magyar tannyelvű könyvük: magyar nyelv és irodalomból, illetve hittanból.

Ezeket a román nyelv és irodalom tankönyvvel már tanévkezdéskor kézhez kapták az ötödikesek, más tantárgyakból viszont csak útmutatók jutottak.

Két hónap múlva

Liviu Pop oktatási miniszter korábban elmondta: az útmutatók a tananyagból az első két hónapot fedik le, ígérete szerint ugyanis nyolc hét múlva megkapják az új tankönyveket a diákok. Amint arra egyébként a román sajtó rámutatott:

az útmutató hemzseg a szerkesztési és a helyesírási hibáktól, illetve olyan szakkifejezéseket is tartalmaz, amelyeket az ötödikesek egyszerűen nem érthetnek.

Marius Nistor, a Spiru Haret tanügyi szakszervezeti tömb elnöke úgy fogalmazott: fogalma sincs, a minisztérium milyen szakértőkkel konzultált a kiadvány összeállításában, és hogy egyáltalán belegondoltak-e, milyen nehéz dolguk lesz a pedagógusoknak, akiknek ebből kell tanítaniuk. Hozzátette:

az útmutató távolról sem diákbarát.

Mint ismeretes, az új tanterv szerint készült ötödikes tankönyvek a minisztérium által meghirdetett versenytárgyaláson vesztes kiadók óvása miatt késnek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS