HIRDETÉS

Jól kezdődik a tanév: hibáktól hemzsegő útmutatóból kell tanulni, amíg meglesznek az új tankönyvek

Molnár Rajmond 2017. szeptember 10., 21:57 utolsó módosítás: 2017. szeptember 10., 21:58
HIRDETÉS

Kizárólag román nyelven érhetők el az ötödik osztályosok számára az ismét jócskán megkésett tankönyveket helyettesítő, az oktatási minisztérium által kiadott úgynevezett útmutatók.

Nem lesz nehéz az elején az iskolatáska, de a tananyag sem lesz diákbarát Fotó: Veres Nándor

Görbe Péter, Hargita megyei főtanfelügyelő érdeklődésünkre közölte,

a tanfelügyelőségnél pénteken kapták meg az útmutatókat, azt követően kiszállították azokat a megye iskoláihoz. Az útmutatók kizárólag román nyelvűek

HIRDETÉS

– tájékoztatott a főtanfelügyelő, hozzátéve, hogy van egy kezdeményezés a Hargita és a Kovászna megyei oktatók között, hogy rövid időn belül, önkéntes alapon lefordítsák ezeket. Görbe azt is közölte, hogy

a szóban forgó útmutatók tulajdonképpen néhány lapot foglalnak magukba tantárgyanként, amelyek nyolc-tíz leckének felelnek meg.

Román tannyelvű könyvek
A tényleges tankönyvek két hónappal a tanévkezdés után érkezhetnek meg, amelyek szintén kizárólag román nyelvűek lesznek. Hogy a magyar változatuk mikor készül el, az nagy kérdés. Ez költséges folyamat, a kiadók pedig jól tudjuk, hogy profitorientált vállalatok

– fejtette ki a főtanfelügyelő. Tehát,

a magyar tannyelvű ötödik osztályos tanulóknak a tanév kezdete után két hónappal továbbra is csak két tantárgyból lesz magyar tannyelvű könyvük: magyar nyelv és irodalomból, illetve hittanból.

Ezeket a román nyelv és irodalom tankönyvvel már tanévkezdéskor kézhez kapták az ötödikesek, más tantárgyakból viszont csak útmutatók jutottak.

Két hónap múlva

Liviu Pop oktatási miniszter korábban elmondta: az útmutatók a tananyagból az első két hónapot fedik le, ígérete szerint ugyanis nyolc hét múlva megkapják az új tankönyveket a diákok. Amint arra egyébként a román sajtó rámutatott:

az útmutató hemzseg a szerkesztési és a helyesírási hibáktól, illetve olyan szakkifejezéseket is tartalmaz, amelyeket az ötödikesek egyszerűen nem érthetnek.

Marius Nistor, a Spiru Haret tanügyi szakszervezeti tömb elnöke úgy fogalmazott: fogalma sincs, a minisztérium milyen szakértőkkel konzultált a kiadvány összeállításában, és hogy egyáltalán belegondoltak-e, milyen nehéz dolguk lesz a pedagógusoknak, akiknek ebből kell tanítaniuk. Hozzátette:

az útmutató távolról sem diákbarát.

Mint ismeretes, az új tanterv szerint készült ötödikes tankönyvek a minisztérium által meghirdetett versenytárgyaláson vesztes kiadók óvása miatt késnek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS