Itt valami nem stimmel – mondaná erre Pelikán József gátőr

Itt valami nem stimmel – mondaná erre Pelikán József gátőr

Marthy Júlia tudatosítani szeretné a társadalomban, hogy a magát jogállamnak tekintő Romániában valami nem stimmel

Fotó: Kocsis Károly

Előfordulhat-e Romániában, hogy valakit maszkos házkutatók vernek fel álmából, miután legalább egy hónapig lehallgatták a telefonját, utána több mint egy évig sakkban tartják, majd közlik vele, hogy puszta tévedés történt? A kézdivásárhelyi Marthy család esetéből az következik, hogy a válasz igen, bármikor bárkivel előfordulhat. Ez ugyan nem nyugtat meg, de legalább érdemes elgondolkodni rajta.

Kocsis Károly

2023. november 17., 08:032023. november 17., 08:03

Majdnem napra pontosan két évvel ezelőtt a kézdivásárhelyi Marthy család hangos ajtódöngetésre ébredt reggeli álmából. Hamarosan kiderült, hogy a Kovászna megyei gazdasági rendőrség emberei tették náluk tiszteletüket bejelentés nélkül, köztük az akciót vezető rendőrtiszttel és annak kollégájával, két maszkos legénnyel, míg az ötödik a házkutatás folyamatát filmezte. Merthogy a Marthy Áron nevére kiállított házkutatási paranccsal érkeztek, amiben viszont nem szerepelt sem annak oka, sem az, hogy tulajdonképpen mit keresnek. Ez már eleve

súlyos eljárási hiba, de nem az egyetlen.

Pénzügyi csalás gyanújával nyomoztak ellenük

A háziak kérdésére közölték, hogy egy bizonyos, Európai Unión kívüli céggel kötött szerződés érdekli őket, amit Marthy Júlia készséggel átadott a rendőrnőnek – mivelhogy a szerződést ő, és nem férje írta alá a Tirex Kft. nevében, amelynek egyébként mindketten egyenjogú ügyvezetői. Szabály szerint a házkutatásnak ebben a pillanatban véget kellett volna vetni, ám nem így történt.

A maszkosok folytatták a kutakodást, míg vezetőjük hirtelen Marthy Áronhoz fordult, követelve, hogy vegye elő a szerencsejátékos nyereményeit igazoló nyugtákat. Indoklása szerint ugyanis

kevés a valószínűsége („puțin probabil”) annak, hogy valaki három év alatt tisztességes körülmények közepette annyi pénzt nyerjen.

A szerencsés (?) házigazda hiába magyarázta, hogy ilyen esetben a nyereményeket nem nyugta kíséretében adják ki, később az állami lottótársaság mindkét kézdivásárhelyi egységét megszállták, azt feltételezve, hogy valamelyik munkatársa összejátszott a nyertessel. A nyomozásvezető kedélyeit majd csak a lottótársaság bukaresti vezetőségének írásban elküldött álláspontja hűtötte le, amelyben kereken kimondták:

a nyerés kizárólag szerencsén múlik, azt sem emberi huncutsággal, sem valamiféle számítógépes szoftverrel nem lehet befolyásolni.

De térjünk vissza a Fenyves utcai házkutatáshoz, ahol hiába kapták kézbe a keresett szerződést, emellett – jegyzőkönyv kíséretében – elvették a házaspár mobiltelefonjait, Júlia laptopját, sőt az egyik fiókban talált készpénzét is, merthogy hirtelen nem tudta papírokkal igazolni annak eredetét. Hangsúlyozzuk: mindezt olyan körülmények közepette, hogy

a házkutatási parancs Áron nevére volt kiállítva, a keresett szerződést Júlia írta alá, és az elvett pénz is – bevallása szerint – az ő tulajdonát képezte

(korábban osztalékként vette fel a cégtől).

A nyomozást vezető rendőrnő azt írta a Marthy Áron nevére már 2021 januárjában megnyitott iratcsomóba (dosar), hogy az inkriminált szerződés értelmében kiállított és a külföldi fél által bankon keresztül törlesztett számlát a Tirex Kft. nem vezette be a közpénzügyi hatóság (ANAF) nyilvántartási rendszerébe. Ennek alapján kérte – és a bíró jóvá is hagyta – a gyanúsított személy megfigyelését, telefonjának lehallgatását stb. Ez akkor derült ki, amikor Marthy Áronnal a házkutatás után jó két hónappal közölték, hogy pénzügyi csalás gyanújával nyomoznak ellene, és kikérhette az időközben 1300 oldalasra duzzadt iratcsomóját. Ezt le is másolták neki 650 lej ellenében...

Időközben az is nyilvánvalóvá vált, hogy

a lavinát elindító számla a megfelelő időben, annak rendje és módja szerint szerepelt az ANAF nyilvántartásában.

Lapunknak neve elhallgatását kérő volt rendőr mondja: a gyanút fogó hatósági illetékesnek ezt lehetősége lett volna az irodájából, pár kattintással ellenőrizni – rejtély, hogy miért nem tette meg.

Azt is homály fedi, hogy a kutakodást miért nem a cég székhelyén kezdték (ahol azóta sem jártak), miért kellett hajnalban házkutatást tartani, számítógépeket, telefonokat, készpénzt lefoglalni, embereket megfigyelni, a lottótársaság munkatársait zaklatni; miért kértek a házaspár anyagi és pénzügyi helyzetére vonatkozó adatokat külföldi hatóságoktól, és még sorolhatnánk.

Megállapították a bűncselekmény teljes hiányát

Bizonyíték hiányában nehéz lett volna vádat emelni, a „dosar” lezárása azonban így is hónapokig váratott magára.

A nyomozást kezdetben felügyelő ügyészt időközben áthelyezték, az utódja nem foglalkozott vele vagy nem akart belemászni, végül a harmadik elemezte kellő alapossággal, és állapította meg idén januárban (!) a bűncselekmény teljes hiányát („fapta nu există”).

A házaspárnak időközben, miután lemásolták róluk az összes adatot, bírói utasításra visszaadták a telefonjaikat, de Júliának a pénzét azóta sem. Rejtélyes okból kifolyólag a férje számlájára utalták, de az egy másik, ettől független ügy miatt éppen zárolva volt, így onnan „elúszott”.

Marthyékat megviselte az ügy

Happy end? Nehéz lenne annak nevezni, miután a Kézdivásárhelyen közismert vállalkozóknak számító, többek között a Bujdosó vendéglőt is működtető Marthyékat alaposan megviselte az ügy, hiszen a náluk megejtett házkutatás híre annak idején futótűzként terjedt szét a kisvárosban, mindenféle találgatásokhoz szolgáltatva táptalajt. Marthy Júlia azért döntött esetük nyilvánosságra hozatala mellett, mert tudatosítani szeretné a társadalomban, hogy

a magát jogállamnak tekintő Romániában valami nem stimmel.

„Felháborítónak tartom, hogy – amint az iratcsomóból kiderül – egy rendőrségi nyomozás elindításához elég legyen annak feltételezése, hogy egy kisvárosi cég eleve nem üzletelhet törvényesen jelentős külföldi céggel. Miért, csak bukaresti cégek köthetnek komoly szerződéseket? Nem rendjén való, hogy miközben szesz- és cigarettacsempészek bratyiznak leplezetlenül rendőrökkel, és munkakönyvvel soha nem rendelkezők építenek cifra palotákat maguknak, a hatóságok olyan vállalkozókat vegzálnak, akik emberek tucatjainak biztosítanak munkát, és naprakészen befizetik az egekig emelt adókat és illetékeket – tör ki belőle a keserűség. –

Idézet
Nem rendjén való az, hogy ebben az országban bárkit, bármikor megfélemlíthetnek,

meghurcolhatnak minden ok nélkül, ráadásul az adófizetők pénzén, és utána senkit sem lehet felelősségre vonni, mert a rendszer megvédi az embereit, megvédi önmagát.”

Ez utóbbit annak tükrében mondja, hogy a nyomázást szerinte alaptalanul és rosszhiszeműen elindító rendőrtiszt ellen hiába tett feljelentést hivatali visszaélés miatt a brassói ügyészségen, ezt úgy ejtették, hogy még csak meg sem hallgatták az érintett feleket. Hasonlóképpen járt el a főügyész is, akihez ezt követően fellebbezett. Most utolsó lehetőségként a Kézdivásárhelyi Bíróságon támadta meg a főügyész határozatát, a tárgyalás december 20-ra van kitűzve.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. december 05., kedd

Személyautó és mikrobusz ütközött, négyen sérültek meg

Két jármű ütközött össze Nyárádmagyaróson kedden délután, a balesetben több személy is megsérült. A hatóságiak forgalomkorlátozást vezettek be az érintett útszakaszon.

Személyautó és mikrobusz ütközött, négyen sérültek meg
2023. december 05., kedd

Soha többé ne fordulhasson elő ilyen eset

A Márton Áron Főgimnáziumhoz köthető szexuális zaklatási ügy kivizsgálása már nem a tanfelügyelőség hatásköre. Ettől függetlenül céljuk olyan szűrőket beépíteni, amelyek azonnal „sípolnak”, ha a jövőben szexuális visszaélés gyanúja merülne fel.

Soha többé ne fordulhasson elő ilyen eset
2023. december 05., kedd

Melléképület gyulladt ki Csíkszereda határában

Tűz ütött ki egy melléképületben Csíkszereda határában kedden kora délután.

Melléképület gyulladt ki Csíkszereda határában
2023. december 05., kedd

Rendhagyó karácsonyfa borzolja a kedélyeket

Kézzel kötött sálakból összeállított karácsonyfa díszíti keddtől Marosvásárhely főterét. A cseppet sem hagyományos fa sok reakciót váltott ki; negatívat és pozitívat egyaránt.

Rendhagyó karácsonyfa borzolja a kedélyeket
2023. december 05., kedd

December 5. fájó emléke

A 2004. decemberi népszavazásra emlékezett Potápi Árpád János és Szili Katalin. Akkor a választójoggal rendelkezők 37 százaléka voksolt, akiknek az 51 százaléka a kettős állampolgárság mellett szavazott, de ez nem volt elég az érvényességhez.

December 5. fájó emléke
December 5. fájó emléke
2023. december 05., kedd

December 5. fájó emléke

2023. december 05., kedd

Kigyulladt egy lakóház pincéje Székelyudvarhelyen

Tűz ütött ki egy lakóház pincéjében Székelyudvarhelyen vasárnap este. A továbbterjedés veszélye miatt nagy erőkkel szálltak ki a helyszínre a tűzoltók.

Kigyulladt egy lakóház pincéje Székelyudvarhelyen
2023. december 05., kedd

Az agrárium globális és lokális kihívásaira keresnek megoldásokat Sepsiszentgyörgyön

Idén is megtartották a magyar tudomány napját Erdélyben, több városban már lezajlottak az ehhez kapcsolódó rendezvények, míg Háromszéken pénteken szerveznek agrártudományi konferenciát a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Karán.

Az agrárium globális és lokális kihívásaira keresnek megoldásokat Sepsiszentgyörgyön
2023. december 05., kedd

Egy évvel később ugyan, de elkezdődhetett az erdőszentgyörgyi tanuszoda építése

Méretes fúró jelzi Erdőszentgyörgyön, hogy nekifogtak a tanuszoda építésének. A munkálatok egy éves késéssel kezdődtek, mert a kivitelező csak újabb fúrások és talajvizsgálat után fogott neki az építkezésnek.

Egy évvel később ugyan, de elkezdődhetett az erdőszentgyörgyi tanuszoda építése
2023. december 05., kedd

Büntetés több mint 15 millió lejre, s úgyis megtörténik a baj: frontális ütközés a zsúfolt útszakaszon

A belügyi szervek 4113 bűncselekményt állapítottak meg a december elsejei hosszú hétvégén és több mint 36 800 bírságot róttak ki, összesen mintegy 15 millió lej értékben – közölte hétfőn a belügyminisztérium szóvivője.

Büntetés több mint 15 millió lejre, s úgyis megtörténik a baj: frontális ütközés a zsúfolt útszakaszon
2023. december 05., kedd

Fagyos reggel köszöntött Székelyföldre

Fagypont alá süllyedt a hőmérséklet Székelyföld-szerte az elmúlt éjszaka, de országszerte is csak alig néhány helyen nem volt mínusz tartományban a hőmérők higanyszála keddre virradóan.

Fagyos reggel köszöntött Székelyföldre
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM