Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

Havonta egy alkalommal a gyalogosoké lesz Gyergyószentmiklós városközpontja

Pethő Melánia 2018. április 18., 12:15
HIRDETÉS

Miénk itt a tér megnevezéssel új közösségépítő programot indít Gyergyószentmiklós önkormányzata. A főteret ajánlja „birtokba vételre” a városvezetés, azaz havi rendszerességgel programokkal csalogatja a lakókat a városközpontba. Ezekre az alkalmakra elterelik az itt áthaladó járműforgalmat, a park területe mellett az úttestet is a gyalogosoknak adják át. Hogy milyen, amikor a szentmiklósiaké a tér, első alkalommal most vasárnap tapasztalhatják meg.

Legutóbb tavaly, az autómentes napon zárták le a járműforgalmat a központban. Ezentúl havonta teszik ezt. Archív Fotó: Baricz Tamás Imola

A Föld napját jelölte ki a Miénk itt a tér elnevezésű program elindításához a gyergyószentmiklósi városvezetés. Méltó alkalom ez arra, hogy kitiltva a járműforgalmat a város központjából, a természeti környezet megóvására irányuljon a figyelem. Hosszú távon ugyan nem ez a fő célja az új programnak, sokkal inkább az, hogy találkozásokra, nyugodt környezetben történő szabadidős tevékenységekre biztosítson teret a lakóknak.

„Most, hogy a város adminisztrálásába került a központon áthaladó útszakasz, teljes egészében ki tudjuk használni a főteret.

Azt szeretnénk, ha a lakosság is a sajátjának érezné ezt a városrészt. Ennek érdekében minden hónapban legalább egy napra lezárjuk a járműforgalom elől, felkínáljuk a lakóknak, hogy gyalogosan vagy bármiféle, nem motorral hajtott járművel vegyék birtokukba”

– ismertette a kezdeményezés lényegét Csibi Márti programfelelős. Hangsúlyozta, nem rendezvények által kívánják sikeressé tenni a programot, abban bíznak, hogy a biztonságos, autók zajától mentes környezet önmagában csalogató jellegű lesz, és sokakat kimozdulásra sarkall.

Annak ellenére, hogy nem rendezvényként hirdetik a Miénk itt a tér programot, az ötletet felkaroló civil szervezetek, intézmények gondoskodnak arról, hogy aki kimegy a főtérre, ne unatkozzon. Az Ifitéka által végzett logisztikának köszönhetően vasárnap például az Amőba Öko Központ és a Naturland Alapítvány a Föld napjához kapcsolódóan kínál tevékenységeket, a HalVirág Bábszínház pedig az újságpapírok újrahasznosításával kapcsolatosan szervez foglalkozásokat. A Figura Stúdió Színház kávéval, teával várja azokat, akik kíváncsiak tevékenységére, a Fészek, Gyergyói Édesanyák Egyesülete kreatív foglalkozásokat kínál a gyerekeknek. A vöröskeresztesek a Beteg a babám elnevezésű, valamint az elsősegély-nyújtással kapcsolatos programjukkal lesznek jelen, a Salamon Ernő Gimnázium kórusa és az iskola együttese, valamint a gyergyói zenészek utcazenét szolgáltatnak.

„A nap folyamán lesz olyan időszak is, amit nem töltünk ki programokkal éppen azért, hogy az emberek találják fel magukat, találkozzanak, beszélgessenek egymással” – mondta Csibi Márti. Arra biztat minden városlakót, fedezze fel, érezze meg, milyen, amikor sajátjának tudhatja Gyergyószentmiklós központját. „Legyen miénk itt a tér a közösségépítés és a »Szentmiklósinak lenni jó« jegyében” – fogalmazott.

A vasárnapit követően legközelebb május 12-én lesz Miénk itt a tér Gyergyószentmiklóson.

Forgalomelterelés

A közlekedési rendőrség kijelölte a főtéri útszakasz lezárása idején használható útvonalakat. Ennek értelmében 2018. április 21-én este 8 órától április 22. este 8 óráig a Csíkszereda felől érkező és a Gyilkostó irányába tartó járművek a Gábor Áron utcából a Rubin Hotel előtt elhaladó főtéri útszakaszt használva, a Márton Áron és az Örmény templom utcán át jutnak a Gyilkostó sugárútra. A teherforgalmat a Gábor Áron utcából a Vadászok, a Kéthíd, a Márton Áron és az Örmény templom utcákon át irányítják a Gyilkostó sugárútra. A Csíkszereda felől Maroshévíz irányába tartó járművek számára kijelölt útvonal: Gábor Áron – Budai Nagy Antal – Fürdő – Békény – Pacsirta – Kossuth Lajos – Tűzoltó – N. Bălcescu utca.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS