Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Érdeklődnek a Radosza-gyűrű iránt

Bálint Kinga Katalin 2014. március 12., 08:15 utolsó módosítás: 2014. március 12., 08:19

Udvarhelyszékre is elért már a magyar Radosza Sándor által kifejlesztett, Amerikában és Svájcban tesztelés alatt álló játékos oktatási segédlet, a Radosza-gyűrű híre. Bár az általunk megkérdezett székelyudvarhelyi pedagógusoknak, tanintézet-vezetőknek még nem volt alkalmuk az eszköz megismerésére, kissé távolabb, Baróton már a kisiskolás és óvodás gyermekek is kipróbálhatták.

Az elemi iskolás és óvodás gyermekek képességeit fejlesztő oktatási segédlet gyártását körülbelül egy éve kezdték meg: a két, egymást mindössze egyetlen pontban metsző körből álló eszközön számokat, betűket vagy különféle formákat ábrázoló elemek találhatók, amelyek forgatása, sorba rendezése által matematikai műveletek, szavak vagy ábrasorozatok megjegyzését segítik elő. A kitaláló szerint az óvodásoknak szánt játékos oktatási eszköz fejleszti a logikus gondolkodást, a térlátást, a memóriát, a kombinációs és koncentrációs képességet, a kézügyességet, míg a kisiskolások általi használatra tervezett gyűrűk alkalmasak egyebek közt az írás, olvasás, fejszámolás gyakorlására. A logikai játék használata kimutathatja továbbá a diszlexiára, diszgráfiára vagy diszkalkuliára való hajlamot – áll a leírásban.

A székelyudvarhelyi tanintézetek általunk megkérdezett pedagógusai általában hallottak a Radosza-gyűrűkről, azonban mindeddig nem volt alkalmuk kipróbálni az eszközöket. Szallós-Kis Judit, a Móra Ferenc Általános Iskola aligazgatója és László Mária, a Tamási Áron Gimnázium tanítója is arról számolt be, hogy az internetről értesültek már az eszköz létezéséről. Mint elmondták, szívesen kipróbálnák, és ha jónak ítélik, alkalmaznák is az oktatás során. Az Orbán Balázs Általános Iskolában még nem hallottak a Radosza-gyűrűről, ám ők is elmondták, nyitottak az eszköz megismerésére.

A baróti Gaál Mózes Általános Iskolához tartozó tanintézetek már megismerkedtek az eszközzel: a fejlesztő tavaly novemberben mutatta be a Radosza-gyűrűt a tanintézetben, akkor minden pedagógus kapott belőle egy-egy prototípust – tájékoztatott Bán Annamária aligazgató. Mint elmondta, az óvónő elégedett a képeket tartalmazó oktatási segédlettel, ám a tanítók tapasztalatai szerint osztályonként egy példány nem elég, ugyanis az eszköz használatának megismerése hosszú időbe telhet, és egy tanórán nincs elég idő arra, hogy minden gyerek kipróbálja. Meglátásaik szerint a tanultak ellenőrzésére, gyakorlására kiválóan alkalmas lenne az eszköz, ha legalább minden két gyereknek jutna egy darab.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS