Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Gyógyírt keresnek a fájó elvándorlásra

Bíró Blanka 2019. április 14., 18:00
HIRDETÉS

Sepsiszentgyörgynek az elvándorlás az egyik főbb fájó pontja, a város a kilencvenes évektől napjainkig a lakossága húsz százalékát veszítette el. A helyi önkormányzat a fiatalok elvándorlási szokásait kutatta, hogy az eredményeket felhasználva próbáljanak javítani a helyzeten.

Képünk illusztráció Fotó: Kristó Róbert

A YUOMIG – A fiatalok nemzetközi vándorlásának hatásai – Intézményi eszköztár és együttműködési csatornák fejlesztése című projektben keresnek megoldásokat a jelenség visszaszorítására. Buja Gergely, a polgármesteri hivatal pályázati és programirodájának munkatársa elmondta, a fiatalok elvándorlási szokásait kutatták, a társadalom különböző területein vizsgálva ennek a következményeit.

HIRDETÉS

A külföldről hazatérő fiatalok beszámolói alapján kiderült, hogy – összehasonlítva a külföldön tapasztaltakkal – a hazai ügyintézés átláthatatlan, nem felhasználóbarát, ugyanakkor felrótták a digitalizáció hiányát.

Ezekből a megállapításokból kiindulva próbál a sepsiszentgyörgyi önkormányzat javítani a helyzeten. Pályázati támogatást nyertek az operatív kapacitás korszerűsítésére, erre 2,9 millió lejt fordítanak, felhasználóbarát ügyintézést alakítanak ki, felgyorsítják a belső procedúrákat is.

Új honlapot indítanak, ahol több online ügyintézés lesz elérhető.

A polgármesteri hivatal ügyfélfogadási irodáján belül információs pontot hoztak létre, ahol a helyi és regionális közintézmények, szolgáltatók, migráció szempontjából igénybe vehető szolgáltatók – jogi és fordítóirodák – elérhetőségei, ezekkel kapcsolatos információk érhetők el.

Az intézmények egy része nem volt erre fogékony, ezért sok információt késve tudtak beszerezni, az adatbázist folyamatosan bővítik – mondta Buja Gergely. A Sepsinet oldalt is létrehozták, ennek a szerepe, hogy hidat építsenek az elvándorolt, hazatért, vagy a hazatérést tervező sepsiszentgyörgyiek között. Bemutatják a város potenciálját, a hazatértek interjúkban beszélnek arról, milyen volt a beilleszkedés.

Videó: Sepsinet TV

Sok a pozitív példa, sok fiatal tért haza, indított vállalkozást, alapított itthon családot – mutatott rá a projektvezető. Egy „hazacsalogató” videót is készítettek, próbálják úgy bemutatni a várost, hogy időnként jó elmenni, de mindig jó oda hazatérni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS