Felfoghatatlanul gazdag Székelyföld madárvilága

Felfoghatatlanul gazdag Székelyföld madárvilága

A libák közül a nagy lilik október vége fele vonul át környékünkön

Fotó: Ifj. Szabó Jozsef

Zajlanak az őszi madárvonulások: számos áthaladó, ide érkező vagy éppen innen távozó faj figyelhető meg környékünkön – a különleges fajokról, a telelésről és a madarak szokásairól Szabó József ornitológussal, madárszakértővel beszélgettünk. Az is kiderült, hogy nem kell télen a etetni madarakat, ám vannak technikák, amikkel különböző fajokat csalogatni lehet.

Pál Emil

2022. szeptember 10., 21:502022. szeptember 10., 21:50

A madárvonulásról a legfontosabb tudni, hogy ezek többségében észak-déli irányba történő mozgolódások, amit elsősorban a táplálékhiány vált ki – nyitotta meg a beszélgetést Szabó József székelyudvarhelyi ornitológus, majd rögtön hozzátette, létezik a nyugat-kelet irányú vándorlás is, ezt az adott madárfaj habitusa (viselkedése, magatartása) és terjeszkedése határozza meg. Példaként megemlítette a rozsdás nádiposzátát és a karmazsinpirókot – ezek a fajok inkább kelet-nyugati irányban vándorolnak. A hegyvidéki madárfajok vonulásáról kifejtette:

Idézet
a magashegyi fajok nagy része nem hosszútávvonuló, a siketfajd például át is telel. Van egy pár déli faj, mint a havasi sarlósfecske, de az csak délebben magashegyi faj, az adott terület klímája miatt – nálunk nem.

A szakember kivételként a keresztcsőrűt említette meg, ám állítása szerint nem jellemző a területünkre ennek a fajnak a jelenléte, leginkább „kóborolni szokott.”

Galéria

Fotó: Pinti Attila

„A gólyák nemrég mentek el, nagyjából két héttel ezelőtt nagy csapatokban. A meleg levegőoszlopokat használva felemelkednek 2–3 ezer méter magasba és onnan lassan vitorláznak vissza. Ők inkább nagy felhőkben repülnek, nem csapnak annyit a szárnyaikkal” – részletezte Szabó, aki szerint a fekete gólyák is hasonló stratégiát használnak.

Galéria

Érdemes időnként felfele is nézni

Fotó: Ifj. Szabó Jozsef

A következő nagyobb csapatok a libáké lesznek. „Székelyudvarhely fölött leginkább éjszaka hallhatók, felhős nappalokon lehet őket látni is, tiszta időben viszont a kék égen majdnem észrevehetetlenek.” A szakember megjegyezte,

a madarak vonulását pontosan követni nagyon költséges lenne – a műholdas követés miatt minden országnak roamingdíjat kellene fizetni, nem beszélve a szükséges jeladók értékéről – így csak hozzávetőleges adataik vannak a szakértőknek.

Érdekesség még, hogy ha befagynak a vízfelületek délebben, szoktak erre jönni kárókatonák is – jegyezte meg Szabó.

A kisebbek vonulása

Erre haladnak át ősszel a rigók, nagy csapatok is szoktak feltűnni a környéken – folytatta az ornitológus, aki hangsúlyozta, a feketerigók terjeszkedését sem könnyű követni, gyűrűzésekre lenne szükség, hiszen, mint mondta, ő sem tud szemre két feketerigót megkülönböztetni. Egy másik, télire ide érkező madár a fenyőpinty; ezek a madarak a bükkös termésben gazdag években szoktak többen lenni, városi környezetben viszont ez nehezen megfigyelhető, Ausztriából viszont több milliós csapatot is jelentettek – tette hozzá. „A süvöltő is egy itt telelő faj, viszont gyakori, hogy fészkelnek is nálunk. Az itt telelő süvöltők nagy része keletről jön, az Ural-hegységtől”.

A pótköltéssel kapcsolatban közölte:

a kisebb termetű madaraknál jellemző, például a fecskéknél, hogy viszonylag rövid idő alatt fel tudják nevelni a fiókáikat, így gyakori, hogy egy évben többször is költenek.

„Függőcinegéknél van, hogy egy évben több fészekalj is kikel, de nekik elég bonyolult a párkapcsolati életük” – tette hozzá humorosan.

Itt telelő gólyákról, hattyúkról

„Környékünkön egyre gyakrabban megfigyelhetők itt telelő gólyák. Ezeket legtöbbször egyedül látjuk, mivel a tojók és a hímek külön repülnek” – magyarázta a szakember. Arra a kérdésünkre, hogy a gólyáknak szükséges-e télen segíteni, azt felelte: „a gólyák a táplálékbeszerzést megoldják nélkülünk is, normális esetben a természetnek hagyni kell, hogy végezze a dolgát, nincs értelme beleszólni. Ám, ha lehűl az idő, és tudunk egy olyan gólyáról, amely a közelben telel, lehet tudatosan, mértékkel, táplálékkal segíteni.” Szabó szerint erre a célra a legmegfelelőbbek az apró állattetemek (mint például a csirke).

Fontos, hogy ne csupasz húst adjunk, hanem csontosat, szőröset, hiszen ez segíti a madár emésztését.

A ragadozó madarakról elmondta, a gatyás ölyv, a kékes rétihéja és a kis sólyom is ide szokott jönni északról telelni, ám ezek táplálkozásáért közel sem kell aggódni. A hattyúk áttelelésével kapcsolatban a szakember megjegyezte: „abban az esetben, ha a környezetükben nem fagynak be a vízfelületek, a hattyú áttelel, ellenkező esetben átmennek olyan helyekre, ahol nem fagynak be. A hattyú növényevő, szóval tud csipegetni a tó széléről és a víz alól is növényeket. Jelenleg két pár hattyú is van a homoródszentpáli halastavaknál, az egyik párnak a fészkelése meghiúsult, ugyanis leengedték az egyik tó vízszintjét” – jegyezte meg Szabó, aki szerint nem jelent nagy gondot a kimaradt költés, mivel egy javában terjeszkedő fajról van szó.

Nem könnyű a dolguk

Több madárfaj életét is megnehezítik az építkezések, a felgyorsult infrastrukturális növekedés – bontotta ki a problémát a szakértő, aki szerint a verebek fészkelő helyének drasztikus csökkenése miatt egyre kevesebb példány figyelhető meg. Ez javarészt az emberi hozzáállás hozadéka, mert a házakat és az épületeket egyre gondosabban szigetelik az emberek, minden apró rést betömve – hangsúlyozta. A háztetők üregeibe fészkelő kuvikok is hasonlóan jártak, hiszen ők is kezdenek emiatt kiszorulni az élőhelyükről. A megoldást valószínűleg a műodúk kihelyezése jelenti. Ennek kapcsán a madárszakértő megjegyezte, egyik ismerőse, aki kizárólag álfecskeodúkat gyárt, mára több mint hatvan molnárfecske-családdal él együtt, az odúkat a házára rögzítve. Portálunk a harkályokról is kikérte a madárkutató véleményét, ugyanis több helyen bontják ki a szigetelést. Erre is ajánlott a szakember megoldást: Nyugaton már fémlemezekkel borítják a szigeteléseket, hogy ne tudjanak a madarak kárt tenni benne, viszont ez nyilván egy költségesebb eljárása a kivitelezésnek.

Hogyan etessük, csalogassuk

A madarak téli etetését tekintve alapfeltétel, hogy

kenyeret és sós szalonnát nem szabad a madaraknak kitenni, ugyanis a sós és a kovászos eledelt a madarak nem tudják megemészteni

– közölte Szabó.

Galéria

Fotó: Kristó Róbert

„Az etetéshez a zsiradék – sima zsírnakvaló – megfelelő, hiszen nagy fagyokban is tudnak ezekből csipegetni a madarak, ám fontos, hogy ez ne legyen fűszerezett. Ezt szeretik a harkályok és a cinkék is. Etetési alapnak jó a napraforgómag, de bármilyen olajos magot kitehetünk nekik. Etetési titkokba is beavatott. Mint említette,

az ökörszemet főtt tojással vagy almával csalogathatjuk, a cinkéknek inkább a magok kellenek.

A verébalakúak rendjébe tartozó őszapónál például az vált be, hogy labdacsot készítenek felmelegített hájból és napraforgómagból, azt visszahűtve kell a fára akasztani, így csak azok a madarak tudnak enni belőle, amelyek meg tudnak állni a kis gömb felszínén. Ezzel a kis praktikákkal – a szakértő állítása szerint – el lehet kerülni, hogy a ravasz szajkók megdézsmálják a kisebb madaraknak kitett eleséget. Szabó zárásként elmondta: az etetés általában azért történik, hogy az ember csodálni tudja a madarakat; tisztában kell azonban azzal lenni, hogy a madaraknak nincs szükségük arra, hogy télen etessék őket.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 21., vasárnap

Nem akart fizetni, részegen elhajtott, csendőrök vették üldözőbe

Alkoholt ivott, nem akarta kifizetni a fogyasztását, majd részegen autóba ülve hajtott el egy férfi egy gyilkostói vendéglátó egységből vasárnap délután. A csendőrök autós üldözést követően késztették megállásra.

Nem akart fizetni, részegen elhajtott, csendőrök vették üldözőbe
2024. április 21., vasárnap

A nép ügyvédje ismét Csíkszeredában tart fogadóórát

Újra fogadóórát tart a nép ügyvédje Csíkszeredában április 29-én, hétfőn a megyeháza 14-es termében 10-14 óra között.

A nép ügyvédje ismét Csíkszeredában tart fogadóórát
2024. április 21., vasárnap

Méltón búcsúzni az elhunytaktól – ravatalozót adtak át Lisznyóban

Nem ad okot hangos örvendezésre, mert a halál közelsége mindenki számára félelmetes, az Uzon községhez tartozó Lisznyóban mégis megünnepelték vasárnap az új ravatalozóház elkészültét.

Méltón búcsúzni az elhunytaktól – ravatalozót adtak át Lisznyóban
2024. április 21., vasárnap

Akik élettörténetükön keresztül motiválnak

„Szükség van rád!” – ez volt a szombaton tartott Arta Business Center előadássorozatának mottója. A rendezvényen három élettörténetet hallhattunk olyan emberektől, akik úgy döntöttek, hogy jól lesznek, hiszen „ez egy döntés” – hallhattuk.

Akik élettörténetükön keresztül motiválnak
2024. április 21., vasárnap

Egyre gyakrabban jár be a medve Csíkszentdomokosra

Háromszor figyelmeztették a Ro-Alert rendszeren keresztül Csíkszentdomokos lakosságát a hétvégén, hogy medve jár a község Bános részén. Egyelőre elűzték a vadat.

Egyre gyakrabban jár be a medve Csíkszentdomokosra
2024. április 21., vasárnap

Ismét a magyar filmek kerülnek középpontba a Csíki Moziban

Különleges magyar alkotások vetítésével ünneplik idén is a Magyar Film Napját Csíkszeredában, a Csíki Moziban április 26. és 28. között.

Ismét a magyar filmek kerülnek középpontba a Csíki Moziban
2024. április 21., vasárnap

Teljesen leégett egy ház tetőzete

Mintegy 200 négyzetméteren égett ki egy lakóház Fehéregyházán. A segesvári tűzoltókat vasárnapra virradóra riasztották a tűzhöz.

Teljesen leégett egy ház tetőzete
Teljesen leégett egy ház tetőzete
2024. április 21., vasárnap

Teljesen leégett egy ház tetőzete

2024. április 21., vasárnap

Élvezze a vasárnapi napsütést amíg tart, mert újból esős napok következnek

Esőre vonatkozó figyelmeztetést adott ki vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország egész területére. A Déli-Kárpátokban és a Kárpát-kanyarban havazni fog.

Élvezze a vasárnapi napsütést amíg tart, mert újból esős napok következnek
2024. április 21., vasárnap

Robbanás döntötte be a ház falát, egy 94 éves nő megsérült

Házban történt robbanáshoz riasztották a dicsőszentmártoni tűzoltókat szombat késő este Désfaluba. A házban egy 94 éves idős nő sérült meg.

Robbanás döntötte be a ház falát, egy 94 éves nő megsérült
2024. április 21., vasárnap

A Rádió GaGa eljuttatja édesanyádat Egyiptomba

Édesanya. Talán a legszebb magyar szó. A közelgő anyák napja alkalmából a Rádió GaGánál az édesanyákra gondolnak és őket ajándékozzák meg. Neked csak a virágot kell megvenned, minden mást a rádió biztosít. Sőt!

A Rádió GaGa eljuttatja édesanyádat Egyiptomba
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!