HIRDETÉS

Kozán István

2017. május 19., 10:45

Fakultatív útfestések

A mellékelt fényképen Adrian Jean Andrei-nak, Hargita megye prefektusának, pontosabban a családjának használatában álló két autó látható, amint a csíkszeredai Temesvári sugárúton felfestett helyen, tehát tilosban parkolnak.

Olvasónk felvétele

A fénykép néhány héttel ezelőtt készült, abban az időszakban, amikor kiderült, hogy a drákói szigornak köszönhetően több éven át jól működő csíkszeredai fizetéses parkolási rendszer úgy omlik össze, mint a kártyavár. Mint ismert, a parkolási szabályzó elfogadásáról szóló helyi tanácsi határozatot maga a prefektus támadta meg a bíróságon különböző jogi kifogásokra hivatkozva. Ha ragaszkodunk az idősíkhoz,

akár azt is mondhatjuk, hogy a kormány Hargita megyei képviselője bebizonyította a városvezetésnek, hogy az évek során nehezen megszokott rendet játszi könnyedséggel szét lehet rombolni.

Mit mondhatnánk, igaza lett. Itt kell megemlíteni azt is, hogy a szabályzóval korántsem volt minden rendben, hiszen a megbírságolt autósok tucatjai nyertek pereket a parkolási bírságok miatt.

Tulajdonképpen a prefektus álláspontja, miszerint a szóban forgó tanácsi határozat nincs rendben jogi szempontból, azt mutatja, hogy a kormány képviselője megfelelő jogi keretek közé akarja terelni a szabályozást. Hogy az normálisan, korrekten írja körbe ki, mit és hová.

Csakhogy most azt tapasztaljuk, hogy

ha nincs szabályozás és számonkérés, akkor a gépjárművezetők jelentős részéből előjön a bunkó autós viselkedés.

Ebben a kialakulóban lévő káoszban már csak a rendőrség tehet(ne) némi rendet, amennyiben napi rendszerességgel ellenőrzi például azt, hogy a kijelölt buszmegállókban állomásoznak-e személyautók, illetve mi a helyzet út szélén, sarkán vagy akárhol vészjelzőre kapcsolt járművekkel.

És mi van a parkoló autók mögé beálló, a biciklisávokra, járdákra, sőt szinte mindenhová parkoló gépkocsikkal?

És mi van például azokkal az autókkal, amelyek rendszámáról a prefektus monogramja köszön vissza? Vagy a bárkié.

Fontos a rend fenntartása, hiszen az már bebizonyosodott, hogy amennyiben nincs ellenőrzés, akkor a felfestett vonalak könnyen láthatatlanná válnak. Elég ha csak a mellékelt képre tekintünk...

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Bíró Blanka 2018. március 13., kedd

Ezekkel a programokkal várják a Szent György Napok kulturális hete iránt érdeklődőket

Számos kiállítás, irodalmi rendezvény, zenei program közül lehet válogatni az idei, 27-ik alkalommal megszervezendő Szent György napok kulturális hetén, tájékoztattak keddi sajtótájékoztatójukon a szervezők.

Hadnagy Éva 2018. március 13., kedd

Babaruhabörze és -gyűjtés az udvarhelyi kórház újszülött- és gyermekosztálya számára

Gyermekruhák és -cipők, játékok, babakocsik, illetve egyéb, gyermeknevelés során használatos eszközök cserélhetnek gazdát szombaton Székelyudvarhelyen, az Udvarhelyszéki Anyák Egyesülete által megrendezendő tavaszi bababörzén.

HIRDETÉS
Székelyhon 2018. március 13., kedd

Kiönthet a Kormos-pataka, árvízveszély Baróton

A Kormos-pataka meghaladta kedden a veszélyességi szintet Barót térségében, néhány mezőgazdasági területet elöntött az ár; ugyanakkor a Vargyas-pataka és az Olt folyó szintje is emelkedik – tájékoztatott a Kovászna megyei vízgazdálkodási hivatal vezetősége.

Bíró Blanka 2018. március 13., kedd

A Rétyi Nyír vizes élőhelyeinek helyreállítását tervezik

A Rétyi Nyír és az uzoni-szentivánlaborfalvi tavak természetvédelmi terület megőrzésére pályáz Kovászna Megye Tanácsa. Erről a keddi rendkívüli tanácsülésen döntött a testület.

HIRDETÉS
Fülöp-Székely Botond 2018. március 13., kedd

Lezárták a sétatéri fahidat Udvarhelyen a hordalékos, bővizű Küküllő miatt

Lezárták Székelyudvarhelyen a sétatéri fahidat kedden késő délután, miután veszélyesen megemelkedett a Nagy-Küküllő vízszintje.

Baricz-Tamás Imola 2018. március 13., kedd

Ezekre kell figyelni, ha pályázni akar Gyergyószentmiklós önkormányzatánál

Gyergyószentmiklós önkormányzata meghirdette a civil szervezeteknek szóló pályázati kiírását. A közérdekű programok támogatására összesen 527 ezer lejt szánt idén a város, és öt kategóriában lehet támogatást igényelni.

HIRDETÉS
Székelyhon 2018. március 13., kedd

Feszült a helyzet a Homoród mentén

Aggódva figyelik Udvarhelyszéken a Homoród mentiek a folyóvizeket, több településen már ki is öntöttek. „Víz van, s az a baj, hogy folyamatosan esik. Akkora a víz, hogy egyelőre nem tudunk mit csinálni” – fogalmazott lapunknak kedden este Jakab Attila, Homoródszentmárton polgármestere.

Székelyhon 2018. március 13., kedd

Háztartásokat öntött el a víz Gyergyószéken

Harminc udvart elöntött az ár Szárhegyen, miután jelentős mennyiségű víz zúdult le a lejtőkön, és megáradt a települést átszelő patak. Kilyénfalván és Gyergyóalfaluban is háztartásokat öntött el a víz.

Székelyhon 2018. március 13., kedd

Román trikolórt akar a prefektus a piros-fehér-zöld zászlók mellé

Felszólította a Kovászna megyei prefektus a sepsiszentgyörgyi önkormányzatot, hogy tartsa be a törvényt, és a március 15-e alkalmából az oszlopokra tűzött piros-fehér-zöld zászlók mellé tegye ki a román trikolórt is.

Antal Erika 2018. március 13., kedd

Szónoklatokkal, koncerttel, slam poetryvel ünnepelnek Marosvásárhelyen

Több napon keresztül, több helyszínen emlékeznek Marosvásárhelyen az 1848-as forradalom 170. évfordulójára. Az eseménysorozat kedden este a Kultúrpalota kistermében Forradalmi rímek címmel szavalóversennyel veszi kezdetét. A nyertes a csütörtök délutáni ünnepségen is szaval a Postaréten.

HIRDETÉS
Vélemény
Szőke László: Székely Székelyföldet, erdélyi Erdélyt!

Lépjünk hátrébb a napi csatazajtól, és tegyük fel a kérdést, mielőtt még mások ...

Kozán István: Nomen est omen

A közösségi portálok rávilágítottak arra, hogy Székelyföldön nemcsak a román nyelv ...

Szüszer-Nagy Róbert: Ilyen a kihelyezett munkanap

Óriási lelkesedéssel számolt be a megyei tanács sajtószolgálata, hogy „Hargita Megye Tanácsának ...

HIRDETÉS