HIRDETÉS

Kozán István

2017. május 19., 10:45

Fakultatív útfestések

A mellékelt fényképen Adrian Jean Andrei-nak, Hargita megye prefektusának, pontosabban a családjának használatában álló két autó látható, amint a csíkszeredai Temesvári sugárúton felfestett helyen, tehát tilosban parkolnak.

Olvasónk felvétele

A fénykép néhány héttel ezelőtt készült, abban az időszakban, amikor kiderült, hogy a drákói szigornak köszönhetően több éven át jól működő csíkszeredai fizetéses parkolási rendszer úgy omlik össze, mint a kártyavár. Mint ismert, a parkolási szabályzó elfogadásáról szóló helyi tanácsi határozatot maga a prefektus támadta meg a bíróságon különböző jogi kifogásokra hivatkozva. Ha ragaszkodunk az idősíkhoz,

akár azt is mondhatjuk, hogy a kormány Hargita megyei képviselője bebizonyította a városvezetésnek, hogy az évek során nehezen megszokott rendet játszi könnyedséggel szét lehet rombolni.

Mit mondhatnánk, igaza lett. Itt kell megemlíteni azt is, hogy a szabályzóval korántsem volt minden rendben, hiszen a megbírságolt autósok tucatjai nyertek pereket a parkolási bírságok miatt.

Tulajdonképpen a prefektus álláspontja, miszerint a szóban forgó tanácsi határozat nincs rendben jogi szempontból, azt mutatja, hogy a kormány képviselője megfelelő jogi keretek közé akarja terelni a szabályozást. Hogy az normálisan, korrekten írja körbe ki, mit és hová.

Csakhogy most azt tapasztaljuk, hogy

ha nincs szabályozás és számonkérés, akkor a gépjárművezetők jelentős részéből előjön a bunkó autós viselkedés.

Ebben a kialakulóban lévő káoszban már csak a rendőrség tehet(ne) némi rendet, amennyiben napi rendszerességgel ellenőrzi például azt, hogy a kijelölt buszmegállókban állomásoznak-e személyautók, illetve mi a helyzet út szélén, sarkán vagy akárhol vészjelzőre kapcsolt járművekkel.

És mi van a parkoló autók mögé beálló, a biciklisávokra, járdákra, sőt szinte mindenhová parkoló gépkocsikkal?

És mi van például azokkal az autókkal, amelyek rendszámáról a prefektus monogramja köszön vissza? Vagy a bárkié.

Fontos a rend fenntartása, hiszen az már bebizonyosodott, hogy amennyiben nincs ellenőrzés, akkor a felfestett vonalak könnyen láthatatlanná válnak. Elég ha csak a mellékelt képre tekintünk...

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kovács Attila 2017. május 19., péntek

Fizetnie kell Madéfalva volt polgármesterének a községháza felirat miatt

Mivel nem történt fellebbezés, jogerőssé vált a volt madéfalvi polgármester pénzbírságra kötelezésére vonatkozó elsőfokú ítélet, amelyet tavaly hozott a Hargita Megyei Törvényszék.

Pinti Attila 2017. május 18., csütörtök

Ismét medvék bukkantak fel Csíkszereda közelében

Harmadszor láttak medvét ezen a héten a Csíkszeredától „kőhajításnyira” fekvő Fitód bejáratánál. Két éjszakával ezelőtt egy kisebb vadállat tért be az egyik portára, majd csütörtökön felbukkant egy testesebb példány is. A helyiek aggódnak.

HIRDETÉS
Iszlai Katalin 2017. május 18., csütörtök

Sikertelen versenyvizsga után eredményes óvás

Lezárult a megyei egészségbiztosító pénztárak elnök-vezérigazgatói tisztségeinek betöltésére meghirdetett versenyvizsga az Országos Egészségbiztosító Pénztár szervezésében.

Széchely István 2017. május 18., csütörtök

Szennyvíz folyt a Nyikóba

Megrepedt a csatornarendszer gerincvezetéke Székelyszentléleken, és a Nyikó-patakba szivárog a szennyvíz. A község polgármestere szerint valamilyen külső terhelés érhette a vezetéket, az okozta a meghibásodást.

HIRDETÉS
Molnár Melinda 2017. május 18., csütörtök

Száznál több gyermek egy körben

Tizedik alkalommal tartották meg a Felsőboldogfalva községhez tartozó települések óvodásainak vándor népigyermekjáték-fesztiválját csütörtökön az ócfalvi kultúrotthonban.

Veres Réka 2017. május 18., csütörtök

Újdonságokkal csalogatnának még több nézőt a Széki Vágtára

Ötödik alkalommal állnak rajthoz egy hónap múlva a falusi lovasok a Széki Vágtán. Ezúttal Udvarhelyszék mellett Csík- és Gyergyószéken is lesznek előfutamok, de más változások is várnak a lovasokra.

HIRDETÉS
Székelyhon 2017. május 18., csütörtök

Utolsó útjára kísérték Hegyi István nyugalmazott lelkipásztort

A csíkszeredai református templomban búcsúztak el szerettei, ismerősei és hívei csütörtök délután Hegyi István nyugalmazott református lelkipásztortól, akit ezután a Kalász lakótelepi temetőben helyeztek örök nyugalomra.

Barabás Hajnal 2017. május 18., csütörtök

Megtapasztalták, milyen lehet fogyatékkal élni

A csíki óvodásoknak, iskolásoknak adódott lehetőségük játékos formában megtapasztalni, hogy milyen lehet fogyatékkal élni. A Mindannyian mások vagyunk elnevezésű figyelemfelkeltő napot csütörtökön tartották a Vár téren.

Simon Virág 2017. május 18., csütörtök

Nem egyeztettek arról, hogy ki kapja a díszpolgári címet

Dr. Ferencz László docens és Lucian Chiriac ügyvéd, egyetemi professzor veheti át az idei marosvásárhelyi városnapokon a díszpolgári kitüntetést – döntött a helyi tanács a csütörtöki ülésen, amelyen többek között megszavazták az egyházaknak nyújtandó határozatot is.

Bíró Blanka 2017. május 18., csütörtök

Iskolabörzén nehéz „legyőzni” a szakiskolásokat

Sepsiszentgyörgy kilenc középiskolája mutatkozott be csütörtökön a város főterén a helyi önkormányzat és a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség által második alkalommal megszervezett iskolabörzén.

HIRDETÉS
Vélemény
Szőke László: Egy udvarhelyi Csíkban

Rögtön a legfontosabb észrevétel, amit újságíróként mindenképpen észlel a magamfajta ...

Szőke László: Nem önfeladás, ha adunk románjainknak – és nem pofont!

Annak ellenére vélem igaznak a címben megfogalmazott állítást, hogy a székelyföldi románok ...

Kozán István: Megnyilvánulási technikák

A hirtelen ránk szakadt megnyilvánulási lehetőségek sokakban – sokunkban – azt a téves képzetet ...

HIRDETÉS