Egy napra a gyalogosok és kerékpárosok vehették birtokukba a gyergyószentmiklósi főteret

Egy napra a gyalogosok és kerékpárosok vehették birtokukba a gyergyószentmiklósi főteret

Főként a kisgyerekes családok „mozdultak rá” a programra

Fotó: Pethő Melánia

Civil szervezetek, intézmények karolták fel a gyergyószentmiklósi városvezetés által indított Miénk itt a tér nevű kezdeményezést, különböző foglalkozásokat kínáltak mindazoknak, akik kipróbálták, milyen, amikor motorral hajtott járművek helyett biciklivel, rollerrel, görkorcsolyával vagy akár gyalogosan veszik birtokukba a város főterét. A Föld napjára időzített programon elsősorban a környezet megóvására irányult a figyelem, ugyanakkor a sport, a kézművesség is kiemelt szerepet kapott, az élőzene pedig jó hangulatot biztosított a szabadban végzett tevékenységekhez.

Pethő Melánia

2018. április 23., 15:272018. április 23., 15:27

2018. április 23., 15:352018. április 23., 15:35

Havonta egyszer lezárja a városközponton áthaladó útszakaszt a forgalom elől a gyergyószentmiklósi városvezetés, lehetőséget kínálva a lakóknak, hogy

vegyék birtokukba a teret, találkozzanak, füst- és zajmentes környezetben kellemesen tölthessék el a napot.

Első alkalommal vasárnap került erre sor. Bár nem az a cél, hogy rendezvényt hirdessenek ilyen alkalmakra, az ötletet felkaroló civil szervezetek, intézmények programokat kínáltak a résztvevőknek, sátraikban folyamatosan zajlottak a különféle tevékenységek.

A környezetvédelemre irányult a figyelem

Mivel vasárnap volt a Föld napja, az alkalom apropóján a környezettudatossághoz és környezet megóvásához kapcsolódó programokat kínált az érdeklődőknek az Amőba Öko Központ és a Naturland Alapítvány. Kérdőívezés, kézműves tevékenységek zajlottak standjaiknál, aszfaltrajzolásra biztatták a gyerekeket, a naturlandosok jóvoltából még akadálypályákat is teljesíthettek a biciklisek és a gyalogosok a lezárt úttesten.

Idézet
Nagyon jó ez a kezdeményezés. A szervezeteknek lehetőség adódik különböző programok megtartására, ugyanakkor, ha havonta bár egyetlen napra kiszorítjuk a forgalmat a főtérről, ezzel is felhívjuk a lakók figyelmét a környezetvédelemre.

Arra is jó ez a program, hogy nagyobb népszerűséget kapjon a kerékpáros, a görkorcsolyás közlekedés. Igaz ugyan, hogy a főtéren máskor is lehet biciklizni, de a kevés zöldövezet és a nagy forgalom miatt nagyon szennyezett itt a levegő” – fejtette ki a kezdeményezéssel kapcsolatos véleményét Bajkó Ildikó, az Amőba Öko Központ vezetője.

Galéria

Akadálypályákat teljesíthettek az arra vállalkozók, de számos program közül lehetett választani

Fotó: Pethő Melánia

Senki nem unatkozott

Kézműves foglalkozásokra várta az érdeklődőket a Fészek, Gyergyói Édesanyák Egyesülete, a Vöröskereszt helyi szervezete pedig a Beteg a babám programmal volt jelen, illetve az elsősegélynyújtás alapjaira is megtanították az arra fogékonyakat az önkéntesek, akik vércukorszint- és vérnyomásmérést is végeztek. A HalVirág Bábszínház az újságpapír újrahasznosítására adott ötleteket, és tanította meg a papírhajtogatás technikáját az érdeklődőknek, a Figura Stúdió Színház standjánál kávézni, teázni, tereferélni lehetett. Közben a gyergyói zenészekből verbuválódott csapat élőmuzsikája kellemes hangulatot biztosított a tevékenységekhez.

A bakikat kiküszöbölik

„Az a lényeg, hogy a lakók vegyék át a tér fölötti uralmat, hogy családbarát program váljon ebből a kezdeményezésből. Annak külön örvendünk, hogy máris sok civil szervezet felkarolta az ötletet, és aktívan részt is vettek.

Idézet
További szervezetek is jelezték, hogy a következőkben ők is csatlakoznak. Reméljük, hogy a vállalkozók is példát vesznek, kedvet kapnak ehhez a programhoz

– mondta lapunknak Csibi Márti, a Miénk itt a tér program felelőse. Mint jelezte, az első alkalommal bakik is adódtak. A park például eléggé szemetes volt vasárnap délelőtt, az egyik résztvevő civil szervezet képviselője takarította ki.

Gondok adódtak amiatt is, hogy a forgalom elterelésére kijelölt útszakaszokon nem volt kihelyezve elégséges jelzőtábla, így az idegenből érkezők nem tudták, hogy a kis utcákon merre kell vegyék az irányt, hogy el ne tévedjenek.

„A következő alkalomra pótolni fogjuk ezeket a hiányosságokat. Most a helyi rendőrök azonnal orvosolták a felmerülő problémákat és a közlekedésrendészet is nagyon együttműködő volt” – mondta Csibi Márti. Azt is megemlítette, hogy

a közlekedésrendészet felhívta a szervezők figyelmét, hogy következőben csak úgy engedélyezi a főtéri útlezárást, hogyha az elterelésre kijelölt útszakaszokat addig járhatóvá teszi a városvezetés.

„Már elkezdődött a kátyúzás. A kivitelezőt megkértük, hogy végezzék el a munkát a forgalomeltereléshez kijelölt útszakaszokon. Ha sikerül befejezni ott a kátyúzást, akkor legközelebb május 12-én lesz ismét lezárva a főtér, ha nem sikerül elvégezni az útjavító munkákat, akkor a dátum tolódni fog” – mondta a programfelelős.

Galéria

Fotó: Pethő Melánia

Már készülnek a következő alkalomra

Amit már biztosan tudni lehet, hogy a következő alkalommal az Esély Alapítvány ötletét karolják fel a szervezők: a sérült személyekre irányítják a figyelmet. Az alapítvány tevékenységét vezető Pupák Felméri Zsuzsannától megtudtuk,

a sérült és mozgáskorlátozott személyek életvitelét szeretnék ismertetni a lakókkal, de cél az is, hogy a mozgás élvezetére hívják fel a figyelmet

– ennek megfelelően szerveznek majd programokat. Az eddig leszögezettek szerint lesz majd élőkönyvtár, aminek keretében sérültektől és szüleiktől lehet majd érdeklődni, tervben van ugyanakkor kosárlabda- és focimeccs, amit kerekesszékbe ülve egészségesek fognak majd játszani.

Idézet
Mindezeket azzal a céllal szervezzük, hogy az egészségesek gondoljanak bele vagy akár tapasztalják is meg, hogy milyen az, ha valaki sérültként éli az életét, és élvezni is szeretné azt

– mondta Pupák Felméri Zsuzsanna.

Mindezt tehát a tervek szerint május 12-én tudhatják meg az arra kíváncsiak, a legközelebbi Miénk itt a tér program alkalmával.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 03., péntek

Jelen vagyunk – üzente több száz motoros

Több száz motorkerékpáros részvételével szerveztek figyelemfelhívó motoros felvonulást péntek délután Csíkszéken. Jelen vagyunk az utakon, vigyázzunk egymásra – szólt a forgalom többi résztvevőjének az üzenet.

Jelen vagyunk – üzente több száz motoros
2024. május 03., péntek

Román Posta: sikerült kézbesíteni a nyugdíjakat az ortodox húsvétig

A Román Posta a kifizetési naptárban rögzítettnél öt nappal korábban, április 27-én megkezdte a májusi nyugdíjak kézbesítését, és becsléseik szerint a pénteki nap végére megközelítik a maximális kézbesítési arányt.

Román Posta: sikerült kézbesíteni a nyugdíjakat az ortodox húsvétig
2024. május 03., péntek

Két harangláb kifaragása a cél az első Székelyföldi Alkotók Táborában

Május 1-jén rajtolt, és vasárnapig tart az első Székelyföldi Alkotók Tábora, amelyhez a csíkszentsimoni gyermekotthon biztosít helyszínt. A cél két harangláb kifaragása, az egyik az anyaországba kerül, a másik helyben marad.

Két harangláb kifaragása a cél az első Székelyföldi Alkotók Táborában
2024. május 03., péntek

Hagyományőrző nagyvásárra készülnek a Kalonda-tetőn

Első alkalommal rendeznek hagyományos, régi időket idéző nagyvásárt a Farkaslaka községhez tartozó Kalonda-tetőn május 11–12-én. A családbarát rendezvény célja összehozni az embereket, családokat, az árusokat és a vásárlókat.

Hagyományőrző nagyvásárra készülnek a Kalonda-tetőn
2024. május 03., péntek

Egy lépéssel közelebb az új orvosi lakáshoz Vargyason

Hosszú évek után végre elkezdődhet az orvosi lakás felújítása Vargyas községben. A polgármester április utolsó napján jelentette be a jó hírt: az építési engedélyt megkapták, a következőkben kivitelezőt keresnek.

Egy lépéssel közelebb az új orvosi lakáshoz Vargyason
2024. május 03., péntek

Tömegeket mozgatott meg a marosvásárhelyi városi majális

Kávézós, teraszos, zenés hangulat uralkodott Marosvásárhely központjában, ahol a résztvevők megmutatták: remekül lehet a város épületei között is majálisozni, belakva a tereket, a járdát, az utcát.

Tömegeket mozgatott meg a marosvásárhelyi városi majális
2024. május 03., péntek

János vitézt mutatja be a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

Műsorra tűzi János vitéz című előadását a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. A Petőfi Sándor műve alapján készült táncjátékot Csíkszeredában lehet majd megtekinteni május 7-én, kedden 18 órától.

János vitézt mutatja be a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes
2024. május 03., péntek

Észrevétlenül pusztít a kertben, ám mire ez feltűnik, legtöbbször már késő

A puszpáng vagy bukszus tömör bokor, amely leginkább bőrszerű, örökzöld leveleivel díszít, és vidékünkön is közkedvelt. Néhány éve több helyen is megfigyelhető, hogy rossz állapotba kerültek a bukszus sövények és díszbokrok.

Észrevétlenül pusztít a kertben, ám mire ez feltűnik, legtöbbször már késő
2024. május 02., csütörtök

A korai iskolaelhagyás visszaszorítására kapnak pénzt a tanintézmények

Tizenhat háromszéki oktatási intézmény nyert finanszírozást a tanügyminisztérium korai iskolaelhagyást csökkenteni hivatott programjában. A diákok számától és az iskola elhelyezkedésétől függően legfeljebb 300 ezer eurós összegre lehetett pályázni.

A korai iskolaelhagyás visszaszorítására kapnak pénzt a tanintézmények
2024. május 02., csütörtök

18 csapatban 365 résztvevő méretkezik meg a Háromszéki Diáknapokon

A Háromszéki Diáknapok 18. alkalommal megszervezett kiadása csütörtöktől szombatig zajlik Sepsiszentgyörgyön és környékén. Idén a megszokotthoz képest kettővel több, azaz 18 csapat méretkezik meg.

18 csapatban 365 résztvevő méretkezik meg a Háromszéki Diáknapokon
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!