Buktatókat is rejt a népszámlálás online része

Buktatókat is rejt a népszámlálás online része

Szombatig a becsült lakosság mintegy 3 százaléka, majdnem 600 ezer személy került be a népszámlálás adatbázisába

Fotó: Haáz Vince

Egy hete kezdődött el a népszámlálás önkitöltős szakasza, szombatig csaknem hatszázezren éltek is ezzel az online lehetőséggel. Az elmúlt hét tapasztalatai azonban rámutattak a rendszer buktatóira is: legfontosabb, hogy el lehet küldeni a kérdőívet úgy is, hogy nem jutottunk el a végére. Sokan éppen azzal telefonáltak a Népszámlálás.ro csapatához, hogy nem is szerepel a kérdőívben etnikum vagy anyanyelv, mert hamarabb elküldték a kérdőívet.

Szász Cs. Emese

2022. március 22., 12:222022. március 22., 12:22

2022. március 23., 17:162022. március 23., 17:16

A március 14-én elindult online népszámlálás az Autorecenzare.insse.ro honlapon zajlik, az első két nap akadozott a rendszer a leterheltség miatt, bár még előfordulnak kapcsolódási problémák, egyre inkább ritkulnak. Szombatig a becsült lakosság mintegy 3 százaléka, majdnem 600 ezer személy került be a népszámlálás adatbázisába – tudtuk meg Barna Gergő szociológustól, a Népszámlálás.ro kampánykoordinátorától, akit az elmúlt napok tapasztalatairól, a kitöltések során felmerülő buktatókról kérdeztük.

A szakértő elmondta, ez a kitöltöttségi arány egyelőre jónak számít, bár azt még nem tudják, hogy ezek közül hányat érvényesítenek, fogadnak el a statisztikai hivatal munkatársai. „Az érvényességet hét napos csúszással lehet ellenőrizni, tehát az első kitöltők esetében is csak ezután derülnek ki az eredmények. Az biztos, hogy van egy hitelesítési eljárása a statisztikai intézetnek, de nem tudjuk még, hogy pontosan hogyan működik. Megtörténhet, hogy a részben kitöltött kérdőíveket nem fogadják el, ilyenkor újra ki kell tölteni” – fogalmazott a szociológus.

Túl könnyű „befejezni”

Az elmúlt napok tapasztalata azt mutatja, hogy az online módszer legnagyobb problémája, hogy a kérdőíveket le lehet zárni úgy is, hogy nem válaszoltunk minden kérdésre.

Idézet
Az online platform úgy működik, hogy bármikor rá lehet kattintani a »Complete Interview« gombra, amely csábítóan ott is lebeg a kérdések alatt, és ha picit is figyelmetlenek vagyunk, bármikor megnyomhatjuk azt, hogy akkor mi befejeztük a kérdőívet, és be is tudjuk küldeni

– mutatott rá a legtöbb problémát okozó helyzetre a szociológus. Hozzátette, hogy bizony sokan hívták fel a telefonos tudakozójukat azzal a problémával, hogy hát nincs is etnikumra vonatkozó kérdés az űrlapban, ami azt jelenti, hogy ezek a személyek hamarabb lezárták a kérdőívet, minthogy annak a végére jutottak volna. Barna Gergő hangsúlyozta,

az etnikumra vonatkozó kérdések szinte a végén vannak a kérdőívnek, ők hangsúlyozzák is, hogy senki se zárja le addig, amíg nem ment ezen át.

Amúgy érdemes lehet megjegyezni azt is, hogy két év alatti gyerekek esetében éppen az etnikum, anyanyelv és felekezeti hovatartozás az utolsó kérdéscsoport, 2 és 15 év közöttiek esetében ehhez még az iskolázottságra, foglalkoztatottságra vonatkozó kérdések jönnek, a 15 év fölöttiek esetében pedig a koronavírus-járvány hatása az életünkre lesz az utolsó kérdés. Figyeljünk arra, hogy ezek előtt ne zárjuk le a kérdőívet.

Galéria

A március 14-én elindult online népszámlálás az Autorecenzare.insse.ro honlapon zajlik

Fotó: Haáz Vince

Ha elrontottuk

Megtudtuk, aki elrontotta, annak van lehetősége a javításra, csakhogy az „fájdalmas”, mert teljesen elölről kell kezdje a háztartás és a családtagok regisztrációját, s az ígéretek szerint a statisztikai hivatal az utolsó beküldött űrlapot fogja figyelembe venni. A kampánykoordinátor ugyanakkor elmondta, hogy a regisztráció után minden személyre jön egy külön e-mail, amelyet megnyitva tölthetjük ki a családtagok adatait. Itt fontos figyelni a személyi számot, mert megtörténhet, hogy nem ugyanolyan sorrendben jönnek az e-mailek, ahogy regisztráltuk, s mondjuk a feleség személyi számára a férjet regisztráljuk, vagy problémák adódhatnak ilyenkor abban, hogy a családon belüli viszonyokat hogyan kategorizáljuk be.

A nem akkreditált egyetemek problémája

A következő leggyakoribb gond még az egyetemi végzettségek kapcsán merült fel, mert csak azok az egyetemek vannak a kérdőív jegyzékébe foglalva, amelyek adott időpontban akkreditálva voltak.

Idézet
Így történik meg például, hogy a Sapientia egyetemen végzettek bizonyos időintervallumban nem találják meg a Sapientiát, mert az adott szak nem volt akkreditálva akkor még, és így egy másik egyetemen védték meg szakdolgozatukat. Itt az a megoldás, hogy azt az egyetemet kell kiválasztani, amelyiken az államvizsgát lefolytatták

– magyarázta Barna Gergő. Rámutatott, ugyanígy probléma az is, hogy működnek Romániában külföldi egyetemeknek kihelyezett tanszékei, mi pedig, ha azt választjuk, hogy külföldi egyetemen végeztünk, akkor azt feltételezi a rendszer később, hogy mi éltünk bizonyos ideig külföldön, holott ez nem igaz, hiszen akár távoktatásban is elvégezhettük az egyetemet.

Szűkebb réteget érint, de hasonló probléma merül fel a katolikus papok esetében is, akik a 60-as, 70-es években nem tudják beírni a gyulafehérvári teológiát, mert nem volt akkreditálva. Számukra azt javasolták, hogy a legvégén a bejegyzés mezőbe írják majd be.

Problémákat okoz a munkaadó ágazati besorolása is, vagyis, hogy milyen területen dolgozik az illető, milyen CAEN-kód alatt. Barna Gergő elmondta, ehhez segítségül létrehoztak a Népszámlálás.ro-n egy külön aloldalt, ahol magyarul is, románul is meg lehet találni egyszerűen a CAEN-kódokat.

Ha nem találjuk a magyar nyelvválasztás lehetőségét

A nyelvválasztás esetén is akadhat nehézségünk. Amikor belépünk a kérdőívbe, fent jobboldalt választhatunk nyelvet, de bizonyos képernyőfelbontásoknál nem látszik a magyar, de a román sem, mert ezek a lista végén vannak. Ilyenkor az a megoldás, hogy le kell kicsinyíteni a böngésző képernyőjét, ezt megtehetjük a CTRL és a – (mínusz) egyidejű megnyomásával – tudjuk meg Barna Gergőtől. A szociológus a Székelyhonnak elmondta, jelezték ezeket a problémákat a statisztikai hivatalnak, és remélik, hogy hamarosan megoldás is születik mindezekre. De addig is

azt javasolják, hogy fogjunk neki az online kitöltésnek, mert segítség van: felhívhatjuk a Népszámlálás.ro csapatát, de chatboton is kérdezhetünk, ha elakadunk. Napi 40-50 kérdést kap is a csapat, amelyre mind igyekeznek válaszolni. Akinek pedig nincs eszköze, vagy nem boldogul egyedül a világhálón, azoknak javasolják, hogy menjenek el a település összeíró pontjára, ahol a kitöltést számlálóbiztos segíti, aki fel van készülve a hasonló problémákra.

Nagyon sok embert érdekel még a szabadnapok kérdése is. Mint megtudtuk, az online kitöltés után járó szabadnapot a kérdőív érvényesítése után lehet igényelni, és mindazok kaphatnak, akiknek a személyi számára van beküldve adatlap, tehát függetlenül attól, hogy ki és hol töltötte ki ezeket „Voltak sokan, akik múlt hétfőn azt gondolták, hogy kitöltik és akkor másnap már nem kell bemenjenek. Ez egy picit bonyolultabb ennél, de az érvényesítés után kérhető és egy éven belül kiadhatja a munkaadó” – összegzett a Népszámlálás kampánykoordinátora.

A népszámlálásról

A koronavírus-járvány miatt tavalyról idénre halasztott népszámláláson először van lehetősége a lakosságnak online is kitölteni a kérdőívet, vagyis először nyílik alkalom arra, hogy mindenki saját maga írja be adatait, nemzetiségét, anyanyelvét, vallását. Az is újdonság, hogy a mostani cenzus az első, amikor a hatóságok nem papíron, hanem eleve elektronikusan rögzítik a feldolgozandó adatokat. A népszámlálás a 2021. december 1-jei állapotot hivatott rögzíteni, így azok, akik azóta születtek, nem kerülnek be az összeírásba, akik viszont azóta haltak meg, azoknak az adatait be kell vezetni. A hagyományos személyes lekérdezési időszak május 16. és július 17. között lesz, amikor a népszámlálási biztosok otthonukban keresik fel az embereket.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 24., szerda

Már nem tudják elkölteni a törvénytelenül szerzett rengeteg pénzt az orvhalászok

Tizennégy házkutatást tartottak szerdán a Maros megyei rendőrök Marosvásárhelyen, Marosludason, Mezőceked és Mezőzáh községekben a marosludasi ügyészség koordinálásával orvhalászat ügyében.

Már nem tudják elkölteni a törvénytelenül szerzett rengeteg pénzt az orvhalászok
2024. április 24., szerda

A tudomány érdekes oldalát hozta el ismét a Heuréka program Székelyudvarhelyre

Hetedik alkalommal is megmutatták a diákoknak, hogy a tudomány igen is menő a Heuréka 7.0 nevet viselő program záróeseményén szerdán, melynek célja az élményközpontú tanulás, és hogy az iskoláskorúak megszeressék a tudományokat, illetve művészeteket.

A tudomány érdekes oldalát hozta el ismét a Heuréka program Székelyudvarhelyre
2024. április 24., szerda

Tizenkét megye diákjai mérettetnek meg az országos hittanolimpián

A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban szerda este lezajlott nyitóünnepséggel kezdetét vette a hatodik alkalommal megszervezett Országos Magyar Nyelvű Római Katolikus Hittanolimpia, amelyen 12 megye 156 diákja méri össze tudását.

Tizenkét megye diákjai mérettetnek meg az országos hittanolimpián
2024. április 24., szerda

Egyelőre kevés embert, de annál több kutyát csíptek meg a kullancsok

Csak idő kérdése, hogy „berúgja az ajtót” a kullancsszezon – vélik a szakemberek, akik szerint nem érdemes elbagatellizálni ennek a kis vérszívó csípésének a következményeit, hiszen az állatok akár könnyen bele is hallhatnak egy-egy csípés szövődményeibe.

Egyelőre kevés embert, de annál több kutyát csíptek meg a kullancsok
2024. április 24., szerda

Csíktaploca százéves lakóját köszöntötték

A századik születésnapját ünneplő Tompos Erzsébetet köszöntötték szerda délután a csíktaplocai plébániatemplomban – derül ki Korodi Attila, Csíkszereda polgármesterének Facebook-bejegyzéséből.

Csíktaploca százéves lakóját köszöntötték
2024. április 24., szerda

A stílus maga a jelölt, avagy önkéntes népvezérek viszonyulása az anyanyelvhez

A baj akkor kezdődik, amikor valaki önként, amolyan hályogkovács-módra közszereplést vállal, és a közösségi oldalán (hol máshol?) kiütköző stílusából az anyanyelve iránti ijesztő igénytelenség köszön vissza.

A stílus maga a jelölt, avagy önkéntes népvezérek viszonyulása az anyanyelvhez
2024. április 24., szerda

A szakmai rendezvény, ahol az egyetemi hallgatók bemutathatják, hogy milyen projekteken, kutatásokon dolgoztak

Elkezdődött Marosvásárhelyen a 31. Tudományos Diákköri Konferencia (TDK), ahol a magyar egyetemi hallgatók anyanyelvükön mutathatják be tudományos dolgozataikat. Az április 24-től 27-ig tartó rendezvénynek idén is a Kultúrpalota a fő helyszíne.

A szakmai rendezvény, ahol az egyetemi hallgatók bemutathatják, hogy milyen projekteken, kutatásokon dolgoztak
2024. április 24., szerda

Aszfaltozni fognak a csíkszeredai piacnál

Elkezdődik a csíkszeredai piac belső udvarának aszfaltozása hétfőn – tájékoztat Facebook-oldalán Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere.

Aszfaltozni fognak a csíkszeredai piacnál
Aszfaltozni fognak a csíkszeredai piacnál
2024. április 24., szerda

Aszfaltozni fognak a csíkszeredai piacnál

2024. április 24., szerda

Lényeges feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy hamarabb érkezzen a legközelebbi nyugdíj

A Román Posta az ortodox húsvét előtt kézbesíteni tudja a nyugdíjakat, ez azonban attól is függ, hogy mikor érkezik meg számlájára a pénz – nyilatkozta szerdán a vállalat vezérigazgatója.

Lényeges feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy hamarabb érkezzen a legközelebbi nyugdíj
2024. április 24., szerda

Éz év végén átadhatják a sepsiszentgyörgyi megyei kórház új sürgősségi osztályát

Már csak a hatósági engedélyeztetés van hátra a sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház új sürgősségi osztályának megnyitás előtt, amelynek átadási határideje ez év vége.

Éz év végén átadhatják a sepsiszentgyörgyi megyei kórház új sürgősségi osztályát
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!