Brazíliából Udvarhelyre: román nyelvből készült, aztán rájött, hogy ide bizony a magyar kell

Brazíliából Udvarhelyre: román nyelvből készült, aztán rájött, hogy ide bizony a magyar kell

Szenvedélye a kézilabda, még szabadidejében is kézilabda-mérkőzéseket néz Rangel Luan da Rosa

Fotó: Pál Árpád

A Székelyudvarhelyi KC kapujában állva, a játékra összpontosítva, hogy minél nagyobb hatékonysággal védjen – így látják legtöbben Rangel Luan da Rosa brazil kapust. Ám kiderült, hogy szabadidejében sokat olvas, utazgat. A huszonegy éves hálóőr ugyan nehezen bírja a székelyföldi teleket, mégis úgy érzi, hogy az udvarhelyiek közvetlensége, valamint csapata erőssége mindenért kárpótolja. A mosolygós fiatallal arról beszélgettünk, hogy milyen volt Udvarhelyre költözni és alkalmazkodni, de közben azt is megtudtuk, hogy szeretne megtanulni magyarul.

Veres Réka

2017. november 25., 18:372017. november 25., 18:37

– Brazília a labdarúgásról ismert, hogyhogy a kézilabdát választottad?

– Ahogyan Brazíliában mindenki, én is a focival kezdtem otthon, de nem tetszett annyira, nem is voltam olyan jó, ezért váltani akartam. Tizenegy-tizenkét évesen kezdtem el kézilabdázni az iskolában, nagyon tetszett, kapusként kezdtem, és még mindig az vagyok.

– Mennyire ismert Brazíliában a kézilabda?

– Szinte egyáltalán, gyenge a bajnokság, és országszerte kevesen ismerik, São Paulóban kicsit többen az átlagnál, mert nagyobb város.

– Hogyan kerültél Európába?

– Előbb a spanyolországi Villa de Arandánál játszottam a Liga ASOBAL-ban (spanyol első osztályú férfi kézilabda-bajnokság – szerk. megj.), majd felhívott a székelyudvarhelyi klub, ajánlatot tett, ami tetszett nekem, ahogyan az SZKC is. Miután beszéltem olyan kézilabdásokkal, akik korábban itt játszottak, megtudtam, hogy komoly csapatról van szó, és azt is, hogy a romániai bajnokság nagyon erős. Úgy éreztem, jó lesz, ha jövök, és elfogadtam az ajánlatot.

– Milyen volt egész fiatalon elköltözni otthonról?

– Spanyolországba költözni könnyű volt, mert hasonlít a nyelv, és még másik három brazil játékos is volt a csapatnál, de ide nehezebb volt. Előbb egyedül jöttem, fél évvel később pedig a barátnőm is ideköltözött.

A családom addig nem hallott Romániáról, mind kérdezgették, hogy mit akarok ott kezdeni, de én tudtam, hogy itt jobb lesz a karrierem.

– Te tudtál addig valamit Romániáról?

– Be kell vallanom, hogy nem igazán, de amikor eldöntöttem, hogy jövök, elkezdtem olvasgatni az országról, a városairól, és közben azt is megtudtam, hogy jó kézilabdacsapatai voltak, a női válogatott ma is nagyon jó.

Galéria

Fotó: Pál Árpád

– Miért volt nehezebb Székelyföldre költözni, mint Spanyolországba?

– Amikor elfogadtam az SZKC ajánlatát, elkezdtem románul tanulni, de amikor ideérkeztem, rájöttem, hogy Székelyudvarhelyen szinte mindenki magyarul beszél.

A román nyelv sem könnyű, a magyar viszont sokkal nehezebb.

Egy idő után megszoktam, elkezdtem alkalmazkodni, megtanultam kicsit románul, megismertem a csapattársaimat, az edző beszélt kicsit spanyolul, a csapattársaim közül is néhányan. Az is segített, hogy többen vagyunk külföldiek.

– Hogyan alkalmazkodtál Székelyudvarhelyhez?

– Mivel én is kisebb városban születettem, nem volt nehéz megszokni a város méretét, és előtte Spanyolországban is kisebb városban játszottam, így szerencsére ebből a szempontból nem volt nehéz a váltás. Amint kezdtek barátaim lenni, egyre könnyebbé vált megszokni és megismerni az új környezetet, most, egy év után tudom csak igazán azt mondani, hogy alkalmazkodtam. Szerintem a székelyudvarhelyiek nagyon szimpatikus emberek, az utcán köszönnek, megkérdezik, hogy vagyok, milyen volt a mérkőzés. Szeretem az udvarhelyiek közvetlenségét, például amikor megyek vásárolni vagy a piacra, megszólítanak, gratulálnak, hogy jól teljesített a csapat, jól védtem.

– A városban hogyan boldogulsz?

– Általában sikerül románul értekezni, ha pedig valamit nem tudok, akkor felhívom a barátaimat, és ők segítenek. Eldöntöttem, hogy az elkövetkezőkben megtanulok magyarul is, csak annyi a gond, hogy nagyon nehéznek tűnik. Kicsit már próbálkoztam, de egyelőre csak néhány szót ismerek.

Galéria

Fotó: Pál Árpád

– Miben különbözik leginkább szülővárosod és Székelyudvarhely?

– Legfőbb különbség a tél (kacag). Brazíliában a legalacsonyabb hőmérséklet télen –2, míg itt gyakran van –20 Celsius-fok alatt. Amikor idejöttem, nagyon hideg tél volt, és

akkor láttam életemben először annyi havat. Előtte Spanyolországban láttam egy kicsit, de az semmi ahhoz képest, hogy itt 3–4 hónapig vastag hótakaró van.

Elég nehéz volt túlélni (kacag), de ilyenkor általában a házban ülök, és csak akkor megyek ki, ha szükséges.

– Egy év távlatából mit gondolsz most az SZKC-ról?

– Amikor idejöttem, láttam, hogy nagyon komoly csapat, nemcsak az ajánlat bizonyult jónak, hanem társaim is, akikkel együtt játszom. Idén elsődleges célunk, hogy az első négy között legyünk, de persze szeretnénk a dobogón végezni. Nehéz, meg kell dolgoznunk érte, de most már kezd összeszokni a csapat, és egyre jobban játszunk együtt. Most már én is jobban értem az edző utasításait, a rájátszásig pedig még van idő, addig biztosan felzárkózunk.

– Milyenek számodra az Udvarhelyen játszott mérkőzések?

– Fergeteges hangulat van a sportcsarnokban, nagyon különleges élmény ilyen szurkolók előtt játszani, hiszen

nemcsak nézik, hanem átérzik a meccseinket.

Otthon nincs ilyen a kézilabdánál, talán csak a focinál ennyire lelkesek a drukkerek.

Galéria

Fotó: Pál Árpád

– Neked mi tetszik legjobban a kézilabdában?

– Igazi csapatjáték, dinamikus, pörög, sok beavatkozás, sok gól van benne, akár azt is mondhatjuk, hogy parádés játék. Otthon nálunk nem ismert, de Európában nagyon jó csapatok vannak, nemcsak játszani, hanem nézni is élmény. Én is szinte mindennap nézek valamilyen meccset otthon.

– Tehát akkor a szabadidődet is részben a kézilabda foglalja le. Egyébként még mit szoktál csinálni a sportoláson kívül?

– Amikor van két-három szabadnapunk, elmegyek a barátnőmmel kirándulni, igyekszünk más városokat is meglátogatni, voltunk eddig Bukarestben, Brassóban és Kolozsváron is. Ha nincs hosszabb szünetünk, akkor a barátaimmal egy kávézóban ülünk össze, beszélgetünk. Télen általában otthon ülünk, sokat szoktam olvasni, de szeretünk sorozatokat nézni vagy playstationön játszani. Szerencsére itt van a barátnőm, így nem gyötör annyira a honvágy.

– Neki mennyire sikerült alkalmazkodnia Székelyudvarhelyhez?

– Neki is tetszik a város, de neki kicsit nehezebb volt, mint nekem, hiszen ő a tengerparton született, az örök nyárból került át ide. Megszokni a hideget, talán ez volt számára a legnagyobb kihívás. Nekem még

az is szokatlan volt, hogy itt nagyon sok levest és krumplit esznek,

míg mi otthon szinte mindennel rizst eszünk. Például sok rizst eszünk paszullyal, és nagyon sok marhahúst.

– Mi az, ami legjobban megtetszett itt, ami Brazíliában nincs?

– A kürtőskalács. Talán ez a legeslegjobb (kacag).

Névjegy

Rangel Luan Da Rosa 1996-ban született Brazíliában, Searában. A 2015–16-os szezonban a spanyol Villa de Aranda kapusa volt, egy évvel később kölcsönben érkezett a Székelyudvarhelyi KC-hoz, idén júniusban pedig kétéves szerződést kötött a klubbal. Hazája válogatottjába is behívták, amellyel megnyerte a pánamerikai kézilabda-bajnokságot, majd az olimpiára is készült.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 06., csütörtök

Klein László: néhány gondolat Székelykeresztúr jövőjéről

Székelykeresztúr történelmileg is mindig a kis térség központja volt. Ezt a központi szerepet meg kell erősítsük, annál is inkább hiszen Hargita megye tanácsának az élére Bíró Barna Botondot támogatva Udvarhelyszék és Keresztúr fiúszék jövőbeni kilátásai javulni fognak.

Klein László: néhány gondolat Székelykeresztúr jövőjéről
2024. június 06., csütörtök

Akár a választás napján is lecseréltetheti lejárt személyi igazolványát

Több százan igényelnek az utolsó percben személyazonossági igazolványt, hogy szavazhassanak – legalábbis így történt az előző választásokkor a székelyföldi megyékben.

Akár a választás napján is lecseréltetheti lejárt személyi igazolványát
2024. június 06., csütörtök

A polgármester legjobb barátja az aszfalt – de ez nem elég

A helyhatósági választások kitűzött időpontjához közeledve több más város után Sepsiszentgyörgyön is megmondóestre hívta a politika iránt érdeklődő polgárokat az RMDSZ a Székely Nemzeti Múzeum kertjében felállított hatalmas sátorba szerdán.

A polgármester legjobb barátja az aszfalt – de ez nem elég
2024. június 06., csütörtök

Itt a (road)show ideje – turnéra indul a Rádió GaGa

Ezen a nyáron a Rádió GaGa csapata nyakába veszi Székelyföldet és öt nagyrendezvényen is jelen lesz a Duma Dubával. A GaGa műsorvezetőivel és munkatársaival a NyárON Szeredán, a Sokadalom rendezvényén, a VIBE Fesztiválon, Tusványoson és a Tabakón is találkozhattok.

Itt a (road)show ideje – turnéra indul a Rádió GaGa
2024. június 06., csütörtök

„Aranylakodalom” Marosvásárhelyen

2024. június 27–30. között XXVII. alkalommal kerülnek megrendezésre a „Marosvásárhelyi Napok”, melynek során – 2024. június 28-án, pénteken – sor kerül az „Aranylakodalom” eseményre.

„Aranylakodalom” Marosvásárhelyen
„Aranylakodalom” Marosvásárhelyen
2024. június 06., csütörtök

„Aranylakodalom” Marosvásárhelyen

2024. június 06., csütörtök

Fontos eseményre készülnek Csíksomlyón

Csíksomlyó ad otthont idén az Európassió Kongresszusnak, ennek apropóján többnapos eseménysorozattal készülnek a szervezők. A programok csúcspontja Passió-játék lesz a csíksomlyói kegytemplom udvarán.

Fontos eseményre készülnek Csíksomlyón
Fontos eseményre készülnek Csíksomlyón
2024. június 06., csütörtök

Fontos eseményre készülnek Csíksomlyón

2024. június 06., csütörtök

Felfüggesztették a szemészeti ügyeleti vonalat a csíkszeredai kórházban

Orvoshiány van a csíkszeredai kórház szemészeti osztályán, így ideiglenesen felfüggesztették az ügyeleti vonalat – olvasható a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház által közzétett bejegyzésben.

Felfüggesztették a szemészeti ügyeleti vonalat a csíkszeredai kórházban
2024. június 06., csütörtök

Már csak két napig igényelhetők az idei mezőgazdasági támogatások

Ahhoz képest, hogy idén jelentősen megkésve kezdődött el az egységes mezőgazdasági támogatások igénylése és a megszokott határidők is változtak, a gazdák többsége már benyújtotta az igénylést az APIA-hoz Hargita, Kovászna és Maros megyében.

Már csak két napig igényelhetők az idei mezőgazdasági támogatások
2024. június 05., szerda

Tovább gazdagodik Gyergyószentmiklós helytörténete a Vákárok szellemi hagyatéka által

A nemzeti összetartozás napjához kapcsolódva, a Fölemelt fővel – Trianoni férfiak Gyergyóból című kiállítás megnyitásának egyéves évfordulója alkalmából két kötetet mutatnak be a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumban csütörtökön.

Tovább gazdagodik Gyergyószentmiklós helytörténete a Vákárok szellemi hagyatéka által
2024. június 05., szerda

Új elektromos busszal utazni? Megéri az árát

Egyelőre tesztidőszakban van, de már használatba került az a nyolc környezetkímélő elektromos busz, amelyek használatával a remények szerint a gépjárművek száma is csökkenhet Székelyudvarhelyen. Kipróbáltuk a modernizált tömegközlekedési eszközöket.

Új elektromos busszal utazni? Megéri az árát
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!