Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

48 kilométer út 124 millió lejből

Fülöp-Székely Botond 2019. február 07., 21:07

Összesen 48,33 kilométernyi utat építtet újjá, illetve korszerűsíttet Hargita Megye Tanácsa Bikafalvától Kányádon és Székelypeteken át Brassó megye határáig, illetve a Kányád–Székelydálya–Városfalva–Oklánd és Kovászna megye határa szakaszon.

Nagy beruházásra készülnek Hargita megyében. A kivitelezést széleskörű konzultáció előzi meg. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A kivitelezési tervek elkészítésére megkötötték a szerződést, a konkrét építkezés leghamarabb ősszel kezdődhet el. Az elkövetkezőkben a lakók javaslataira lesznek kíváncsiak.

Három megyei út érintett

Összesen három megyei út – a 133-as, a 131-es és a 137A jelzésű – érintett a beruházásban. Barti Tihamértől, Hargita Megye Tanácsa EU-s pályázatokkal megbízott alelnökétől megtudtuk, hat hidat kell felújítani, illetve további hármat újjáépíteni. Persze mindemellett a sáncok kialakítására, átereszek elhelyezésére is szükség van. Az alelnök hangsúlyozta,

ez intézményük eddigi legnagyobb értékű projektje, hiszen 124 millió lejbe kerül, amelyből 117,5 millió lejt egy európai uniós pályázatból finanszíroznak.

HIRDETÉS

Készülnek a kivitelezési tervek

Sok bürokratikus munka után szerződést köthettek a napokban a kivitelezési terveket elkészítő nagyváradi Proiect Construct Regiunea Transilvania vállalattal, amely három hónapot kapott a feladat elvégzésére – újságolta Barti Tihamér. Rámutatott, noha szakembereik elvégezték a szükséges méréseket a nyomvonal mentén, ettől függetlenül

fórumokat is fognak tartani az érintett településeken, hogy a lakók javaslatait is meghallgassák.

A cél az, hogy minél minőségibb munkát végezhessenek. „Jó lenne, ha ebben a fázisban, minél több konkrétumot leszögeznénk, hiszen akkor a későbbiekben nem kellene módosítani a tervet, ami plusz időveszteséget jelentene” – fogalmazott.

Mikor kezdődik a munka?

Az elképzelések szerint három hónap múlva közbeszerzési eljárást hirdetnek a kivitelezésre, s ha ez zökkenőmentesen zajlik, ősszel elkezdhetik az építkezést. Barti szerint ugyanakkor ez a határidő csak ideális esetben tartható, a tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy az ehhez hasonló nagyobb beruházások során számtalan probléma közbejöhet.

Ezek közül azt említette, hogy a közbeszerzési eljárás eredményhirdetése után nem ritkák az óvások a liciten részvevő cégek részéről. Emiatt hónapokig tolódhat a kezdés, így nem kizárt, hogy csak jövő évben tudnak építkezni.

2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS