Belföld
Külföld

Egy tervezet szerint pluszjuttatásban részesülnének a nyugdíjba vonuló helyi elöljárók

Székelyhon 2018. március 13., 18:42
HIRDETÉS

Jövő év elejétől a nyugdíj mellett pluszjárandóságban részesülnének az újabb mandátumot nem vállaló polgármesterek, alpolgármesterek, megyei tanácselnökök, illetve megyeitanács-alelnökök - erről szóló törvénykezdeményezést nyújtott be a képviselőházhoz a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) több képviselője és szenátora.

Illusztráció Fotó: Gecse Noémi

A kezdeményezés értelmében a járandóságot az öregségi nyugdíj odaítélésének dátumától folyósítanák azoknak az elöljáróknak, akiknek lejárt a mandátumuk, és nem nem vállalnak újabb megbízatást – számol be az Agerpres.

A járandóság halmozható más típusú állami vagy magánnyugdíjjal és egyéb jövedelemmel is.

HIRDETÉS

A tervezet értelmében a pluszjuttatás összegét úgy számolnák ki, hogy a mandátumok számát (legtöbb három mandátumot vesznek számításba) megszorozzák az országos bruttó minimálbér egynegyedével.

A javaslat szerint nem részesülhetnek a juttatásból azok a polgármesterek, alpolgármesterek, megyei tanácselnökök és megyeitanács-alelnökök, akiket jogerősen elítéltek tisztségük gyakorlása közben elkövetett korrupciós bűncselekmények miatt.

Azok az elöljárók, akik ellen bűnvádi eljárás van folyamatban, csak a jogerős ítélet kimondása után igényelhetik a járandóságot.

A 21 PSD-s, PNL-s, PMP-s és RMDSZ-es törvényhozó által aláírt törvénykezdeményezés indoklása szerint számdos helyi választott tisztségviselő csekély összegű öregségi nyugdíjat kap, így sok esetben méltánytalan különbségek vannak az ő, illetve beosztottjaik nyugdíja között. Ezt a méltánytalanságot számolná fel a pluszjárandóság – állítják.

A Nemzeti Liberális Párt alelnöke, Laurenţiu Leoreanu kedden közölte, alakulata nem támogatja a tervezetet, ugyanakkor felszólították a kezdeményezők között szereplő liberális törvényhozókat, vonják vissza aláírásukat az indítványról.

Cristian Seidler képviselő szerint a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) sem fogja megszavazni a kezdeményezést, szerintük nem indokolt a pluszjárandóság bevezetése.

A tervezetet április 16-ig közvitára bocsátották.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS