Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Családoknak hirdetett versenyt az udvarhelyi könyvtár

Veres Réka 2017. március 06., 11:11

A legkirályabb olvasó család cím megszerzéséért indít több hónapos vetélkedőt a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár. Hét hónap alatt olvasással bizonyíthatják be a részvevők, hogy ők érdemlik meg a címet és az azzal járó nyereményt.

Családoknak hirdetett versenyt az udvarhelyi könyvtár
galéria
Fotó: Mihály Csaba

Olvasóversenyt hirdetett a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár a könyvkedvelő családoknak. Geréb Katalin könyvtáros, szervező elmondta, hogy korábban a szegedi téka szervezett hasonló vetélkedőt, azt próbálta Székelyudvarhelyre és a könyvtár olvasóira szabni. Az érdeklődők március 31-éig jelentkezhetnek a szeptemberig tartó játékra, amelyen azonban nemcsak olvasniuk kell, hanem különböző feladatokat is meg kell oldaniuk. Az óvodás, kisiskolás, tinédzser, középiskolás és felnőtt korosztályokból legalább két korcsoportot képviselő családok jelentkezhetnek, számukra már összeállítottak egy olvasmánylistát.

A 6–9 éves gyerekeknek három mesekönyvet kell elolvasniuk, majd a család többi tagjával közösen az olvasmány által ihletett alkotásokat kell készíteniük. Ezeket szeptemberben közönségszavazás alapján értékelik. „Mivel a gyerekek jelenleg még iskolában vannak, nem tehernek, hanem kihívásnak szánjuk az olvasást, ezért csak három mesekönyvet kell elolvasniuk: Janikovszky Éva Ha én felnőtt volnék, Csukás István Süsü, a sárkány és Zágoni Balázs Barni könyve című írásait” – magyarázta a szervező.
A 10–14 évesek – akik a tinédzser kategóriában versenyezhetnek – is három könyvből álló listát kaptak, nekik Berg Judit Rumini első kötetét, Méhes György Micsoda társaság és Bálint Ágnes Szeleburdi család című írását kell elolvasniuk. A 15–18 év közöttiek a középiskolás kategóriában vetélkedhetnek, nekik szintén három könyvet, Markus Zusak A könyvtolvaj, Rideg Sándor Indul a bakterház, valamint Peter Marshall Tombol a hold című regényét kell elolvasniuk szeptemberig.

A felnőtt kategóriában, azaz a 18 év felettieknek ajánlott irodalmi művek listáján már tíz könyv szerepel, ezek közül tetszés szerint ötöt kell kiolvasniuk a részvevőknek. A listát úgy állították össze, hogy „férfiasabb” és „nőiesebb” olvasmányok is szerepeljenek rajta, de az nem jár előnnyel, ha a versenyzők ötnél több könyvet olvasnak el – tette hozzá a szervező. Khaled Hosseini Papírsárkányok, Agatha Christie Tíz kicsi néger, Wass Albert Tizenhárom almafa, Márai Sándor Eszter hagyatéka, Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót!, Fredrik Backman Az ember, akit Ovénak hívnak, Závada Pál Jadviga párnája, William Wharton Búcsú a szerelemtől, Philip Roth A haldokló állat és Dragomán György Máglya című könyve közül választhatnak a tizennyolc év felettiek.

A tiniknek, középiskolásoknak és felnőtteknek az ajánlott irodalom elolvasása után szintén szeptemberben, egy közösen meghatározott napon kell a könyvekhez tartozó feladatlapokat kitölteniük és leadniuk a könyvtárban. Az összes könyvet ki lehet kölcsönözni, a szervezőknek csupán annyi a kérésük, hogy azokat mielőbb vigyék vissza, hogy mások is kikölcsönözhessék.

A szeptember harmincadikáig tartó játék legaktívabb, legtöbb feladatot megoldó családjai „nagykirály” jutalomban részesülnek: az első díj háromórás családi kényeztetés a Septimia szálloda wellnessrészlegén, a második díj egy 3D-s mozizás a könyvtárban, ahova barátaikat, ismerőseiket is meghívhatják a nyertesek, a harmadik helyezettek pedig könyvjutalmat kapnak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb