Székelymoson, a megosztott falu

Székelymoson, a megosztott falu

Már az eltiltása után Zsinnán énekelt egy fesztiválon

Amióta Cristian Pomohaciot, a csodapapnak is mondott lelkészt a gyulafehérvári ortodox érsekség eltiltotta a papi hivatás gyakorlásától, egyre nagyobb figyelem irányul rá. Legutóbb a PressOne portálon jelent meg Viorel Ilișoi tollából terjedelmes riport a faluról, ahol a csodapap szolgált korábban. Ebből szemelgettünk.

Bakó Zoltán

2017. augusztus 26., 08:522017. augusztus 26., 08:52

A médiában időnkét elcsitul a botrány, amikor a terrortámadások miatt borul gyászba a világ, aztán újból erőre kap a homoszexualitással és kiskorúak megrontásával gyanúsított pap körüli botrány. A PressOne portálon megjelent riport szerzője nyomon követi a pap énekesi, majd lelkészi felemelkedését. A besztercei népdalt éneklő fiatalember egyre népszerűbb lett a televíziós műsorokban, nem kismértékben azért, mert tudták róla, hogy a papi hivatást karolta fel.

Aztán robbant a bomba – egy 22 perces videofelvétel közzététele a közösségi hálón, ahol állítólag egy 18 év alatti fiatalembert csábított szexuális együttlétre, sokak számára szörnnyé változtatta a papot.

Az érsekség nem reagált túl gyorsan.

Ám amikor előbukkant a Huși városi püspök esete, megindult a slatinai és buzăui püspökök körüli botrány, összekapta magát. Gyorsan megfosztották papi tisztségétől, hogy mentsék a még menthetőt. Persze, ő is összekapta magát. Kilépett, hogy dolognak ne legyen olyan íze, hogy kirúgták. És rögtön utána elkezdett folklórfesztiválokon fellépni. Így aztán

korábbi híveit megosztotta – lettek Pomohaci-ellenesek és Pomohaci-rajongók. Különösen Mosonban, ahol egyébként tizennyolc éve szolgált.

És nem is rosszul, már ami a dolgok anyagi oldalát illeti. Egyesek védőfalként veszik körül, mások el szeretnék űzni, mintha ördög volna. Amikor a riport szerzője a faluban járt, a templom körüli házak hallgatásba burkolóztak. A kapuk zárva, a függönyök mögül kutakodó tekintetek pásztázták az idegent. Magam is megtapasztaltam ezt az állapotot, amikor a faluban jártam. Épp aznap volt, amikor az érsekség küldöttsége járt a faluban. Fekete luxuskocsik, DUH rendszámtáblájú járgányok – ez az ő tulajdonát képezik – rótták az utat. Alig volt ember az utcán, s aki volt, az is ellenségesen méregetett. Csak a tévéstáb téblábolt látszólag céltalanul, hogy az érsekség asztaláról lehulló morzsákat felcsippentse. Ajánlatosnak láttam elhúzni onnan.

A PressOne által publikált riport szerzője szerint az emberek már alig beszélnek egymással, mert két táborra szakadtak. A 18 év alatt, amíg papként szolgált,

a kétszáz lelkes falu zarándokhely volt.

Messze földről jöttek emberek, hogy rontást tegyen valakire, vagy rólunk vegye le a rontást. Szépen énekelt, nagy pátosszal prédikált – mondja mosolyogva egy helybeli kisvállalkozó, Petru Matei, aki esküdt ellensége a papnak. A mosoly mögül folytatja – 300-an, 500-an is voltak egy-egy alkalommal, be sem fértek a templomba, kinn kellett az istentiszteletet megtartani az udvaron. Néha háromszor annyian voltak, mint a falu teljes lakossága. Jöttek beteg emberek, akik inkább ezt választották, mint az orvost, mert elterjedt a híre, hogy gyógyítani tud.

Tiltott miséket is tartott.

Úgy hitték, kiűzi az ördögöt az emberekből. S ezekért pénzt kért. Háromszáz, ötszáz lejt esetenként. Nem hiába van Kolozsváron nyolc hivatalosan vett lakása. A faluban is legalább tíz háza van.

Galéria

A zsinnai színpadon virágot vittek neki az asszonyk, leányok

A riporter egy nevét eltitkoló helybelivel körbejárja a falut. Egy juhfarmnál megkérdi – kié? A Pomohacié, mondja a kísérő. Jó fajtájú juhai vannak. Egy másik, növénytermesztő farmnál kiderül, hogy ez is az ex-papé. És a traktorok is, amik rajta vannak. Aztán kiderül – az a négy-öt DUH és SUS (Iisus) rendszámú autó is az övé.

A riport szerzője egy teljes hetet töltött Mosonban. Ez elég volt arra, hogy megtapasztalja:

Pomohaci kezet tett a falura.

Akárcsak egy földbirtokos, helyi báró, semmi nem történhet a faluban az ő tudta és engedélye nélkül. Amíg még élt a csodapapi nimbusz, amikor háromszázan, ötszázan jöttek egy-egy misére, sokan maradtak másnapra is. Merthogy a pap előjegyezte őket. Ördögűzésre, rontástételre, -levételre, meg ki tudja, mi mindenre még. Ilyenkor a falubeliek adtak szállást. Fejenként 20–30 lejért, ami nem sok, de a körülmények is szegényesek voltak. Egy ágy, udvari fabudi, mosdás lavórban. De az a néhány lej is jól fogott az idős, jövedelem nélküli lakosoknak. Csoda-e, hogy az ex-pap pártján vannak? A pap házaiban a szállás drágább volt. Amióta ez megszűnt, a szegénység szele még jobban lengedez Mosonban.

A helyi kocsmába mára már csak az ex-pap traktoristái tévednek be. Egy kávéra, egy sörre, hogy agyonüssék az időt. A tulajdonos azt mondja, amikor még dőltek az emberek a faluba a pap miatt, volt olyan, hogy napi ezer kávét is kiszolgált. Meg ételt, meg üdítőt. Most...

A három helyi boltban – mert ennyi van Mosonban – ugyancsak megállt az élet. A falu fénykorában a templom kapujában a helybeliek fánkot, házikenyeret, zöldséget, pálinkát, meggylikőrt, fonott szatyrokat árultak. De nem árulhatott bárki, csak a paphoz közel állók. Ma már ezek sincsenek. Ugyanaz a forrás elmondja – jöttek az emberek Vasluiból, Konstancáról, két három napra jegyezte elő a pap, s akkor ők maradtak, megszálltak Pomohaci valamelyik jó emberénél. Akivel elbeszélgettek, elmondták a bajaikat, az meg jelentette a papnak, amit hallott. Aztán amikor a szegény „zarándok” a színe elé került, az már szinte mindent tudott róla. Persze, hogy ettől a szerencsétlen majd hanyatt vágta magát.

A szomszéd falu, a két kilométerre levő Vece ortodox templomába mostanság negyven ember is eljön. Ők a kontra-Pomohaciok. Egy öregasszony elmondja a riporternek: hagyjon minket békében Pomohaci. Mi tudjuk már 10-11 éve mivel foglalkozik. Menjen innen el, hagyjon minket békében. Amikor a paplakba szeretett volna bemenni a riporter – ahol a függöny mögül az ex-pap figyelte a világot –, két asszony és négy férfi állja útját. Akár verekedni is képesek. Hatan egy ellen. Ezek az emberek nem mennek a marosvásárhelyi ortodox érsekség által ide küldött pap istentiszteleteire. Pedig az jön, önként, ingyen misézik. De ők nem.

Ők Pomohaciban hisznek.

A mosoni ortodox templom mennyezetén ikon, Krisztus-kép. Sokan esküsznek arra, hogy az arc a Pomohacié.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 28., csütörtök

Vihar tombol Udvarhelyszéken, többen áram nélkül maradtak

Négy település több mint 900 felhasználója maradt elektromos áram nélkül Udvarhelyszéken a csütörtök délelőtti vihar miatt.

Vihar tombol Udvarhelyszéken, többen áram nélkül maradtak
2024. március 28., csütörtök

Villanyoszlopok dőltek ki Székelyudvarhelyen a szeles időben

Villanyoszlopok dőltek ki a szeles időjárásban Székelyudvarhelyen csütörtök délelőtt, az eset következtében lezártak egy útszakaszt.

Villanyoszlopok dőltek ki Székelyudvarhelyen a szeles időben
2024. március 28., csütörtök

Éhező, halálukig sínylődő békákon segíthetünk

A vízóraaknák, pincék fogságába került békák, elsősorban a varangyok mentésére kéri az embereket a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Éhező, halálukig sínylődő békákon segíthetünk
2024. március 28., csütörtök

Kezdődik a Nagy István festő sétány felújítása

Jövő héten kezdődik, és várhatóan június közepéig tart majd a gázszolgáltató nagyberuházása Csíkszeredában a Nagy István festő sétányon, amelynek során gázvezetékeket cserélnek. A munkálatok az említett terület teljes felújítását előzik meg.

Kezdődik a Nagy István festő sétány felújítása
2024. március 28., csütörtök

Készül az övezeti rendezési terv, ismét lehet gokartpályája Csíkszeredának

A csíkszeredai Rét utca közelében sportbázis épülne gokartpályával, egy helyi magáncég el is indította az eljárást az övezeti rendezési terv (PUZ) elkészítéséhez. A városháza honlapján tette közzé a dokumentációt.

Készül az övezeti rendezési terv, ismét lehet gokartpályája Csíkszeredának
2024. március 28., csütörtök

Szerencse Csíkszéken: évtizedek óta ott lehetett a kertben, és most megtalálta

Valószínűleg a második világháborúból származó lövedéket talált szerda este egy férfi az udvarán a Csíkrákos községhez tartozó Göröcsfalván.

Szerencse Csíkszéken: évtizedek óta ott lehetett a kertben, és most megtalálta
2024. március 28., csütörtök

Változik az ügyfélfogadási program a székelyudvarhelyi városházán

A húsvéti ünnepek közeledtével megváltozik a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal ügyfélfogadási programja – hívják fel a figyelmet csütörtökön közzétett bejegyzésükben az illetékesek.

Változik az ügyfélfogadási program a székelyudvarhelyi városházán
2024. március 28., csütörtök

Vízszünet Székelyudvarhelyen

Vízszünetre lehet számítani a székelyudvarhelyi Győzelem utcában csütörtök reggeltől kora délelőttig.

Vízszünet Székelyudvarhelyen
Vízszünet Székelyudvarhelyen
2024. március 28., csütörtök

Vízszünet Székelyudvarhelyen

2024. március 28., csütörtök

Teljesen átrajzolnák a marosvásárhelyi Bolyai utcát

Nagylélegzetű változásokat kezdeményez a városvezetés Marosvásárhelyen a Bolyai utcában. A tervek szerint a Rózsák terétől a Köteles Sámuel utcáig felszámolják a parkolóhelyeket, egy síkba helyezik a járdát és az utcát.

Teljesen átrajzolnák a marosvásárhelyi Bolyai utcát
2024. március 27., szerda

A menetlevél szerint hét köbméter fát szállítottak, azonban a rakományban jóval több volt ennél

Illegális faanyag-szállítót fogtak el a szászrégeni rendőrök szerdára virradóra. Az elkövetők közel 26 köbméter faanyaggal szállítottak többet, mint amennyiről el tudtak számolni.

A menetlevél szerint hét köbméter fát szállítottak, azonban a rakományban jóval több volt ennél
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!