Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Kozán István

2019. március 27., 10:00

#Sokamedve

Teljesen értelmetlen médiaháborúba fordult a kőrispataki medvetámadás ügye. A tragikus esetet, mint minden medvés hírt Borboly Csaba adta közre a Facebook-oldalán. Ezt a témakört Hargita Megye Tanácsának elnöke egyébként kiprivatizálta,

minden ilyen esetet neki jelentenek az alárendelt hatóságok, nem pedig a médiának. Csak hát a sajtó már olyan, hogy azért másokat is megkérdez. Ebből lett aztán mifelénk páratlan tényértelmezés.

Borboly Csaba a borzasztó medvetámadás apropóján több évnyi lemaradást hozott be, olyan lemaradást, amire mi, székelyek ezúttal kivételesen tényleg büszkék voltunk. Igen, mi büszkék voltunk arra, hogy nálunk még nem létezik alternatív valóság, mi még a Kant-i filozófiai magasságokban szárnyaltunk:

mi annak hittünk, amit láttunk.

Borboly Csaba azonban két nap alatt több évszázadot „dolgozott le”, és bebizonyította, hogy csak az a valóság létezik, ami számára kedvező.

Az abszolút igazságot felnégyelte, tűzre dobta, és elégette.

A tanácselnököt nem a tények foglalkoztatták, hanem a szereplési vágy. Ha nem lenne igazunk, akkor a hétvégi eseménybeszámolók másként történnek. Ő ugyanis

nem tudta elfogadni azt a tényt, miszerint a medvetámadás áldozatának is felelőssége lehet (és volt) abban, hogy a medve rátámadt.

Amikor a sajtó, munkáját végezve több forrásból – szemtanúk beszámolói, a mentőszolgálati bejelentés – megerősítve kidomborította, hogy nem pont úgy történt az eset, ahogy Borboly Csaba saját Facebook-oldalán megírta, a tanácselnök kifakadt és

dörgedelmes bejegyzésben szólította fel a sajtót, hogy a „szemenszedett hazugságokat” azonnal igazítsa helyre.

Időközben a rendőrség a tanúvallomásokra alapozva is megerősítette, hogy a korábban alkoholt fogyasztó kőrispataki férfi valóban túl közel merészkedett a bocsos medve barlangjához, mi több, fával dobálta azt, így bőszítve fel a vadállatot. E fejlemények – Borboly esetében nyilván alternatív tények – tudatában az elnöknek egy dolgot kellett volna tennie, kiad egy közleményt egyetlen mondattal: „Az újabb fejlemények birtokában elnézést kérek az érintett újságíróktól, ugyanakkor arra kérek mindenkit, hogy segítsünk erkölcsileg és anyagilag az árván maradt gyerekeknek és nagymamájuknak”. Borboly Csaba nem ezt tette,

inkább törölte a vádaskodó Facebook-bejegyzéseit és elhallgatott a témában.

Teljesen felesleges volt ez a csörte, szinte elsikkadt a történetben, hogy az ember és a vadállat együttélésének problémáját továbbra sem sikerült kielégítő módon rendezni.

HIRDETÉS
14 HOZZÁSZÓLÁS
Szüszer Róbert 2019. június 06., csütörtök

Nehéz

Sikerült addig tökölni, illetve addig hergelni egymást, amíg kicsődült az úzvölgyi temetőbe egy csomó ember, hogy a másikat elküldje a búsba, és hogy beletapossa a földbe. Járjunk együtt? Hát, az most nagyon nehéz lesz.

Székelyhon 2019. június 06., csütörtök

Kelemen Hunor: a belügyminiszter és Hargita megye prefektusának menesztésére szólítjuk fel a miniszterelnököt

A román hatóságok képtelenek voltak ellátni a rendet, ezért kerülhetett sor erőszakos cselekedetekre és fizikai agresszióra az úzvölgyi katonatemetőben. Felszólítjuk a miniszterelnök asszonyt, hogy menessze a belügyminisztert, valamint Hargita megye prefektusát – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

HIRDETÉS
Gergely Imre 2019. június 06., csütörtök

Csütörtök este érkezik a Boldogasszony Zarándokvonat Gyergyószentmiklósra

Három napig ismét Gyergyószentmiklóson és környékén vendégeskedik az a közel ezer zarándok, aki a Boldogasszony Zarándokvonattal érkezik.

Székelyhon 2019. június 06., csütörtök

Közel 1500 gyermek ropta a táncot a 32. Csűrdöngölőn

Egymást váltották a gyermek és ifjúsági néptánccsoportok a csíkszeredai Szabadság-téren felállított színpadon csütörtökön, ahol reggeltől késő délutánig folyt a tánc. A 32. Csűrdöngölő fénypontja idén is a közös tánc volt.

HIRDETÉS
Simon Virág 2019. június 06., csütörtök

A Néppárt elnöke szerint Erdélyben is tetten érhető, hogy a magyarok nem etnikai alapon szavaznak

A magyar–magyar együttműködés fontosságáról, a közigazgatási törvényben elrejtett visszásságokról beszélt első marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt országos elnöke.

Barabás Hajnal 2019. június 06., csütörtök

Áder János Csíkszeredában a klímaváltozásról és a vízválságról

Magyarország elnöke szerint a gyorsuló klímaváltozás, a vízválság, a nagy léptékű népességnövekedés, a biodiverzitás hanyatlása, a gazdasági növekedés jelenlegi módja, valamint a társadalmi instabilitás azok a tényezők, amelyek veszélyeztetik a jelenlegi és az elkövetkező nemzedékek jólétét.

HIRDETÉS
Székelyhon 2019. június 06., csütörtök

Elfoglalták az úzvölgyi sírkertet, ünnepeltek a románok

A fokozott hatósági jelenlét ellenére a feldühödött románok kitörték az úzvölgyi temető kapuját és beözönlöttek a sírkertbe, kitépték a mogyorófa kereszteket és elfoglalták a temetőt.

Kovács Eszter 2019. június 06., csütörtök

Hatalmas tűz, két sérült, apokaliptikus látvány Székelyudvarhelyen

Több méternyi magasan fekete füst gomolyog Székelyudvarhely bethlenfalvi városrésze fölött: az ipari zónában, a Fások utcában kaptak lángra épületek.

Székelyhon 2019. június 06., csütörtök

1497-es Biblia került elő Csíkszeredában

Ősnyomtatványra bukkantak a gyulafehérvári egyházmegye csíkszeredai levéltárában: egy 1497-ben nyomtatott Ószövetséget találtak a csíkszentgyörgyi plébánia könyvei között. 

Kovács Eszter 2019. június 06., csütörtök

Fejszével támadt a rendőrre egy kápolnási férfi

Letartóztatták azt a kápolnásfalusi férfit, aki fejszével támadt egy rendőrre szerda délelőtt. Szekérrel menekült, az erdőben kapták el.

HIRDETÉS
Vélemény
Szüszer Róbert: Nehéz

Sikerült addig tökölni, illetve addig hergelni egymást, amíg kicsődült az úzvölgyi temetőbe egy ...

Gergely Imre: A végtelen lehetőségek bajnoksága

Az senkit sem lep meg, hogy a Román Jégkorong Szövetség (RJSZ) bármikor képes olyan határozatokat hozni, ...

Kozán István: Kerekek és bilincsek

Határozottan rázta a fejét a besztercei helyi rendőr, amikor Csíkszereda polgármestere megkérdezte tőle: ...

HIRDETÉS