HIRDETÉS

Kozán István

2019. március 27., 10:00

#Sokamedve

Teljesen értelmetlen médiaháborúba fordult a kőrispataki medvetámadás ügye. A tragikus esetet, mint minden medvés hírt Borboly Csaba adta közre a Facebook-oldalán. Ezt a témakört Hargita Megye Tanácsának elnöke egyébként kiprivatizálta,

minden ilyen esetet neki jelentenek az alárendelt hatóságok, nem pedig a médiának. Csak hát a sajtó már olyan, hogy azért másokat is megkérdez. Ebből lett aztán mifelénk páratlan tényértelmezés.

Borboly Csaba a borzasztó medvetámadás apropóján több évnyi lemaradást hozott be, olyan lemaradást, amire mi, székelyek ezúttal kivételesen tényleg büszkék voltunk. Igen, mi büszkék voltunk arra, hogy nálunk még nem létezik alternatív valóság, mi még a Kant-i filozófiai magasságokban szárnyaltunk:

mi annak hittünk, amit láttunk.

Borboly Csaba azonban két nap alatt több évszázadot „dolgozott le”, és bebizonyította, hogy csak az a valóság létezik, ami számára kedvező.

Az abszolút igazságot felnégyelte, tűzre dobta, és elégette.

A tanácselnököt nem a tények foglalkoztatták, hanem a szereplési vágy. Ha nem lenne igazunk, akkor a hétvégi eseménybeszámolók másként történnek. Ő ugyanis

nem tudta elfogadni azt a tényt, miszerint a medvetámadás áldozatának is felelőssége lehet (és volt) abban, hogy a medve rátámadt.

Amikor a sajtó, munkáját végezve több forrásból – szemtanúk beszámolói, a mentőszolgálati bejelentés – megerősítve kidomborította, hogy nem pont úgy történt az eset, ahogy Borboly Csaba saját Facebook-oldalán megírta, a tanácselnök kifakadt és

dörgedelmes bejegyzésben szólította fel a sajtót, hogy a „szemenszedett hazugságokat” azonnal igazítsa helyre.

Időközben a rendőrség a tanúvallomásokra alapozva is megerősítette, hogy a korábban alkoholt fogyasztó kőrispataki férfi valóban túl közel merészkedett a bocsos medve barlangjához, mi több, fával dobálta azt, így bőszítve fel a vadállatot. E fejlemények – Borboly esetében nyilván alternatív tények – tudatában az elnöknek egy dolgot kellett volna tennie, kiad egy közleményt egyetlen mondattal: „Az újabb fejlemények birtokában elnézést kérek az érintett újságíróktól, ugyanakkor arra kérek mindenkit, hogy segítsünk erkölcsileg és anyagilag az árván maradt gyerekeknek és nagymamájuknak”. Borboly Csaba nem ezt tette,

inkább törölte a vádaskodó Facebook-bejegyzéseit és elhallgatott a témában.

Teljesen felesleges volt ez a csörte, szinte elsikkadt a történetben, hogy az ember és a vadállat együttélésének problémáját továbbra sem sikerült kielégítő módon rendezni.

HIRDETÉS
14 HOZZÁSZÓLÁS
Fülöp-Székely Botond 2019. március 26., kedd

Folyamatosan megy tönkre az út, ideiglenesen hidegaszfalttal javítják

A nagy megterhelés miatt megy tönkre folyamatosan az út a székelyudvarhelyi Nicolae Bălcescu és az Orbán Balázs utcák kereszteződésében, ahol a polgármesteri hivatal munkatársai ideiglenesen hidegaszfalttal tömték be kátyúkat a közlekedés javítása érdekében. A későbbiekben az út alapját is megerősítenék.

Bíró Blanka 2019. március 26., kedd

Zágont is támadja a hivatásos feljelentő

Két pert is indított Dan Tanasă a zágoni zászlók miatt: a községháza homlokzatáról a település zászlóját, a díszteremből pedig a testvértelepülések tiszteletére kitett országzászlókat akarja eltüntetni.

HIRDETÉS
Simon Virág 2019. március 26., kedd

Nemzetközi hálózat tagja lett a marosvásárhelyi Víz Háza

Az UNESCO védnökség alatt működő Vízmúzeumok Nemzetközi Hálózatának tagja lett a marosvásárhelyi Víz Háza. A 2016-ban megnyitott vásárhelyi múzeum udvarán és belső szobáiban levő tárgyak, dokumentumok betekintést nyújtanak az ivóvíz gyűjtésének és tisztításának történetébe a m&a

Szász Cs. Emese 2019. március 26., kedd

Székelyföldön is rendhagyó módon ünneplik a színház világnapját

Játékszünet biztosan nincs a március 27-ei színházi világnapon a székelyföldi színházakban: van, ahol premierrel, máshol éppen előadás-temetéssel ünneplik a jeles napot, vagy a diákok figyelmét igyekeznek Thália szolgálóira felhívni.

HIRDETÉS
Székelyhon 2019. március 26., kedd

Önkéntes feladatokat is vállalnak a sapientiások a pápalátogatáskor

Önkéntes tevékenységet is vállalnak a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának hallgatói és alkalmazottai Ferenc pápa csíksomlyói látogatásakor. Az egyetem ugyanakkor saját külön csoportot szervez a vallási eseményre.

Simon Virág 2019. március 26., kedd

Mentőhelikopterrel szállították kórházba a jéghideg Marosba esett gyermeket

Mentőhelikoptert küldtek annak a kiskorúnak a megmentésére, aki a Marosba esett kedd délben.

HIRDETÉS
Simon Virág 2019. március 26., kedd

Új fészkekkel várják vissza a gólyákat Székelyföldre

Fészektartó állványokat helyezett ki az áramszolgáltató vállalat Hargita megyében, tizenhét darabot. Közben Maros megyében elindították a webkamerát, amelyen követni lehet, hogy mikor érkeznek meg a gólyák. 

Fülöp-Székely Botond 2019. március 26., kedd

Nem hagynák veszni a szentegyházi gyepes területeket

Egyben szeretné kezelni a kisváros határában lévő legelőket a Szentegyházi Közbirtokossági Egyesület (SZKE), ezért partnerségre lépne azokkal a gazdákkal is, akik nem tagjai a társulásnak. Ha ez megvalósul, hatékonyabban lehet megszervezni a helyi gazdák juhainak, szarvasmarháinak és kecskéinek legeltetését.

Barabás Hajnal 2019. március 26., kedd

Seprés, portalanítás, hulladékgyűjtés: elkezdődött a tavaszi nagytakarítás

A hulladékgazdálkodó Eco-Csík Kft. huszonkét munkatársa fogott hozzá hétfőn Csíkszereda két övezetében a tavaszi nagytakarításhoz.

Barabás Hajnal 2019. március 26., kedd

Határozat kötelezi a csíkszeredai kutyatartókat arra, hogy feltakarítsák kedvencük ürülékét a közterületekről

Visszatérő jelenség minden tavasszal, a hó olvadását követően a közterületen hagyott kutyaürülékek látványa. Bár a csíkszeredai kutyatartók közül egyre többen odafigyelnek, hogy kedvenceik után takarítsanak, még sokan vannak, akik nem tartják be az erre vonatkozó jogszabályokat.