HIRDETÉS

Kozán István

2018. december 03., 12:45

Nyomokban magyar szavakat tartalmaz

Miközben iszom reggelire a finom Szépvízi szánát, döbbenten veszem tudomásul, hogy a Hargita Megye Tanácsa által kitalált Székely termék márkavédjegyű élelmiszer csomagolásán

mindössze két szó olvasható magyarul: szána és tehéntej.

A címkén nyilván minden hasznos információt feltüntetett a gyártó, persze csak román nyelven: például azt, hogy produs natural, illetve azt is, hogy melyek az ingredientek. Mi több

azt is megtudhatjuk, hogy a szána conține lactoză.

Mivel kötelező tudatni a vásárlóval a valoare medie nutritivăt is, erről is mindent kiírnak (egyebek közt azt, hogy Lipide 3,6 g, din care acizi grași saturați 2,35 g).

Ebédidő. A „szerény” munkaebéd ezúttal töltött káposzta, amihez nyilván tejföl dukál. Rá is loccsantok a főételre egy adagot az ugyancsak Székely termék védjegyű Keresztúri tejfölből, ami a gyártó meghatározása szerint székely minőség. Kíváncsivá tett mindez, ezért rátérek e termék címkéjének silabizálására is. Nos,

az ingrediente szerint nyilván van benne egyebek közt smântână pasteurizată, illetve culturi lactice selecționate.

További hasznos információ, hogy a száz százalékban tehéntejből készített finomságot mindenképp a se păstra la 2–8 °C.

Uzsonna, estebéd. A Székelyföldön oly divatos multiutálat rajtam annyira még nem harapódzott el, ezért az egyik nagyáruház (Lidl) müzlijét kanalazgatom, közben pedig nézem a nagy papírdoboz feliratát.

A román és bolgár nyelvű termékleírás mellett – hoppá – a német vállalat tökéletes magyarsággal annyi információval lát el, hogy kényeztetve érzem magam.

Még azt is megtudom, hogy nem akármilyen alapanyagból, hanem szultána mazsolából készült a fincsi müzli.

Késő este. Miután megnéztem egy részt a Columbo bűnügyi sorozatból, fogom a poharam, és megtöltöm somlyói borvízzel, amiről egyetemi kutatások bizonyítják, hogy emberi fogyasztásra alkalmas. Még szerencse, hogy az nem minősített, márkavédett székely termék, mert kiderülne, hogy

a víz conține egy kevés sodiut, némi potasiut, egy árnyalatnyi calciut és némi hidrogencarbonatot. Nyomokban pedig magneziut.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
5 HOZZÁSZÓLÁS
Simon Virág 2018. december 03., hétfő

Lecserélnék a régi, ócska városi buszokat Marosvásárhelyen – erre azonban még várni kell

Kizárólag új autóbuszokkal fogunk utazni Marosvásárhelyen, ha a városháza minden terve és elképzelése valóra válik. Elkészült a feladatfüzet és a szakhatóság jóváhagyását várják, hogy meghirdessék a versenytárgyalást 36 darab gázolajos autóbusz megvásárlására.

Székelyhon 2018. december 03., hétfő

Karácsonyi jótékonysági koncertet tartanak Csíkszeredában

Több mint 20 fellépőt hívtak meg a második alkalommal megszervezendő karácsonyi jótékonysági koncertre, amelyet december 14-én, pénteken tartanak a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában.

HIRDETÉS
Székelyhon 2018. december 03., hétfő

Csíkszereda, az ország lila pontja

Mínusz 14,8 Celsius fokot mértek december 3-án hajnalban Csíkszeredában, Románia hőtérképén ezzel az értékkel Csíkszereda lett az egyetlen lilával jelölt terület.

Kovács Attila 2018. december 03., hétfő

Tanműhely, falumúzeum vagy kiállítótér is lehet az évek óta bezárt épületegyüttesben

Felújításra szorulnak a csíkdánfalvi volt kerámiagyártó műhelyek, illetve a szövöde, amelyek most már hivatalosan is a helyi önkormányzat tulajdonát képezik. Az állagmegőrzési munkálatok az elsődlegesek, de az épületegyüttes új funkcióján is gondolkodnak már.

HIRDETÉS
Széchely István 2018. december 02., vasárnap

Átalakult Hargita megye mezőgazdasága, de semmi ok az aggodalomra

Mondhatni törvényszerű, hogy esetenként felére, sőt közel harmadára zsugorodott egy-egy növénykultúra termesztésére használt terület mérete Hargita megyében az elmúlt két évtizedben. Jelentősen csökkent például a burgonya-, kukorica-, árpa- és zabföldek mértéke.

Bíró Blanka 2018. december 02., vasárnap

Leszavazták a néppártos forgalommódosító tervezetet

Nem tartotta szükségesnek a sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselő-testület a különleges közlekedési intézkedések bevezetését, így a többség leszavazta az Erdélyi Magyar Néppárt erre vonatkozó javaslatát.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2018. december 02., vasárnap

Ismét veszélyben a Marosvásárhely és Budapest közötti közvetlen vonatjárat

Éppen egy évvel ezelőtt volt terítéken, most ismét napirendre került: december 9-étől nem lehet közvetlen vonatjegyet váltani Marosvásárhely és Budapest között. 

Bíró Blanka 2018. december 02., vasárnap

Benyújtották az óvást a Beke–Szőcs-ügyben

A törvényes határidő utolsó napjaiban benyújtották az óvást a terrorizmusért öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Beke István és Szőcs Zoltán ügyében – adta hírül Facebook-oldalán Beke István felesége.

Péter Beáta 2018. december 02., vasárnap

Őszinte rock and roll a Crazy Plumberstől

Ritka jó buli volt – így jellemezte a szombat esti fellépésüket a Crazy Plumbers egyik tagja. Az Anna and the Barbies erdélyi turnéjának keretében a sepsiszentgyörgyi trió a Szimplában hangolta rá a közönséget a magyarországi zenekar koncertjére.

Székelyhon 2018. december 02., vasárnap

A karácsonyfa ünnepi fényei mellett gyújtották meg az első gyertyát

Meggyújtották az első gyertyát a Csíkszereda központjában felállított városi karácsonyfát körülölelő adventi koszorún vasárnap délután.

HIRDETÉS
Vélemény
Demeter Szilárd: Levél otthonról haza

Az elmúlt szűk egy évben, amióta az Erdélyi Médiatér Egyesület a magyar kormány támogatásának ...

Szüszer-Nagy Róbert: Mind a száz év

Nincs az a pénz ebben az országban, amit ne tudnának templomokra költeni. Na igen, mi másra van szükség ...

Szőke László: Jó, jó, de ki kapja a pofont?

Ez itt a kérdés, csak éppen nem olyan egyszerű megválaszolni. Egyrészt melyik szülő szeretné, hogy ...

HIRDETÉS