Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Kozán István

2018. december 03., 12:45

Nyomokban magyar szavakat tartalmaz

Miközben iszom reggelire a finom Szépvízi szánát, döbbenten veszem tudomásul, hogy a Hargita Megye Tanácsa által kitalált Székely termék márkavédjegyű élelmiszer csomagolásán

mindössze két szó olvasható magyarul: szána és tehéntej.

A címkén nyilván minden hasznos információt feltüntetett a gyártó, persze csak román nyelven: például azt, hogy produs natural, illetve azt is, hogy melyek az ingredientek. Mi több

azt is megtudhatjuk, hogy a szána conține lactoză.

Mivel kötelező tudatni a vásárlóval a valoare medie nutritivăt is, erről is mindent kiírnak (egyebek közt azt, hogy Lipide 3,6 g, din care acizi grași saturați 2,35 g).

Ebédidő. A „szerény” munkaebéd ezúttal töltött káposzta, amihez nyilván tejföl dukál. Rá is loccsantok a főételre egy adagot az ugyancsak Székely termék védjegyű Keresztúri tejfölből, ami a gyártó meghatározása szerint székely minőség. Kíváncsivá tett mindez, ezért rátérek e termék címkéjének silabizálására is. Nos,

az ingrediente szerint nyilván van benne egyebek közt smântână pasteurizată, illetve culturi lactice selecționate.

További hasznos információ, hogy a száz százalékban tehéntejből készített finomságot mindenképp a se păstra la 2–8 °C.

Uzsonna, estebéd. A Székelyföldön oly divatos multiutálat rajtam annyira még nem harapódzott el, ezért az egyik nagyáruház (Lidl) müzlijét kanalazgatom, közben pedig nézem a nagy papírdoboz feliratát.

A román és bolgár nyelvű termékleírás mellett – hoppá – a német vállalat tökéletes magyarsággal annyi információval lát el, hogy kényeztetve érzem magam.

Még azt is megtudom, hogy nem akármilyen alapanyagból, hanem szultána mazsolából készült a fincsi müzli.

Késő este. Miután megnéztem egy részt a Columbo bűnügyi sorozatból, fogom a poharam, és megtöltöm somlyói borvízzel, amiről egyetemi kutatások bizonyítják, hogy emberi fogyasztásra alkalmas. Még szerencse, hogy az nem minősített, márkavédett székely termék, mert kiderülne, hogy

a víz conține egy kevés sodiut, némi potasiut, egy árnyalatnyi calciut és némi hidrogencarbonatot. Nyomokban pedig magneziut.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
5 HOZZÁSZÓLÁS
Székelyhon 2019. június 06., csütörtök

Koszorúzás az úzvölgyi temetőben: piros-fehér-zöld a román trikolórtengerben

Avatásra, ünnepre készültek a románok csütörtökön az úzvölgyi katonatemetőben, amihez kellő színezet társult nemcsak zászlók, hanem koszorúk formájában is. Utóbbiakból válogattunk össze egy csokorra valót, van köztük országformájú, képviselős, illetve egy kakukktojás is. Megtalálja?

Antal Erika 2019. június 06., csütörtök

A vásárhelyi volt téglagyár helyén avattak emlékművet a világháborúban elhurcolt zsidóknak

Annak a 7500 zsidónak állítottak csütörtök este emlékművet, akiket az egykor ott álló téglagyárban kialakított gettóba gyűjtöttek össze és deportáltak Auschwitzba a második világháborúban.

HIRDETÉS
Molnár Melinda 2019. június 06., csütörtök

Örömet, életerőt sugárzó gyermeknap fogyatékkal élőknek

Kedvezett az időjárás csütörtök délután, így sok fogyatékkal élő gyermeknek és családtagjaiknak sikerült felhőtlen örömet és élménydús kikapcsolódást nyújtaniuk a székelyudvarhelyi asszonyközösségeknek a baptista imaház termeiben és udvarán.

Iszlai Katalin 2019. június 06., csütörtök

Így foglalták el az úzvölgyi katonatemetőt

Az erőfeszítések ellenére felavatták csütörtökön az úzvölgyi temetőben a román katonák törvénytelenül létrehozott emlékművét és parcelláját, miután a helyszínre érkező feldühödött románok kitörték a temető kapuját és beözönlöttek a sírkertbe.

HIRDETÉS
MTI 2019. június 06., csütörtök

Tiltakozó jegyzéket adott át a magyar kormány

Tiltakozó jegyzéket adott át a magyar kormány a román kabinetnek az úzvölgyi katonatemetőben csütörtökön történtek miatt – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Antal Erika 2019. június 06., csütörtök

Marosvásáhelyen fogadták a Boldogasszony-zarándokvonatot

Többszáz marosvásárhelyi várta a nagyállomáson a Csíksomlyóra tartó pünkösdi zarándokvonatot, amely ez alkalommal a tervezett időpontban futott be a pályaudvarra.

HIRDETÉS
Szüszer Róbert 2019. június 06., csütörtök

Nehéz

Sikerült addig tökölni, illetve addig hergelni egymást, amíg kicsődült az úzvölgyi temetőbe egy csomó ember, hogy a másikat elküldje a búsba, és hogy beletapossa a földbe. Járjunk együtt? Hát, az most nagyon nehéz lesz.

Székelyhon 2019. június 06., csütörtök

Kelemen Hunor: a belügyminiszter és Hargita megye prefektusának menesztésére szólítjuk fel a miniszterelnököt

A román hatóságok képtelenek voltak ellátni a rendet, ezért kerülhetett sor erőszakos cselekedetekre és fizikai agresszióra az úzvölgyi katonatemetőben. Felszólítjuk a miniszterelnök asszonyt, hogy menessze a belügyminisztert, valamint Hargita megye prefektusát – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Gergely Imre 2019. június 06., csütörtök

Csütörtök este érkezik a Boldogasszony Zarándokvonat Gyergyószentmiklósra

Három napig ismét Gyergyószentmiklóson és környékén vendégeskedik az a közel ezer zarándok, aki a Boldogasszony Zarándokvonattal érkezik.

Székelyhon 2019. június 06., csütörtök

Közel 1500 gyermek ropta a táncot a 32. Csűrdöngölőn

Egymást váltották a gyermek és ifjúsági néptánccsoportok a csíkszeredai Szabadság-téren felállított színpadon csütörtökön, ahol reggeltől késő délutánig folyt a tánc. A 32. Csűrdöngölő fénypontja idén is a közös tánc volt.

HIRDETÉS
Vélemény
Szüszer Róbert: Nehéz

Sikerült addig tökölni, illetve addig hergelni egymást, amíg kicsődült az úzvölgyi temetőbe egy ...

Gergely Imre: A végtelen lehetőségek bajnoksága

Az senkit sem lep meg, hogy a Román Jégkorong Szövetség (RJSZ) bármikor képes olyan határozatokat hozni, ...

Kozán István: #Sokamedve

Teljesen értelmetlen médiaháborúba fordult a kőrispataki medvetámadás ügye. A tragikus esetet, mint ...

HIRDETÉS