HIRDETÉS

Kozán István

2018. december 03., 12:45

Nyomokban magyar szavakat tartalmaz

Miközben iszom reggelire a finom Szépvízi szánát, döbbenten veszem tudomásul, hogy a Hargita Megye Tanácsa által kitalált Székely termék márkavédjegyű élelmiszer csomagolásán

mindössze két szó olvasható magyarul: szána és tehéntej.

A címkén nyilván minden hasznos információt feltüntetett a gyártó, persze csak román nyelven: például azt, hogy produs natural, illetve azt is, hogy melyek az ingredientek. Mi több

azt is megtudhatjuk, hogy a szána conține lactoză.

Mivel kötelező tudatni a vásárlóval a valoare medie nutritivăt is, erről is mindent kiírnak (egyebek közt azt, hogy Lipide 3,6 g, din care acizi grași saturați 2,35 g).

Ebédidő. A „szerény” munkaebéd ezúttal töltött káposzta, amihez nyilván tejföl dukál. Rá is loccsantok a főételre egy adagot az ugyancsak Székely termék védjegyű Keresztúri tejfölből, ami a gyártó meghatározása szerint székely minőség. Kíváncsivá tett mindez, ezért rátérek e termék címkéjének silabizálására is. Nos,

az ingrediente szerint nyilván van benne egyebek közt smântână pasteurizată, illetve culturi lactice selecționate.

További hasznos információ, hogy a száz százalékban tehéntejből készített finomságot mindenképp a se păstra la 2–8 °C.

Uzsonna, estebéd. A Székelyföldön oly divatos multiutálat rajtam annyira még nem harapódzott el, ezért az egyik nagyáruház (Lidl) müzlijét kanalazgatom, közben pedig nézem a nagy papírdoboz feliratát.

A román és bolgár nyelvű termékleírás mellett – hoppá – a német vállalat tökéletes magyarsággal annyi információval lát el, hogy kényeztetve érzem magam.

Még azt is megtudom, hogy nem akármilyen alapanyagból, hanem szultána mazsolából készült a fincsi müzli.

Késő este. Miután megnéztem egy részt a Columbo bűnügyi sorozatból, fogom a poharam, és megtöltöm somlyói borvízzel, amiről egyetemi kutatások bizonyítják, hogy emberi fogyasztásra alkalmas. Még szerencse, hogy az nem minősített, márkavédett székely termék, mert kiderülne, hogy

a víz conține egy kevés sodiut, némi potasiut, egy árnyalatnyi calciut és némi hidrogencarbonatot. Nyomokban pedig magneziut.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
5 HOZZÁSZÓLÁS
Bíró Blanka 2019. március 07., csütörtök

Ne maradjon az államnál – jövő péntekig még felajánlható az adó 2 százaléka

Egy hetük maradt mindazoknak, akik szeretnék felajánlani a tavalyi év folyamán befizetett jövedelemadójuk 2 vagy 3,5 százalékát civil szervezeteknek, miután az idén március 15-e a határidő, ameddig a kitöltött 230-as űrlapokat el kell juttatni az Országos Adóhatóság területi székhelyére.

Molnár Melinda 2019. március 07., csütörtök

Világimalánc – az udvarhelyi női közösségekben is

A székelyudvarhelyi katolikus, református, unitárius és baptista női közösségek és lelkipásztoraik együtt csatlakoztak csütörtökön az ökumenikus női világimanap rendezvénysorozathoz. Az idei célország Szlovénia volt.

HIRDETÉS
Bíró Blanka 2019. március 07., csütörtök

Szív alakú piros-fehér-zöld lobogókat helyeznek ki az oszlopokra

Az előző évek botrányai után idén március 15-én szív alakú piros-fehér-zöld lobogókkal díszítik fel Sepsiszentgyörgyöt.

Fülöp-Székely Botond 2019. március 07., csütörtök

Vízcsövet vágtak el Székelyudvarhelyen, szünetel a szolgáltatás

Órák óta szünetel az ivóvíz-szolgáltatás a székelyudvarhelyi Sziget utca környékén a gázszolgáltató rosszul kivitelezett javítási munkálatai miatt.

HIRDETÉS
Bíró Blanka 2019. március 07., csütörtök

Családon belüli nézeteltérések torkolltak erőszakba Kovászna megyében

Eredményesnek bizonyult, hogy a rendőrök azonnal kiállíthatják az ideiglenes távolságtartási végzést: Kovászna megyében az év első két hónapjában máris húsz százalékkal csökkent a családon belüli erőszak mértéke, a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

Antal Erika 2019. március 07., csütörtök

Kétszer annyi sugárterápiát végezhetnek, mint most

Valamivel több mint hatmillió lejes költségvetésből építik meg Marosvásárhelyen azt a sugárterápiás kezelőközpontot, amelyet részben a kormány, részben pedig a megyei önkormányzat finanszíroz.

HIRDETÉS
Antal Erika 2019. március 07., csütörtök

Pert nyert az SZNT – remélik, ennek mozgósító hatása lesz a Székely Szabadság Napjára

Meg kell semmisíteni az EU bíróságának ítélete szerint az Európai Bizottság 2013-ban kibocsátott határozatát, amelyben a testület elutasította az SZNT nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezése bejegyzését. Izsák Balázs abban bízik, hogy ennek mozgósító ereje lesz március 10-én.

Fülöp-Székely Botond 2019. március 07., csütörtök

Huszárközpontú ünnepség a díszbe öltöztetett Székelyudvarhelyen

Erőt, tisztességet! jelszóval a huszárokat helyezi idei március 15-i ünnepsége előterébe a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal. Több napos rendezvénysorozattal készülnek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára, amelynek részeként Keresztes Ildikó és zenekara is fellép.

Simon Virág 2019. március 07., csütörtök

Összekülönböztek, s hogy mondandóját megerősítse, háromszor a levegőbe lőtt

Előzetes letartóztatásba helyezték csütörtökön délelőtt azt a férfit, aki szerdán este lövöldözött Marosvásárhelyen, az Egyesülés negyed egyik utcáján. A 46 éves craiovai gyanúsított egy 9 milliméteres pisztollyal fenyegette meg a beszélgetőtársát.

Barabás Hajnal 2019. március 07., csütörtök

Tartják magukat a megbeszéltekhez: nem mondják le az esküvőket a pápalátogatáskor

Bankettet, kicsengetési ebédeket ütemeztek át Ferenc pápa látogatásának idejéről más időpontokra Csíkszeredában, azonban az esküvők nagy részét az előre megbeszéltek szerint megtartják június 1-én a csíki rendezvénytermekben.

HIRDETÉS
Vélemény
Kozán István: Kerekek és bilincsek

Határozottan rázta a fejét a besztercei helyi rendőr, amikor Csíkszereda polgármestere megkérdezte tőle: ...

Kozán István: Nyugati négyszög, székely ötszög, délkeleti háromszög

Annyira kellett nekünk, székelyeknek a négy nyugati nagyváros együttműködési megállapodása, ...

Demeter Szilárd: Levél otthonról haza

Az elmúlt szűk egy évben, amióta az Erdélyi Médiatér Egyesület a magyar kormány támogatásának ...

HIRDETÉS