Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Lázár János Sepsiszentgyörgyön: „előrébb való az autonómia ügye”

Bíró Blanka 2018. március 15., 19:07 utolsó módosítás: 2018. március 15., 19:08
HIRDETÉS

Előrébb való a székelyföldi autonómia ügye, mint az idegen vallású és idegen szokású gazdasági bevándorlók anyagi támogatása – hangsúlyozta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki a sepsiszentgyörgyi március 15-ei ünnepség díszmeghívottja volt.

Fotó: Bíró Blanka

A magyarországi politikus a háromszéki megyeszékhelyen tartott beszédében Johann Gottfried Herder német filozófus jóslatát idézte, miszerint a magyarok előbb-utóbb eltűnnek az őket körülvevő szláv, oláh és német tengerben.

HIRDETÉS

De ma mi itt vagyunk, sok ezren, túl Herderen, túl Habsburgokon és kommunista diktátorokon, túl békediktátumokon, külső és belső árulásokon, és túl ötezer lejes prefektusi bírságokon

– fogalmazott Lázár a Kovászna megyei prefektúra által Antal Árpád polgármesterre a napokban kirótt büntetésre utalva. A miniszter a magyarországi ellenzéknek, budapesti civil szervezeteknek is üzent, akiknek szerinte előbb a kárpátaljai magyarok felrobbantott székháza, a marosvásárhelyi orvosi egyetem és a római katolikus iskola, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium, a hatósági zaklatások, a bírságok, házkutatások, nyelvtörvények miatt kellene aggódniuk, csak utána a „magyar határőröket kővel dobáló migránsok megbüntetése miatt”. Lázár egyébként csütörtökön,

székelyföldi látogatása során írta alá a Minority SafePack európai uniós polgári kezdeményezést, és megkoszorúzta a felújított honvéd emlékművet.

Fotó: Bíró Blanka

A magyar nemzeti színű szalagokkal, zászlókkal, kokárdákkal feldíszített főtéren a március 15-ei ünnepen több ezres tömeg gyűlt össze, és idén

láthatóan felértékelődtek a szimbólumok, amiért a prefektúra hadjáratot indított ellenük.

Az ünnepség a cserkészcsapatok és a hagyományőrző lovas huszárok bevonulásával kezdődött. Antal Árpád polgármester beszédét azzal kezdte:

Ugye milyen szépek ezek a zászlók, milyen szépen lobognak itt a szélben?

– mire hosszas tapsviharral jutalmazták az egybegyűltek.

Fotó: Bíró Blanka

„És mégis vannak, akiket ez zavar” – folytatta az elöljáró hangsúlyozva, ezek a zászlók 170 éve is itt lobogtak, és a rendszerváltás óta mindig kitűzik március tizenötödikén, de a centenárium évében, „még ezt a jogunkat is elvitatnák tőlünk”. Antal Árpád párhuzamot vont a bukaresti és a brüsszeli betelepítési kvóták között.

A kvótáknak köszönhetően – akarata ellenére – lett Sepsiszentgyörgy a legnagyobb magyar többségű város, holott 1950-ben még Kolozsvár volt, 1970-ben Nagyvárad és 1990-ben Marosvásárhely

– magyarázta. Az elöljáró sok sikert kívánt Orbán Viktornak és csapatának, „hogy ami velünk történt Erdélyben a betelepítési kvóták eredményeképpen, az soha ne történhessen meg Magyarországon”.

Fotó: Bíró Blanka

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS