Kozán István

Kozán István

Kinek építették a foglalkoztatóközpontot?

2023. június 29., 14:452023. június 29., 14:45

Éles vita alakult ki a közösségi térben azzal kapcsolatban, hogy a Máltai Szeretetszolgálat kinek is építette a csíksomlyói foglalkoztatóközpontot. Szerintünk a somlyói roma közösségnek – ami teljesen rendben van.

Åsa Wikforss svéd filozófus szerint a bizonyíték- és a tudásrezisztencia korát éljük. Alternatív tények című nagyszerű könyvében a következőképpen fogalmaz: „…kerüljük a releváns információk befogadását és a meggyőződéseink alapos ellenőrzését. Nem olvasunk utána a dolgoknak, ragaszkodunk a meggyőződéseinket alátámasztó forrásokhoz, és nem fárasztjuk magunkat azzal, hogy ellenőrizzük ezeknek a hitelességét. Másrészt, ha hozzájutunk is a releváns információkhoz, továbbra is azt hisszük, amit nincs jó okunk hinni.” Magyarán:

Idézet
manapság már csak azt hiszünk el, amit hinni akarunk.

Ha sikerült túljutnunk a filozófiai magasságokon, érdemes megvizsgálnunk, hogy mi is történt szerdán a csíksomlyói romatelep közvetlen szomszédságában.

korábban írtuk

Hatszázötvenezer eurós épület a csíksomlyói romáknak
Hatszázötvenezer eurós épület a csíksomlyói romáknak

Modern foglalkoztatóközponttá alakíttatta át a 2021 őszén a csíkszeredai Somlyó utca 35. szám alatt vásárolt ingatlant a Máltai Szeretetszolgálat. A 650 ezer eurós beruházás célja a romatelep fiataljainak felzárkóztatása.

Nos, a Máltai Szeretetszolgálat épített egy csodálatos létesítményt, amit foglalkoztatóközpontként határozott meg. Az esemény avatójára meghívta az épülettől mindössze tíz méterre élő roma közösséget, akik kulturális műsorral kedveskedtek a jelenlévőknek.

Miért pont a roma közösséget hívták meg, és miért nem a román vagy a székely közösséget? Azért, mert a 650 ezer eurós létesítmény a romáknak készült, tehát nekik fognak ott foglalkozásokat szervezni.

Hogy ez legyen még világosabb, az avatóünnepségen Dénes Mihály, a Máltai Szeretetszolgálat romániai elnöke a következőképpen fogalmazott:

Idézet
Bízunk abban, hogy ez az új központ egy olyan tér lesz, ahol az egész közösség, de főleg a gyerekek és a fiatalok sok időt töltenek majd, és mind lelkileg, mind a kultúrájukban fejlődhetnek.”

Az elnök mindeközben a roma származású gyerekekre mosolygott.

A foglalkoztatóközpont helyszínválasztása is üzenetet hordoz:

úgy segítenek a romáknak, hogy a lehető legközelebb mennek hozzájuk, tehát ez az épület értük van, mondhatni az övék is.

Ellenkező esetben a szervezet bárhová építhetett volna Csíkszéken, két mikrobusszal pedig délutánonként odaszállíthatná a nyomortelepről a gyerekeket a foglalkozásokra, majd onnan haza.

Az építés időpontválasztása is fontos: a Máltai Szeretetszolgálat 32 éve van jelen az országban, mégis a 2021. január 7-i csíksomlyói tűzvész után döntött úgy, hogy Csíkszeredában is székhelyet hoz létre;

a szervezet most érezte azt, hogy segítenie kell a roma közösségnek.

Tehát minden jel arra utal, hogy ez a foglalkoztatóközpont – mindenféle megbélyegzés nélkül – a csíksomlyói romáknak épült, mint ahogy az avatóünnepségről szóló beszámolónk címében is fogalmaztunk (Hatszázötvenezer eurós épület a csíksomlyói romáknak). A cím azonban nem a tulajdonjogra vonatkozik, tehát nem a romáké az épület – aki ilyent állít, annak érdemes újraolvasnia a tudásrezisztenciára vonatkozó fenti filozófiai szöveget.

Játszunk el a gondolattal, és a közösség nevét helyettesítsük be a következőképpen: Hatszázötvenezer eurós épület a csíksomlyói időseknek/betegeknek/óvodásoknak. Ez esetben sem az időseké, betegeké, óvodásoké lesz az épület, például egy öregotthon, egy kórház, vagy egy óvoda, hanem értük fog működni.

Szurkolunk a Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy foglalkoztatóközpontja teljen meg élettel, és teljesíteni tudja a kitűzött célt: a felzárkóztatást. Ugyanezt kívántuk az állami intézményeknek is a somlyói tűzvész után. Esetükben azonban csak néhány millió lej közpénzt sikerült elkölteni…

4 hozzászólás Hozzászólások

Ezt olvasta?

Szüszer Róbert

Szüszer Róbert

Minden érthető, ugye? Na fogd meg a söröm!

Miért nincs tej és kifli a Hargita megyei iskolákban? Mert kormány, mert kiírás, mert tavalyi program, APIA és elszámolás, mert na. Mi nem világos?

Kozán István

Kozán István

A kevesebb néha több – még költségvetésben is

Hiába adta el bombasztikus sikerként Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata a megyei önkormányzat 2024-es büdzséjét, nagy a gyanúnk, hogy a múlt héten elfogadott költségvetés fogja a legnagyobb fejfájást okozni Hargita megyének.

Kozán István

Kozán István

Csedő a beázásokat fürkészte, Ráduly kigondolta, Korodi megépíttette

Jottányit sem csorbult volna Csíkszereda jelenlegi városvezetésének érdeme attól, ha Korodi Attila polgármester megemlíti elődjének, Ráduly Róbert Kálmánnak a nevét a hídavatón.

Kozán István

Kozán István

Nem vitás, hogy lesz baleset – csak ki kell várni

Csak idő kérdése, hogy mikor következik be egy katasztrofális közlekedési baleset a „tarzani” gyorshajtók miatt. Lengyel rendszámú autókkal közlekedőkről van szó, akik lakott területen évek óta olyan tempóban róják a kilométereket, aminek sosem jó a vége.

Kozán István

Kozán István

Mindenkinek azt, ami jár!

Oly sok megaláztatás és arculcsapás után szombaton délelőtt, ha csak egy kis időre is, de végre nem másodrendű állampolgároknak érezhettük magunkat itthon, Romániában – a csendőrségnek hála.

Kozán István

Kozán István

Együttérzek az oktatókkal

Tíz esztendővel ezelőtt játszi könnyedséggel tartottam meg az újságírói munkáról szóló ötven perces előadást az általános iskolásoknak. Minap a húsz perc is nehezen jött össze.

Kozán István

Kozán István

Borboly Csaba bölcs gondolatai

A napnál is világosabb, hogy miért olyanok a megyei útjaink, amilyenek: mert Borboly Csaba szerint „legalább tíz évre kell jó utat építeni”.

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!