Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Kozán István

2019. január 04., 11:00

Kerekek és bilincsek

Határozottan rázta a fejét a besztercei helyi rendőr, amikor Csíkszereda polgármestere megkérdezte tőle: „Hogy-hogy használnak kerékbilincset, ez nem tilos? A prefektust itt ez nem zavarja?”. Hallván mindezt, a helyi rendőr – miután kihúzta magát – gyorsan hozzátette:

Nekünk barátunk a prefektus!”.

A Beszterce-Naszód megye székhelyén e hír hallatán értetlenül ácsorgó székely elöljárót minden bizonnyal az a minapi hír is összezavarhatta, miszerint

Bukarest negyedik kerületének polgármesteri hivatala ettől az esztendőtől bevezeti a kerékbilincs használatát.

Bevalljuk, számunkra sem világos. Mert túl azon, hogy egyetértünk vagy sem a tilosban parkolók elleni kerékbilincs használatával, törvénytisztelő állampolgárokként kérdezzük: ha más megyében, illetve a fővárosban nincs akadálya a kerékbilincsnek, akkor Hargita megye székhelyének önkormányzati képviselő-testülete hol hibázott?

Miért nem sikerült olyan határozatot összehozniuk a tanácsosoknak évekkel ezelőtt, amit a bíróság ne tudott volna érvényteleníteni?

És ha már Besztercén szóba került az ottani prefektus, érdemes feltennünk azt a költői kérdést is: a Hargita megyei prefektus miért kapaszkodott bele olyannyira abba az apróságba, hogy az érvénytelen helyébe elkészített módosított csíkszeredai parkolási szabályzó csak akkor lesz törvényes, ha előbb a rendőrség véleményezi a fizetéses parkolókat? És mint tudjuk, a rendőrség visszadobta a prefektus kérését azzal, hogy ez nem az ő dolga. S a kör bezárult.

Csíkszereda önkormányzata most egy dolgot tehet: elkéri szépen a bukaresti negyedik kerületi parkolási szabályzót, s azt betűre pontosan átírja a csíkszeredai viszonyokra. Ha ebben az esetben is kifogásokat találnak a már említett intézmények, akkor Ráduly Róbert Kálmán polgármesternek igaza lesz abban, hogy

Romániában egy törvénynek/jogszabálynak három értelmezése van:

egy, ami az ókirályságra (Moldvára és Havasalföldre) vonatkozik, egy további, ami Erdélyre, és egy harmadik, ami Székelyföldre.

2 HOZZÁSZÓLÁS
Szüszer Róbert 2019. június 06., csütörtök

Nehéz

Sikerült addig tökölni, illetve addig hergelni egymást, amíg kicsődült az úzvölgyi temetőbe egy csomó ember, hogy a másikat elküldje a búsba, és hogy beletapossa a földbe. Járjunk együtt? Hát, az most nagyon nehéz lesz.

Székelyhon 2019. június 06., csütörtök

Kelemen Hunor: a belügyminiszter és Hargita megye prefektusának menesztésére szólítjuk fel a miniszterelnököt

A román hatóságok képtelenek voltak ellátni a rendet, ezért kerülhetett sor erőszakos cselekedetekre és fizikai agresszióra az úzvölgyi katonatemetőben. Felszólítjuk a miniszterelnök asszonyt, hogy menessze a belügyminisztert, valamint Hargita megye prefektusát – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

HIRDETÉS
Gergely Imre 2019. június 06., csütörtök

Csütörtök este érkezik a Boldogasszony Zarándokvonat Gyergyószentmiklósra

Három napig ismét Gyergyószentmiklóson és környékén vendégeskedik az a közel ezer zarándok, aki a Boldogasszony Zarándokvonattal érkezik.

Székelyhon 2019. június 06., csütörtök

Közel 1500 gyermek ropta a táncot a 32. Csűrdöngölőn

Egymást váltották a gyermek és ifjúsági néptánccsoportok a csíkszeredai Szabadság-téren felállított színpadon csütörtökön, ahol reggeltől késő délutánig folyt a tánc. A 32. Csűrdöngölő fénypontja idén is a közös tánc volt.

HIRDETÉS
Simon Virág 2019. június 06., csütörtök

A Néppárt elnöke szerint Erdélyben is tetten érhető, hogy a magyarok nem etnikai alapon szavaznak

A magyar–magyar együttműködés fontosságáról, a közigazgatási törvényben elrejtett visszásságokról beszélt első marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt országos elnöke.

Barabás Hajnal 2019. június 06., csütörtök

Áder János Csíkszeredában a klímaváltozásról és a vízválságról

Magyarország elnöke szerint a gyorsuló klímaváltozás, a vízválság, a nagy léptékű népességnövekedés, a biodiverzitás hanyatlása, a gazdasági növekedés jelenlegi módja, valamint a társadalmi instabilitás azok a tényezők, amelyek veszélyeztetik a jelenlegi és az elkövetkező nemzedékek jólétét.

HIRDETÉS
Székelyhon 2019. június 06., csütörtök

Elfoglalták az úzvölgyi sírkertet, ünnepeltek a románok

A fokozott hatósági jelenlét ellenére a feldühödött románok kitörték az úzvölgyi temető kapuját és beözönlöttek a sírkertbe, kitépték a mogyorófa kereszteket és elfoglalták a temetőt.

Kovács Eszter 2019. június 06., csütörtök

Hatalmas tűz, két sérült, apokaliptikus látvány Székelyudvarhelyen

Több méternyi magasan fekete füst gomolyog Székelyudvarhely bethlenfalvi városrésze fölött: az ipari zónában, a Fások utcában kaptak lángra épületek.

Székelyhon 2019. június 06., csütörtök

1497-es Biblia került elő Csíkszeredában

Ősnyomtatványra bukkantak a gyulafehérvári egyházmegye csíkszeredai levéltárában: egy 1497-ben nyomtatott Ószövetséget találtak a csíkszentgyörgyi plébánia könyvei között. 

Kovács Eszter 2019. június 06., csütörtök

Fejszével támadt a rendőrre egy kápolnási férfi

Letartóztatták azt a kápolnásfalusi férfit, aki fejszével támadt egy rendőrre szerda délelőtt. Szekérrel menekült, az erdőben kapták el.

HIRDETÉS
Vélemény
Szüszer Róbert: Nehéz

Sikerült addig tökölni, illetve addig hergelni egymást, amíg kicsődült az úzvölgyi temetőbe egy ...

Gergely Imre: A végtelen lehetőségek bajnoksága

Az senkit sem lep meg, hogy a Román Jégkorong Szövetség (RJSZ) bármikor képes olyan határozatokat hozni, ...

Kozán István: #Sokamedve

Teljesen értelmetlen médiaháborúba fordult a kőrispataki medvetámadás ügye. A tragikus esetet, mint ...

HIRDETÉS