HIRDETÉS

Szőke László

2018. október 15., 19:44

Jó, jó, de ki kapja a pofont?

Ez itt a kérdés, csak éppen nem olyan egyszerű megválaszolni. Egyrészt melyik szülő szeretné, hogy gyerekét más verje, akkor is, ha látszólag a pofon (vagy fülhúzás) belefér az iskolai (rendre?) nevelés „hagyományos” módszertanába? Másrészt mit tegyen az a tanár, akinek a munkáját tönkreteszi egy minden lében kanál lurkó csak azért, mert valahol (akár otthon) valami elromlott, s a gyermek, az ebadta, elmegy a falig, azaz rendszeresen kihúzza a dugót? Lehet mindkét kérdésről hosszú vitát folytatni, csakhogy esetünkben, a testi bántalmazást választó tanár felfüggesztésének majd fellebbezésének köszönhető visszahelyezésének nem ez a legfontosabb vonatkozása. Sőt. Aligha van köze hozzá.

Itt az a kérdés, hogy kinek és mennyire kell szemet hunynia a fölött, ha a pedagógus diákot bántalmaz, illetve hogy mi is történik a tanár (emberi) jogaival, ha a bántalmazás pecsétje rákerül? Méricskélésnek, relativizálásnak csak a második kérdés esetében van helye. Annak a tanárnak, aki bántalmazza kiskorú diákját (a szigorú önvédelmet, azaz a saját testi épségét óvó védekezést leszámítva, ami ugye esetünkben szóba se jön), vállalnia kell a következményeket: azt az utat választotta, ahol a diák, szülő, saját iskolája, a szakma(i felügyelet), netán a bíróság elítélheti. Nem azért, mert akkora a beismerésre, önkritikára való hajlama, hanem mert tilos (!) bántalmazni a diákot. Pont.

Esetünkben a bántalmazás tényét elismeri az érintett tanár is, de joggal/érthetően harcol azért, hogy a büntetés arányban legyen az általa elkövetett tettel. Azonban a védekezés ócska trükkje azt híresztelni, hogy bárki is dzsihádot hirdetett volna ellene, mert ki akarja csinálni. Ugyanis a bántalmazás tény, mint ahogyan az az állítás is igaz, hogy valakinek vagy van gerince, vagy nincs. Utóbbin az enyhít némileg, ha ezt beismerjük. Mert minden ember tévedhet, de ezt mások gerincességén (vagy annak hiányán) számon kérni ugyanolyan, mint azt állítani, hogy kizárólag a gyerek a hibás, amiért lekeverek neki egy pofont. Maximum neki is lehet benne szerepe, de az engem, a pofozkodót nem mentesít felelősségem alól. S lám, az iskolapadban és a pályán eltöltött hosszú évek esetünkben nem vezettek gerincességhez, bár állítólag ez is tanítható. Ha másként nem, egy didaktikai célból lekevert pofonnal. Ugye, tanár úr?

HIRDETÉS
4 HOZZÁSZÓLÁS
Székelyhon 2018. október 15., hétfő

Kétszáz négyzetméteren termesztett kábítószert az udvarhelyi férfi

Zacskókba kimért kannabiszrügyeket, illetve marihuánaleveleket és -virágokat foglaltak le a rendőrök múlt csütörtökön egy székelyudvarhelyi férfi autójának átkutatását követően.

Székelyhon 2018. október 15., hétfő

AFIR: elfogyott a kis mezőgazdasági területekre elkülönített támogatás

Határidő előtt elfogyott a kis mezőgazdasági területekre elkülönített 2018-ra kiszabott uniós támogatás – közölte hétfőn a Vidéki Befektetéseket Finanszírozó Ügynökség (AFIR).

HIRDETÉS
2018. október 15., hétfő

Minden jónak vége szakad egyszer: eddig tart a kellemes, napsütéses őszi időjárás

Tavaszias idő várható a következő napokban, ám október 21-e után lehűlésre és esőre számíthatunk – derül ki az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) hétfőn közzétett, október 28-ig érvényes előrejelzéséből.

Iszlai Katalin 2018. október 15., hétfő

Kerülje el, hogy átverés, zaklatás, erőszak és betörés áldozata legyen, vegyen részt a bűnmegelőzés hetén

A csalók által alkalmazott átverésekről, az erőszak új formáiról és a munkahelyi, illetve az internetes zaklatásról is szó esik a bűnmegelőzés hetén Hargita megyében. A megyei rendőr-főkapitányság rendhagyó előadásokkal és színes programkínálattal várja az érdeklődőket.

HIRDETÉS
Bíró Blanka 2018. október 15., hétfő

A harapégte gombával is megismerkednek a nemzetközi gombásztábor résztvevői

A csak Háromszéken ismert harapégés vagy harapégte gombával is megismerkedhetnek a 36. nemzetközi gombászkongresszus (36. Journées Européennes du Cortinaire-Congress) résztvevői Bálványosfürdőn.

Kovács Attila 2018. október 15., hétfő

Csíkpálfalva, Delne és Csomortán jó útra tért

Nemsokára az utolsó kiegészítő elemek is a helyükre kerülnek a 123E jelzésű megyei úton, amely Csíkpálfalvát köti össze a községközponthoz tartozó Delnével és Csomortánnal, valamint Csíkszeredával, és a 12A jelzésű országúttal.

HIRDETÉS
Barabás Hajnal 2018. október 15., hétfő

Búzaadománnyal lehet segíteni a rászoruló gyermekeken

Rászoruló gyermekek segítése céljával várják a Hargita megyei gazdák búzaadományait a Magyarok Kenyere elnevezésű jótékonysági akció részeként. Mutatjuk, hogy térségenként kivel lehet egyeztetni. 

Székelyhon 2018. október 15., hétfő

A kapott csizmákért szólt a hálaének

Tizenhat pár székely csizmával bővült a csíkszentléleki egyházi kórus eszközkészlete vasárnap.

Székelyhon 2018. október 15., hétfő

Keddtől fizetik a mezőgazdasági támogatások előlegét

Jó hír a mezőgazdálkodóknak: keddtől indítják az egységes mezőgazdasági támogatások előlegeinek kifizetését.

Kovács Eszter 2018. október 15., hétfő

Minimálbérért nem maradnak itthon a székelyföldi fiatalok

Kétezer lej alatti összegért a székelyföldi diákok alig egy százaléka állna munkába, az ideális pedig a 3–4 ezer lej lenne – derül ki egy friss kutatásból, amely részben azt a következtetést vonja le, hogy alább kellene hagyni az elvárásokkal. Ezzel párhuzamosan a vállalkozóknak is meg kell változniuk.

HIRDETÉS
Vélemény
Kovács Attila: A tehetetlenség bűze

Szétdobált műanyagzacskók, dobozok, étel- és italmaradékok, kacatok, szennytől ragacsos aszfalt, zümmögő ...

Kozán István: Borboly Csaba nyafogása

Borboly Csaba, a megyei tanács vezetője lemaradt a keddi medvekilövésről, ez pedig dühíti őt. Valahol igazat kell ...

Szőke László: A homo siculus és a pletyka

Világos számomra, hogy a pletyka ugyanolyan ősi jelenség, mint a prostitúció vagy a bűnözés: a homo ...

HIRDETÉS