HIRDETÉS

Hegyvidéki termék-minősítés – hosszútávon megéri a gazdáknak

Bíró Blanka 2018. június 26., 18:51 utolsó módosítás: 2018. június 26., 18:52
HIRDETÉS

Ingyenes, viszonylag egyszerűen megszerezhető, és hosszú távon gazdasági hasznot is hajthat a mezőgazdasági minisztérium által megítélt hegyvidéki termék minősítés.

Hegyvidéken nehezítettek a körülmények a gazdálkodáshoz. Ezen próbálnának segíteni a minősítéssel. Archív Fotó: Kristó Róbert

Ezzel a hegyvidéken nehezebb körülmények között gazdálkodókat próbálják segíteni, ugyanakkor

a hegyvidéken kisebb mértékű a szennyezettség, így ez hozzáadott értéket jelent az itt megtermelt, előállított élelmiszer esetében.

Könczei Csaba a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője lapunknak elmondta, a vonatkozó 1189-es kormányrendelet már négy évvel ezelőtt megjelent, de sokat késett az alkalmazási módszertan, amit kevesebb mint egy éve adtak ki, aztán készült el az egységes logó, így a gazdák tulajdonképpen most kezdenek érdeklődni a lehetőség iránt.

Hegyvidéknek számít minden olyan térség, település amely tengerszint felett 600 méterrel van, Székelyföld nagy része ebbe a kategóriába tartozik.

Kovászna megye 77 százaléka minősül hegyvidéknek, a 45 közigazgatási egység közül csak 11 nincs hegyvidéken.

HIRDETÉS

A minősítést minden hegyvidéken élő gazda megszerezheti, a termelői engedéllyel rendelkező fizikai személyek is, és nem kerül semmibe.

Könczei Csaba elmondta, egyszerű iratcsomót kell összeállítani, a kérés mellett ki kell tölteni egy feladatfüzetet, és meg kell nyitni az önellenőrzési jegyzőkönyvet.

Egyetlen feltétel, hogy helyben megtermelt terményre kérjék a minősítést, a feldolgozott élelmiszer esetében a feldolgozás is helyben kell történjen, a mézre akkor adják meg, ha a méhek hegyvidéken gyűjtöttek.

A megyei mezőgazdasági igazgatóságok szakemberei ellenőrzik, hogy a termék valóban hegyvidéki, majd továbbítják az iratcsomót a Vatra Dornán létrehozott Hegyvidéki Ügynökséghez. Az egész procedúra egy hónap alatt lezajlik – mondta az igazgató.

Kovászna megyében eddig két gazda szerezte meg a minősítést több termékre, és három kérés van feldolgozás alatt. Könczei Csaba úgy véli,

hosszútávon mindenképpen megéri a gazdáknak megszerezni ezt a minősítést, és használni a termékeiken a logót, hiszen gazdasági hasznot is hajthat.

A hegyvidéki terméknek van egy hozzáadott értéke, a vásárlók a szennyezésmentes környezettel azonosítják, és nem kizárt, hogy előnyben részesítik, amikor az üzletek polcain válogatnak. A hegyvidéki gazdák amúgy is rászorulnak a plusz támogatásra, hiszen nehezebb körülmények között termelnek, a zord időjárási viszonyok miatt általában a termés is később érik be.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS