HIRDETÉS

Mégsem akarják az ottlakók, hogy lebontsák az őrkői falat

Bíró Blanka 2017. január 04., 23:40

A sepsiszentgyörgyi romák egy része nem szeretné, ha lebontanák a lakóhelyük mellett épített, a  jogvédők szerint diszkriminatív, szegregáló falat.

Sepsiszentgyörgyön azért került újra napirendre az Őrkő negyedben, a Váradi József utca egy részét hosszában kettéválasztó betonfal, mert  elkezdték a vezetékek cseréjét, majd a területrendezési terv alapján tavasszal leaszfaltozzák az utat, és lebontják a beton válaszfalat.

Ottjártunkkor meglepetésünkre a fal egyik oldalán lakó roma családok nem örültek a hírnek. „Lebontják? Na, jól nézünk ki!” – mondta egy idősebb asszony, közben többen is összegyűltek, és egyetértettek abban, hogy aszfaltozzák le az utat, hogy szabaduljanak meg a sártól, a latyaktól, de a falat ne bántsák.

„Építsék vissza azt a részt is, amit már lebontottak. Nekünk kicsi gyerekeink vannak, állandóan az utcán futkorásznak, a fal pedig védi őket az autóktól” – magyarázta egy másik asszony a körülöttük sertepertélő apróságokra mutatva. Isten őrizz, hogy lebontsák! Egy pillanat alatt megtörténik a baj, tette hozzá. Szerintük a zöldövezet nem nyújt majd elegendő védelmet, azt a lovas szekerekkel kitapossák. Most a falat kénytelenek megkerülni, de ha itt csak zöldövezet lesz, arra ráhajtanak a szekerekkel, nem véd az majd semmitől – mondták, rátérve arra is, hogy mennyi kellemetlenséget okoz számukra a vezetékek cseréje. Mint mondták, a felásott utca szerencsére megfagyott, de előtte a sok  latyak megnehezítette  a közlekedést, a gyerekeik nyakig sárosan értek be az iskolába.

Tischler Ferenc sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselő, a szociális bizottság tagja portálunknak megerősítette, hogy a romák egy része a fal megtartását kérte. „A falat tavasszal lebontjuk. Ez már eldöntött dolog. Viszont a többéves tapasztalat szerint a roma közösség tagjai nem szeretik sem a szabályokat, sem a változásokat. De ha tárgyalunk velük, elmagyarázzuk, hogy mit miért teszünk, akkor elfogadják” – részletezte Tischler Ferenc, aki korábban sepsiszentgyörgyi alpolgármesterként, és jelenleg a Máltai szeretetszolgálat  országos főtitkáraként is több szociális programot koordinál.

A fal egyik részét korábban apránként már elbontották a romák, akkor a többiek kérték, hogy építsük újra – idézte fel Tischler. Hozzátette, amikor különböző jogvédő civil szervezetek jártak a közösségbe, akkor a romák is diszkriminációt kiáltottak, és követelték a fal lebontását.

Mint ismeretes a nyolcvanas években épült, mintegy 200 méter hosszú betonfal hosszában választja ketté a Váradi József utca felső szakaszát – a romák otthonait és a tömbházakat. Tavaly az Európa Kulturális Fővárosa 2021 projekt kapcsán az Active Watch civil szervezet rótta fel Sepsiszentgyörgynek a választófal meglétét.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS