HIRDETÉS

A sepsiszentgyörgyi ortodoxok kétezer liter vizet szentelnek vízkeresztre

Bíró Blanka 2017. január 05., 17:15

Ezer liter szenteltvizet palackoztak a sepsiszentgyörgyi ortodox katedrálisban, pénteken pedig ugyanennyit töltenek hordókba, így a hívők összesen kétezer literből vihetnek haza maguknak.

Sebastian Pârvu ortodox pap a helyi román sajtónak úgy nyilatkozott, akárcsak az elmúlt években, kétezer félliteres palackot töltenek meg szenteltvízzel, a hordókba pedig „szabadon” elvihető vizet töltenek, ha valaki többet szeretne, vagy vinne a szomszédoknak, barátoknak, akkor a hordókból töltheti meg az otthonról hozott üvegeket.

A pap megnyugtatta a hívőket, hogy mindenkinek jut majd szenteltvíz, az elmúlt években is elég volt ez a mennyiség, még maradt is belőle. Az ortodox hagyomány szerint a vízkeresztkor szentelt víz sokáig friss és tiszta marad, és gyógyító ereje van.

Idén ugyanakkor a hagyományt követve nem dobnak keresztet a jeges Oltba, mert a pap szerint, a folyó partján nincs a szentmise megtartására alkalmas hely. Az elmúlt években Sepsiszentgyörgyön még megtartották a szokást, hogy kivitték a szenteltvizet az Olt partjára, ott osztották szét, majd a mise után a keresztet bedobták a folyó vizébe és a vállalkozó kedvű fiatalok beúsztak érte, dacolva a mínuszokkal. Már a tavaly sem szervezték meg fagyos folyóban fürdést, a pap szerint a mínusz húsz Celsius fokban a szenteltvíz is hamar befagy, a hívők között pedig sok az idős ember, akik még a templomban is fáznak.

Az Agerpres tájékoztatása szerint, Bodzafordulón még ragaszkodnak a hagyományhoz, a Bodza folyóba bedobják a keresztet, és egyúttal meg is szentelik a folyót.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS