Ha ma derűs az idő, jó búza- és szénatermés várható

Ha ma derűs az idő, jó búza- és szénatermés várható

Számos helyen ezen napon terelték ki először a szarvasmarhákat

Fotó: Haáz Vince

Jézus nevelőapjára, Józsefre még az evangéliumokban sem esik egyforma hangsúly, hol az alázatos, jámbor családfő, hol Mária jegyese, hol a názáreti ács szerepét emelik ki. Elődeink azonban abban biztosak voltak, hogy napja a tavasz előhírnöke, sőt első napja, és lám, felmelegedést jósoltak a meteorológusok. A „Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget” közismert mondóka három szentje közül vasárnap a középső napja köszöntött ránk.

Kocsis Károly

2023. március 19., 08:002023. március 19., 08:00

Előállott Gergő fehér szakállával, majd beköszönt József vidám orcájával – lehetett hallani Sóváradon. A derült égboltnak már csak azért is örülhetünk, mert

a József-napi rossz idő sok halottat jövendöl arra az esztendőre.

A korondi öregek ilyenkor szokták fölemlegetik, hogy régen mezítláb mentek Parajdra a József-napi vásárra.

Szent József tiszteletét a magyar nyelvterületen főként ferencesek és majd a karmeliták terjesztették. Lipót császár hiába ajánlotta az egész Habsburg-birodalmat az oltalmába; Buda 1686-os ostromakor Aviánói Márk kapucinus szerzetes hiába buzdította dárdájára tűzött Szent József-képpel a rohamra induló katonákat, Székelyföldön mindössze az Egri család fakápolnája helyén 1794 és 1821 között felhúzott csíkborzsovai kőkápolna, valamint a sepsiszentgyörgyi Szent József-templom patrónusaként ismert. Bár nálunk is elsősorban a famunkások védőszentjeként tartják számon, a vallásosabb varságiak inkább a családok védelmezőjeként emlegették.

Vadasdon az a szólás járta, „ha ezen a napon megcseppen az eszterha, az izéket el kell tenni, mert még szükség lehet rájuk”.

Szép idő esetén innentől kezdve a juhokat kihajtották legelni, de egyelőre csak napközben. Farkaslakán is ekkor terelték ki első ízben a szarvasmarhákat az istállóból.

A székelyvarságiak úgy tudták, ha Józsefkor fúj a szél, a nyár fölöttébb szelesnek ígérkezik. „Ha József napján a leány hajában lebeg a pántlika, szeles lesz a nyár” – mondogatták, vagy más megfogalmazásban: „Ha József napja szeles, nyáron elviszi a szénát a szél.” Ha viszont szép, napos, szélmentes idő köszöntött rájuk, joggal reménykedhettek, hogy havasi lakóhelyükön április közepén már veteményezhetnek.

Ma megszólalnak a madarak

Csíkmenaságon is azt mondták, ha József napján szép idő van, enyhe tavasz várható, és ha József és Benedek előtt megfagy annyira, hogy a jég egy egeret megtart, rossz tavasz lesz.

A József-napi szelet ők sem kedvelték, mert „a hegyekről és a dombokról a szénát elviszi”. Máshol is gyakran mondogatták: „József napi derűs ég, sok szénát jelent még.”

Galéria

Ha jó lesz az idő József-napján, akkor a szénatermésre sem lehet panasz abban az évben a népi hiedelem szerint

Fotó: Veres Nándor

Többnyire azzal számoltak, hogy amilyen az idő József napján, olyan marad negyven napig.

Ha megfagyott a föld, például Kézdiszentléleken negyvennapos hidegre számítottak, ám ha szivárvány díszítette az égboltot, a jó búzatermésben reménykedtek.

A bukovinai székelyek munkatilalommal járó ünnepnek tartották, miután előző napon elvetették a zabot és az árpát. A háziasszonyok házi regulája szerint most kellene ültetni a krumplit, a hagymát, eldugdosni a fokhagymát, elvetni a káposztamagot – bár ez utóbbival a zabolai asszonyok egészen Gábor-napig (március 24.) vártak. A bánáti székelyek azt ajánlották, hogy

Idézet
olyan sekélyre ültessük a krumplit, hogy meg ne hallja a déli harangszót”.

A hagyomány szerint ma érkeznek meg a fecskék, szólalnak meg először a madarak, mert „Szent József kiosztotta a sípot nekik”. Számos helyen régebb ekkor hajtották ki először az állatokat a legelőre, eresztették ki a méheket. Ettől a naptól úgy elkezd nőni a fű, hogy még nagyverővel sem lehet megállítani, „kalapáccsal se lehet visszaverni”.

Híres vásárnapok

Számos helyen, mint például Parajdon, Erdőszentgyörgyön vagy Uzonban

ezen a napon tartották, és néhol tartják még ma is a tavasz első állat- és kirakóvásárát, ahol sok kitelelt fehérmarha és ló cserélt gazdát.

Ilyenkor jó indokot szolgáltatott az ivásra, mulatozásra a sok József és Sándor nevű ismerős köszöntése, amivel aztán éltek is derék eleink. Parajdon a Lázoldal alatt tartották a baromvásárt, a környékbelieken kívül a Nyárád és a Kis-Küküllő mentéről, Székelyudvarhely és Székelykeresztúr környékéről érkeztek a vásárlók.

Galéria

A búzatermés is jó lehet, ha süt a nap József-napján

Fotó: Pál Árpád

A háromszéki uzoniak 1809-ben kaptak engedélyt három országos sokadalomra, melyek közül a József-napi volt a leghíresebb:

száz éven belül országos jellegű sokadalommá nőtte ki magát.

Szőcsné Gazda Enikő kutatásai révén tudjuk, hogy a szék lakóin kívül a szomszédos Barcaságból, Csíkból, Szászföldről is ide jártak az emberek,

az állattartók mellett kalaposok, cipészek, csizmadiák, lakatosok, asztalosok, tímárok, készruhaárusok, faedényesek, pléhesek, mézeskalácsosok kínálták portékáikat.

1894-től már tenyészbikát is lehetett itt kapni, holott ilyet azelőtt csak Székelykeresztúron lehetett beszerezni az egész Székelyföldön. A helyiek olyan sokat adtak erre, hogy

a vásártér növelése céljából még a református templomuk körüli vastag várfalat is képesek voltak lebontani.

Így aztán 1902-ben már 2141 szarvasmarhát, 1128 lovat és 95 sertést bocsátottak itt áruba a tulajdonosaik. Még 1998-ban is a felhajtott nagyszámú állat mellett besztercei nyergesek, hámosok és ostorárusok, zágoni kosarasok, keresztvári fűrészárusok, olténiai fakanalasokat, csíkrákosi és kézdivásárhelyi mézespogácsások tették tiszteletüket ezen a vásáron.

Végezetül hadd tekintsünk egy kissé távolabb szűkebb pátriánkból: a szlavóniai magyarok úgy tartották, József-napkor mindenkinek meg kell fürdenie, és tiszta fehérneműt kell vennie. Ezt ma – éppen vasárnap lévén – talán mifélénk is ildomos megszívlelni.

Sándor, Benedek
Székelyföld egyes részein régen március 18-án, Sándor napján volt a bérukkolás, a katonakötelesek távozásának ideje. „Sietős, gyors hívó esetén, amikor nem volt idő a bálszervezésre, a vadasdi fiatalok a helyi zsidókocsmában gyülekeztek, s ott mulattak kedvük szerint reggelig. A távozó sorköteleseket a falu széléig kísérték a helybéli legények és leányok, rokonok, onnan szekér vitte őket Marosvásárhelyre” – olvashatjuk Székely Ferencnél. Ha sikerült bált tartani, ott rendszerint Kőrispatakról hozott zenészek muzsikáltak. Benedek napján Göcsejben zsírt és fokhagymát szenteltek, aminek gyógyerőt tulajdonítottak. A bukovinai székelyek körében az a hiedelem járta, hogy ha Benedek napján dörög az ég, száraz, meleg nyár várható.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 28., vasárnap

A vasárnap sem telt el medve miatti Ro-Alert riasztás nélkül Csíkszeredában

Ismét medve jelenlétére figyelmeztették a csíkszeredaiakat. Vasárnap este, 11 óra 8 perckor Ro-Alert üzenetben hívták fel a figyelmet arra a hatóságok, hogy medvét láttak a csíksomlyói Köves utca 18. szám alatt.

A vasárnap sem telt el medve miatti Ro-Alert riasztás nélkül Csíkszeredában
2024. április 28., vasárnap

Átadták a Pro Urbe-díjakat Sepsiszentgyörgyön

Az utóbbi évek gyakorlatával ellentétben idén egyszerre négy sepsiszentgyörgyi személyiségnek ítélték oda a Pro Urbe-díjat, amelyeket a városnapok zárónapján, vasárnap adták át a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében.

Átadták a Pro Urbe-díjakat Sepsiszentgyörgyön
2024. április 28., vasárnap

A kalendárium-kastélyt és a bazsarózsát népszerűsítették

Anyaországi vendégek is felkeresték a hétvégén, első alkalommal megszervezett mezőzáhi bazsarózsa fesztivált, amelynek a helyi Ugron-kastély udvara adott otthont. Bár a sztyeppei bazsarózsák nagyrésze már elvirágzott, látnivalóban nem volt hiány.

A kalendárium-kastélyt és a bazsarózsát népszerűsítették
2024. április 28., vasárnap

Székelyudvarhelyi és csíkszeredai csapatok a Pénzmágus dobogósai

A nagy népszerűségnek örvendő Pénzmágus-vetélkedő záróakkordja, az április 26–28. között lezajlott nagydöntő vasárnap délután ért véget. Dobogós helyen a székelyudvarhelyi Dream Flow és 5letElek, továbbá a csíkszeredai Kupecek csapat végzett.

Székelyudvarhelyi és csíkszeredai csapatok a Pénzmágus dobogósai
2024. április 28., vasárnap

Mindenki táncra perdülhet hétfőn

Ezerháromszáz táncost hívtak meg április 29-ére, hétfőre a marosvásárhelyi Színház térre, ahol a tánc világnapja alkalmából szerveznek nagyszabású ünnepélyt. A marosvásárhelyi várban pedig a Navarra Dance táncosait lehet megcsodálni.

Mindenki táncra perdülhet hétfőn
Mindenki táncra perdülhet hétfőn
2024. április 28., vasárnap

Mindenki táncra perdülhet hétfőn

2024. április 28., vasárnap

Nem ajánlatos sötétedés után a Somostetőn kóricálni, mert könnyen medvével futhatunk össze

Sötétedés után nem ajánlott a marosvásárhelyi Somostetőn szaladni, a futópályát használni, mert újra medvét láttak a népszerű szabadidőközpont területén – figyelmeztet a marosvásárhelyi városháza.

Nem ajánlatos sötétedés után a Somostetőn kóricálni, mert könnyen medvével futhatunk össze
2024. április 28., vasárnap

Földrengéssel indult a vasárnap a már megszokott helyen

A Richter-skálán 3,3-as erősségű földrengés volt vasárnap reggel 6:43-kor Vrancea megyében, Vrancea szeizmikus térségben – közölte az országos földfizikai intézet (INCDFP).

Földrengéssel indult a vasárnap a már megszokott helyen
2024. április 28., vasárnap

Szobor állít emléket Hazug Pistának Gyergyóalfaluban

Ő már csak Hazug Pista néven ismert. Pedig dehogy hazudott. Meséivel, történeteivel mindig meghódította azon hallgatóit, akik nem siettek tovább. Gyergyóalfalu szoborállítással is segíti halhatatlansága megőrzését.

Szobor állít emléket Hazug Pistának Gyergyóalfaluban
2024. április 28., vasárnap

Fagypont alól indult a reggel a csíki- és gyergyói medencékben

Bár a reggeli fagy mértéke nem számottevő, az Országos Meteorológiai Igazgatóság vasárnap hajnali értékeket mutató hőtérképén így is kiemelkedik a csíki- és gyergyói medence.

Fagypont alól indult a reggel a csíki- és gyergyói medencékben
2024. április 28., vasárnap

Ismét a Pacsirta sétányról „jelentkezett be” a Csíkszeredába bejáró medve

Bár most nem az éjszaka közepén, de szombaton késő este érkezett a Ro-Alert egy újabb medve jelenlétéről a csíkszeredaiak telefonjára. A vészjelzésben ezúttal a Pacsirta sétányon feltűnt medvére figyelmeztették a csíkszeredaiakat.

Ismét a Pacsirta sétányról „jelentkezett be” a Csíkszeredába bejáró medve
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!