Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Felújítási munkálatokat végeztek Nyergestetőn a hétvégi kozmási falunapok előkészületeként

Kömény Kamilla 2018. július 25., 18:53
HIRDETÉS

Megtisztították a nyergestetői emlékművet és felújították a temető kopjafáit, fakeresztjeit a hévégén a csíkkozmási falunapok előkészületeként. A hétvégi szórakoztató programpontok mellett szombaton ugyanis az 1849. augusztus 1-jén vívott nyergestetői csatáról is megemlékeznek a csíkkozmásiak.

Fotó: Gábos Albin

Háromnapos falunapi rendezvényt tartanak a hétvégén Csíkkozmáson, amelyre a készülődést nem csak a program összeállításával kezdte a helyi önkormányzat, hiszen a hét végén a helyiek

HIRDETÉS

a Nyergestetőn megtisztították a kopjafákat és az emlékművet, illetve korábban a parkolóhely felújításához szakemberek fogtak hozzá.

Mint Szántó László polgármester elmondta, kétnapos kalákát hirdetett a helyi önkormányzat és a Csíkkozmásért Egyesület a múlt hétvégén, amelyen szombaton 12, vasárnap pedig 20 személy vett részt.

Fotó: Gábos Albin

Az önkéntesek letisztították az emlékművet, újrafestették a rajta lévő feliratot és a babérkoszorút, illetve a temetőben lévő, elhagyatott fakereszteket is felújították.

Emellett hozzáláttak a kopjafák felújításához is: az időjárás azonban nem kedvezett számukra, így csak lecsiszolni tudták azokat, újrafestésük egy későbbi időpontra maradt – részletezte a községvezető. A felújításhoz szükséges anyagiak előteremtésére a Csíkkozmásért Egyesületen nyújtott be sikeres pályázatot a Bethlen Gábor Alaphoz (BGA).

Fotó: Gábos Albin

A parkoló is megújul

Ugyanebből a pályázati forrásból valósul meg a nyergestetői emlékhelyen lévő parkoló helyreállítása is, erre a csíkkozmási önkormányzat pályázott sikeresen. A korszerű parkolóhelyek kialakításához másfél hónapja fogott hozzá a kivitelező, amelyet szintén hátráltatott a kedvezőtlen időjárás, de várhatóan a hétvégi megemlékezésre már használható lesz, és Potápi Árpád János magyarországi nemzetpolitikáért felelős államtitkár jelenlétében szombaton át is adják.

A parkoló felújítását a régi beton feltörésével és új alap megöntésével kezdték, megoldva a szakszerű vízelvezetést is.

Emellett a támfalakat újraburkolták, illetve korlátokat is kicserélik úgy a parkolóban, mint a feljáró mentén.

Fotó: Gábos Albin

Falunapi program
A 18-ik csíkkozmási falunapi program pénteken a helyi sportpályán reggel 10 órától gyermekprogramokkal kezdődik, 14 órától főzőversenyt tartanak, 15 órától az erősember-vetélkedőn bizonyíthatnak az arra vállalkozók. Hat órától a fiatalok és a helyi öregfiúk futballmérkőzését lehet megtekinteni, nyolctól a Vigyorka színjátszó csoport előadása lesz látható, ami után utcabál következik. Szombaton délelőtt 11 órától paintball-bajnokság kezdődik, amire 10-től lehet benevezni. 15 órától a nyergestetői csata 169-ik évfordulójára emlékeznek meg a Nyergestetőn, hét órától pedig a Bojzácska és Bojzás Néptánccsoportok előadását lehet megtekinteni. 21 órától képvetítést tartanak, amely révén bemutatják a községi falunapokat „születésétől a nagykorúságáig”, amely után retró bulin lehet kikapcsolódni. Vasárnap reggel fél héttől zenés ébresztőt tartanak, 11 órától pedig ünnepi szentmisét. Délután két órától a Zúgató utcában a Szappany Derbyn mutathatják és mérettethetik meg saját készítésű járgányaikat az erre vállalkozók. A verseny díjazása után öt órától nótacsokrot hallhatnak a sportpályára kilátogatók, amit után koncertet ad a Műkedvelők Baráti Társasága, Herczeg Zoltán és zenekara, illetve a Teddy Queen. Állandó programokkal is várják a kikapcsolódni akarókat, lesz ifisátor, helytörténeti és képzőművészeti kiállítások, valamint tisztelet fal is.
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Összesen mintegy harminc önkéntes tevékenykedett a nyergestetői emlékhelyen Fotó: Gábos Albin
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS