Kozán István

Kozán István

A megoldhatatlan probléma

2022. november 26., 21:532022. november 26., 21:53

Önhibáján kívül többszörösen vert helyzetbe lavírozta magát Csíkszereda önkormányzata – csak azért, mert hitt abban, hogy képes lesz megoldani egy olyan problémát, amiről a dörzsölt helyi és országos politikusok évtizedek óta tudják, képtelenség.

A hargitai megyeszékhely új vezetése szinte napra pontosan két esztendővel ezelőtt vette át a stafétát a régi gárdától, és mindössze másfél hónapnyi kegyelmi időszak jutott arra, hogy élvezhesse az új helyzetet, és álmodozzon a jövőről. 2021. január 7-én ugyanis felcsaptak a lángok a csíksomlyói romatelepen – ezzel együtt pedig

jelképesen elégett a négy esztendőre felvázolt forgatókönyv is. Minden ment tehát a kukába.

2021. január 7-én este és éjszaka a városi és a megyei elöljárók, illetve a városlakók egy emberként segítettek a mintegy kétszáz tűzkárosult azonnali elhelyezésében és a legszükségesebb tárgyak beszerzésében. Még a tűzeset utáni napokban is attól volt hangos a sajtó és a közösségi média, hogy érkezik a finom töltelékes káposzta az aréna lakóinak; mesét olvasnak este a gyerekeknek; takaró- és matrachegyek vannak az aréna bejáratánál; napi háromszori étkezést biztosít az önkormányzat stb.

korábban írtuk

Lángokban állt a cigánytelep, több száz ember vált hajléktalanná
Lángokban állt a cigánytelep, több száz ember vált hajléktalanná

Sírva menekülő anyák és gyerekek, óbégató és elkeseredett férfiak, lángokba borult putrik és gazdasági épületek, apokaliptikus, leírhatatlan látvány – ilyen volt a csíksomlyói cigánytelepen szétterjedő tűz következménye, ami több száz embert tett hajléktalanná.

A tűzeset után másfél hónappal azonban minden megváltozott. A fordulópont egészen pontosan a február 26-i tanácsülés volt, amelyen elhangzott, hogy Csíkszereda önkormányzata valószínűleg területet vásárol, hogy ott helyezzék el a részben leégett csíksomlyói romatelep Erőss Zsolt Arénában tartózkodó lakói számára a kormány által biztosított lakókonténereket. Igen, kétségtelenül ez volt az a pillanat, amikor az addig

a barikád azonos oldalán álló városi és megyei vezetők, illetve a többségi városlakók rögtön szétszéledtek; az egyik oldalon maradt Korodi Attila polgármester és nagyon szűk csapata (Sógor Enikő és Bors Béla alpolgármesterek), a másik felén pedig a városlakók és a megyei elöljárók.

Igen, az utóbbiak egyik prominens alakja, a gondot felmérve, azonnal átsorolt, hiszen onnantól kezdve már nem volt élő bejelentkezés sem az arénából, sem pedig a romatelepről (tudjuk, tudjuk: ahol nincs siker, ott nincs Facebook live).

2021 kora tavaszán már elmaradoztak a támogatások, a közösségi összefogások, a gyűjtések, a segítő jobbok, a vállveregetések. A csíkszeredai önkormányzat magára maradt. Ebben a helyzetben két dolgot tehetett a városvezetés: beismeri, hogy képtelenség megoldani a mélyszegénység felszámolását és minden tűzkárosultat szélnek ereszt. Vagy kitart elvei mellett, és tovább keresi a megoldást a probléma rendezésére, annak tudatában, hogy minden egyes plusz hónap a csíkszeredai sportcsarnokban több és több választójának a bizalomvesztését hozhatja.

Utóbbit választotta. Azzal azonban nem számolt, hogy még azok a civil szervezetek is ellenne fordulhatnak, amelyek feladata segíteni a rászorulókon.

korábban írtuk

A városvezetést vádolva védenék a tűzkárosult romákat
A városvezetést vádolva védenék a tűzkárosult romákat

Koholt vádakon alapszik az a jelentés, amelyet az ActiveWatch emberjogvédő szervezet nyújtott be a Nép Ügyvédjéhez a csíksomlyói tűzkárosult romák ügyében – véli Csíkszereda alpolgármestere. A másik oldalról a civilek mondják el meglátásaikat.

Az idő bebizonyította, hogy Csíkszereda városvezetése közel két esztendő alatt képtelen volt megnyugtató módon rendezni az érintett romák helyzetét, ezért

kénytelen volt a legegyszerűbb, de még emberi megoldást választania, azaz segíteni a tűzkárosultaknak visszaköltözni a somlyói romatelepre.

Az elmúlt időszak kétségtelenül egyfajta kudarc az intézményeinknek, tehát a városvezetésnek, a megyei önkormányzatnak, a prefektusi hivatalnak, a különböző minisztériumoknak és a kormánynak is, mint ahogy minden városlakó számára, hiszen két év után csak annyi jelenthető ki, hogy sikerült a két évvel ezelőtti állapotokat egy kicsit jobb feltételek között újrateremteni.

Egy dolog azonban mindannyiunk számára világos kell legyen: bármit is tartalmazzon egy jogvédő szervezet feljelentése, azt senki nem állíthatja, hogy ez a városvezetés vagy a jóérzésű polgárok a maguk során nem tettek volna meg mindent a probléma rendezéséért.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezt olvasta?

Kocsis Károly

Kocsis Károly

A stílus maga a jelölt, avagy önkéntes népvezérek viszonyulása az anyanyelvhez

A baj akkor kezdődik, amikor valaki önként, amolyan hályogkovács-módra közszereplést vállal, és a közösségi oldalán (hol máshol?) kiütköző stílusából az anyanyelve iránti ijesztő igénytelenség köszön vissza.

Szüszer Róbert

Szüszer Róbert

Minden érthető, ugye? Na fogd meg a söröm!

Miért nincs tej és kifli a Hargita megyei iskolákban? Mert kormány, mert kiírás, mert tavalyi program, APIA és elszámolás, mert na. Mi nem világos?

Kozán István

Kozán István

A kevesebb néha több – még költségvetésben is

Hiába adta el bombasztikus sikerként Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata a megyei önkormányzat 2024-es büdzséjét, nagy a gyanúnk, hogy a múlt héten elfogadott költségvetés fogja a legnagyobb fejfájást okozni Hargita megyének.

Kozán István

Kozán István

Csedő a beázásokat fürkészte, Ráduly kigondolta, Korodi megépíttette

Jottányit sem csorbult volna Csíkszereda jelenlegi városvezetésének érdeme attól, ha Korodi Attila polgármester megemlíti elődjének, Ráduly Róbert Kálmánnak a nevét a hídavatón.

Kozán István

Kozán István

Nem vitás, hogy lesz baleset – csak ki kell várni

Csak idő kérdése, hogy mikor következik be egy katasztrofális közlekedési baleset a „tarzani” gyorshajtók miatt. Lengyel rendszámú autókkal közlekedőkről van szó, akik lakott területen évek óta olyan tempóban róják a kilométereket, aminek sosem jó a vége.

Kozán István

Kozán István

Mindenkinek azt, ami jár!

Oly sok megaláztatás és arculcsapás után szombaton délelőtt, ha csak egy kis időre is, de végre nem másodrendű állampolgároknak érezhettük magunkat itthon, Romániában – a csendőrségnek hála.

Kozán István

Kozán István

Kinek építették a foglalkoztatóközpontot?

Éles vita alakult ki a közösségi térben azzal kapcsolatban, hogy a Máltai Szeretetszolgálat kinek is építette a csíksomlyói foglalkoztatóközpontot. Szerintünk a somlyói roma közösségnek – ami teljesen rendben van.

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!