A városvezetést vádolva védenék a tűzkárosult romákat

A városvezetést vádolva védenék a tűzkárosult romákat

Az emberjogi szervezet szerint lakhatatlanok a csíksomlyói lakótelepre kihelyezett konténerlakások

Fotó: Veres Nándor

Hamis alapokon és koholt vádakon alapszik az a jelentés, amelyet az ActiveWatch emberjogvédő szervezet nyújtott be a Nép Ügyvédjének hivatalához a csíksomlyói tűzkárosult romák ügyében – véli Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere. Az elöljáró szerint az elmúlt hónapokban sokkal több támogatásban részesültek nemcsak a károsult családok, hanem a csíksomlyói romatelep összes lakója, mint az országban bárhol, illetve a korábbi időszakhoz viszonyítva valaha.

Barabás Hajnal

2022. november 26., 21:222022. november 26., 21:22

„Már több átiratban, újságírói megkeresés alkalmával is jeleztük, hogy bárki, aki kíváncsi az informális településen a károsult családok megsegítésére hozott intézkedéseinkre, szívesen látjuk, jöjjön és a helyszínen tájékozódjon” – jelezte Sógor Enikő alpolgármester, hozzátéve,

kritikát megfogalmazni, valódi segítő szándék és cselekedet nélkül nagyon káros.

„Ha a bírálat hamis alapokon, koholt vádakon és irreális elvárásokon nyugszik, félrevezeti mind a nagyközönséget, mind pedig az érintett közösséget is. Hiszen folyamatosan rombolja a roma családok részéről az önkormányzat, valamint partnere, a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai irányába kialakult bizalmi viszonyt, ami alapja az együttműködésnek. Főleg azért, mert

Idézet
folyamatosan azzal vádol egy helyi aktivista, hogy a tűzkárosultaknak szánt pénzt nem rájuk költöttük; illetve hamis és jogtalan elvárásokat támaszt, azt sugallva, hogy nekik semmit nem kell tenniük, csak várni tőlünk a segítséget

egészen az ingyen lakhatás biztosításáig elmenően” – fakadt ki az alpolgármester.

Jelentés a nép ügyvédjéhez

Az ActiveWatch emberjogvédő szervezet több civil szervezet aláírásával együtt kivizsgálást kért a nép ügyvédjétől a csíksomlyói tűzkárosult romák helyzetének ügyében.

„A nép ügyvédje átiratban fordult hozzánk két kérdés tisztázása érdekében, amelyekre válaszoltunk. Az említett jogvédő szervezet alapos tájékozódás és helyszíni szemle híján, valójában egy helyi aktivista által továbbított torzított, kontextusból kiragadott információk alapján fogalmazta meg vádjait” – vélte Sógor Enikő. Mint magyarázta,

az első állításban kifogásolták, hogy nem helyesen költötte el az önkormányzat a 4,4 millió lejes kormánytámogatást.

„Ezt a támogatást a károsult családok helyzetének rendezése során keletkezett jelentős költségek azonnali, középtávú és hosszú távú fedezésére igényeltük a kormánytól, az elköltésére vonatkozóan viszont semmilyen konkrét utasítást, keretet vagy elvárást nem szabtak” – mondta.

„A kiköltöztetési próbálkozások és lépések kiadásai mellett a mindennapi lakhatási és foglalkoztatási költségeket is fedeznünk kellett. Az arénában melegben lakhattak, és meleg ebédet is biztosítottunk a szegénykonyhaprogramban mindvégig” – osztotta meg. Ugyanakkor hozzátette, a civil szervezetektől szakembereket szerződtettek, akik a városháza munkatársaival közösen segítettek átvészelni a kezdeti krízisállapotot.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Folyamatos tevékenységükkel azóta is elősegítik a gyermekek iskolai haladását, a legkisebbektől kezdve az anyák bevonásával különböző készségeik fejlesztését, a tehetségesebbek külön foglalkoztatását, a felnőttek munkába állítását és foglalkoztatását, abbahagyott tanulmányaik folytatását, továbbá a szabálykövetőbb élethez szükséges mindennapi szokások és készségek kialakítását. „Mindezek fölöttébb megterhelő feladatokat és költségeket generáltak az önkormányzat számára” – mutatott rá az alpolgármester. Mint kiemelte,

az elmúlt hónapokban sokkal több támogatásban részesültek nemcsak a károsult családok, hanem a romatelep összes lakója, mint az országban bárhol, illetve a korábbi időszakhoz viszonyítva valaha.

Az ActiveWatch második vádja szerint az arénában lakók kiköltöztetésére megvásárolt

utánfutó-konténerek alkalmatlanok arra, hogy emberek lakjanak benne.

„A nép ügyvédjének válaszként küldött átiratunkban mindkét állítást megcáfoltuk és alátámasztottuk mindazzal, amit azért tettünk, hogy valós megoldásokat dolgozhassunk ki a helyzetre. Válaszunk nyomán

Idézet
az ombudsman intézménynek a hivatalos álláspontja szerint a vádak alaptalanok, cselekedeteink igazoltan az érintett közösség javát szolgálják”

– húzta alá Sógor Enikő.

korábban írtuk

Kint jártunk, mutatjuk a romatelepi konténerlakásokat
Kint jártunk, mutatjuk a romatelepi konténerlakásokat

Végleg kiköltözött minden tűzkárosult család a csíkszeredai Erőss Zsolt Arénából. Új lakásaik a csíksomlyói romatelep mellé kihelyezett lakókonténerek lettek. Ott jártunk.

Mint korábban beszámoltunk róla, az utolsó család is kiköltözött az Erőss Zsolt Arénából a múlt héten. A Máltai Szeretetszolgálat számlájára gyűjtött támogatásokból tizenegy utánfutót sikerült megvásárolni, amelyeket lakhatóvá alakítottak – részben szakemberek, részben az érintett családok segítségével. Jelenleg minden konténerlakásban villanyáram és fűtés van, három konténerben a fürdőszoba berendezése, az ivóvíz és csatornázás bekötése most van folyamatban.

„Már nagyon megterhelő volt a családok számára a sportcsarnokban való tömeges együttélés, így nagyon örülnek, hogy intimitásukat biztosító saját hajlékokba költözhettek.

Idézet
A 2021. január 7-i tűzeset előtti körülményekhez képest sokkal élhetőbb állapotokat hoztunk létre számukra.

Minden családnak mások a képességei és a lehetőségei, így nem egyformák a konténerek belülről, de mindegyik szigetelt, fűtő eszközzel, áram és vízszolgáltatással ellátott” – részletezte.

Hozzáfűzte azt is, amellett hogy az egész somlyói romatelep rendezése és közművesítése folyamatban van, a város másik, Tavasz utcai telepén is minden építményben biztonságossá szerelték a villanyhálózatot, és folyamatban van a fűtőeszközök tűzbiztosabbá tétele is. Azoknak a családoknak, akik egyelőre nem tudják saját költségen bevezetni a vizet, szaniterkonténerekben fogják biztosítani a tisztálkodás és mosás lehetőségét.

„Ezzel párhuzamosan zajlik egy mentorálási program amely egyrészt a közösségek felemelkedését szolgálja, másrészt pedig a környező lakók számára a közbiztonság, a köztisztaság, az élhetőbb szomszédi viszony megerősödését, hosszútávon pedig a telepek felszámolását célozza” – emelte ki.

Az alpolgármester ugyanakkor tudja, hogy messze vannak a legideálisabb helyzet kialakításától, azonban úgy véli, nem lehet elvárni, hogy a több évtized alatt felhalmozódott problémák szőnyeg alá söprése után, illetve a tűzeset miatt előállt krízishelyzetben ennél sokkal többet tudjanak változtatni az informális településeken uralkodó állapotokon ilyen rövid idő alatt.

Szerinte az említett jogvédő aktivistáknak bőven lenne feladatuk a csíkszeredainál sokkal rosszabb helyzetek észrevételére, illetve a felelősök számon kérésére.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

„A legfrissebb felmérések szerint csak Hargita megyében 82 informális lakóövezet van, amelynek több mint felében a családok mélyszegénységben élnek, minimális életkörülmények és a felemelkedés lehetősége nélkül – az ország déli részén fekvő vagy a nagyvárosokban kialakult óriási telepeken úgyszintén ez a helyzet. Nyilván egy rendszerszintű problémával állunk szemben, amely az országban sok településen nagy gondot okoz, és csakis kormányszintű intézkedések, a felzárkózási finanszírozás hátterének megváltoztatása hozhatna valódi tartós eredményt” – nyomatékosította az alpolgármester.

Az érem másik oldala

Feltételeztük, hogy Csata Orsolya, a CSÉBÉ csapat és a frissen megalakult Right Egyesület vezetője az a helyi aktivista, akire Sógor Enikő utalt, ezért megkértük őt is, ossza meg álláspontját a témában. Megkeresésünkre Csata Orsolya elmondta,

leginkább azt kifogásolta, hogy nem embernek való körülmények közé költöztette a városháza a tűzkárosult romákat, holott megígérték, hogy amíg nem lesznek lakható körülmények teremtve, addig maradhatnak az arénában.

„Nyakig ér a telepen a sár, a konténerek egy részében még mindig nincs víz, három konténer ázik, elázott a szalagparkett, az ágy, a bútor” – nehezményezte. Hozzátette, a legrosszabb, ahogyan beszélnek, és ahogyan bánnak velük, pedig ők is emberek. Mint mondta, személyesen ismeri az összes családot, akikkel folyamatosan tartja a kapcsolatot.

„Szerdán íratták alá a lakhatási román nyelvű szerződést, azonban ők nem kaptak saját példányt belőle; mindössze azt az ígéretet kapták, hogy majd később kézhez kapják.

Idézet
Úgy vélem, nem lehet így bánni az emberekkel”

– kifogásolta. Hozzátette, vannak családok, akik 1000–2000 eurót is ráköltöttek a költözésre, ebben az esetben a főbérlő Máltai Szeretetszolgálat vajon követte-e, lejegyezte-e, hogy mire, mennyit költöttek, hogy levonhassák majd a bérleti díjból; úgy véli, ilyenre nem került sor.

2 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. február 18., vasárnap

Medve támadt egy férfira Székelyvarságon

Medve támadott meg egy 38 éves férfit Székelyvarságon vasárnap délután. Az áldozatot több harapással a testén szállították a székelyudvarhelyi kórházba.

Medve támadt egy férfira Székelyvarságon
Medve támadt egy férfira Székelyvarságon
2024. február 18., vasárnap

Medve támadt egy férfira Székelyvarságon

2024. február 18., vasárnap

Kertésztanfolyamot indítanak Gyergyóremetén

Gyümölcstermesztés, zöldségtermesztés, háztáji gazdálkodás, dísznövénytermesztés, és hasonló témakörökben tartanak képzéseket a Gyergyóremetén csütörtökön induló tanfolyam keretében. A szervezők várják a jelentkezőket.

Kertésztanfolyamot indítanak Gyergyóremetén
Kertésztanfolyamot indítanak Gyergyóremetén
2024. február 18., vasárnap

Kertésztanfolyamot indítanak Gyergyóremetén

2024. február 18., vasárnap

Fagyos reggel emlékeztetett arra, hogy nem múlt el még a tél

Fagypont alá süllyedt a hőmérséklet vasárnapra virradóra az ország középső és déli részében. A leghidegebb a Déli Kárpátokban levő Omu-csúcson volt, ahol mínusz 6,6 Celsius-fok volt a legalacsonyabb hőmérséklet.

Fagyos reggel emlékeztetett arra, hogy nem múlt el még a tél
2024. február 17., szombat

Tűzhelyen felejtett serpenyő okozott tüzet Sepsiszentgyörgyön

Két tűzesethez is ki kellett vonulniuk szombaton a háromszéki tűzoltóknak. Sepsiszentgyörgyön egy tűzhelyen felejtett serpenyő, Bodzafordulón egy kazán miatt lobbantak fel a lángok – számolt be a Kovászna megyei tűzoltóság.

Tűzhelyen felejtett serpenyő okozott tüzet Sepsiszentgyörgyön
2024. február 17., szombat

Több mint nyolcszáz sofőr jogosítványa ugrott a pénteki rendőrségi akciók során

Az elmúlt 24 órában összesen 822 gépjárművezetői jogosítványt vontak be a közlekedési rendőrök, 333-at gyorshajtásért, 51-et alkohol és 13-at kábítószer befolyása alatt történő vezetéséért.

Több mint nyolcszáz sofőr jogosítványa ugrott a pénteki rendőrségi akciók során
2024. február 17., szombat

Tiltott szer hatása alatt vezethetett egy fiatal, egy másik ittasan ült volán mögé

Két huszonéves fiatal ellen indulhat büntetőeljárás, ugyanis egyiküket tiltott szer használatának gyanújával, másikukat ittas vezetés közben kapta el a marosvásárhelyi rendőrség szombatra virradóra. Mellettük még további 25 sofőrt bírságoltak meg.

Tiltott szer hatása alatt vezethetett egy fiatal, egy másik ittasan ült volán mögé
2024. február 17., szombat

Lakástűzben vesztette életét egy 84 éves férfi

Egy marosvásárhelyi lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, akik a lángok megfékezése után egy 84 éves férfi elszenesedett holttestét találták meg a lakásban szombat délben – tájékoztatott a Maros megyei rendőrség.

Lakástűzben vesztette életét egy 84 éves férfi
2024. február 17., szombat

Potápi Árpád: a sízés nemzeti sport Székelyföldön

Ragyogó napsütéses időben és jó hóviszonyok között rendezték meg szombaton Hargitafürdőn a 11. Konzul Kupa amatőr síversenyt. A vetélkedőn sífutásban és műlesiklásban mérte össze tudását több száz székelyföldi sportoló.

Potápi Árpád: a sízés nemzeti sport Székelyföldön
2024. február 17., szombat

Világháborús lövedéket találtak Salamáson

A második világháborúból származó lövedéket fedezett fel egy ember Orotva-patakában szombat reggel a Hargita megyei Salamáson. A Hargita megyei tűzszerészek a helyszínre vonultak, és elszállították a lövedéket későbbi megsemmisítés céljából.

Világháborús lövedéket találtak Salamáson
2024. február 17., szombat

Íme, ezek a kérdések foglalkoztatják az uzoniakat

A mindennapi élet leglényegesebb kérdései merültek fel az uzoni falugyűlésen, ahol a polgármester minden felvetésre választ adott, noha nem minden esetben tudott megnyugtató megoldást ígérni.

Íme, ezek a kérdések foglalkoztatják az uzoniakat
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM