HIRDETÉS

Biró Zsolt MPP-elnök és a „spága”

Székelyhon 2016. április 21., 15:43 utolsó módosítás: 2016. április 21., 17:36

A bukaresti kijáró politikából való részesedés volt a Magyar Polgári Párt (MPP) célja azzal, hogy az RMDSZ-szel szövetségre lépve mandátumokat szerezzen a román parlamentben. Legalábbis ez a következtetés vonható le abból a hangfelvételből, amelyen Biró Zsolt MPP-elnök elmagyarázza: a pártnak azért kell legyen legalább két embere a fővárosban, hogy tudja, hány ezer euró csúszópénzt kell adni a különböző hivatalokban. A politikust többszöri megkeresésünk ellenére sem tudtuk reagáltatni.

Fotó: Barabás Ákos

A Youtube videomegosztó portálra szerdán, Cs. E. nevű felhasználó által Biró Zsolt erdélyi őszödi beszéde címmel feltöltött hangfelvétel tanúsága szerint az MPP elnökének meggyőződése, hogy megvesztegetés nélkül nem lehet érvényesülni a politikában és a közigazgatásban.

Közel kétperces beszéde során a politikus amellett érvel, hogy „nemzeti válogatottat” kell felállítani a romániai parlamenti választáson, ami magyarázata szerint azt jelenti, hogy az MPP a súlyának megfelelő arányban kapjon két-három befutó helyet a bukaresti törvényhozásban huszonhét mandátummal rendelkező RMDSZ jelöltlistáján. Biró szerint ezeknek az MPP-s politikusoknak az a feladatuk, hogy kenőpénz ellenében szerezzenek központi támogatást az alakulat polgármesterei számára.

„Mert akkor van nekem Bukarestben, ez egy ilyen kurva ország, s egy balkáni mentalitás, és nem tud semmit csinálni egy polgármester, mert megfojtják. Ha nekem van Bukarestben legalább két emberem, aki tudja, hogy merre nyílik az ajtó a Dâmbovița partján, hogy kell eljárni... Ráírják a szalvéta szélére, hogy hány ezer euró spágát kell adni, s akkor a polgármestereink kigazdálkodják a spágát, s elviszik oda, és meg tudják szerezni a pénzeket és a következő négy évbe meg tudják nyerni újra a választásokat” – magyarázza a felvételen Biró Zsolt.

Az MPP elnöke név szerint említi a beszélgetés során Tamás Sándort, a Kovászna Megyei Tanács RMDSZ-es elnökét. Szóvá teszi ugyanakkor, hogy szerinte az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Demeter Szilárdnak, Tőkés László európai parlamenti képviselő volt irodavezetőjének a stratégiája nyomán próbálja „összemosni” az MPP-t az RMDSZ-szel. Biró Zsoltot többszöri megkeresésünk ellenére sem sikerült elérnünk, telefonján a hangposta válaszol.

Mint ismert, az MPP és az RMDSZ tavaly decemberben újította meg 2014-ben kötött politikai együttműködési megállapodását, amely az idei önkormányzati és parlamenti választásokra is kiterjed. Az egyezmény értelmében a két alakulat települések szintjére lebontva állapodik meg arról, hol támogatják egymás jelöltjét a júniusi helyhatósági választáson, az év végén rendezendő parlamenti megmérettetésen pedig az RMDSZ befutó helyeket biztosít saját listáin az MPP-nek.

Biró Zsolt az új megállapodás szentesítésekor úgy nyilatkozott: az MPP úgy tudja céljait, programját valóra váltani, ha jelen van az önkormányzatokban, megyei tanácsokban és ha jelen lehet akár az országos politikában is. „A keretmegállapodásnak nem az RMDSZ vagy az MPP, hanem a romániai magyar közösség a nyertese” – jelentette ki akkoriban az MPP elnöke.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
117 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS