HIRDETÉS

Rédai Attila

2017. január 20., 13:42

Támogatott visszarendeződés

Ha valakinek kétségei lettek volna, hogyan fog működni ez az ország a PSD elsöprő választási sikere után, a napokban megbizonyosodhatott. Az elítélt Dragnea, miután bedobta különböző adómentességek és béremelések képében a mézesmadzagot, kiállította a számlát is. Ez sem érhet azonban senkit meglepetésként: tudni lehetett, hogy hatalomra kerülve a PSD elnöke azon mesterkedik majd, hogy a szabályokat átigazítsa az ő ábrázatára, s elfoglalhassa azt a pozíciót, amit szerinte ő igenis megérdemel: a miniszterelnöki széket. Köztudott: jelenleg törvénybe foglalt akadálya van annak, hogy egy jogerősen elítélt személy miniszterelnök lehessen Romániában. Nem számítva azt a tényt, hogy ő egy jogerősen elítélt bűnöző: egy normális országban felmerülne az a kérdés is, hogy milyen erkölcsi alapja volna neki az ország egyik legfontosabb tisztségének betöltésére. Egy normális országban lehet, még a politikából is száműznék a választási csalásért bűnösnek talált politikust. De ez persze Románia.

Be van nyújtva hát a számla suttyomban, a közvélemény háta mögött elfogadni kívánt btk-módosítás képében, aminek következménye nem egyszerűen az, hogy párezer fővel csökkenne a fogvatartottak száma, sok, korrupcióban bűnösnek talált haver is megszabadulna a fogdától. De Dragnea ravaszságát ismerve még azt is el tudom képzelni, hogy miközben a közkegyelem témájától hangos a sajtó, majd hirtelen felébredünk arra, hogy közben megszűnt a törvénybe írt akadálya annak, hogy ő miniszterelnök lehessen.

S miközben átértelmeződni látszanak az erkölcs meg a tisztesség alapfogalmai, az is gond, hogy közben az országot nem vezetik. Ha havazik télen, továbbra is lebénítja fél Romániát, sőt: elég ha havazás után fúj a szél. Katasztrófahangulatban tudósítanak a hírtévék arról, ha mínusz 10 fok alá süllyed januárban a hőmérők higanyszála, bezárnak a közintézmények, az iskolák. A főváros médiakormányzásra berendezkedett volt médiás főpolgármestere hatáskörét túllépve rendelkezik arról, hogy mikortól írhatnak be hiányzásokat az iskolák, gyakorlatilag felmentést adva a diákságnak a kötelező reggeli jelenlét alól. Még szomorúbb az, hogy az állam szakintézményei, a tanfelügyelőség, a minisztérium vagy maguk az iskolák szótlanul asszisztálnak ehhez. Miközben az, hogy nem lehet napokkal a havazás után sem normálisan közlekedni a román fővárosban, elsősorban a főpolgármester sara. Akit láttunk ugyan adóvevővel a kezében elszántan intézkedni a tévében, de az eredmény mégiscsak elmaradt.

De ami még ennél is súlyosabb, hogy egy, az őrizetbe vétel elől elmenekülő, körözött gyanúsított szökésből nem csupán befolyásolhatja a közvéleményt a zsebében levő hírtelevízió segítségével, földindulást tud okozni a legfontosabb titkosszolgálatnál is: a Román Hírszerző Szolgálat alvezére távozni kényszerül. Csak állunk és bámulunk azzal az érzéssel, hogy az események kiszabadultak az ellenőrzésünk alól. Úgy tűnik, a Colectiv tragédiája után a változás hívei hiába tűzték zászlójukra a jelszót: a korrupció öl, a választópolgárok többsége némi elemózsiáért cserébe visszaengedte székeikbe a gyilkosokat. Lehet újra utcára vonulni, tiltakozni, de a döntés már decemberben megszületett. Méghozzá demokratikusan.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
19 HOZZÁSZÓLÁS
Oláh-Gál Elvira 2017. március 07., kedd

Székelyek és székelyek

A Városháza feliratért mintegy másfélszázan tiltakoztak. Már akkor féltettem a szervezőket, amikor a mindig „névtelen”, és mindig elvtelen kritikusok kezdték kommentálni.

Szőke László 2017. március 07., kedd

A helyi újságírók védelmében

Az erdélyi, székelyföldi magyar újságíró az eddigi 27 év alatt kialakult sztereotípia szerint mind-mind be van kötve valamelyik párthoz vagy gazdasági érdekcsoporthoz, mindig megmondják neki, hogy mit írhat meg s mit nem.

HIRDETÉS
Kovács Attila 2017. február 09., csütörtök

Ha nincs tovább

Hogy egyre kevesebb a személyszállításra használható vasúti kocsi az országban, már jó néhány éve ismert, és az sem újdonság, hogy a vonatozók számának apadásával párhuzamosan a vagonok száma is szépen lecsökkent.

Szőke László 2017. február 07., kedd

Kartellgyanú, avagy miért élünk minimálbéren

Már rég gyanús nekem, hogy miért is kullog Udvarhelyszék, Hargita megye az országos átlagfizetések toplistájának végén.

HIRDETÉS
Fülöp-Székely Botond 2017. január 31., kedd

Alkoholra váltott jólelkűség

Olyan esetek jutottak a fülembe, hogy a rászorulók nem elfogyasztották az élelmiszert, hanem elcserélték, eladták. Ilyenkor a „kiskereskedés” végén alkohollá válik az adományként kapott eledel. Valaki meglepődik ezen?

HIRDETÉS
Vélemény
Páva Adorján: Egy iskola abszurd drámája

Az elmúlt években, évtizedekben jó néhány „magyar ügy” is rávilágított ...

Molnár Judit: Csak azért sem!

Nem hagyják ezek magukat, csak azért sem. Hajba kapnak, civakodnak, de amikor arról van szó, olyan simán megszavazzák ...

Balogh Levente: Dragnea „lánykérése”

Gyakorlatilag kormányra lépésre kérte fel a Szociáldemokrata Párt az RMDSZ-t – mindenki így értelmezte ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
HIRDETÉS