HIRDETÉS

Gyergyószéken lesz a Csaba királyfi ősbemutatója

Gergely Imre 2011. február 16., 11:03 utolsó módosítás: 2011. február 16., 17:20

Gyergyószéken írta, és itt is szeretné bemutatni a Csaba királyfi című székely nemzeti operát G. Nagy István Ilián drámaíró – hangzott el a bejelentés kedden Gyergyószentmiklóson. Az opera szerzője a városvezetéssel és a helyi kulturális intézményekkel egyeztet a mű ősbemutatójának részleteiről.

Fotó: Gergely Imre

A Csaba királyfi című székely nemzeti opera megírásáról hosszabb ideje álmodik – mondta el G. Nagy István Ilián. A mű létrejöttéhez azonban az is hozzájárult, hogy egy gyergyóújfalvi székely, Dénes Imre egy darab földet ajánlott fel az alkotó számára, amennyiben ezt az operát megírja (de a szerző nyilván, nem ezért tette). A felajánlott libáni telken kis faház is épült, az opera szövegkönyvének sorai nagyobbrészt ott, a Hargita oldalában nyerték el végső formájukat.

Az operában zenélni fog a Transylmania zenekar, amit ők természetesen örömmel, megtiszteltetésként fogadtak, több tagjuk is énekelni fog a darabban. G. Nagy István Ilián elmondta, hamarosan elkezdődik a stúdiómunka, az opera zenéjének felvétele. Ez a rockzenén alapszik, de színesítik népzenei ihletésű betétek és klasszikus hangzású kórusművek is.

A két felvonásos, hat jelenetből álló opera cselekménye Csaba mellett a székelység történetére összpontosít: időrendben Attila király halála és Álmos fejedelem bejövetele között zajlik. A királyfi mellett 15–16 fontosabb szereplője van a darabnak, ezenkívül lesznek még zenekarok, tánckarok is, minden, ami egy nagy volumenű rockoperához szükséges, beleértve a csatajeleneteket.

Nagy hangsúlyt kap a székely nép Csaba-várása, hiszen a műben Csaba hátrahagyva a népét, keletre távozik, de megígéri, hogy visszatér hozzájuk. Ezt a visszatérést várják a székelyek generációkon, évszázadokon keresztül, kitartással – fejtette ki a szerző.

A szereposztás egyelőre nem nyilvános, de annyit megtudhattunk, hogy a főhős egy 22 éves székely fiatalember lesz, Attila főpapjának szerepében pedig Rudán Joe (aki többek között a Pokolgép és a P. Mobil énekeseként is ismert) énekel majd az ősbemutatón. Elhangzott, hogy Rudán Joe a bemutató egyetlen magyarországi szereplője, a színészek és statiszták, táncosok, lovasok és a kórusok egyaránt székelyföldiek lesznek.

A székely nemzeti opera bemutatójára csakis Székelyföldön kerülhet sor, szögezte le a szerző. A pontos helyszín még nem ismert. Ahol megfordult, számos ehhez illő, kultikus helyszínt ajánlottak, a csíksomlyói nyeregtől Szovátáig, de mivel a mű oroszlánrésze Gyergyószéken született meg, itt szeretné a bemutatót is látni – mondta el G. Nagy István Ilián.

A tervek szerint a helyszín a gyergyószárhegyi Lázár-kastély lenne, de erről még folynak az egyeztetések. A bemutató időpontja azonban már végleges. Ez július 6., Csaba napja. Jelenleg úgy tűnik, hogy az ősbemutató helyszínén két előadást tartanak, majd ezután számos városban a nézők elé kerül.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
635 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS