Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Összefogás Hannáért, hogy hallhasson

D. Balázs Ildikó 2015. május 13., 10:07

Hudák Hanna eleven, barátságos, bátor kislány, februárban töltötte a három évet. Hannának azonban most a felnőttek segítségére van szüksége. A gyimesközéploki kislány nagyfokú hallássérüléssel született, ezért szülei szűkebb és tágabb környezetüktől kérik, aki teheti, támogassa őket anyagilag, hogy sor kerülhessen az implantációra, amelynek segítségével a kislány hallhat.

Hanna 2012. február 17-én született egészséges gyermekként, szépen fejlődött, vidám és jókedvű apróság volt a család legnagyobb örömére.

Egyéves kora körül tűnt fel a szüleinek, hogy nem reagál a hangokra úgy, ahogy kellene, nem gagyog-gügyög, mint más, vele egykorú gyermek.

„Elindultunk az orvosokhoz, először a fül-orr-gégészetre mentünk, ahol kívülről vizsgálva mindent rendben találtak Hannánál. Műszerek hiányából kifolyólag ilyen kisgyerek esetében nem tudják megállapítani, hogy süket is lehet. Továbbküldtek ideggyógyászhoz, ahol Hanna csak dicséretet kapott, tehát megint csak a fül-orr-gégészetre kerültünk vissza. Abban az időszakban itt jártak a környéken a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat orvosai Magyarországról, ők derítették ki, hogy nagyfokú hallássérülés van. Amint tudtunk, elmentünk Kolozsvárra, ott altatással végeztek el egy audiometriás vizsgálatot, melynek nyomán annyit tudtunk meg, hogy a gyermek az egyik fülével kilencven decibelnél kezd el hallani, a másik fülével pedig száznál. Ezt körülbelül úgy kell elképzelni, mint egy zúgó repülőgép hangja” – mesélte szerkesztőségünknek Hudák Csilla, Hanna édesanyja.

Vagyont érő műtét

A szakemberek akkor a kislány esetében azt javasolták, mielőbb hallókészüléket kellene használjon, illetve egy olyan kivizsgálás elvégzésére lenne szükség, amelyből kiderül, hogy alkalmas-e a cochleáris implantációra. Időközben a Hudák család Magyarországon is „szerencsét próbált”. Márciusban a szegedi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán CT- és MRI-vizsgálatot végeztek, hogy kiderüljön, alkalmas-e egyáltalán az implantációs műtétre. „Az eredmény ebből a szempontból pozitív, Hanna alkalmas az implantációra, ám egy vagyonba kerül ez. Magyarországon tízmillió forint darabja, Romániában pedig 25 ezer euró” – mondta Hudák Csilla.

Több úton is elindultak

„Marosvásárhelyen fel vagyunk iratkozva a klinikára a műtétre. Amikor a szakminisztérium pénzt utal implantátumokra a klinikáknak, sor kerül a beavatkozásra is. Hanna jelenleg a várólistán a negyedik, az első negyedévben pedig a minisztérium másfél implantátumra elegendő pénzt utalt ki. Ez azt jelenti, hogy a páciensen, aki a listán az első, februárban elvégeztek egy műtétet, a második műtéthez pedig még hiányzik nyolcezer lej. Várjuk, hogy mikor érkezik még pénz, hogy Hanna is sorra kerüljön. A szegedi klinikán az implantációt Kiss József Géza és Rovó László végezné, Marosvásárhelyen pedig Adriana Neagoş együtt a szegedi orvosokkal” – mesélte a kislány édesanyja.

Hudák Csilla elmondta, a szegedi szakemberek azt javasolták, amennyiben igényelni tudják a TAJ kártyát, akkor a magyar állam fizetne egy műtétet. Jelenleg ez van folyamatban. „Mi mind a szegedi, mind a marosvásárhelyi műtétre fel vagyunk iratkozva, lássuk, melyikből mikor lesz valami. Szegedre július elején egy műtét előtti komplex kivizsgálásra kell mennünk, ha a dokumentációnk annyira rendeződne, akkor egy hónapra rá elvégeznék a műtétet. Természetesen ha a pénz hamarabb összegyűl, akkor a műtétre korábban sor kerülne. Ezért is jönne jól az anyagi támogatás, és kérjük, ki teheti, segítsen. Sajnos nagyon szorít az idő, Hanna mindenképp legalább az egyik fülére ebben az évben meg kellene kapja az implantátumot ahhoz, hogy ő is teljes életet tudjon élni, tanuljon meg beszélni és iskolába járhasson. Bízunk a jó szándékú emberek segítségében, és megpróbáljuk mindenáron összegyűjteni neki azt az összeget. Segítsünk együtt Hannának megtörni a csendet” – kéri a hároméves Hanna édesanyja. A kislány szülei a napokban elindítottak egy blogot is, aki további információkra, fejleményekre kíváncsi, követheti az oldalt.

Jótékonysági est

Hanna megsegítésére Benedek Évi és zenekara karitatív koncertet ad május 31-én a borospataki Skanzenben. Ugyanakkor a csíkszeredai zenekar kezdeményezésére a Gyimesek vidékén több üzletben is adománydobozokat helyeznek el, amelyben Hannának lehet kisebb-nagyobb összegeket felajánlani.

Adatok banki átutalásokhoz
Amennyiben olvasóink támogatni szeretnék a Hudák családot, az alábbiakban megtalálják a Hanna szülei által nyitott számlaszámokat. Hudak Attila Stefan névre RO82BRDE270SV57540122700 – RON, RO20BRDE310SV32110153100 – EUR. SWIFT: BRDEROBU.  Hudak Csilla Magdolna névre RO76BRDE040SV36501200400. Anyagi támogatásokat a Székelyhon.ro szerkesztőségében is elfogadunk, címünk: Fortuna Park sétány 2/A.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS