Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Mesevilág mézeskalácsba sütve

Péter Beáta 2010. november 24., 19:00

A karácsonyra való ráhangolódás a célja annak a kiállításnak, amely a „mézeskalácsos néni”, Tari Márta képzőművész több évnyi munkájából nyílik pénteken Csíkszeredában. A szépirodalom, a népköltészet, a Biblia és a mesék világa elevenedik meg a mézeskalács-kompozíciókban.

A pénteki kiállításmegnyitót követő napokban a látogatók személyesen is találkozhatnak a 78 éves Tari Márta művésznővel, aki megmutatja majd, hogyan készülnek a mézeskalács-figurák, és kiadványait is dedikálja.

Mézes mesevilág

A kiállításon bemutatott képek tizenhárom év alkotó időszakának termései. Több mint 150, a korábbi munkák nagyított képeit, 14 nagy mézeskalács-kompozíciót, a 2011-es Édes párom című mézeskalendárium anyagát, illetve számos mézeskalács-figurát lehet megtekinteni.

Tematikusan három részre tagolódik a kiállítás. Az első részben a mézesmesék találhatók, ezeknek alapját népmesék szolgáltatták. Kilenc mese mézeskalácsképei voltak megsütve, ezek között található a Kiskakas gyémánt félkrajcárja, a Korondi tündérmese vagy a Szárnyaskirályfi. Az ezeket a meséket egybegyűjtő könyvet a helyszínen is meg lehet vásárolni.

Mivel a kiállítás főként a karácsonyvárás jegyében nyílik, az anyag nagy része is az ünnephez kapcsolódik. Külön egy terem karácsonyi hangulatú kreatív teremnek lesz berendezve, Ady Endre Kis karácsonyi ének versének illusztrációi láthatók körben a falakon, a terem közepén pedig egy mézeskalács-angyalkákkal díszített karácsonyfa áll, ezt lehet majd további mézeskalácsdíszekkel gazdagítani a kiállítás folyamán.

A kiállítás harmadik részében a művésznő vallásos és a népies-kulturális tárgyú képei láthatók majd. Ezek az Édes Erdély kompozíció-sorozatba lesznek belefoglalva, ahol többek között Kriza János gyűjtéséből való népdalok, Kányádi Sándor verseinek illusztrációi jelenítődnek meg, valamint két kifejezetten vallásos tematika is feldolgozásra került. Az egyik az Ótestamentum képei, amelynek az első darabja egy vatikáni kiállításon is szerepelt, a másik pedig angyalkákat ábrázoló, a Mézes Mennyország címet viselő sorozat.

Mézesfigura-készítés

„A kiállítás időtartama alatt hétvégenként a kreativitást különösen előtérbe szeretnénk hozni. Az első két napot a művésznő személyes jelenlétével vezeti be, mert ő is itt lesz szombaton és vasárnap. Itt lesznek a tészták, a lapítók, lehet gyúrni, formázni és lehet örülni. Lesznek színezők és ceruzák, lehet színezni és rajzolni is, felkészülünk arra, hogy tényleg örömét leljék a gyerekek az ilyen fajta foglalkozásban” – mondta el portálunknak Gulyás László, a művésznő alkotásainak kiadója és a kiállítás egyik szervezője.

A szervezők a további hétvégékre más-más kreatív csoportokat kérnek fel arra, hogy ezt a fajta aktivitást folytassák.

Versenyek

Szintén a kreativitást élesztendő, a szervezők három pályázatot is szeretnének meghirdetni. Az egyik egy rajzpályázat, amikor is a gyerekeknek a kiállítással kapcsolatos rajzait értékelnék, a másik a mézesdíszverseny, amelyben a legszebb, a kiállítás alatt elkészített mézesdíszt díjaznák, a harmadik pedig – amely inkább családoknak szólna – a legjobb mézestészta-kompozíció elkészítését ösztönözné.
A lefényképezett alkotásokat a művésznő értékeli, az eredményhirdetést pedig december 28-ra tervezik. A fődíj Tari Mártának egyik mézesképe lesz, amelynek eredetije a kiállításon is látható.

Mézeskiadványok

A helyszínen megvásárolható lesz a művésznő Mézesmese Kincsestár című, valamint a legújabb a Szárnyaskirályfi című könyve, a tizennegyedik éve megjelenő mézeskalendáriuma, amely idén az Édes Párom címet kapta, mézeshuszár kártyajáték, memóriajátékok, valamint sok-sok apró, szép ajándék. A kiállítás január negyedikéig tekinthető meg.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS