Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Kincset érő városképek az ötös szám bűvöletében

Szász Cs. Emese 2013. március 06., 14:18 utolsó módosítás: 2013. március 06., 16:43

A római Napoca, a világháborús Segesvár, az épülő Bodor-kút, de a Ceauşescut váró marosvásárhelyiek is kiállításra kerültek a Bernády Házban. A képek a Kincses Képeskönyv-sorozat illusztrációi, alkotójuk Jánosi Andrea, aki öt év alatt öt városról készített pontos rajzokat, amelyek a városok arcait mutatják be a különböző korokban.

Nem először volt a Bernády Ház vendége a fiatal grafikus, Jánosi Andrea Kincses Képeskönyv-sorozatát ugyanis itt is bemutatták. Ezúttal azonban nem a könyvek, hanem az abból kiemelt illusztrációk kerültek főszerepbe – méghozzá az ötös szám bűvöletében. A szászrégeni művész ugyanis öt év alatt öt városról készített képeket, először Kolozsvár, majd Marosvásárhely, Segesvár, később Visegrád és Nagyvárad került górcső alá. S habár nem hozta el minden rajzát, mind az öt városról hozott ötöt-ötöt.

Gyerekeknek – és nem csak

„Eredetileg gyerekeknek készültek a könyvek, az volt a céljuk, hogy a játékos, festős képeskönyvet lapozgatva minél jobban megismerjék egy-egy város történelmét. Bevallom azonban, hogy én magam is szívesen lapozgatom otthon ezeket, s a kiállítás során is azt látom, hogy a felnőttek is sok időt töltenek el azzal, hogy egy-egy történelmi városképet tanulmányozzanak” – mondta a kiállításról a házigazda, Nagy Miklós Kund. A tárlat látogatói is nagy előszeretettel nézegették a régi kincses Kolozsvárt, az épülő Bodor-kutat, a tankokkal ellepett Segesvárt vagy Nagyvárad és Visegrád különböző korokból való arcait. „Pont a gyerekek miatt azonos nézőpontból szerettük volna bemutatni a városok különböző évszázadbeli arcait. De nem mindig lehetett, van olyan is, amikor elmozdul a városközpont” – magyarázta az illusztrátor.

Búcsú, fejedelemavatás

Jánosi Andrea elmondta, egy-egy könyv elkészülése sok időt vesz igénybe, mert mielőtt nekifogna a rajzolásnak, történészcsapatokkal szokott egyeztetni, amelyekkel eldöntik, hogy milyen korokból milyen momentumokat érdemes megörökíteni. Bevallotta, szívesen jelenít meg természeti katasztrófákat, például várostüzet, árvizet, de szívesen rajzolt téli városképeket is, azt azonban mégse kellett gyakran, ugyanis télen nincsenek nagy népünnepélyek, se búcsú, se fejedelemavatás. Márpedig Jánosi Andrea képein minden városban élet van, s mint mondta, éppen a marosvásárhelyi illusztrációk a legemberközelibbek, azokra sikerült a legtöbb mozgást is rárajzolni.

Az illusztrátor alkotásait már csak azért sem tudta teljességében megmutatni, mert azok „fogyatkoznak”. A különböző festményeket ugyanis előszeretettel veszik meg az emberek, ki gyerekszobát, ki dolgozószobát, ki nappalit akar vele illusztrálni. Jánosi Andrea pedig „elengedi” ezeket a rajzokat, és reméli, hogy jó kezekbe, jó falakra kerülnek.

Aki kíváncsi ezekre a munkákra, még két hétig megtekintheti a Bernády Ház földszinti kiállítótermeiben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS