HIRDETÉS

Karácsony a nagyvilágban

Gáspár Botond, Szász Cs. Emese, Hajnal Csilla, Antal Erika 2016. december 25., 19:27 utolsó módosítás: 2016. december 25., 20:07

Sokszor számunkra furcsa, de legalábbis érdekes szokással találkozunk, ha valahol a nagyvilágban karácsonyozunk. Mert máshol nem jön az angyal, és nem divat a töltött káposzta sem. Van helyette töltött pulyka, vagy vagdalt húsos pite vagdalt hús nélkül, karácsonyi jéghideg fürdőzés, ronda karácsonyi pulcsis trend, hogy csak egy párat soroljunk. Ami biztos, hogy a legtöbb helyen állítanak karácsonyfát, még akkor is ha csak a turisták kedvéért, és fürdőruhában kell feldíszíteni azt.

A távolba szakadt hazánkfiaira általában jellemző, hogy ragaszkodnak a szokásaikhoz, legalább ilyenkor, karácsonykor. Ami nem azt jelenti, hogy nem próbálnak meg beilleszkedni a befogadó országba, vagy semmilyen szokást nem vesznek át más kultúrából, de igyekeznek megőrizni a magyar hagyományokat, s ha van is töltött pulyka az asztalon, a töltött káposzta sem hiányzik.

Jéghideg fürdő Írországban

Az írországi karácsony többé-kevésbé hasonlít az amerikai filmekből ismert ünnepléshez – tudjuk meg Fancsali Attilától, aki immár negyedik karácsonyát tölti Írországban. Mint a hollywoodi filmekben, ott is már december elején  megjelennek a lakásokban a feldíszített, csillogó-villogó karácsonyfák. Az önkormányzatok viszont mindössze a nagyobb városokat díszítik ki fényfüzérekkel – a marosvásárhelyi fénykavalkád itt elég lenne egy megye összes településének.

Érződik a karácsony az utakon is, napról napra egyre több autó van, mindenki igyekszik megvenni az ajándékokat a családtagoknak, ismerősöknek. „Az írek minden hozzájuk közelálló személyt megajándékoznak, s mivel itt mindenkinek sok a barátja, rokona, ez bizony kemény feladat. Persze vannak, akik már október elején végeztek a bevásárlással” – mondja a Marosvásárhelyről elszármazott fiatalember. Hozzáteszi: a civil szervezeteknek ez a „legtermékenyebb” időszaka. Az utcákon felállított standoknál gyűjtenek, zenélnek, játszanak az alkalmi közönséggel, előadásokat tartanak.

Írországban a szenteste még nem számít igazi ünnepnek. Ekkor eszik meg a maradékot, vacsorára pizzát, kínai ételt rendelnek – az ünnepi étket másnapra tartogatják. „Míg otthon a malacok rettegnek az adventi időszakban, itt a pulykák. A töltött pulyka ugyanis a fő karácsonyi étel – a töltelék gyakorlatilag vajjal és kakukkfűvel kevert zsemlemorzsa. A hagyományos desszert pedig a vagdalt húsos pite, amely a neve ellenére nem tartalmaz vagdalt húst (valószínűleg régen ez volt az egyik hozzávaló), mindössze valamilyen lekvárt” – sorolja az ünnepi étkezési szokásokat Fancsali Attila. Ő a feleségével megőrizte az itthoni hagyományokat, így szenteste húsleves és töltött káposzta kerül az asztalra, s persze a töltött tojás és a böffsaláta sem maradhat el. A karácsonyfával kapcsolatban is ragaszkodnak az itthoni hagyományhoz, csak 24-én állítják fel.

„Az íreknek van egy másik érdekes és emberpróbáló szokása, amelyet mi valószínűleg sosem fogunk átvenni: a december 25-ei reggeli tengeri fürdőzés. Még nyáron is eléggé fázva megyünk be a vízbe, hát még télen mi lenne, ha megtennénk” – mondja nevetve a fiatalember.

A ronda karácsonyi pulcsik jegyében Londonban

„Ez már a nyolcadik karácsonyom lesz, amelyet ebben a szürke Londonban töltök. Pedig minden évben megfogadom, hogy ez lesz az utolsó, aztán elkezdődik megint a hajtás, és azon veszem észre magam, hogy kilenc nap múlva jön az angyal. Vagy a Mikulás? Mert itt Londonban tőle kapnak ajándékot szentestén”  – meséli Ábrám Eszter. Hozzáteszi: erre az ünnepre nagyon korán elkezd az itteni világ készülődni. Eszter megdöbbenten látta idén, hogy már szeptemberben a boltok polcain egyre nagyobb helyet foglalnak a karácsonyi díszek a halloween-jelmezek mellett. S ahogy telik az idő, októberre a kirakatok megtelnek a Bridget Jones Mr. Darcyjától jól ismert szarvas (és egyéb karácsonyi témájú) mintájú kötött pulóverekkel. „Szörnyűek ezek a ronda karácsonyi pulóverek. A legmeghökkentőbb, hogy ezeknek egy egész napot szentelnek. December 16-án még meg is ünneplik az úgynevezett Christmas Jumper Dayt. Akkor majdnem kivétel nélkül mindenki ilyen pulóvert ölt magára, de nagyon sokan egész decemberben ezeket hordják, csomó karácsonyi témájú kiegészítővel. Tavaly sógornőm kívánságára a 24-ei vacsorára mi is beszereztük a sokszínű karácsonyi öltözéket. Természetesen a móka kedvéért” – meséli Eszter.

Szenteste a sokszínűség jegyében

Bevallja, hogy bármennyire igyekeznek megőrizni az itthoni hagyományokat, mégis ragad hozzájuk néhány helyi szokás is. „Nem feladjuk a mieinket, inkább kibővítjük, gazdagítjuk azokat. A szenteste például nálunk mindig attól érdekes, hogy legalább három-négy különböző országból jövők gyűlünk össze egy idegen országban, ez sok szokás vegyülését eredményezi” – mondja Eszter, akinek párja, Luca nápolyi olasz. Luca két nagybátyja már több mint harminc éve él Londonban, perui és angol nagynénivel bővítve a család sokszínűségét. Fiútestvérének párja lengyel, húgáé angol, így nem csoda, hogy mindig érdekes helyzet kerekedik ki az együttlétekből. „Tavaly például a lengyel sógornőmnél gyűltünk össze. Első fogás a szimbolikus kenyértörés után a murokleves volt. Azt egy nagy halas tál követett, de hogy az olasz konyha se maradjon ki, ezután egy még nagyobb tál tengeri gyümölcsös spagetti került az asztalra, s ekkor még a felénél sem tartottunk. Sült húsos, kolbászos, fatál következett, mindenféle körettel. A perui nagynéni (angol hagyományok nagy tisztelője) jóvoltából egy hatalmas sült pulyka tornyosult az asztal közepén. Mire az édesanyám csomagban elküldött, otthon sütött kalácsára került sor, mindenki a hasát fogta” – meséli Eszter.

December 25-én szellemváros lesz London

Persze a karácsonyfa már díszítve áll, nem kell a bőséges vacsora után azzal is foglalkozni. Londonban sem az angyal vagy Jézuska hozza a fát, egyszerűen december elején, közepe felé feldíszíti a család, aztán január 6-ig a sarokban ékeskedik. „A díszeken kívül az asztalra is, mindenki tányérjára egy papír bonbon kerül, aminek Christmas Cracker a neve. Ez például tipikusan angol szokás. A bonbonból kicsi ajándékocskák és papírból készült korona esik ki, amikor a melletted ülőkkel keresztbe karral széthúzod őket, nagyot pukkannak. Azzal a színes papír koronával a fejeden illene a vacsorát elfogyasztani, és a bonbonból kiesett viccet felolvasva nagyot derülni” – meséli Eszter. Hozzáteszi: vacsora után mindenki hazatér, majd 25-én „meghal” a város. Leáll a közforgalom, a boltok bezárnak. Egy lélek sincs az utcán. Egy nappal ezelőtt hetekig zsongott minden. Most ezek helyét átveszik a szélfújta sörös dobozok, letépett csomagolópapírok. Olyan csend van, mintha mindenki elköltözött volna, és egy szellemvárosban laknának.

Töltött káposzta reggel-délben-este

„Ilyenkor mi is otthon maradunk, és azt a finom töltött káposztát esszük, amit édesanya küldött. Én személy szerint reggelire, ebédre és vacsorára is. Nem mintha nem tudnám én is megfőzni, de soha, soha nem lesz pont olyan finom.  De persze nemcsak az otthoni finomság az, ami hiányzik. Mikor még otthon éltem, s a szüleimmel laktam, emlékszem arra, amikor karácsony környékén mindig sütés-főzés illat volt a házban. Valami mindig épp készült. Hogy a hangulatot tetézze, még az is benne volt a pakliban, hogy esetleg havazni is fog. Itt meg ugyanaz a szürkeség fogad az ünnepek tájékán, ami szeptember közepén. Vagy néha nyáron is. Nem hallod magyarul a Csendes éjt, Mennyből az angyalt. Sőt! Szó sem esik angyalról, Jézusról. Nincs az a lelkiség, meghittség, ami otthon övezi az ünnepet. Mondjuk lehet, hogy ez otthon sincs mindenhol, lehet, hogy én vagyok szerencsés, hogy olyan családban nőttem fel, amelyben a hit és az égiek szem előtt való tartása fontos volt. Ez hiányzik talán legjobban: az a fajta meghittség, amit azok között érzel leginkább, akiknek köszönhetően kialakítottad értékrended. És számomra ezek a szüleim” – fogalmaz Eszter. Hozzáteszi, jövőre tényleg hazajön karácsonyra, s ha már itt lesz, szánkózni is fog.

Karácsony rövidnadrágban Kolumbiában

Vannak a világon olyan helyek, ahol nem ismerik a fehér karácsonyt, sőt havat sem nagyon látnak egész évben. Napfényben és rövidnadrágban várják a kis Jézus születését Kolumbiában, a szenteste viszont ott is a családról, a karácsonyfa körüli éneklésről és természetesen a közös vacsoráról szól. Rafael Francisco Cuervo Bogotában nőtt fel családjával, ám jelenleg Argentínában él, informatikusként dolgozik. Lapunk megkeresésére szívesen mesélt arról, hogyan ünneplik hazájában a karácsonyt. „Már november végén elkezdünk ünnepelni, kidíszítjük a házakat, felgyúlnak az ünnepi fények Bogota utcáin, majd december nyolcadikán ünnepeljük a kis gyertyalángok napját, ilyenkor összeülünk a családdal, barátokkal, és gyertyákat gyújtunk, közösen vacsorázunk, és ezen a napon díszítjük fel a karácsonyfát” – mesélte a bogotai Rafael. Kilenc nappal karácsony előtt pedig ismét közös családi ünnepre készülnek, amelyet novenának neveznek (szerk. megj.: nueve – spanyoul kilencet jelent), mert pontosan kilenc nappal karácsony előtt ülnek össze valamely családtag otthonában. Karácsonyi díszeket készítenek, énekelnek közösen, jászolt állítanak fel, így készülnek a szentestére, december 24-re, amikor ismét együtt van a család, és Jézus születését ünneplik, Ezen a napon főleg a desszertek a hagyományos karácsonyi ételek, ilyen a fánk, a tejsodó, a puding, a főételről minden család maga dönt – mondta Rafael, aki idén sem hagyja ki a közös családi ünnepet, már csak azért sem, mert hazájában a családi együttlétek meghatározó mozgatórugói a társadalomnak.

Fát díszíteni fürdőruhában Ausztráliában

A Hajós házaspár, Beáta és Tamás szülőföldjüktől 16 ezer kilométerre nevelik fiukat, a 17 éves Botit, és élik nagyszerű kirándulásokkal tarkított életüket: 11 évvel ezelőtt költöztek ki Magyarországról Ausztráliába. Az évszakok ott pont fordított időjárás szerint vannak, vagyis júniusban és júliusban van a tél, ami nappal 15-18 Celsius-fokot jelent, éjszaka pedig 10-11-et, jelenleg pedig épp a nyarat élik. Ám 16 ezer kilométeres távolság ide, 8 órás időeltolódás oda, a karácsonyt ott is december 25-én ünneplik, még akkor is, ha 35 Celsius-fokot mutat a nappali órákban a hőmérő higanyszála. „A karácsony itt a nyár közepére esik, eleinte nagyon furcsa volt ilyen melegben, fürdőnadrágban díszíteni a fát, hó hiányában várni az angyalt és elkészíteni a hagyományos ételeket. Emellett nyár lévén, ami itt is az iskolai szünet és a szabadságolások időszaka, a december kirándulásokkal telt és telik most is. Amikor Boti még kicsi volt, 6 évig minden évben vittük magunkkal a fát, és bárhol voltunk december 24-én, közösen feldíszítettük, a gyerek ajándékát pedig dugdostuk: így elmondhatjuk, hogy nekünk majdnem minden évben máshol jött az angyal” – mondja mosolyogva a 40 éves marosvásárhelyi születésű Beáta, megemlítve, hogy az időjárás a faválasztást is befolyásolja, mert „igazi fenyőfa is kellene, mert itt minden évben ugyanazt díszítjük fel”.

Más a liszt, a túró, a tejföl

„Mi családi körben ünnepeljük a karácsonyt, illetve másnapján csak a legközelebbi baráti családokkal találkozunk. Mindig az a fontos, hogy szenteste legyünk együtt; ilyenkor közösen vacsorázunk, furulyán eljátszom a Mennyből az angyalt, esetleg megnézünk egy karácsonyi témájú filmet” – mondja, majd rátér a gasztronómiára: „A hőség miatt kissé változtatni kellett a karácsonyi menün, mert az otthoni ételek 35 fokban nagyon nehezek lennének. Gyakorlatilag minden otthoni fűszer beszerezhető, de ugyanakkor minden kicsit más... Más a liszt, a túró, a tejföl, icipicit más az íze is a fűszereknek, de kis utánajárással itt Brisbane-ben minden beszerezhető, mert vannak speciális európai boltok, viszont északra nehezebb, interneten lehet rendelni dolgokat, de nem mindent. Eleinte például nem találtam savanyú káposztát, de aztán Brisbane-ben rábukkantam egy üzletre, ahol lehetett kapni, s amikor arra járunk, mindig vásárolok, és eltesszük, lefagyasztjuk, majd decemberben előveszem. Én a töltött káposztát friss káposztából készítem, és vágott savanyú káposztát teszek melléje, ezt minden évben készítek. Emellett pulyka, hal, krumplisaláta, bejgli kerül az ünnepi asztalra” – ismerteti a menüt.

Ajándéközön egész decemberben

Beáta és Tamás furcsállja az ausztráliai karácsonyi hagyományokat, ugyanis az a szokás, hogy az ajándékokat december elejétől karácsonyig „hozza” a Télapó vagy a Mikulás, a fát december elején feldíszítik és karácsonyig folyamatosan kerülnek be alája az ajándékok, amelyeket az úgynevezett boxing-daykor, karácsony másnapján bontanak ki. Továbbá az ünnepi asztalra pulyka „dukál”, holott ez az amerikai hálaadási menü jellemzője, aminek semmi köze a karácsonyhoz, és nem is esik egybe a keresztény eseménnyel. „Ez senkit nem zavar, mert Ausztrália multinacionális nemzet szokásaiban és ünnepi menüiben egyaránt. No, és akkor még ne is beszéljünk az ázsiai, arab, muszlim és egyéb bevándorlók tömegéről, akik meg a mi karácsonyunkkal nem tudnak mit kezdeni...” – hangzik zárszóként.

Izraelben három vallási közösség is ünnepel

Hivatalosan az országban nem ünneplik meg a karácsonyt, de ahol nagyobb keresztény közösségek élnek, ott természetesen igen: Jaffa, Názáret, Haifa, Jeruzsálem ilyenkor karácsonyi díszbe öltözik, érződik az ünnep hangulata, a keresztény templomok megtelnek, sokan ezt az időszakot választják zarándokútjuk időpontjának – meséli a Vásárhelyi Hírlapnak Koren Róbert, aki évtizedekkel ezelőtt telepedett ki Erdélyből Izraelbe. A legérdekesebb számára ilyenkor Haifa, ahol három vallás ünnepe van: karácsony és hanuka, illetve egy mohamedán ünnep is. Ezeket többnyire egyszerre, csupán néhány nap eltéréssel szokták ünnepelni.  Az Oroszországból Izraelbe telepedett közösségek ragaszkodnak a leglátványosabban a karácsonyhoz, még a nem keresztények is kisebb-nagyobb karacsonyfát állítanak, amit ők többnyire télifának mondanak, és feldíszítik mindenféle dísszel, cukorral, almával, naranccsal, sőt még szaloncukrot is tesznek rá. A görög keleti vagy az ortodox karácsony már nem ilyen látványos, kevesebben is vannak, zártabb közösséget alkotnak, nem szeretik „mutogatni” az ünnepeiket, azt, hogy ők hogyan ünnepelnek. Érdekességként Koren Róbert Vietnamot és Kambodzsát is megemlítette, ahol nemrég járt, és azt tapasztalta, hogy szinte egyáltalán nincsenek keresztények, de sok a turista, és miattuk igazi karácsonyi hangulat uralkodik. Mivel az egyik fő bevételi forrás a turizmus, no meg a buddhizmusra a nyitottság jellemző, az oda utazó keresztények számára igazi ünnepet tudnak varázsolni, karácsonyi előkészületekkel, karácsonyfával és minden egyébbel, ami ennek az ünnepnek a velejárója.

Egy izraeli családban, amelynek a tagjai Erdélyből telepedtek ki, és a családnak legalább az egyik tagja keresztény, ünnepnek számít a karácsony. „A hanukával egyszerre szoktuk megünnepelni, karácsonyfát is állítok, persze nem olyan szépet, mint otthon” – meséli érdeklődésünkre Ilona, aki a menüt is úgy állítja ilyenkor össze, hogy abból nem hiányozhat a töltött káposzta, a kocsonya, a bécsi szelet és az igazi tyúkhúsleves. „Elég nehéz az ezekhez való alapanyagokat beszerezni, de nekem már megvannak a forrásaim. Szerencsére a családban senki sem ragaszkodik a hagyományos kóser étrendhez, így szívesen fogyasztják, amit főzök” – magyarázza.

Mennyből az angyal Amerikában

Az Amerikai Egyesült Államokban a töltött pulyka számít az egyik leghagyományosabb ünnepi éteknek, csakhogy az Erdélyből elszármazottak nem elégednek meg ennyivel, ragaszkodnak a töltött káposztához, a kocsonyához, füstölt kolbászhoz, bécsi szelethez – magyarázza Szabó Andrea, aki New Yorkban él családjával már három évtizede. A karácsony számukra éppen olyan bensőséges családi ünnepnek számít, mint itthon, mikor még egy asztalhoz ült le az egész nagy család. „Elég nehéz itt a hazai ízekhez hasonló hústermékeket, kolbászt, sonkát kapni, leginkább az ukrán, orosz, vagy lengyel hentesnél szoktam vásárolni, de nagyon kell sietnem, mert gyorsan fogy ilyenkor az árujuk” – magyarázza Andrea. Karácsonyfát díszítenek, minden évben igyekeznek szép nagyot állítani a nappali közepére, igazi fenyőt, amelynek olyan jó otthoni illata van. Ajándékozás, közös ének, majd ünnepi vacsora a szenteste programja.

„Bár a gyerekek már felnőttek, mindig együtt ünnepelünk. Ragaszkodnak mindahhoz, amit magunkkal hoztunk: az ízekhez, a szokásokhoz, az ünnepi menühöz, a karácsonyfa-állításhoz, a Mennyből az angyalhoz” – meséli Andrea, aki azt is elmeséli, hogy a karácsonyi ünnepek alatt a jól kialakult rituálé szerint telnek a napok: „reggel lustálkodással kezdjük a napot, ágyban kávézunk, habos kávé kaláccsal, majd együtt indulunk sétálni, kimegyünk a parkba. Kora délutánra hazajövünk, ebédelünk, délután megint a lustálkodásnak adjuk át magunkat. Ez a két nap talán a legcsodálatosabb az évből” – teszi hozzá.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
6 HOZZÁSZÓLÁS