A rántott húson túl

A rántott húson túl

Orbán Ferenc neve bizonyára ismerősen cseng a csíki olvasó számára: sok-sok éven keresztül az egyik napilap hasábjain jegyezte a cikkeket. Aztán egyszer csak otthagyta a billentyűzetet, Angliába ment, és hivatásos szakácsként tért haza. Vele beszélgettünk az angliai ottlétéről, a hagyományos gasztronómiáról és a rántott húsról.

Péter Beáta

2014. január 05., 17:562014. január 05., 17:56

2014. január 06., 13:402014. január 06., 13:40


– Egyik napról a másikra letette a tollat, aztán pár év múlva már szakácsként láttam viszont.


– Nem volt számomra teljesen idegen a mostani szakmám, műkedvelőként mindig érdekelt a gasztronómia. Az újságírói pályafutásom végén egy ideig tematikus gasztronómiai oldalt is szerkesztettem. Egyszer csak elkezdett jobban érdekelni, mert rájöttem, hogy amiről azt mondjuk, hogy a miénk és hej, de hagyományos, nem éppen úgy van. És kaptam egy ösztönzést, hogy nézzek a dolgok mögé. Talán ez hozott igazán lázba. Rengeteg rosszul öltöztetett és hamis dolgot láttam a mi gasztronómiánkban, és elkezdtem kísérletezni otthon. Aztán úgy adódott, hogy egy adott pillanatban már nem lehetett megélni abból, amit újságíróként csináltam. Ekkor döntöttünk úgy a feleségemmel, hogy vesszük a tarisznyát, a hamuban sült pogácsát, és külföldön próbáltunk szerencsét. Azonban azzal a feltett szándékkal mentünk ki, hogy haza is jövünk.

– Angliába mentek. Könnyen talált munkát?

– Feltettem magamban, hogy megpróbálok a hobbimnak megfelelő állást találni. Három hónapig nem volt munkám, aztán felvettek mosogatónak egy tengerparti kiskocsmába, ahol kiváló ételeket szolgáltak fel. Ott töltöttem három hónapot, de mivel nem voltak a munkavállaláshoz megfelelő papírjaim, el kellett onnan jönnöm, és ezt követően két hónapot egy olasz étteremben dolgoztam. Közben magyar állampolgár lettem, és hivatalosan is vállalhattam munkát. Kezdtem érdeklődni az ottani szakácsképzés iránt, és kiderült, függetlenül attól, hogy nem beszéltem tökéletesen a nyelvet, felvesznek a suliba. Beiratkoztam hát egy olyan szakácsiskolába, ahol az iskola úgy tanít szakácsokat, hogy közben fenntart egy éttermet, és fizető vendégeket szolgálnak ki a diákok. Ez az iskola garantálja, hogy ha végigjártad náluk az utat, és utána kapsz papírt róla, akkor bárhol Angliában a szakma tudja rólad, hogy mire vagy képes és használható. A suli mellett még találtam egy igen jó munkahelyet, egy Marco Pierre White franchise-t. Ez a szakács volt az első konyhafőnöke Gordon Ramsaynek is, most már visszavonult, de maga is birtokol jó néhány éttermet, illetve a nevét is adja jó párhoz. Ezeken a helyeken az ő szigorú szabványai szerint kell főzni. Ott dolgoztam húsz hónapot. Közben beiratkoztam a következő szintre az iskolában, és elvégeztem azt is.

– Mikor érezték úgy, hogy eljött a hazatérés ideje? Mindenképp itthon akart boldogulni az ott tanultakkal?

– Az iskola miatt végül 2013 nyarán jöttünk haza. Utólag kiértékelve örvendek annak, hogy már a legelején nem adtam fel, mert nagyon sok olyan pillanat volt, amikor a könnyeim potyogtak a mosogatóvízbe. Természetesen a hazatérés mellett szóló döntő érv az volt, hogy itthon szerettük volna nevelni a gyerekünket, másrészt viszont itthon van a tágabb értelemben vett család is és sok-sok barát. Mi ide tartozunk.

– Itthon ismert újságíró volt, ott gyakorlatilag a nulláról kellett kezdeni. Milyen volt ezzel megbirkózni? Hogy élte ezt meg?

– Ez olyan kihívás volt, aminek a teljesítéséhez nem biztos, hogy lenne erőm még egyszer, éppen ezért büszke vagyok arra, hogy sikerült végigcsinálnom. Annak az alapszabályai, hogy az ember hogyan szerez megbecsülést, nem változnak. Sem itt, sem idegenben. Amikor elkezdtem mosogatni az első munkahelyemen, és az első hónap után lement rólam 12-13 kiló, láttam, hogy ez így nem lesz jó. Egy alkalommal aztán, mikor két szabadnapom következett volna, odamentem a főszakácshoz, és mondtam, hogy mindkét nap bejövök ingyen dolgozni, csak adjon nekem szakácsmunkát. Ezt a két napot konyhai előkészítési munkákkal dolgoztam le. A következő héten már úgy szerepelt a beosztásomban, hogy három nap mosogattam és két napot főztem. Aztán kerestek egy másik mosogatót helyettem, és akkor teljesedett ki kezdő szakácskarrierem, amikor a papírok miatt távoznom kellett... Tehát, hogy megbecsülést szerezzél, annak a szabályai nem változnak: ahhoz, hogy kapjál, először meg kell tanulj adni.

– Itthon mi fogadta szakmai téren?

– Számítottam csalódásra, de ilyen nagyra azért nem: itthon óriási baj van a gasztronómiában, a vendéglátásban. A szakma nagyon sokat hazudik magának. Különösen igaz ez a mi kis medencénkre, jól be vagyunk ide zárva. Jó ötven évvel vagyunk lemaradva a gasztronómiában. És ez nem föltétlenül pénzen múlik, hanem a hozzáálláson, illetve a rossz hozzáállásból fakadó tudatlanságon. Hadd mondjak egy példát, ami metafora is egyben: a rántott hús. A mai modern kulináriában a panírozás csak egy a konyhatechnológiák hosszú sorában. Itt, ha bemegyünk egy akármilyen lokálba, az étlap nagyrészt panírozott ételekkel van tele, ezen nem tudunk túllépni. Lépten-nyomon hangoztatjuk, hogy hagyományos székely konyha. De mi is az tulajdonképpen? Ha valaki azt mondja, hogy hagyományos székely falatokat tart az étlapján, és az első a hibásan Gordon Bleu-nek írt fogás, akkor ezzel mit tudunk kezdeni? A panírozás, és még egyszer mondom, ez metafora, leleplezése annak, hogy nem tudunk úgy csirkemellett sütni, hogy az ne száradjon ki. Inkább felöltöztetjük. Mostanában kezdett becsordogálni másfajta kulináris tudás is ide. Ugyanakkor reméltem, hogy azt, amit Magyarországon a jobb érzésű éttermek megpróbálnak elfelejteni, a vendéglátásnak azt az időszakát, amikor tervgazdaságszerűen próbálták meghatározni, hogy a pecsenyelébe mennyi lisztet kell tenni, hogy összeálljon, mi ezt megússzuk. De úgy tűnik, hogy nem. Az biztos, hogy vendéglátásban, ha valaki stratégiában gondolkodik, akkor el kell engednie a rántott húst. És ez nem bírálat, hanem elemző szemlélet a dolgok állásáról.

– Nagyon sok gasztroblogger tűnt fel az utóbbi években Erdély-szerte. Mit gondol róluk?

– Áldásos az ő tevékenységük, sokan közülük jobban főznek, mint egy-egy hivatásos szakács. A bloggermozgalom azért jó, mert akarva-akaratlanul kimozdít az állóhelyzetből minket. Nagyon hasznos ez az Erdély-központúság, mert olyan dolgokat és olyan kulináris emlékeket dolgoznak fel, ami mindenképp egy inspirációs forrás lehet a hivatásos szakma számára. A gasztronómia a kultúra része, és a kultúráról úgy tartjuk, hogy az a tudás és társadalmi intézményekbe szervezett és tárolt ismeret, amivel egy társadalom a környezet kihívásaira válaszol. És az is világos, hogy száz évvel ezelőtt más feladatokat kellett ellásson az ember a bevitt kalóriaértékekkel, mint manapság. Érződik, hogy amit hagyományosnak nevezünk, mert egykoron funkciója volt, nem biztos, hogy napjainkban életképes. Hagyományainknak mindenben, így a gasztronómiában is, egy feltétlen inspirációs forrásnak kell lenniük. De érteni kell az idők szavát, és előbb-utóbb használnunk kell azokat a világban ismert és alkalmazott kulináris technológiákat, amelyekkel az általunk megtermelt alapanyagainkból a maximumot hozhatjuk ki. Ha ugyanis még gasztroturizmusról is álmodunk, akkor tudomásul kell vennünk, hogy a gasztroturista a lehető legátfogóbban és rövid idő alatt szeretné megismerni ízvilágunkat, de ennek fejében nem hajlandó napi másfél kiló disznózsírt megenni. A jövőben az a fogadós lesz lépéselőnyben, aki erre a kihívásra lesz képes válaszolni... és igen, azt hiszem ezt a folyamatot képes a bloggermozgalom jó irányba terelni.

– Az írással hogy áll?

– Van egy saját blogom, időnként felháborodok és kiírom magamból, aztán egy ideig nem háborodok fel. Függetlenül attól, hogy szakácsként dolgozom, azért mégiscsak újságíróként figyelek a világ dolgaira. Különben ennek a két szakmának van egy nagyon jó találkozási pontja, és ez az ételfotózás, ezt most autodidakta módon tanulgatom, és ezzel szórakozom.

szóljon hozzá!

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

Az előző évek gyakorlatával ellentétben idén nem lesz lehetőség napi egyszázalékos késedelmi kamat fejében igényelni május 15-e után az egységes mezőgazdasági támogatásokat. Ez újabb ok lehet arra, hogy ne halogassák a kérelmek leadását az érintettek.

Egy határidő van, és az május közepe
Egy határidő van, és az május közepe
2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

2017. március 10., péntek

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni

Hargita megyében csak a Madarasi Hargita pályáin lehet sízni, annak ellenére, hogy a megye magasabban fekvő vidékein ismét havazni kezdett – tudósít az Agerpres hírügynökség.

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni
2017. március 10., péntek

Országszerte eső, a hegyvidéken havazás lesz

Esőre, erős szélre, a hegyvidéki térségekben pedig havazásra vonatkozó figyelmeztetést bocsátott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). A riasztás az ország egész területére érvényes, vasárnap 22 óráig.

Országszerte eső, a hegyvidéken havazás lesz
2017. március 10., péntek

Portugál: több szálon futó történet a Csíki Játékszínnél

Egressy Zoltán Portugál című darabját tűzte műsorára március végére az évad harmadik nagyszínpadi bemutatójaként a Csíki Játékszín. Az előadást Victor Ioan Frunză rendezi, akivel a Portugálban megmutatott világról beszélgettünk.

Portugál: több szálon futó történet a Csíki Játékszínnél
2017. március 10., péntek

Arányaiban kevesen szereznek jogosítványt Hargita megyében

Csökkenőben van a gépjárművezetői engedélyért sikeresen vizsgázók aránya Hargita megyében. A megye évek óta az utolsó helyezéseken végez az országos szintű összehasonlítások szerint a sikeresen vizsgázók számát tekintve.

Arányaiban kevesen szereznek jogosítványt Hargita megyében
2017. március 10., péntek

Kezdődnek az országos szintű próbavizsgák

A legtöbb nyolcadikos hétfőn találkozik először egy országos szintű megmérettetés tapasztalatával, igaz, még nem élesben, csak próbavizsgát szervez számukra az oktatásügyi minisztérium.

Kezdődnek az országos szintű próbavizsgák
2017. március 10., péntek

Gulag-emléktáblát avatnak Ajnádon

Megáldják a felújított, kilencven éve állított emlékoszlopot és az orosz fogságban életüket vesztett ajnádiak névsorát tartalmazó emléktáblát vasárnap Csíkajnádon.

Gulag-emléktáblát avatnak Ajnádon
Gulag-emléktáblát avatnak Ajnádon
2017. március 10., péntek

Gulag-emléktáblát avatnak Ajnádon

2017. március 10., péntek

Nyílt napokat tartanak a Sapientia csíkszeredai karán

Légy egy napra egyetemista! címmel tart nyílt napokat a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara.

Nyílt napokat tartanak a Sapientia csíkszeredai karán
2017. március 10., péntek

Ahol nem pályáztak, ott elavult az informatikalabor felszereltsége

Több csíki iskola informatikai laboratóriumában is a szükségesnél kevesebb számítógép található. Mivel a következő tanévtől kötelező lesz a informatika  oktatása az ötödik osztálytól, fejtörést okozhat az infrastruktúra előteremtése.

Ahol nem pályáztak, ott elavult az informatikalabor felszereltsége
2017. március 09., csütörtök

Könyvcsomagot kapott Csíkszenttamás

Hiánypótló könyvsorozattal gazdagodott a csíkszenttamási Bálint Vilmos Általános Iskola könyvtára a Magyar Nemzeti Könyvtár támogatásának köszönhetően.

Könyvcsomagot kapott Csíkszenttamás
Könyvcsomagot kapott Csíkszenttamás
2017. március 09., csütörtök

Könyvcsomagot kapott Csíkszenttamás

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM