Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Márton Áron nevét viseli a fenyédi iskola

Jánosi András 2013. május 05., 17:39 utolsó módosítás: 2013. május 05., 17:56

Év eleje óta Márton Áron püspök nevét viseli a fenyédi és a küküllőkeményfalvi általános iskola, vasárnap azonban sor került a névadó ünnepségre is, melyen több mint kétszáz helybéli vett részt.

Fotó: Farkas Antal

Szentmisével kezdődött a rendezvény, amelyet Mátyás Károly főesperes celebrált. Beszédében kihangsúlyozta, hogy nem elég Márton Áron szellemiségében oktatni gyermekeinket, nem elég tudást tudásra halmozni számukra: ugyanakkora fontossággal bír a nevelés, utódaink életre készítése lelkileg is.

A templomból az iskolaudvarra költözött az ünnepség, ahol a Hunyadi László marosvásárhelyi szobrászművész által készített és Lázár Imre öntőmester által az iskolának adományozott, Márton Áront ábrázoló bronzplakettet Bartolf Hedvig, Hargita megye főtanfelügyelője, Bokor Botond, Fenyéd község polgármestere és Pál Zsuzsanna, az iskola igazgatónője leplezte le. A dombormű felfedését követően Tubák László atya, a fenyédi plébános áldotta meg az alkotást.

Bokor Botond szívhez szóló beszédben üdvözölte a jelenlévőket, köszönte meg a névadás folyamatában részt vevők segítségét, és ígéretet tett arra, hogy Márton Áron eszmei és szellemi hagyatékát segíti továbbvinni az általa vezetett községben.

A helyi napközisek – Antal Csilla óvónő vezetésével – előadása követte a beszédeket. A tűző nap sem tudta lohasztani a nézők lelkesedését, hisz nagy érdeklődéssel követték a kicsik után következő, Lukács Anikó tanárnő vezetésével bemutatott, Márton Áron tematikájú zenés-verses előadást. Bevezetőként az egyház énekkarával közösen adtak elő egy dalt. Az előadásokat követően mindenkit meghívtak az iskola osztályaiban megrendezett állófogadásra.

Ványolós István tanfelügyelő kérdésünkre elmondta, hogy véleménye szerint Márton Áron püspök neve kötelezi is a fenyédi iskolát, hogy az oktatók fáradhatatlan munkával vállalják hagyatékát. „Nemzetmentő” püspökünk jelmondatát idézte Ványolós, megemlítve, hogy főleg a nevelésben egyre nagyobb szükség van ilyen hozzáállásra: „Non recuso laborem – Nem futamodom meg a munkától”.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS