Zacher Gábor: lehet használni a digitális eszközöket, ám időkorlátokat kell szabni

Zacher Gábor: lehet használni a digitális eszközöket, ám időkorlátokat kell szabni

Zacher Gábor szerint érdemes úgynevezett digitális detoxikációt alkalmazni, ami azt jelenti, hogy elalvás előtt egyszerűen ne használjunk mobiltelefont

Fotó: László Ildikó

Hétköznapjaink részévé váltak a digitális eszközök, amelyeket egyebek mellett kommunikációra, munkavégzésre, szórakozásra, streamelt filmek nézésére használunk. Ezek azonban különféle kellemetlenségek, betegségek forrásai is lehetnek, így, ha mellőzni nem is tudjuk, bizonyos időkeretek közé kell szorítsuk használatukat – véli Zacher Gábor, aki hétfőn székelyudvarhelyi diákoknak adott elő.

Fülöp-Székely Botond

2023. március 20., 18:552023. március 20., 18:55

Iskolapszichológusokat, hetedik osztályos diákokat és osztályfőnökeiket hívta el a székelyudvarhelyi városháza az intézmény Szent István-termében tartott előadásra, ahol Zacher Gábor magyarországi toxikológus beszélt az internet és a digitális eszközök okozta függőségekről. Az esemény rövid felvezetőjén Zörgő Noémi hivatali szóvivő rámutatott, a meghívott fiatalok már nem is tudják, milyen lehetett világ az okostelefonok, táblagépek és laptopok megjelenése előtt, ezért bízik benne, hogy sokat tanulhatnak az előadótól.

Életforma

Számos kihívást tartogat a világ, ezért néha kell egy kis segítség a fiataloknak, hogy megtalálhassák azt az utat, ami a későbbiekben nagymértékben befolyásolja az életüket – fogalmazta meg az előadása célját Zacher Gábor. Mint mondta, napjainkban már elképzelhetetlen a világ digitális eszközök, illetve az internet nélkül, ha utóbbiról le kell mondanunk egy kis időre, akkor az már az elszigeteltség érzetét kelti sokakban.

Idézet
Aki egy órán át nincs jelen a közösségi médiában, azt halottnak nyilvánítják, és ugye senki nem akar halott lenni.

Éppen ezért folyamatosan online kell lenni, és követni kell a trendeket” – festette le a helyzetet. Sajnos a kábítószerekhez, az alkoholhoz hasonlóan

a digitális eszközök is függőséget okozhatnak,

ám nincs jó recept arra, hogy a gyerekeinknek hány éves kortól biztosítsunk például mobiltelefont. A tendencia azonban rossz irányba mutat, hiszen már vannak szülők, akik egyszerűbb megoldásként odaadják saját okostelefonjukat az akár kétéves gyerekeiknek, akiket ez leköt, így nem is kell különösebben foglalkozniuk velük – így Zacher, aki saját tapasztalatait osztotta meg.

Egy magyarországi felmérés szerint a fiatalok szabadidejük 60–80 százalékában online tevékenységet folytatnak, legyen szó kommunikációról vagy éppen streamelt filmek nézéséről. Az is tény, hogy egyre kevesebben olvasnak, annak bármilyen formájáról is legyen szó. Ennek oka talán az lehet, hogy nem szerettetjük meg a gyerekekkel az olvasást: a számukra érdekes művek helyett egyből a kötelező olvasmányokat adjuk a kezükbe.

Idézet
Az olvasás élménye megmarad, hiszen azt átéled, a filmet pedig csak megnézed

– fogalmazott.

Elalvás előtti mobiltelefon-használat

Munkahelyen, kutatások során, az iskolában a pad alatt, de még elalvás előtt is használjuk a mobiltelefonunkat. Utóbbi ugyanakkor – Zacher szerint – nagyon káros lehet, hiszen ha például ebben az időszakban „beszól” valaki az interneten, akkor annyira felidegesítjük magunkat, hogy még elaludni sem tudunk. Az alváshiány pedig negatív hatással van a másnapi teljesítményünkre. Ilyenkor

érdemes úgynevezett digitális detoxikációt alkalmazni, ami azt jelenti, hogy elalvás előtt egyszerűen ne használjunk mobiltelefont,

inkább olvassunk, hiszen az elősegíti a későbbi pihenést.

Galéria

Számos veszélyt hordoz magában a közösségi média

Fotó: László Ildikó

A szociális média veszélyei

Többmilliárd felhasználója van napjainkban a közösségi médiáknak – ezért is nem lehet kizárni azokat –, ráadásul ez is növekvő tendenciát mutat. Természetesen ebben nagy szerepet játszott a járványhelyzet, ám annak enyhülésével sem javult a helyzet. Egy statisztikai kimutatás szerint

2022-ben naponta átlagosan 147 percet használtuk a szociális médiát, ami nagyon sok idő, hiszen azt más tevékenységektől kell elvonni, például az alvástól

– magyarázta Zacher Gábor.

Egy angol felmérés szerint a hároméves gyerekek 25 százalékának van jelenléte ezen hálózatokon (a 12 évesek esetében ez az arány már 80 százalék), ami a későbbiekben számos eltorzulást eredményezhet a személyiségfejlődésükben.

Noha koránt sincs annyi halálos áldozat, mégis a drogfogyasztáshoz hasonlította a közösségi média használatát a szakember. Ezeken a platformokon azonnali szükségletkielégítést kaphatunk, legyen szó információszerzésről vagy éppen kapcsolatteremtésről.

Galéria

Fotó: László Ildikó

Veszélyt jelent ugyanakkor az úgynevezett lájkvadászat. Ha valaki ugyanis nem kap elegendő kedvelést, az depressziót, mentális problémákat okozhat számára, amik csak évekkel később kerülnek a felszínre. Hasonló gondokat vett fel a cyberbullying is, az online térben elkövetett agresszió.

Idézet
A háló ugyanis nem felejt, minden, ami felkerült oda, az kitörölhetetlenül ott marad. Ezáltal pedig a cyberbullying alapvetően megbélyegezheti egy ember életét

– nyomatékosította a szakember. A statisztika szerint ilyen zaklatások áldozatai a középiskolások 35 százaléka, akik közül a lányok aránya a nagyobb.

Tudni kell azt is, hogy a személyes adataink megosztásával gyakorlatilag szinte megszűnik a magánéletünk, ami számos veszélyt rejteget magában. Azt sem lehet tudni, hogy hányan nézik meg azt a fürdőruhás fényképet, amit mondjuk egy hetedikes lány oszt meg magáról. A fotókat ráadásul átalakíthatják, továbbá visszakereshetők mondjuk egy állásinterjú alkalmával is, hiába állítjuk „privátra” egyes bejegyzéseinket.

Idézet
Jól meg kell gondolni, hogy mi az, amit kiteszel a közösségi hálóra, hiszen az elkísér, és akár a jövődet is befolyásolhatja

– tanácsolta. Zacher arra is felhívta a szülők figyelmét is, hogy ne osszanak meg tartalmakat a gyerekeikről a közösségi médiában, csak ha előtte engedélyt kértek rá tőlük. Felmerülhet ugyanis, hogy néhány év múlva a gyerek nem biztos, hogy látni szeretné azokat nyilvános helyen. Szerinte joga van erről dönteni a fiataloknak.

Betegségeket okozhat

Amerikai kimutatás, ám Zacher szerint a magyar nyelvű régióra is vonatkoztatható, hogy a fiatalok nagy százaléka kevesebb időt tölt kapcsolatai fizikai ápolásával, hiszen annak jó részét online valósítják meg. Keveset is randiznak, sőt

vannak, akik inkább az úgynevezett cyberszexet alkalmazzák.

A Z generáció több mint 30 százaléka magányos, mivel a kapcsolataik jelentős százalékával sohasem fognak a való életben találkozni. Ebből következik, hogy bárkinek kiadhatják magukat, sokszor pedig ők maguk is elhiszik az általuk megfogalmazott hazugságokat. Ez viszont komoly személyiségfejlődési zavarokat eredményez.

Galéria

Fotó: László Ildikó

Újfajta kórképek jelentek meg a mobiltelefon általános használatát követően. Ilyen például a sleep texting, amikor valaki alvás közben használja a közösségi médiát, és úgy küld üzenetet, aminek a tartalmára nem is emlékezik.

A snapchat dysmorphia lényege, hogy a különböző korrekciós filterek használatát követően már nem vagyunk megelégedve saját magunkkal, ezért úgy érezzük, hogy olyanná kell alakulnunk, amilyenné a programmal változhatunk. Emiatt jelentősen megnőtt a fiataloknál a bőrgyógyászati és plasztikai beavatkozások száma.

A zoom dysmorphia a járványidőszakban terjedt el, amikor az otthonról dolgozó emberek többet látták magukat a képernyőn, ezért egyre több testi hibát véltek felfedezni magukon.

Lehet használni a táblagépet, a mobiltelefont, ám azt egy előre meghatározott időkeretbe kell helyezni

– összegzett a szakember, hozzátéve, hogy a keretrendszert minél fiatalabb korban kell megszabni, hiszen akkor könnyebb hozzászokni. Szerinte érdemes használni összegző programokat, amelyek mérik, mennyi időt töltöttünk el bizonyos applikációkban, hiszen azok jó tükrök lehetnek számunkra. Noha bebizonyosodott már, hogy nem igazán tudunk a digitális eszközök nélkül élni, időnként érdemes digitális detoxikációt tartani, hiszen így javulhat az összpontosító képességünk, kreativitásunk és a megnyugvásunk minősége is.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. december 05., kedd

Felkapcsolták az ünnepi fényeket, elindult a Mikulás-busz Marosvásárhelyen

A hagyományoknak megfelelően december ötödikén este kapcsolták fel a díszvilágítást Marosvásárhelyen és idén fényjátékokkal is elkápráztatták a város főterén levő kicsiket és nagyokat. A karácsonyig tartó vásár megnyílt, a Mikulás-busz is elindult.

Felkapcsolták az ünnepi fényeket, elindult a Mikulás-busz Marosvásárhelyen
2023. december 05., kedd

Hintón érkezett Zabolára a Mikulás

A Kovászna megyei Zabolán 433 gyermek várta a Mikulást. Szánját ezúttal északon hagyta, és Mikes-ménes kényelmes hintóján érkezett.

Hintón érkezett Zabolára a Mikulás
Hintón érkezett Zabolára a Mikulás
2023. december 05., kedd

Hintón érkezett Zabolára a Mikulás

2023. december 05., kedd

Örömkönnyet hullatott az is, aki kapott és az is, aki adott

Zenés-verses műsorral és cipősdoboznyi ajándékkal lepték meg a Gyulafehérvári Caritas csíksomlyói védett idősotthonának lakóit a csíkszeredai Márton Áron Tehetséggondozó Központ diákjai kedden délután. Megható élmény volt mindannyiuk számára.

Örömkönnyet hullatott az is, aki kapott és az is, aki adott
2023. december 05., kedd

Százötven méter megtétele helyett online jelentkezett be a gyergyószentmiklósi polgármester a tanácsülésre

Hiába került másodszor is a gyergyószentmiklósi képviselő-testület elé az önkormányzati tisztségjegyzék módosításáról szóló tervezet, a polgármester javaslata ezúttal sem kapott elegendő számú támogató szavazatot.

Százötven méter megtétele helyett online jelentkezett be a gyergyószentmiklósi polgármester a tanácsülésre
2023. december 05., kedd

Mégsem legenda a csodaszarvas, Kommandón meg is mutatta magát

Kisebb csodának lehettek tanúi hétfőn a kommandóiak: egy gyönyörű szarvas fényes nappal sétált be a településre.

Mégsem legenda a csodaszarvas, Kommandón meg is mutatta magát
2023. december 05., kedd

Személyautó és mikrobusz ütközött, négyen sérültek meg

Két jármű ütközött össze Nyárádmagyaróson kedden délután, a balesetben több személy is megsérült. A hatóságiak forgalomkorlátozást vezettek be az érintett útszakaszon.

Személyautó és mikrobusz ütközött, négyen sérültek meg
2023. december 05., kedd

Soha többé ne fordulhasson elő ilyen eset

A Márton Áron Főgimnáziumhoz köthető szexuális zaklatási ügy kivizsgálása már nem a tanfelügyelőség hatásköre. Ettől függetlenül céljuk olyan szűrőket beépíteni, amelyek azonnal „sípolnak”, ha a jövőben szexuális visszaélés gyanúja merülne fel.

Soha többé ne fordulhasson elő ilyen eset
2023. december 05., kedd

Melléképület gyulladt ki Csíkszereda határában

Tűz ütött ki egy melléképületben Csíkszereda határában kedden kora délután.

Melléképület gyulladt ki Csíkszereda határában
2023. december 05., kedd

Rendhagyó karácsonyfa borzolja a kedélyeket

Kézzel kötött sálakból összeállított karácsonyfa díszíti keddtől Marosvásárhely főterét. A cseppet sem hagyományos fa sok reakciót váltott ki; negatívat és pozitívat egyaránt.

Rendhagyó karácsonyfa borzolja a kedélyeket
2023. december 05., kedd

December 5. fájó emléke

A 2004. decemberi népszavazásra emlékezett Potápi Árpád János és Szili Katalin. Akkor a választójoggal rendelkezők 37 százaléka voksolt, akiknek az 51 százaléka a kettős állampolgárság mellett szavazott, de ez nem volt elég az érvényességhez.

December 5. fájó emléke
December 5. fájó emléke
2023. december 05., kedd

December 5. fájó emléke

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM