Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Hármas ünnepet ültek Oroszhegyen

Molnár Melinda 2013. augusztus 15., 18:43 utolsó módosítás: 2013. augusztus 15., 18:53

A Nagyboldogasszony védelmébe ajánlott istenháza búcsújára összesereglett nagyszámú zarándoknép együtt adott hálát a közelmúltban felújított templombelsőért, a közadakozásból építtetett orgonáért, és imádsággal kíséri annak a szentmise keretében megáldott kovásznak az útját, amellyel Pécsváradon megsütik a nemzet kenyerét.

Fotó: Thomas Campean

A megújult oroszhegyi templomba felényi búcsús, ha befért, de a jó hangosításnak köszönhetően a kertben és azon kívül is követhető volt a szentmise. A szertartás első perceiben hallgatott a virágfüzérekkel feldíszített templomi hangszer. Az ünnepélyes bevonulást és az áldáskérelmet Vass Lajos kántor vezényletével a Mihály Deák Vegyeskar éneke kísérte. A főcelebráns, Csató Béla, pápai káplán, tb. kanonok, csíkszentkirályi plébános bevezető gondolatában kifejtette: az újjá varázsolt templomban a liturgikus ünneplést szebbé tevő orgona hangja mellett úgy énekelhetünk új éneket, ha helyes életet élünk és teljesítjük Jézus parancsát. Amint Ő szeretett minket, úgy szeressük egymást.

A székelyudvarhelyi Papp Zoltán ismertette a két manuálos, pedálos, 17 regiszteres, 809 sípot számláló hangszert: leghosszabb sípja 3 méteres, a legrövidebb 2 centiméter. Az egyházközség vezetőségével és az egyháztanács együttműködésével az orgona külső bútorzatát a templom stílusához, hangját annak méreteihez és akusztikájához tervezték. Az orgona hangszíneit Pap Attila mutatta be. Elhangzott: Nicolaus Bruhns E-moll preludiuma, J. S. Bach C-moll prelúdiuma és fúgája valamint L. Lefébure-Wély Sortie című műve.

Az orgona kísérte a továbbiakban a szentmise énekeit. A Szűzanya elszenderedésének és egyben Magyarországnak Mária oltalmába ajánlásának emléknapján az ünnep szónoka homiliájában emlékezetett: élete során az embernek fel kell használnia mindazt, amivel a Lélek által Isten megáldotta az értelmét, akaratát és érzelmi életét. Majd a Szűzanya hittitkait vonatkoztatta életeseményeikre, arra biztatva az ünneplőket: legyünk munkatársai az isteni műnek.

Oroszhegyi áldott kovász a nemzet kenyeréhez

A továbbiakban Sebestyén Domokos helyi plébános elmondta: a magyarok kenyere jótékonysági akció során idén 77 tonna liszt gyűlt össze a Kárpát-medence és Európa más, magyarok lakta településeiről,  amelyet augusztus 17-én, a mohácsi Szent Miklós Vízimalomnál, az Összeöntés ünnepét követően őrölnek meg. A liszt nagyobb részét Böjte Csaba ferences szerzetes gyermekintézményeinek ajánlják fel. A másik részéből Pécsváradon sütik meg a nemzet kenyerét, illetve azt az ötezer kis cipót, amelyet Pécsett osztanak szét augusztus 20-án. Mint ismeretes, ehhez a kovászt Oroszhegyről viszik.

A Vidéki Pékség képviseltében Boldizsár Melinda, valamint a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Oroszhegyen működő Tamási György Szeretetotthonának vezetője, Mihály Anna vitte oltár elé a kelesztő teknőnyi kovászt és elhangzott Kányádi Sándor Nagyanyó-kenyér című verse. Az áldó szertartást végző Csató Béla pápai káplán kérte: sok-sok kenyér süljön. A testvéreknek szétosztandó betevő falat, mint Jézus csodálatos kenyérszaporítása után – váljék lelki táplálékká. Hogy minden magyar érezze meg: egymásért kell élnünk és dolgoznunk. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekei és nevelői juttatják el a kovászt Pécsre: az autóbusznyi küldöttség így szeretné kifejezni köszönetét az alapítványnak juttatandó lisztadományért.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS