Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Polgármesterek, akik nem vállalnak újabb mandátumot

Fülöp-Székely Botond 2020. február 28., 15:54
HIRDETÉS

Nem szeretné folytatni a községvezetői munkát az idei önkormányzati választások után Csíkszentmárton és Madéfalva polgármestere. Udvarhelyszéken a siménfalvi, az oklándi és a parajdi polgármester jelezte, hogy nem vállal újabb mandátumot. Döntésük okairól, illetve jövőbeli terveikről faggattuk a községvezetőket.

Polgármesterek, akik nem vállalnak újabb mandátumot
galéria
Biztos a váltás két csíki és három udvarhelyszéki község élén. Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Az RMDSZ jelöltjeinek nevesítésekor vált világossá, hogy két jelenlegi csíki községvezető nem kívánja a továbbiakban jelöltetni magát a polgármesteri tisztségre. Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere csak önkormányzati képviselőnek jelentkezett, Csibi József madéfalvi községvezető pedig sem polgármesterként, sem az önkormányzatban nem szeretne tovább tevékenykedni.

Gergely András. Archív Fotó: Kristó Róbert

Gergely András 1992 óta négyéves megszakítással tölti be a polgármesteri tisztséget Csíkszentmártonban, először 27 évesen választották községvezetőnek,

nemsokára hatodik mandátumát fejezi be, amely egyben az utolsó is.

Kérdésünkre azt mondta, nyugalomra vágyik, és úgy gondolja, elég volt az a 24 év, amit polgármesterként töltött a község élén. „Ennyi esztendő bőven elég egy ember életéből ilyen tisztségben.

Nem most döntöttem el, hanem már a mandátum elején, hogy ez lesz az utolsó, csak akkor senkit nem érdekelt”

– emlékeztetett a polgármester. Gergely András esetében az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) 2018-ban összeférhetetlenséget állapított meg, a jelentés szerint 2012 júniusa és 2015 decemberének vége között polgármesteri mandátumának betöltésével egyidejűleg az elöljáró biztosítási ügynöki tevékenységről szóló szerződéssel is rendelkezett, ezáltal megszegve a 2003-ból származó 161-es számú törvény előírásait.

HIRDETÉS

A polgármester a Marosvásárhelyi Ítélőtáblán kérte a megállapítás érvénytelenítését, és miután keresetét elutasították, a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszékhez fellebbezett. Ott viszont még nem tűzték napirendre az ügy tárgyalását. Kérdésünkre azt mondta, nem emiatt döntött a visszalépés mellett.

„Ha opportunista (haszonleső, törekvő) lennék, jelöltettem volna magam, mert messze van még a tárgyalása” – tette hozzá. Önkormányzati képviselőnek ugyan jelentkezett Gergely András, de mint megtudtuk, nincs meggyőződve arról, hogy négy évig fog tevékenykedni a testületben, inkább az elején szeretné segíteni a munkát.

Visszatérhet Szentes Csaba

Csibi József 2017 júniusában, időközi választás nyomán foglalhatta el a polgármesteri széket Madéfalván, miután a 2016-ban újraválasztott Szentes Csaba községvezetői mandátuma összeférhetetlenség miatt megszűnt. Az ANI szerint megsértette a már említett 161-es törvény előírásait, amelynek értelmében a polgármester nem rendelkezhet olyan engedéllyel, amely magánszemélyként kereskedelmi tevékenységre is feljogosítja (PFA).

Csibi József és Szentes Csaba. Archív Fotó: Pinti Attila

Szentest, aki elmondása szerint az engedély alapján mezőgazdasági tevékenységet folytatott, akkor három évre tiltották el választott köztisztség betöltésétől, ez az idő közben lejárt. Ő akkor sem zárta ki, hogy visszatér a község élére, erre most nagy az esélye, mert az RMDSZ részéről ő az egyetlen polgármesterjelölt.

Csibi József önkormányzati képviselő sem szeretne lenni,

kérdésünkre azt mondta, a szövetség helyi küldötteinek tanácsa megújult, kibővült, és a jövendőbeli terveket is megvitatták. Ennek eredményeképpen ő továbbra is a közügyek mentén folytatná a munkát, de nem mint választott tisztségviselő, hanem különböző projektek irányítójaként.

Ideje megpihenni a hetvenedik évhez közel

A helyi RMDSZ alapító tagja volt, 2004-től pedig Parajd polgármestereként tevékenykedett a hamarosan 70. életévét betöltő Bokor Sándor, aki úgy döntött, hogy nem indul újabb mandátumért a három hónap múlva megtartandó helyhatósági választásokon. Mint mondta, mindig szerette a „pörgős” közösségi munkát, ezért is volt nehéz meghoznia döntését, de úgy érzi, ideje megpihennie és családja körében élveznie nyugdíjas éveit.

Bokor Sándor. Archív Fotó: Pál Árpád

Mindemellett azt is fontosnak tartja, hogy helyét egy fiatalabb vegye át. Kijelentette, boldog embernek tekinti magát az elért eredményeiért, de személyiségéből fakadóan sokszor nem volt elégedett önmagával munkája során. „Persze

nem vonulok vissza teljesen a közéletből, az udvarhelyszéki RMDSZ tagjaként továbbra is kamatoztatni szeretném tapasztalataimat, amelyeket majdani utódommal is szívesen megosztok.

A község kasszáját nem hagyom üresen, jelenleg 15 millió lejes költségvetésből gazdálkodhatnak, és további 25 millió lejre vannak nyertes pályázataink” – közölte.

Gyümölcsfákat ültetne

Péter Zoltán siménfalvi polgármester szintén nem vállal újabb mandátumot, mivel negyvennégy évnyi munka – amiből húsz évet állt a közösség élén – után nyugdíjba szeretne vonulni. Úgy érzi, községvezetőként becsületesen végezte munkáját, mindent megtett, amit lehetett, de most már ideje, hogy családjára és magánéletére helyezze a hangsúlyt.

Péter Zoltán. Archív Fotó: Pál Árpád

Azt tervezi, hogy őshonos gyümölcsfákat fog ültetni, és ezzel megpróbálja megmenteni az eltűnőben lévő fajokat. Kijelentette,

nehéz munka vár az utódjára, hiszen nem egyszerű tizennégy településért dolgozni, főleg hogy többségük gazdaságilag is rossz helyzetben van.

Persze ennek ellenére felajánlotta, hogy szívesen megosztja ismereteit a következő polgármesterrel.

Átadja a stafétát

Már tavaly tavasszal nyugdíjazták Cseke Miklós oklándi polgármestert, aki úgy érzi, számtalan évnyi tanácsosi, húszéves polgármesteri és négyéves alpolgármesteri szolgálat után ideje megpihenni. Ezért nem indul a közelgő helyhatósági választásokon.

Cseke Miklós. Archív Fotó: Barabás Ákos

Mint mondta, már négy évvel ezelőtt is gondolkodott azon, hogy abbahagyja hivatását, ám akkor szövetségi társainak sikerült rábeszélniük egy újabb mandátum vállalására. Most azonban határozottan eldöntötte, hogy ideje átadni a stafétát a fiatalabb generációnak.

A fiatalokat előre kell engedni, becsülettel félre kell állni

– jelentette ki. Rámutatott, az RMDSZ a jelenlegi alpolgármestert fogja jelölni a polgármesteri tisztségbe, akivel ő is számtalan évig dolgozott együtt, így megbízik benne. Cseke Miklós nyugdíjas éveiben állatait fogja gondozni, és meglátogatja azon barátait, akiket a község testvértelepülési kapcsolatai révén ismert meg.

2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS