Összesítettük, mennyi lélegeztetőgép áll rendelkezésre Székelyföldön

Összesítettük, mennyi lélegeztetőgép áll rendelkezésre Székelyföldön

Infografika: Tóth Szilárd

Székelyföld viszonylag jól áll a lélegeztetőgépek számát tekintve: a csíkszeredai kórházban tizenkilenc, a gyergyószentmiklósiban négy, a székelyudvarhelyiben hat, a marosvásárhelyi nagykórházban 77, a sepsiszentgyörgyiben pedig tizenegy áll rendelkezésre baj esetén. Ez a kórházi eszköz azért fontos, mert a koronavírus-fertőzés adott esetben tüdőgyulladást okozhat, a súlyos állapotú betegek közül többet is lélegeztetőgépre kell kapcsolni.

Székelyhon

2020. március 20., 22:152020. március 20., 22:15

A koronavírus-fertőzések megelőzése és az esetleges fertőzöttek ellátása érdekében a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban már eddig is számos intézkedést léptettek életbe – tájékoztatott érdeklődésünkre Kiss Edit kórházszóvivő. Teljesen beszüntették például a beteglátogatást a páciensek és a személyzet védelme érdekében. Csökkentették a krónikus esetek beutalását is, az onkológiai osztály kivételével. A kezelőorvos vagy főorvosok döntése alapján későbbre hívják vissza azokat a betegeket, akiknél ez lehetséges.

A járóbeteg-rendelők továbbra is működnek, azonban a zsúfoltság megelőzése érdekében átszervezték a kórház főépületében működő járóbeteg-rendelőintézetbe a bejárást. A bejáratot áthelyezték hátra, a laboratórium irányába, és egy kórházi alkalmazott irányításával, az előjegyzések alapján engedik be a pácienseket.

Csíkszereda: 19 lélegeztetőgép

Szintén a megelőzési intézkedések része, hogy külön bejáratot és vizsgálati felületet jelöltek ki a lázas betegek számára, a lázasan érkező felnőtteket és gyerekeket más-más helyre irányítják, és a vizsgálat után, ha szükséges, a kórház fertőző betegségeket kezelő osztályára szállítják. Utóbbi osztályon

elkülönítettek egy felületet (egyelőre két kórtermet) a koronavírusos betegek, illetve koronavírus-fertőzés gyanújával érkezők számára.

Ezt külön bejáraton lehet megközelíteni. Az ott dolgozóknak rendelkezésükre áll a megfelelő mennyiségű felszerelés a védekezéshez és a mintavételhez. A rendelkezések szerint azonban

a súlyos koronavírusos eseteket nem a csíkszeredai kórházban fogják kezelni, hanem az erre kialakított központokba szállítják át őket.

A sürgős koronavírusos vagy gyanús esetek ellátására ettől eltekintve kialakítottak egy intenzív terápiás kórtermet, amely a többitől elkülöníthető, külön bejáraton közelíthető meg.

Szintén kedvező, hogy a lélegeztetőgépek terén jól áll a kórház: az előző évek beruházásainak köszönhetően 19 ilyen géppel rendelkeznek. Az egészségügyi minisztérium továbbá azt ígérte, hogy a központi szinten beszerzésre kerülő gépekből a megyei kórházak is részesülnek majd. 

Gyergyószentmiklós: négy lélegeztetőgép

A gyergyószentmiklósi kórház járóbeteg-osztályára már napok óta csakis előzetes programálás után léphettek be a különböző panaszokkal jelentkezők. A háziorvosi küldőpapír nem elég a belépéshez. Naponta 120–150 személyt láttak így el, plusz a sürgősségi eseteket, amelyeket természetesen előnyben részesítettek. A kórház udvarán egy sátor várja azokat, akik a koronavírus-fertőzés tüneteihez hasonló panaszokkal jelentkeznek. Akiknél az orvosok szerint ez a gyanú felmerül, azoknak a főépülettől távol álló fertőző betegségek osztályán alakítottak ki egy elkülönített részt, ahol a teszteket elvégzik.

A kórházban négy lélegeztetőgép és az intenzív osztályon nyolc ágy segítheti a gyógyulást – tudtuk meg Ferenczy István igazgatótól.

Sepsiszentgyörgy: 11 gép

A sepsiszentgyörgyi kórház vezetősége több forgatókönyvet is kidolgozott arra az esetre, ha a fertőzésgyanús vagy igazoltan koronavírussal fertőzött betegeket már nem tudják fogadni a hat országos központban. Első lépésben a fertőző betegségek osztályán, egy különálló épületben látják majd el ezeket a pácienseket. Ez azzal is jár, hogy ebben az épületben már a héten berendeznek egy második intenzív terápiás osztályt, ahol majd csak a koronavírus-fertőzötteket kezelik. A további lépésekben bevonják a régi kórházépületet és utolsóként a főépületet.

Kovászna megyében 13 intenzív terápiás szakorvos dolgozik, nekik kell szükség esetén két ügyeletvonalat biztosítaniuk.

A sepsiszentgyörgyi kórházban jelenleg tizenegy lélegeztetőgép van, még további hármat kaphatnak a kisvárosi kórházakból: kettőt Kézdivásárhelyről, egyet Barótról.

Székelyudvarhely: 6 +10

A székelyudvarhelyi kórháznak 6 lélegeztetőgépe van, illetve további 10 olyan speciális gép, amelyek altatógépek, de átalakíthatók lélegeztető gépekké, közölte kérésünkre Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának Krízismenedzsment Munkacsoportja. A szakemberek több szcenáriót (forgatókönyvet) is megvizsgáltak a koronavírus-fertőzés udvarhelyszéki elterjedésére vonatkozóan. Trendvizsgálatoknál a kínai, azon belül a Vuhan tartományi, azt követően az olaszországi és azon belül a lombardiai megbetegedések számát és arányát vették figyelembe. Az elvégzett számítások alapján,

amennyiben az eddigi statisztikai átlagok szerint fog lezajlani a fertőzés Udvarhelyszéken is – tehát nem válik a térség gócponttá –, előreláthatóan 150–200 személy közé tehető az udvarhelyszéki fertőzöttek száma.

„Ez egybeesik a romániai hatóságok számításaival, miszerint Romániában a borúlátó számítások szerint 20 ezer fertőzött személynél fog tetőzni a járvány. Ez utóbbi aránnyal számolva Udvarhelyszéken mintegy 127 fertőzöttel számolhatunk, hangsúlyozzuk, ha nem válunk gócponttá” – fejtik ki.

A súlyos állapotú koronavírusos betegek közül többet is lélegeztetőgépre kell kapcsolni. Képünk illusztráció

Fotó: 123RF

A koronavírusos megbetegedésekre jellemző 20 százalékos kórházi ellátásra szoruló arányt, illetve a 10 százalékos intenzív ellátást igénylő arányt figyelembe véve, a székelyudvarhelyi városi kórház kielégítő számú elkülöníthető kórházi ággyal és intenzív ellátást biztosító géppel rendelkezik, állapította meg a munkacsoport.

Vélhetően nem a városi kórházaknak lesz kiemelt szerepük ezen a területen, mindezek mellett a székelyudvarhelyi kórházat is készítik az esetleges fertőzöttek kezelésére.

A városvezetés és a munkacsoport továbbra is kiemelten fontosnak tartja a megelőzést: a megfelelő kórházi ellátást azonban csak az esetben tudja biztosítani a városi kórház, amennyiben a lakosság szigorúan betartja a hatóságok felhívásait, megpróbál otthon maradni, ezáltal megelőzve a járvány jóval szélesebb elterjedését.

„Mivel a járvány terjedéséről és hatásairól csak felületes információkkal rendelkezünk, az egyik fő feladatunk, hogy további beszerzéseket eszközöljünk a kórház számára. Ezen területen komoly munka folyik, hisz a világjárvány egyik következménye, hogy nehezen érhetők el a szükséges berendezések és kellékek” – közölték. Amint Zörgő Noémi sajtószóvivőtől megtudtuk:

a közösségi összefogás egyik példája az a székelyudvarhelyi közismert vállalkozó, aki neve elhallgatását kérve, magánemberként 100 ezer eurót ajánlott fel egészségügyi berendezések beszerzésére.

Lukács Antal kórházigazgatótól tudjuk azt, hogy az intézmény nevében még a szükségállapot kihirdetése előtt rendelt külföldről több lélegeztetőgépet, ezek remélhetőleg a jövő héten érkeznek meg Székelyudvarhelyre.

Marosvásárhelyen több gép van, még több lesz

A Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórházban jelenleg 77 lélegeztetőgép van – tudtuk meg az intézmény sajtószóvivőjétől, Mariana Negoițătól. Azt is elmondta, hogy a megyei sürgősségi bizottság igényelt még az egészségügyi minisztériumtól mobil lélegeztetőgépeket is. De ezek számát nem tudta megmondani, mivel ezt a bizottság kérte és küldte tovább a szaktárcának.

A Maros megyei tanács húsz lélegeztetőgép és más, életmentő eszközök beszerzéséhez szükséges pénzösszeget hagyott jóvá a héten tartott rendkívüli ülésén. Mint Lukács Katalintól, a megyei tanács sajtószóvivőjétől megtudtuk, a megyei kórház egyszerűsített eljárás keretében fogja megvásárolni a gépeket, de

mivel világviszonylatban nagy a rendelések száma, nem tudni, hogy mikorra fognak megérkezni.

Most is van a marosvásárhelyi megyei kórháznak pár lélegeztetőgépe, de a pontos számot a sajtószóvivő nem tudta megmondani.

Marosvásárhelyen több nagy magánkórház is működik, ahol szinten vannak korszerű, a beteg légzését segítő, életmentő gépek. Tudomásunk szerint ezek összesítése nem történt meg, és csak rendkívüli esetben, a szükségállapotra hivatkozva lehetne ezeket is az állami kórházakban használni.

Marosvásárhelyen Péter Ferenc, a Maros megyei tanács elnöke és Mara Toganel prefektus

már arról is egyeztettek, hogy hova lehetne szükség esetén egy moduláris kórházat felhúzni.

Az első egyeztetésen elhangzott, hogy a megyeszékhelyi 1-es számú Fertőző Betegségek Klinikájának udvarán lenne erre hely. Jelenleg is itt kezelik azokat, akik koronavírus-fertőzés gyanúsak. Az elkövetkező napokban tervezőkkel, építészekkel egyeztetnek a helyszínen a megvalósítási lehetőségekről. Majd az egészségügyi minisztériumhoz is felterjesztik, a kimondottan koronavírus betegek kezelésére létrehozandó kórház tervét.

5 hozzászólás
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 181. szám
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 181. szám

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 29., kedd

Több ezer csíkszeredai szavazott már az országgyűlési választásokon

A magyar országgyűlési választások levélszavazási eljárásában nyújtanak segítséget a csíkszeredai Magyar Ügyek Házában – a választópolgárokat reggel 8 és este 8 óra között fogadják.

Több ezer csíkszeredai szavazott már az országgyűlési választásokon
2022. március 29., kedd

A volt ipari területet megtisztítják, új rendeltetést kaphat  

A sokadik hasznosítási ötlet megvalósítására készül az általa több éve megvásárolt egykori csíkszeredai iparvállalatok, a Hamerock (korábban IPICCF) és az UMTCF romos területét és megmaradt ingatlanjait birtokló tulajdonos.

 

A volt ipari területet megtisztítják, új rendeltetést kaphat   
2022. március 29., kedd

Távolságtartási végzés volt ellene, ismeretlen helyre kényszerítette volt élettársát

Távolságtartási végzés volt kiadva ellene, mégis arra kényszerítette volt élettársát egy férfi Marosvásárhelyen, hogy maradjon az autóban, majd ismeretlen helyre vitte. A rendőrség hivatalból indított vizsgálatot az ügyben egy szemtanú vallomása alapján.

Távolságtartási végzés volt ellene, ismeretlen helyre kényszerítette volt élettársát
2022. március 29., kedd

Van igény az ingyen osztott gyümölcsfacsemetékre

A napokban vehetik át a gyergyóalfalvi lakosok az önkormányzat által a rendelkezésre bocsátott csemetéket a gyümölcsfaprogram részeként. A térségre jellemző gyümölcsfák megőrzésére irányuló kezdeményezés iránt nagy az érdeklődés.

Van igény az ingyen osztott gyümölcsfacsemetékre
2022. március 29., kedd

Kezdődik a beiratkozás az előkészítő osztályokba

Megjelent a módszertan, hétfőtől nyilvánosak kell legyenek a körzetek, valamint az iskolák sajátos szempontjai is, április 11-én pedig kezdődik a tényleges iratkozás az előkészítő osztályokba.

Kezdődik a beiratkozás az előkészítő osztályokba
2022. március 29., kedd

Lombtalanítás és elektronikai hulladékgyűjtés Székelyudvarhelyen

Április 4–8. között tartják Székelyudvarhelyen a tavaszi lombtalanítást. Az akciót megelőzően, április 2-án elektromoshulladék-gyűjtés is lesz a város több pontján – derül ki a polgármesteri hivatal közleményéből.

Lombtalanítás és elektronikai hulladékgyűjtés Székelyudvarhelyen
2022. március 29., kedd

A gazdák közel harmada már benyújtotta a támogatásigénylést, de nem mindenki fogja megkapni

Hargita megyében a gazdáknak közel a harmada már leadta a mezőgazdasági támogatásokra vonatkozó igénylést a megyei mezőgazdasági kifizetési és intervenciós ügynökséghez.

A gazdák közel harmada már benyújtotta a támogatásigénylést, de nem mindenki fogja megkapni
2022. március 29., kedd

Reagált a műtrágyagyár a „gázvádakra”

Közleményben reagált a marosvásárhelyi Azomureș vegyipari kombinát azon vádakra, miszerint kereskedett a számára tavaly biztosított gázmennyiséggel.

Reagált a műtrágyagyár a „gázvádakra”
2022. március 28., hétfő

Csütörtökig lehet még kedvezményesen adót fizetni

Március 31-ig élhetnek a tíz százalékos kedvezménnyel azok, akik egész évre kifizetik a helyi adókat és illetékeket. A fent említett időpont után már késedelmi kamatot is felszámolnak az első félévi adók után.

Csütörtökig lehet még kedvezményesen adót fizetni
2022. március 28., hétfő

Hitelt vesz fel Kovászna Megye Tanácsa

Hitelkerete növeléséről döntött Kovászna Megye Tanácsa, mert megemelkedtek a beruházások költségei. Már korábban jóváhagyták a hitelkeret leszerződését, hogy a lebonyolítás alatt lévő uniós pályázatok önrészét biztosítani tudják.

Hitelt vesz fel Kovászna Megye Tanácsa
Hitelt vesz fel Kovászna Megye Tanácsa
2022. március 28., hétfő

Hitelt vesz fel Kovászna Megye Tanácsa

Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM