Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Nem lesz egyszerű kiépíteni az ivóvíz- és szennyvízrendszert Büdösfürdőn

Kovács Attila 2018. május 13., 11:26 utolsó módosítás: 2018. május 13., 20:02

Egyre sürgetőbbé válik Büdösfürdő víz- és szennyvízhálózatának kiépítése, amelyre most keresik a megoldást az illetékesek. Európai uniós pályázati támogatásra nincs esély, a Hargita megyei tanács Kisvíz programja nyújthat segítséget, ehhez társulniuk kell a helyi és megyei önkormányzatoknak.

Nem lesz egyszerű kiépíteni az ivóvíz- és szennyvízrendszert Büdösfürdőn
galéria
Büdösfürdőn sok a fogyasztó, de kevés a víz. Változásra van szükség Fotó: Farkas Tamás

Folyamatosan fejlődő település képét mutatja Büdösfürdő az odalátogatók számára, akik már könnyen, aszfaltúton juthatnak fel a Dél-Hargita egyetlen hegyi üdülőhelyére. Épülnek az új házak, jelentős a turistaforgalom, de hiányzik a megfelelő ivóvíz- és szennyvízhálózat. Noha régóta van vízvezeték, amelyet időközben bővítettek, ez korántsem biztosítja a szükséges vízellátást, és az ott épült házak jelentős részéhez el sem jut. Legutóbb 2012-ben kezdeményezte és valósította meg a Büdösfürdő Alapítvány egy új vízvezeték lefektetését a csíkszentkirályi területen, akkor négyszáz házhoz juttatva el a vizet – a munkálatot közadakozásból kezdték el, és akkor 26 ezer lejbe került.

A közeli hegytetőn eredő Köves-patak forrását fogták be, ennek közelében egy 3000 literes tartályt is elhelyeztek.

Akkor a szárazság okozta vízhiány miatti kényszerhelyzetben kellett lépni, most ez visszatérni látszik. A vezetékekbe került víz, mivel a hálózatnak nincs engedélyezett működtetője, és hiányzott a vízminőség ellenőrzése, nem kapta meg az ivóvíz-minősítést. Az elmúlt években a közterületen felszerelt csapok is eltűntek, és

nyáron, a csúcsfogyasztás időszakában a víznyomás helyenként jelentősen lecsökken, mivel új házak is épültek, és egyre több a fogyasztó.

Mivel Büdösfürdő részben Csíkszentkirály, részben pedig Csíkszentimre közigazgatási területéhez tartozik, a két község vezetői közös megoldást szeretnének az ivóvíz- és szennyvízhálózat kiépítésére, de ez nem tűnik egyszerűnek.

Büdösfürdő, noha több mint ezer házzal rendelkezik, nem számít állandó lakosokkal rendelkező településnek – ez viszont teljesen kizárja az európai uniós, illetve más, vidékfejlesztési pályázati támogatások igénylésének lehetőségét.

Kencse Előd csíkszentimrei polgármester szerint az állandó lakosok száma kizáró feltétel ezeknél az infrastruktúra-fejlesztési pályázatoknál, így hiába követték a kiírásokat, nem lehet ebbe az irányba elindulni. Székely Ernő, Csíkszentkirály polgármestere úgy látja, a meglévő vízhálózat gazda nélkül maradt, ugyanakkor nagy beruházásra volna szükség ahhoz, hogy a törvény előírásainak megfelelő víz- és csatornahálózatot lehessen létrehozni és működtetni.

Mint elmondta, a fejlesztési elképzelések Büdösfürdő esetében a Hargita megyei önkormányzat által létrehozott Kisvíz program támogatásával valósulhatnak meg, ehhez a megyei tanáccsal partnerségi megállapodást kell kötni. „Ha találunk egy olyan forrást, ahonnan befognánk a vizet, az sokkal könnyebb volna, mert le lehet zárni, szigetelni, de amikor patakból kell kivenni, ott az eső, az állatok, a fakitermelés mind szennyezést jelent” – ismertette Székely Ernő, aki azt mondta, jövőben kellene megtenni az első lépéseket. A két község közösen képzeli el a büdösfürdői fejlesztéseket – ezt mindkét elöljáró megerősítette.

A Kisvíz programról

A Hargita megyei önkormányzat Kisvíz programja tíz éve, 2008-ban indult el, célja az elszigetelt kistelepülések infrastruktúrájának fejlesztése korszerű, egyszerű és olcsón működtethető közműrendszerek kiépítésével. A program támogatásával, amely a megyei és helyi önkormányzatok partnerségét, és a költségek megosztását feltételezi, mostanig főként Udvarhelyszék kisebb településein épültek ivóvízrendszerek.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat