Közpénzen utazni jó – tudják ezt Hargita Megye Tanácsánál is

Közpénzen utazni jó – tudják ezt Hargita Megye Tanácsánál is

Hargita Megye Tanácsának különböző küldöttségei 2017 és 2022 között 374 alkalommal utaztak külföldre

Fotó: Pinti Attila

Hargita Megye Tanácsának különböző küldöttségei 2017 és 2022 között 374 alkalommal utaztak külföldre; 24 országban jártak; a 374 utazáson több mint ezer közalkalmazott vett részt; a 374 „kiruccanás” több mint 6000 napot jelent – derült ki abból az adathalmazból, amit csak per útján sikerült kikérnie egy képviselőnek.

Kozán István

2023. október 24., 21:162023. október 24., 21:16

2023. október 26., 18:572023. október 26., 18:57

Talán maga Rákossy Botond József megyei tanácsos sem gondolta, hogy közérdekű adatigényléséhez a bírósághoz kell fordulnia; pedig ő mindössze arra volt kíváncsi, hogy közpénzen milyen külföldi utazásokat bonyolított le a megyei tanács. Az önkormányzati képviselő érdeklődésünkre jelezte, a per még nem zárult le, egy rend adathoz azonban már így is hozzájutott.

„Nagy az összevisszaság az átadott iratok között, ezt is csak a per során tudtam megszerezni.

Idézet
Nagyon sok esetben nem derül ki, hogy mi volt a kiszállás célja, az eredményekről nem is beszélve, az ugyanis sehonnan sem derül ki”

– jelezte. Adatgyűjtése során kézhez szerette volna kapni a „kirándulások” beszámolóit is, ezekhez azonban nem jutott hozzá, holott a vonatkozó jogszabályok értelmében erre is joga lenne.

Rákossy a közösségi oldalán is beszámolt a kutatásáról. Ott a következőképpen fogalmazott: „Jó előre tisztázni szeretném: nem fér ahhoz kétség, hogy szükségünk van külkapcsolatokra, elsősorban az Anyaországgal. De amennyiben a külkapcsolatokat közpénzen építjük, azok hozadékát megyénk lakóinak is érezniük kell. Mert

Idézet
ha nincs hozadéka, akkor a külföldi utazás nem egyéb, mint magánkirándulás közpénzen, az én, a te, a mi pénzünkön”.


Illem tanulmányozása Észtországban

A szerkesztőségünknek is eljuttatott, vaskos adathalmazból a következő eredményeket sikerült levonni: Hargita Megye Tanácsának küldöttségei 2017 és 2022 között 374 alkalommal utaztak külföldre; 24 országban jártak; a 374 utazáson több mint ezer közalkalmazott vett részt (megjegyzendő, sok esetben nyílván ugyanazok az emberek képviselték Hargita megyét, így nem feltétlenül ezer személy járt külföldi utakra); a 374 utazás több mint 6000 napot jelent.

Rákossy több napos munkával elemezte ki az adatokat. Többek között felállított egy szubjektív toplistát is arról, hogy milyen témakörökben delegált közalkalmazottakat külföldre Hargita Megye Tanácsa. Íme néhány olyan témakör, amelyek a legtöbb esetben nincsenek összefüggésben a megyei tanács munkájával, így különösebb hozadéka sem volt az utazásoknak:

 • 1. Finnország: Konferencia az intelligens sarkvidékről.

 • 2. Olaszország: Duna-program.

 • 3. Görögország: Görögország felszabadításának megünneplése.

 • 4. Észtország: Községeink, városaink és régióink ökologizálása.

 • 5. Portugália: Vállalkozó központok.

 • 6. Olaszország: Együtt élni a húsevő nagyvadakkal.

 • 7. Nagy-Britannia: Tapasztalatcsere.

 • 8. Amerikai Egyesült Államok: Tapasztalatcsere.

 • 9. Nagy-Britannia: Együttműködési megállapodás vallási és etnikai témában.

 • 10. Észtország: Rendezvényszervezés és illem tanulmányozása.

Összesítés a hat esztendőről

Rákossy Botond József vette a fáradtságot – ha már jogi úton sikerült hozzájutnia az adatokhoz – és összesítette a vizsgált hat esztendő adatait, amiből átlagot számolt. Mint kiderült,

 • 2017 és 2022 között évente átlagosan 62 külföldi utat, delegációt bonyolított le Hargita Megye Tanácsa,

 • a küldöttek száma évente átlagosan 178,

 • átlagosan évente 1083 napot tartózkodtak külföldön.

Belgiumban 31 alkalommal járt a megyei tanács valamely alkalmazottja, Olaszországban 16 alkalommal, Spanyolországban pedig kilencszer. Magyarországot Hargita Megye Tanácsa nevében 256-szor keresték fel a vizsgált hat esztendő alatt.

Továbbá érdemes tudni, hogy a külföldi utazásokra kiszállási díjat (románul diurna) is el lehet számolni. 2023-ban egy napra legkevesebb 35 euró, vagyis 175 lej számolható el. Amennyiben a vizsgált 374 utazás 6000 napjára számoljuk ki a legkevesebb 35 eurós díjat, kiderül, hogy

210 ezer eurót, vagyis 1 millió 50 ezer lejt számolhattak el

– mindez természetesen nem törvénytelen.

Rákossy állítása szerint nem jutott hozzá a külföldi utakhoz csatolt beszámolókhoz, amelyekből kiderülhetett volna, hogy milyen hozadéka volt Hargita megyére nézve a több száz külföldi útnak az elmúlt években.

Mivel véleményünk szerint is fontos minderről tájékoztatni a közvéleményt, ezért kérdéssel fordultunk Borboly Csabához, Hargita Megye Tanácsának elnökéhez. E-mailben elküldött hétfői kérdéseink többek között a következő utak tapasztalataira vonatkoztak: konferencia az intelligens sarkvidékről (Finnország); Duna-program (Olaszország); Görögország felszabadításának megünneplése (Görögország); együtt élni a húsevő nagyvadakkal (Olaszország); rendezvényszervezés és illem tanulmányozása (Észtország). Amennyiben válaszolnak kérdéseinkre, cikkünket frissítjük.

Frissítés

Válaszolt Borboly Csaba, teljes terjedelmében közöljük

Válaszolt megkeresésünkre Borboly Csaba, aki felrótta egy évekkel ezelőtti egyezségünket, miszerint „volt egy korábbi megállapodásunk, hogy a válaszadási határidő három munkanap, a magam részéről továbbra is tartom ezt”. Az említett megállapodás a Székelyhon saját fejlesztésű cikkeire vonatkozik, így az említett egyezményünk ezután is működni fog a Székelyhon részéről is. Ez esetben azonban azért nem volt tartható a három munkanap, mert egy olyan történetet dolgoztunk fel, ami a cikkünk megjelenése előtt már több mint 48 órával napvilágot látott a Facebookon, Rákossy Botond József megyei tanácsos ugyanis nyilvánosságra hozta. Ugyanakkor köszönjük szépen a válaszát, amit alább teljes terjedelmében közzé teszünk. (Kozán István)

Kedves Kozán István!

Amint látom, az anyag már megjelent, így az az érzésem, hogy válaszom fölöslegessé vált. Volt egy korábbi megállapodásunk, hogy a válaszadási határidő három munkanap, a magam részéről továbbra is tartom ezt. Ha e három napon belül megjelenik a cikk, amely kapcsán felteszik a kérdéseket, én úgy gondolom, hogy csak afféle “kirakat” etikett kedvéért kérdeztek meg, nem a pontos tájékoztatás céljából.

Rákossy Botond kollégám írására hivatkozni feltételekkel szabad csak, ugyanis több dolgot is összekever. Ez ügyben folyamatban van egy per, amelynek eredményéről a megfelelő időben tájékoztatunk.

Hogy egyes kiutazásoknak milyen hozadékuk volt… Lehet, hogy nem hoztunk meg egy döntést, vagy épp más döntést hoztunk, lehet lesz plusz támogatás a megyének, de lehet nem jön össze, lehet lesz egy újabb partnerség, de az is lehet, hogy nem, lehet egy pr termelőnk piachoz jut, de lehet hogy nem, lehet hozunk befektetőt, de lehet hogy nem, lehet változik az EU-s jogszabályrendszer, de lehet, hogy nem… és a sort lehetne folytatni, mint amit eredetileg terveztünk.

De lehet, hogy a cikk által megjelölt listából az olaszországi Együtt élni a húsevő nagyvadakkal konferenciára való kiutazásnak, amelyen egyes uniós államokban alkalmazott módszereket mutattak be, a hozadéka az, hogy a látottakból és a hallottakból leszűrt következtetéseket beépítettük a medvékkel való együttélésre irányuló tevékenységünkbe, s közös asztalhoz sikerült ültetni a zöldeket a vadászokkal, hogy javaslatokat fogalmazzanak meg, amelyeket beépíthetünk a jogszabályokba. Hogy ebből még nem lett hatályos törvény, az már nem a megyei tanács felelőssége, mi a 14 jogszabálymódosítót parlemntereinknek átadtuk, volt amiből vettek figyelmbe és ma jogszabály és volt amit nem.

Görögország esetében pedig 2016-ban Imathia régió és Hargita megye között szándéknyilatkozatot írtunk alá testvérmegyei együttműködésre, Salamon Márton László akkori főkonzul kezdeményezésére. Sokszor a kiutazás célja a kapcsolatépítés, amelyet minden meghívó fél rendszerint számára fontos vagy jelképes napra időzít – nálunk ez rendszerint a csíksomlyói búcsú vagy az Ezer Székely Leány Napja.

Ezen testvérmegyei együttműködések gazdasági, kulturális haszna gondolom nem kérdés számodra és így, a cikk megírása után már kevésbé is érdekesek számodra vagy tanácsos kollégám számára.

Vannak az Európai Unió által finanszírozott programok keretében történő kiutazások, amelyek esetében a megyei tanács pénzügyi szempontból csak a bankár szerepét tölti be, hiszen rajta keresztül történik az egyes költségek kifizetése, ez kiemelten így van a kiutazások kétharmadánál legalább. Egy öt partner által lebonyolított program keretében átlagosan minden országban van egy partnertalálkozó, tehát a projektet koordináló kollégáknak négy alkalommal kell kiutazniuk, egy partnertalálkozóra pedig Hargita megyében kerül sor. S van olyan eset is, hogy egyszerűen csak tanulni küldjük ki kollégáinkat, olyan képzésekre, ahova meghívást kap a megyei tanács, amely ez esetben jelentős megtakarítás, hiszen csak az utazás költségeit kell fedezni, s nem kell több ezer eurós tandíjat kifizetni.

Az észtországi illem tanulmányozás megjegyzéshez annyi hozzáfűzni valóm van, hogy az inkább lehetett a CD-ETA, szintén EU-s finanszírozású projekt, amelyről évek óta kommunikálunk, minden kiutazásról is. A program célja pedig a kulturális és természeti örökség együttműködésben való digitalizálás a cél. Ez egy közismert projekt. Számtalan sajtóhírünk és sajtóeseményünk volt a témában.

Ezen kiutazások és projektek alkalmával rendszerint kommunikálunk és kommunikáltunk is, többek között sajtótájékoztatók formájában is. Az ehhez hasonló EU-s finanszírozású programoknál kötelező.

Ezért furcsállom, az írását, mintha politikai harcra hívná az olvasóit és nem hiteles tájékoztatásra?

Tisztelettel: Borboly Csaba

32 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 20., szerda

Vannak még olyan tanügyi alkalmazottak, akik nem kapták meg az önfejlesztésre fordítható támogatást

Több probléma is volt az utóbbi időben az oktatási rendszerben dolgozó alkalmazottak bérével. Noha a hibák jó része megoldódott, van még olyan juttatás, amelyet még nem minden alkalmazott kapott meg.

Vannak még olyan tanügyi alkalmazottak, akik nem kapták meg az önfejlesztésre fordítható támogatást
2024. március 20., szerda

Ludasi tömbház szigetelése kapott lángra

Kigyulladt egy marosludasi tömbház szigetelése szerdán este. A tűzoltócsapatok speciális járművekkel vonultak ki a helyszínre.

Ludasi tömbház szigetelése kapott lángra
2024. március 20., szerda

A főmeteorológus Csíkszeredában: hétvégén a reggeli fagyok után 10–15 fokra melegszik fel a levegő Hargita megyében

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vezérigazgatója, Elena Mateescu egy szerdai csíkszeredai sajtóeseményen kijelentette, hogy márciusra jellemzők a napközbeni szélsőséges hőmérséklet-ingadozások.

A főmeteorológus Csíkszeredában: hétvégén a reggeli fagyok után 10–15 fokra melegszik fel a levegő Hargita megyében
2024. március 20., szerda

Ők lennének RMDSZ-es tanácsosok Csíkszeredában

Tizenheten lennének önkormányzati képviselők az RMDSZ színeiben Csíkszeredában, közülük fog sorrendet kialakítani a Városi Küldöttek Tanácsa április negyedikén. Ekkor döntenek arról is, hogy ki lesz az RMDSZ polgármesterjelöltje.

Ők lennének RMDSZ-es tanácsosok Csíkszeredában
2024. március 20., szerda

Kiskorúak megrontásával és gyermekpornográfiával gyanúsítanak egy háromszéki rendőrt

Harmincnapos előzetes letartóztatásba helyeztek egy, a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság kötelékében dolgozó rendőrt, akit kiskorú megrontásával, illetve gyermekpornográfiával gyanúsítanak.

Kiskorúak megrontásával és gyermekpornográfiával gyanúsítanak egy háromszéki rendőrt
2024. március 20., szerda

A 120 éves gyergyószentmiklósi áramszolgáltatást ünnepelték

Új emléktábla került az áramszolgáltató vállalat gyergyószentmiklósi székhelyének falára, amely arra emlékeztet, hogy 120 éve gyúlt fel először a villanyvilágítás a városban. Az ünnepség keretében a további fejlesztések fontosságáról is szó esett.

A 120 éves gyergyószentmiklósi áramszolgáltatást ünnepelték
2024. március 20., szerda

A közösség segítségét kéri a Milvus

Adománygyűjtést indított a marosvásárhelyi Milvus Madártani és Természetvédelmi Egyesület a sáromberki gólyakamera megjavítására, hiszen a két felszerelt kamera közül az egyik meghibásodott.

A közösség segítségét kéri a Milvus
A közösség segítségét kéri a Milvus
2024. március 20., szerda

A közösség segítségét kéri a Milvus

2024. március 20., szerda

Szombaton hagyta el otthonát, azóta sem tért vissza

Több napja nem tért haza egy székelyszentmiklósi férfi, testvére a rendőrségen jelentette eltűnését.

Szombaton hagyta el otthonát, azóta sem tért vissza
2024. március 20., szerda

Már bármelyik modern tanintézettel felveszi a versenyt a felújított marosvásárhelyi szakközépiskola

Szűk kétéves távollét után hétfőtől újra belakhatják a marosvásárhelyi Gheorghe Șincai Műszaki Szakközépiskolát a diákok. A teljeskörű felújításon átesett iskola sportpályáját is modernizálták, mint ahogyan számos más tanintézet sportpályáját.

Már bármelyik modern tanintézettel felveszi a versenyt a felújított marosvásárhelyi szakközépiskola
2024. március 20., szerda

Ünnepi hangversennyel rajtolnak a Szent György Napok

Hangversennyel nyitják meg az immáron 31. alkalommal megrendezendő sepsiszentgyörgyi városünnepet, amelyre ezúttal április 23–28. között kerítenek sort a szervezők.

Ünnepi hangversennyel rajtolnak a Szent György Napok
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!