Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Emlékművekkel örökítették meg Cibrefalva történetét és a székely-csángó összetartozást

Iszlai Katalin 2019. augusztus 16., 20:57
HIRDETÉS

Két közel négy tonnás emlékművet helyeztek ki az elmúlt időszakban Csíkszéken: az egyik feliratos kő az 1694-es tatár betöréskor megsemmisült Cibrefalvának állít emléket, a másik pedig a székely-csángó összetartozást jelképezi. A Cibrefürdőnél és a Gyimesi hágó tetején található emlékműveket a történelemre való emlékezés, illetve hagyományőrzés céljából állíttatta egy szépvízi üzletember.

Fotó: Gábos Albin

Fontosnak tartja, hogy a fiatalok részletekbe menően megismerjék a székelység történetét, ezért döntött úgy Kassay Vilmos szépvízi üzletember, hogy saját erőből két emlékművet állíttat Csíkszéken. A hagyományőrző kezdeményezés első állomásaként

Cibrefürdőnél kapott helyett egy közel négy tonnás feliratos kő, amelyet egy székely és magyar zászlóval, illetve a két himnusz szövegével díszített lármafa alá helyeztek el.

Az emlékmű annak állít emléket, hogy amikor a Gyimesi-szoroson át betörő tatárok 1694. február 13-15. között hatalmas pusztítást végeztek Alcsíkon, a Csíkszentmihály és Szépvíz között elterülő Cibrefalvát földig lerombolták.

Fotó: Gábos Albin

Mint az emlékművek faragásában és elhelyezésében segédkező Pap Jenőtől megtudtuk, a visszaemlékezések szerint a tragédia éjszakáján nagyon hideg volt, ezért a papok közös imára hívtak mindenkit a melegbe. Ezáltal senki sem állt őrséget, így nem is vették észre a közelgő veszélyt.

A tatárok könnyedén betörtek a faluba, amelyet végül elpusztítottak, a lakosságot pedig kivégezték, mindössze heten élték túl a támadást.

Az emlékművön többek között a következő felirat olvasható:

Ősök sámánja dobolt, lármafa nem gyúlt, tatár horda rabolt, Cibrefalva elpusztult, ormot szántó akarat, hét székely megmaradt.

HIRDETÉS

A nyár folyamán egy másik emlékművet is állítottak a Gyimesi hágó tetején: szintén egy közel négy tonnás feliratos követ egy kopjafa társaságában. Ez az emlékmű a csíki székelyek és a gyimesi csángók kapcsolatára utal, azt jelképezi, hogy noha földrajzilag el van szakadva egymástól a két világ, mégis összetartoznak.

A Cibrefürdőnél állított emlékkő Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Emlékmű a Gyimesekben Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS