Egymillió köbméternyi fát döntött ki a szél Hargita és Maros megyében

Egymillió köbméternyi fát döntött ki a szél Hargita és Maros megyében

A gyergyószárhegyi közbirtokosság egyik letarolt területe. A szélvihar alapos pusztítást végzett

Fotó: Gyergyószentmiklósi Erdőrendészeti Hivatal

Hargita és Maros megyében a becslések szerint összesen több mint 1 millió köbméternyi fát döntöttek ki az elmúlt héten végigsöprő viharok. A károk nagy része Hargita megyében keletkezett, a tulajdonosoknak most nem csak a nehéz terepen, hanem a bürokrácián is át kell küzdeniük magukat ahhoz, hogy kitermeljék és értékesítsék a hatalmas famennyiséget.

Kovács Attila

2020. február 13., 09:142020. február 13., 09:14

Noha még csak becsülni tudják a károkat, és ezek felmérése az elején tart, az már jól látszik, hogy az elmúlt héten tombolt erős szélvihar egyes területeken alaposan megritkította a Hargita és Maros megyei erdőket. Ha csak az utóbbi 30 évet nézzük,

1995, 1998 és 2002 után újabb jelentős méretű széldöntéssel szembesülnek az erdőtulajdonosok és az erdészek, akiknek most az a legfontosabb, hogy minél előbb ki tudják termelni kidőlt fákat.

Cătălin Mutică, a Hargita Megyei Erdészeti Igazgatóság vezetője kérdésünkre úgy értékelt, a megyében akkora famennyiség került a földre, amely megfelel a megye évre szóló kitermelési keretének. Az igazgató azt mondta, becsléseik szerint az állami tulajdonú erdőkben 40 000 köbméternyi fát döntött ki a szél, főként Maroshévíz, Tölgyes és Borszék környékén. Ugyanakkor a szerződés alapján az általuk ügykezelt magán- és közbirtokossági tulajdonú erdőkben mintegy 70 000 köbméterre becsülik a kidőlt famennyiséget – ez ugyancsak a megye északi részén található.

korábban írtuk

Több százezer köbméternyi fa dőlt ki a székelyvarsági erdőkben
Több százezer köbméternyi fa dőlt ki a székelyvarsági erdőkben

Becslések szerint több mint 200 ezer köbméternyi fa dőlt ki a Székelyvarsághoz tartozó területeken a múlt heti szélviharban – derül ki az érintett közbirtokosságok előzetes felméréseiből. A gyökerestől kicsavart fák ráadásul kárt tettek a Forrásköze részen lévő vízvezetékrendszerben.

Elhúzódó eljárás

Izsák Árpád erdőmérnök, a Csíki Magánerdészet vezetője is jelentős károkról beszélt, szerinte 150-től 200 000 köbméterig terjedhet az a famennyiség, amely az erdészeti hivatal által felügyelt erdőkben dőlt ki a vihar miatt.

Leginkább a csíkszenttamási és csíkszentdomokosi közbirtokosság erdeit érintette a pusztítás, ott egyenként 50 000 köbmétert is meghaladó mennyiségű fát döntött ki a szél, máshol csak kisebb, szórványos széldöntés történt.

Galéria

Fotó: Gyergyószentmiklósi Erdőrendészeti Hivatal

Kérdésünkre el is magyarázta a kitermelést megelőző ügyintézés lépéseit, amelyet eléggé bürokratikusnak nevezett.

,,A törvények értelmében először a védettséget élvező területeket kell azonosítani és ezek ügykezelőjétől kell igényelni azokat a specifikus feltételeket, amelyek alapján be lehet menni az erdőbe a bélyegzés és kitermelés érdekében. Ezek után a terepszemélyzet felméri a famennyiséget, az erdészeti felügyelőség leellenőrzi, a nagy mennyiségek esetében pedig az érintett közbirtokosságoknak üzemterv-módosítást kell igényelniük. Ez utóbbi külön dokumentációt jelent, a tervező, a tulajdonos és az erdészet láttamozása után lehet engedélyezni a kitermelést” – sorolta a szakember, aki szerint ilyen esetekben egy ellenőrzéssel kellene engedélyezni a kitermelést. Hozzátette:

az, hogy mikorra lehet kitermelni a kidőlt fákat, függ az időjárástól, a terepviszonyoktól, az utak járhatóvá tételéről.

Szükséges egy elsődleges terepfelderítés, akár drónnal is, annak megállapítása érdekében, hogy hol vannak a masszív széltörések, amelyeket körül kell határolni. Úgy értékelt, hogy két-három hónap az ügyintézéssel, az előkészületekkel telik majd el. ,,A mi erdészetünk szintjén legalább egy éves kitermelhető mennyiségnek felel meg a mostani széldöntés, de ez jórészt két közbirtokosság területén van” – emlékeztetett.

Jóval túl az üzemterven

András Róbert erdőmérnök, a Zetelaki Erdőrendészeti Hivatal vezetője azt kifogásolta, hogy az állam nem nyújt segítséget katasztrófahelyzetben az erdőtulajdonosoknak, úgy, mint a mezőgazdasági területek esetében. ,

Fiatal állományokat döntött ki a szél, amelynek az értékesítési ára nem fedezi az újratelepítést, és jó lett volna egy kis állami segítség, de arra sajnos nem nagyon számíthatunk.

Igyekszünk minél hamarabb értékbe tenni, de valószínű, hogy hosszadalmas lesz a kitermelés, mert legalább 10 000 hektárnyi terület érintett – ezt végigjárni, felleltározni, összegyűjteni, kihozni nagy munka” – vázolta. Mint megtudtuk, múlt péntek óta dolgoznak a mérésekkel az erdészek, és azt remélik, hogy március végéig meglesz a pontos mennyiség. Az általuk felügyelt erdőterületeken 270 000 köbméterre becsülik a kitört fa mennyiségét – ennek legnagyobb része a varsági közbirtokosság területén van, de

az oroszhegyi, székelyszentléleki, bogárfalvi, zetelaki, kápolnásfalusi közbirtokosság erdeit is megkárosította a szélvihar.

Becsült mennyiségekről van szó, András Róbert szerint a gyakorlat azt mutatja, hogy ez növekedni szokott. „Van ahol meghaladta a 10 éves kitermelhető mennyiséget a széldöntés. Az üzemtervek 2024-ben járnak le, azt a mennyiséget, ami eddig az időpontig lett volna kivágható, három tulajdonos esetében is meghaladta a kár” – összegzett.

Galéria

Fotó: Beliczay László

A parajdi magánerdészeti hivatal becslései szerint mintegy 80 000 köbméter fa dőlt ki, az általuk ügykezelt, Korond, Parajd és Etéd közigazgatási területére eső erdőkben.

A károk zöme Parajd környékén keletkezett, ebből is a felsősófalvi rész az érintettebb – ismertette Derzsi Zoltán erdőmérnök, a hivatal vezetője. Ő úgy látja, hogy több hónapba telik, amíg az értékmegállapítás megtörténik, a kitermelést jelentős adminisztratív munka előzi meg, üzemterv-módosításra is szükség van.

Gyergyószéken is több helyen tarolt a vihar az erdőkben, ilyen például a gyergyószárhegyi közbirtokosság területe is, de Borzont, Gyergyócsomafalva is érintett

– ismertette kérdésünkre Melles Előd erdőmérnök, a Gyergyószentmiklósi Erdőrendészeti Hivatal igazgatója. Becsléseik szerint az általuk ügykezelt erdőkben mintegy 70 000 köbméternyi fa került a földre, a kárfelmérés, terepbejárás folyamatban van, így a pontos számokat csak később lehet megtudni. Melles adatai szerint a Hargita megyei magánerdészetekhez tartozó területeken összesen 750 000 köbméterre tehető a vihar által kidöntött famennyiség. A Gyergyószentmiklósi Magánerdészethez tartozó erdőkben ugyanakkor 40 000 köbméternyi kidőlt fáról szólnak az előzetes becslések.

Galéria

A károk felmérése után a kitermelés előkészítése következik. Lesz munka bőven

Fotó: Beliczay László

Két-három évre való munka

A csíkszenttamási Terkő Közbirtokosság, területén legalább 50 000 köbméternyi fát tarolt le a szélvihar, de pontos felmérés még ezután történik. Kosza Elemér elnök szerint

új műholdfelvételeket próbálnak beszerezni, hogy a károkról átfogóbb képet kapjanak, ugyanakkor drónnal is készülnek terepfelderítést végezni

– tudtuk meg. ,,Szervezzük a csapatokat, összehívtuk a falubeli cégeket, összeírtuk, kinek hány traktora van, mennyi a munkaerő. A külföldön dolgozó szakmabeliekkel is beszéltünk arról, hogy hazajönnének-e egy időre, mert két-három évig itt lesz munka” – ismertette az elnök, hozzátéve, azon is gondolkodnak, hogy egy korszerű kitermelő munkagépet is vásároljanak a közbirtokosságnak. Szándékaik szerint, amennyit tudnak, saját erőből próbálnak értékesíteni a fából, van szerződésük felvásárlóval is. ,

Csak két parcellában tudjuk elkezdeni a munkát, mert az üzemterv annyit engedélyez, és két-három hónapba telik az üzemterv módosítása. Vannak ígéretek kitermelő cégektől, hogy jönnek, amit fel tudunk leltározni, azt eladjuk kidőlt állapotban

– számolt be terveikről Kosza Elemér. Legalább 25 ezer köbméter kidőlt fáról beszélt kérdésünkre Fejér Károly, a gyergyószárhegyi közbirtokosság elnöke. ,,Nekünk évente 8000 köbméteres vágási lehetőségünk van az üzemterv szerint, ez most három évre szóló mennyiség. Most behatárolják a parcellák határait a terepen, ha minden jól megy, a jövő héten megtörténnek az első árverezések, az iratok is elkészülnek. Próbáljuk minél hamarabb értékesíteni a fát, kérdés, hogy a vásárlók mennyire jelennek meg.

Túlkínálat lesz fából a piacon, ami nekünk egyáltalán nem jó, mert nem azon az áron tudjuk eladni a fát, mintha a lábán volna, a széldöntött fa értéke mindig alacsonyabb

– részletezte. Fontosnak tartja, hogy minél gyorsabban ki tudják termelni, és eladni a kidőlt fákat, mert minél hosszabb ideig marad az erdőben a kidőlt fa, annál többet veszít a minőségéből, bogártámadás is károsíthatja.

Galéria

Fotó: Beliczay László

Károk Maros megyében

Az elmúlt heti szélvihar Maros megyében főként a hegyvidéki erdészeti hivatalokhoz tartozó területeket károsította, a domb- és síkvidéken elenyésző volt a széldöntés – számolt be megkeresésünkre Ilie Covrig, a Maros Megyei Erdészeti Igazgatóság vezetője. Tájékoztatása szerint

a ratosnyai, palotailvai, görgényszentimrei és szovátai erdészeti hivatalok területein döntött ki jelentős mennyiségű fát a vihar, az előzetes becslések szerint összesen mintegy 200 000 köbméterről lehet szó.

Mivel a terepbejárások, felmérések folyamatban vannak, a pontos számokat csak később lehet megtudni.

 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 23., szerda

Fejlesztik a háromszéki szociális ellátórendszert

Kétmillió eurót fektettek a háromszéki szociális ellátórendszer fejlesztésébe a SERA Románia Alapítvány támogatásával, tájékoztat Kovászna Megye Tanácsa.

Fejlesztik a háromszéki szociális ellátórendszert
2022. március 23., szerda

Riasztást küldtek a tarlóégetések miatt

Szerdán tizenhat alkalommal riasztották Maros megyében a tűzoltókat tarlóégetés következtében szétterjedő lángok miatt. A vészhelyzeti felügyelőség riasztást is küldött a lakosságnak telefonos applikáción keresztül.

Riasztást küldtek a tarlóégetések miatt
2022. március 23., szerda

Nagy gondok vannak az érzelmek kifejezésével Székelyföldön – ezen segítenének

A fiatalok érzelmi intelligenciájának fejlődésére és fejlesztésére fekteti a hangsúlyt az a programsorozat, amely március végén indul szakemberek, elsősorban pszichológusok bevonásával.

Nagy gondok vannak az érzelmek kifejezésével Székelyföldön – ezen segítenének
2022. március 23., szerda

Olcsóbban tankolhatnak egyesek, de a lista nyitott, fel lehet kerülni

A napokban jutnak el több mint 3300 székelyföldi alkalmazotthoz azok a tankolókártyák, amelyek kedvezményt biztosítanak üzemanyag-vásárláskor a MOL-csoport töltőállomásainál. Az Arbor által kezdeményezett megállapodás mások számára is elérhető.

Olcsóbban tankolhatnak egyesek, de a lista nyitott, fel lehet kerülni
2022. március 23., szerda

Nincs korlátozás, de még van fertőzés

Már nincsenek korlátozások, ám a koronavírus továbbra is fertőz, hívta fel a figyelmet a szerdai online sajtótájékoztatón András-Nagy Róbert a sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója.

Nincs korlátozás, de még van fertőzés
Nincs korlátozás, de még van fertőzés
2022. március 23., szerda

Nincs korlátozás, de még van fertőzés

2022. március 23., szerda

Segítenek a levélszavazatok célba juttatásában Gyergyószékről

Meghosszabbított munkaprogrammal várja a gyergyószentmiklósi demokráciaközpont a magyarországi országgyűlési választásokon való résztvevők levélszavazatait, amelyeket eljuttatnak a csíkszeredai főkonzulátusra.

Segítenek a levélszavazatok célba juttatásában Gyergyószékről
2022. március 23., szerda

Nobel-békedíjra jelölték Böjte Csabát

Nobel-békedíjra terjesztette fel Böjte Csaba ferences szerzetest Kásler Miklós, a budapesti Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője.

Nobel-békedíjra jelölték Böjte Csabát
Nobel-békedíjra jelölték Böjte Csabát
2022. március 23., szerda

Nobel-békedíjra jelölték Böjte Csabát

2022. március 23., szerda

Lapozz élményt! – SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál

Seregszemlének és keresztmetszetnek szánják az első sepsiszentgyörgyi könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált annak megálmodói, a Bod Péter Megyei Könyvtár munkatársai.

Lapozz élményt! – SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál
2022. március 23., szerda

Medvecsapdával fogtak be egy nőstény medvét Parajdon – már szabadon is engedték

A napi szintű bejelentések és Ro-Alert vészjelzések után a parajdi sóbánya bejáratától nem messze, egy panzió udvarán fogta be saját készítésű csapdájával az egyik problémákat okozó medvét a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület.

Medvecsapdával fogtak be egy nőstény medvét Parajdon – már szabadon is engedték
2022. március 23., szerda

Végleges ítéletek: jár az üdülési jegy ellenértéke a székelyudvarhelyi kórház munkatársainak

A Székelyudvarhelyi Városi Kórház alkalmazottainak a többsége esetében már kimondta a marosvásárhelyi táblabíróság, hogy a kórház ki kell utalja számukra a 2018-2020-as időszakra járó üdülési jegyek ellenértékét.

Végleges ítéletek: jár az üdülési jegy ellenértéke a székelyudvarhelyi kórház munkatársainak
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM