Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A szépvízi káposztát is sújtja a szárazság

Létai Tibor 2012. augusztus 30., 16:46 utolsó módosítás: 2012. augusztus 30., 19:01

Az aszály miatt gyengén fejesedik a szépvízi káposzta, ha továbbra sem esik az eső, kevés lesz a termés és a fejek kisméretűek maradnak.

A szépvízi káposztát is sújtja a szárazság
galéria
Fotó: Kristó Róbert

A különleges mikroklímával és vizenyős talajjal rendelkező Nád-dűlőben termesztik a szépvíziek híres káposztájukat, de hiába a jó természeti adottság, a rendkívüli szárazság veszélyezteti az idei termést. A június végén elültetett palánták közül több kiszáradt, ezért helyükbe új töveket ültettek, ugyanakkor a gazdáknak egész nyáron locsolniuk kellett, hogy gyökeret verjenek a növények, és valamelyest fejlődni tudjanak.

A káposztán még segíthetne az eső

„Lenni lesz káposzta, de nem olyan, mint szokott, és kevesebb” – mondta a szépvízi Bece Erzsébet, akinek menye, Bece Katalin termeszt káposztát a Nád-dűlőben. „Ilyen nagy szárazság rég nem volt, igazából nem is emlékszem ekkora aszályra. Hasonló talán a \'40-es évek közepén volt – idézte fel emlékeit az idősödő Erzsébet. Elmondta: a káposztapalántákat Szent László hetében ültetik ki, majd egy hónap leforgása alatt kétszer kapálják. Az idén locsolni is kellett a káposztatöveket. A gazdák hordókban szállították ki a vizet a dűlőbe, hogy öntözni tudjanak. „Eső nem volt, de burján az rengeteg” – fűzte hozzá Erzsébet, akivel kisétáltunk Szépvíz káposztáskertjébe, hogy megtekintsük, milyen termés várható.

Megtudtuk, hogy a káposztafejek Nagyboldogasszony napja (augusztus 15.) után kezdenek növekedni, viszont idén ez idáig még sok tő el sem kezdett fejesedni. A káposztaföldeken kissé lehangoló látvány fogadott, a káposztalevelek sok helyen elsorvadva, elsárgulva virítottak, ugyanakkor a levéltetvek is megjelentek, ami ellen hamuval próbálnak védekezni a gazdák. Azért nincs minden veszve, hisz itt-ott foltokban szépen zöldellő, gömbölyödő káposztákat is láthattunk, és mint megtudtuk, egy kiadós eső még javíthatna az idei termésen.

Hamuval a hamuféreg ellen

Kovács István, aki egy ár területen termeszt káposztát, éppen hamuval szórta le a káposztatöveket, leveleket. Érdeklődésünkre elmondta, hogy a tetvek és a lepkék hernyói ellepték a káposztatöveket, ezért szükséges beszórni hamuval. Hatásos módszer a hamuféreg ellen, ahogy a helyiek mondják. Kovács gazda röviden kifejtette: „idén rengeteget kellett öntözni, ennek ellenére mégis sok palánta kiszáradt, így utána kellett ültetni. Ha lenne eső, az még segítene valamelyest, de már úgy sem lesznek olyan szépek a káposztafejek, mint tavaly. A szárazság miatt a levelek is elkezdtek sárgulni.” 

A szépvízi káposztát hagyományosan októberben, Gál napján vágják. „Az a jó a szépvízi káposztában, hogy ízletes, vékony levelű, poronyó és nem szíjas. A talaj összetétele, a terület mikroklímája teszi különlegessé a szépvízi káposztát” – vélekedett a beszélgetés során Bece Erzsébet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS