Csak úgy repkedtek a számok a baróti tanácsülésen

Csak úgy repkedtek a számok a baróti tanácsülésen

Akadt megbeszélnivalójuk az önkormányzat képviselőinek, a polgármester hárított

Fotó: Benedek Huszár János Facebook-oldala

Osztottak, szoroztak, költséget módosítottak a baróti önkormányzat képviselői a novemberi soros ülésükön, amelynek végére már elszabadultak az indulatok. A kétórás értekezleten egyik kiadás követte a másikat: a város tartalékait kiürítették, de a régóta készülő parkot azért befejezik, a szemétszállítást ugyan még nem drágítják, de az adót biztosan növelik.

Farkas Orsolya

2023. november 30., 09:262023. november 30., 09:26

Igazán tartalmas ülésen vettek részt a helyi tanács tagjai kedden. Tizenhét napirendi pontban kellett dönteniük, ebből tizenhatot elfogadtak, a folyamat azonban cseppet sem ment zökkenőmentesen. A kétórás tanácsülés végére már tetőfokára hágott a feszültség, a képviselők kérdeztek, a polgármester válaszolt, egyetértésnek azonban híján voltak. Egy kivesézett téma kapcsán már cikkeztünk, most pedig más napirendekről számolunk be.

Több pénzbe kerülhet a szemétszállítás

Négy napirendi pontban is érintették a hulladékgazdálkodás témáját, ezek közül

a legmegosztóbb a szemétszállítás drágulásáról szóló határozattervezet volt.

Jelen pillanatban egy baróti lakós 15 lejt fizet havonta a szemét elszállításáért, ezt a Tega Rt. jövő évtől 33 százalékkal növelné meg, 20 lejre. A Baróthoz tartozó falvak lakói 10 lejt fizetnek havonta, 20 százalékos növelés után 12 lejt kellene szánjanak havonta a hulladékszállításért. A cégek esetében a Tega Rt. eddig köbméterenként 204 lej számított fel, ezt 244,8 lejre emelnék. Erre azonban nem mondtak egyöntetű igent a képviselők, bár négyen jóváhagyták volna, hét személy tartózkodott a szavazáskor, így

a határozatot a testület nem fogadta el.

Ezek után a tagok megválasztották Szakács László alpolgármestert mint a város képviselőjét a hulladékgazdálkodással kapcsolatos ügyek intézésében.

Közeleg az év vége, fogyatkoznak a tartalékok

Barót önkormányzatának ebben az évben 1 millió 700 ezer lejjel kevesebből kellett gazdálkodnia, a költségvetés-kiegészítést pedig még nem kapták meg, éppen ezért a házbérek kifizetésével is elmaradtak.

Benedek Huszár János polgármester szerint az elmúlt 30 évben ez az első alkalom, hogy szeptemberig nem érkezett meg hozzájuk a központi kiegészítés, de reméli, hogy decemberi hónap folyamán sikerül törleszteni az adósságokat.

A város költségvetése idén összesen több mint 243 ezer lejjel csökkent, a kiadások azonban 72 ezer lejjel nőttek. Elsőként a városi idei költségvetését módosították, főként az önkormányzat alárendelt intézményeinek esetében.

A Cimbora napköziotthonba idén több gyerek iratkozott be, így annak bevételeit 20 ezer lejjel növelte az önkormányzat, hogy ezt a kiadási oldalon élelmiszerre fordíthassák. A kórház költségvetése 533 ezer lejjel egészült ki, a Gál Mózes Általános Iskola büdzséjét pedig közel 44 ezer lejjel egészítették ki. A Baróti Szabó Dávid Líceum speciális nevelési igényű intézmény is 30 ezer lejjel gazdagodott.

Helyiadó-dilemmák

Az adóemelés, pontosabban az adókiigazítás, amelyet minden önkormányzatnak kötelező végrehajtania, Barót esetében is 13,8 százalékos növekedést jelent a következő esztendőre. Ennek kapcsán Bán István tanácsos a város jogi személyekre kiszabott magas ingatlanadót hozta példaként arra, hogy

Idézet
Baróton elszabadultak az árak.

Addig, ameddig Romániában szinte nálunk a legmagasabb ez a fajta adónem, addig nem várhatjuk el, hogy jöjjön egy befektető, és nálunk teremtsen munkahelyeket”.

A képviselő szerint bár alapvetően nagyobb Sepsiszentgyörgyön a jogi személyek ingatlanadója, mégis hatékonyabban kezelik azt. „Velünk ellentétben a tanács ott elfogadott egy olyan alpontot is, amely szerint a jogi személyek egy kéréssel év végén vissza tudják igényelni a befizetett ingatlanadójuk 33 százalékát” – részletezte Bán, hozzátéve, hogy ha ezt levonjuk az eredetileg kifizetett összegből, akkor

Sepsiszentgyörgyön igen is kevesebbet kell fizetniük a cégeknek, mint Baróton.

Benedek Huszár János erre a felvetésre csupán annyival reagált, hogy ha van jobb javaslata a tanácsosnak, akkor hivatalosan nyújtsa azt be, addig pedig fogadja el a többség döntését.

A testület végül rábólintott az adókiigazításra.

Mint ismert, míg tavaly országszinten 3,8 százalékkal, idén januártól 5,1 százalékkal nőttek a helyi adók és illetékek; jövőre azonban 13,8 százalékos lesz a növekedés, az infláció mértékének növekedése miatt.

Bán és Benedek egymás idegein táncolnak

Mennyit költött az önkormányzat a szolgálati autók üzemanyag-ellátására idén? Egészen pontosan 500 ezer lejt, de ezzel még mindig kevesebbet fogyasztottak, mint ezelőtt 3–6 évvel. A tanácsülés napirendi pontjai között ugyan nem szerepelt az üzemanyagköltségek elemzése, Bán István néhány hónappal ezelőtt kérdőre vonta a polgármestert az elköltött összeg és annak nyomon követése kapcsán.

Benedek Huszár János a tanácsülés végén reagált erre egy nyomtatott elemzéssel. Ebből kiolvasható, hogy 2020 és 2023 között 25 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyasztottak, mint 2017 és 2020 között. „Ez nem egy pénzügyi kimutatás, mert az elmúlt hat év során volt az üzemanyag literje négy és kilenc lej is, tehát az nem lenne releváns.

Idézet
A fogyasztást literben mértük, és kiszámítottuk, hogy a polgármesteri hivatal teljes gépállományának működtetésére az elmúlt 36 hónapban 75 százalékát fogyasztottuk annak a mennyiségű üzemanyagnak, mint amennyit az azt megelőző 3 évben használtunk el”

– sorolta a polgármester. A dokumentumban még a szolgálati autók egyéni fogyasztását is felsorolta, ezzel is alátámasztva álláspontját.

„Semmiféle vádat nem fogadok el, amelyet Bán úr megfogalmazott. Igenis felelősen bánunk az üzemanyaggal, nyomon követjük a mozgásukat és a 25 százalékos spórlásra, ami a mai árak szerint 200 ezer lejt tesz ki, mi büszkék vagyunk” – fogalmazott az elöljáró.

„Ez úgy hamis, ahogy le van írva. Én annak idején kikértem a menetleveleket, és a két év alatt a Dacia Duster szolgálati autó egyszer sem járt Kisbaconba, pedig olyan is van, hogy egy nap kétszer megy el oda.

Idézet
Ez itt egy szemfényvesztés,

én a helyében ezt nem tettem volna nyilvánosság elé” – fogalmazott Bán, aki szerint hiába ironizál a polgármester minden tanácsülés végén, csak kellemetlenséget okoz vele, de az igazságot nem tudja eltörölni.

Mint a beszámolónk elején jeleztük, nem ez volt az egyetlen konfliktust képező téma a novemberi ülésen, a Baróton átvezető utak leaszfaltozásának minőségéről is vitázott az önkormányzati képviselő és a polgármester, erről itt olvashatnak bővebben.

korábban írtuk

Aszfalt van, minőség nincs – pattanásig feszültek az idegek a baróti tanácsülésen
Aszfalt van, minőség nincs – pattanásig feszültek az idegek a baróti tanácsülésen

Még be sem fejezték annak a két, Barót városán áthaladó útszakasznak az aszfaltozását, de a már leöntött, végleges réteg minőségében bőven talált kifogásolnivalót a helyi önkormányzati képviselők egyike.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 22., péntek

A városi tanácsosok szinte fele kicserélődhet Marosvásárhelyen

A jelenlegi tizenegy marosvásárhelyi RMDSZ tanácsosból öt nem folytatja munkáját a városi önkormányzatban, helyüket, a júniusi választások után mások veszik át – döntött a városi szervezet jelölő-küldöttgyűlése csütörtökön este.

A városi tanácsosok szinte fele kicserélődhet Marosvásárhelyen
2024. március 22., péntek

Az udvarhelyszéki főnemesekről tartanak előadást

Az udvarhelyszéki főnemesi családokról tartanak előadást az Orbán Balázs Akadémia keretében március 26-án, kedden Székelyudvarhelyen.

Az udvarhelyszéki főnemesekről tartanak előadást
2024. március 22., péntek

„Ha egészségesebben szeretnénk élni, akkor tudnunk kell, hogy mit eszünk”

A REL, azaz a rövid ellátási láncok előnyeiről, a tudatos vásárlóvá válásunk lépéseiről beszélgettünk Szólláth Tiborral, Hajdúnánás város polgármesterével, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Környezetért és Fenntarthatóságért felelős alelnökével.

„Ha egészségesebben szeretnénk élni, akkor tudnunk kell, hogy mit eszünk”
2024. március 22., péntek

Medvetámadás-ügyben hozott, kedvezőtlen ítéletet érvénytelenített a Legfelsőbb Bíróság

Miután a Marosvásárhelyi Ítélőtábla az első fokon megítélt 20 ezer eurós kártérítést töredékére csökkentette egy korábban medvetámadásban súlyosan megsérült Hargita megyei férfi esetében, az érintett a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszékhez fordult.

Medvetámadás-ügyben hozott, kedvezőtlen ítéletet érvénytelenített a Legfelsőbb Bíróság
2024. március 21., csütörtök

Postai tiltakozás jelentős ellenszélben

Nagy nyomás alatt vannak a postai dolgozók a vállalatvezetés részéről, amelynek az a célja, hogy eltántorítsák őket a tiltakozásban való részvételtől – panaszolta el a dolgozók szakszervezetének a Hargita megyei vezetője.

Postai tiltakozás jelentős ellenszélben
Postai tiltakozás jelentős ellenszélben
2024. március 21., csütörtök

Postai tiltakozás jelentős ellenszélben

2024. március 21., csütörtök

Itt a legújabb gyergyószentmiklósi zenekar első dala

Új zenekart alapított a tavaly feloszlott Teddy Queen együttes énekese. A friss zenekar tovább erősíti a gyergyói zenekarok névsorát. Felállásukat illetően igazi székely zenekarról beszélhetünk.

Itt a legújabb gyergyószentmiklósi zenekar első dala
2024. március 21., csütörtök

Kiköltöztetik a városból a csíkszeredai börtönt

A csütörtöki ülésén elfogadott memorandummal a kormány jóváhagyta a craiovai, a Târgu Jiu-i, a csíkszeredai és a brăilai börtön áthelyezését városon kívüli területekre.

Kiköltöztetik a városból a csíkszeredai börtönt
2024. március 21., csütörtök

Még át sincs adva, de már gondok vannak

Ismét a polgármester nélkül zajlott a gyergyószentmiklósi tanácsülés. A képviselő-testület elé került az a tervezet, amelyben az önkormányzat átadná a kórháznak a felújított épületrészét. A terv azonban több sebből vérzik, nem is fogadták el a tanácsosok.

Még át sincs adva, de már gondok vannak
Még át sincs adva, de már gondok vannak
2024. március 21., csütörtök

Még át sincs adva, de már gondok vannak

2024. március 21., csütörtök

A világnap üzenete: a másság nem probléma, hanem lehetőség

Legalább kétszáz gyermek ünnepelt örömzenével és közös tánccal a Down-szindróma világnapján a sepsiszentgyörgyi vártemplom gyülekezeti házában. A rendezvényen bebizonyították, hogy az elfogadásra és szeretetre azok is érdemesek, akik kitűnnek a tömegből.

A világnap üzenete: a másság nem probléma, hanem lehetőség
2024. március 21., csütörtök

Alpolgármesterből polgármester lenne Len Emil Balázs Gyergyószentmiklóson

Sajtótájékoztatón osztotta meg az elképzeléseit Len Emil Balázs, Gyergyószentmiklós jelenlegi alpolgármestere annak kapcsán, hogy ő is megméretkezik polgármesterjelöltként és tanácsosjelöltként az RMDSZ helyi előválasztásán.

Alpolgármesterből polgármester lenne Len Emil Balázs Gyergyószentmiklóson
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!